Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz pierwszy w życiu ogród :)

Anax

Recommended Posts

Witajcie

W tym roku ruszam z budową domu As2 z Horyzontu, działka około 1000m2. No i po przeczytaniu forum wywnioskowałem, że planowanie ogrodu powinno się zacząć już na etapie przygotowań do budowy. Chciałbym nadmienić, że jestem bardzo początkującym "ogrodnikiem":D Ogrodu pozostanie około 500 m2 (20 x 25 m). Ogród położony będzie od strony południowej i zachodniej. Dłuższym bokiem graniczy z rowem melioracyjnym. Sam rów nie jest jakiś duży ma szerokość jakieś 1 m a, a głęboki jest na jakieś 1,5 m. Chcielibyśmy z żonką posadzić wzdłuż tego rowu drzewka, Brzozę pożyteczną "Doorenbos". W związku z tym mam pytanie - jak daleko od krawędzi rowu powinienem posadzić drzewka ? (2 m , 3 m ) , aby jak podrosną nie miały konfliktu z rowem. Czy system korzeniowy drzew, nie ucierpi mając tak blisko rów? A może moje obawy są nieuzasadnione?. A może powinniśmy posadzić inne drzewka? w grę wchodzą tylko liściaste, aby zimą nie zasłaniały nam słońca. Od północy będą jakieś iglaczki. Prosze o jakąś odpowiedź na moje pytania.

Wszystkie budynki równolegle do drogi oraz 6 metrów od drogi warunki zabudowy tak nakazują.

Działka to prostokąt 25,5 x 39. Na południowej granicy rów melioracyjny, działka prosta jak stół bilardowy. Od zachodniej strony graniczę z sąsiadem a od wschodniej z córką. Kupiłem 2 działki obok siebie. Pniżej starałem się zobrazować sytuację na dzialce.

Szkic.jpg

Hej...

Podsyłam jeszcze 3 fotki z działą naszą i córki. Co prawda słabo na nich widać kształdziałki, ale może chociaż troszkę pomogą:

DSCF2709.jpg

Witam Was to ja i moja żoneczka:yes:, obok nasza niunia Shady kochany piesek, córka robi fotki:D. Na zdjęciu widać rów melioracyjny, który jest granicą działki od strony południowej, to właśnie przy nim chcielibyśmy zasadzić drzewa, pytanie tylko jak daleko od rowu odsunąć drzewka aby dobrze rosło. Przy okazji, czy według Was można bez pozwolenia wycinać te trawy i krzaczory, czy lepiej uzyskać pozwolenie?

DSCF2731.jpg

Zarys działek.

DSCF2733.jpg

I jeszcze jedno.

Widzę, że muszę podjąć decyzję sam, a więc będę drzewka sadził 2,5 metra od krawędzi rowu . Mam tylko nadzieję, że nie będzie to za mało. Co do krzaków rosnących w rowie melioracyjnym, to zrobiłem zdjęcia i udam się do urzędu gminy niech tam się wypowiedzą co z tym zrobić. Czy mozna wycinać czy też nie.

drzewa do 10 lat można wycinać bez pozwolenia. Krzaki podciągnęłabym pod oczyszczanie rowu.

Twoje pytania nie sa precyzyjne, stąd brak odpowiedzi. Wierzbę i olchę możesz nawet sadzić w rowie (jesli to twój rów). Ale sucholubne gatunki to jak najdalej.

Również odległości od siebie - to ma być szpaler? lasek? aleja? Dąb czy jabłoń ozdobna?

Witaj Elfir

W pierwszym poście napisałem , że chodzi o posadzenie Brzozy Pożytecznej "Doorenbos". Chciałbym posadzić je w pobliżu rowu melioracyjnego, który należy do mojej działki, i jest naturalną granicą na południowej stronie. Poniżej jest rysuneczek jak to wygląda.

Szkic.jpg

Te zielone kółka to właśnie miejsce, w którym chciałbym posadzić Brzozy. Nie wiem tylko jak daleko odsunąć je od rowu, aby swobodnie rosły:).

Ten rów jest zalany wodą?

Brzoza wymaga gleby przepuszczalnej. Stale stojąca przy korzeniach woda doprowadzi do gnicia rośliny. Drzewka możesz sadzić w różny sposób - jako regularny szpaler, pojedyncze akcenty, albo naturalistycznie. Naturalny efekt daje sadzenie ich w różnych odległościach od siebie - jakby się same wysiewały i nie w jednym równym rządku, ale poprzesuwane względem linii rowu.

Lepiej wyglądają jako zagajniki. Pomiędzy mozna sadzić czerwonokore derenie białe i żółtokore rozłogowe. Wówczas będziesz mieć swietny efekt jesienią.

Derenie mogą rosnąc tuż przy rowie, bo lubią wilgotną glebę.

http://www.fotothing.com/photos/b12/b12a2166fa16c16b0e1c7718653152df.jpg

http://www.dyg.ie/files/plants/Picture%202_30.png

A więc będzie tak:

Działka ogrodzona, wzdłuż rowu posadzę kilka brzózek , ale tak aby utworzyły maly zagajnik. Między nimi posadzę wrzosy będą ładnie wyglądały na tle białej kory drzew. Same drzewa odsunę od rowu na jakieś 2 do 3 metrów, w ten sposób stworzę taki bufor między rowem a drzewkami. Nawet jak urosną na kilka metrów nie powinno to konfliktować z brzegiem rowu melioracyjnego. Sam rów , a właściwie jego brzegi będą uregulowane i nasadzę tam rośliny, których zadaniem będzie jego związanie i wzmocnienie przed osypywaniem się i degradacji. Co do samych brzózek to wiem, że to drzewko nie bardzo lubi przycinanie. Jednak nie chcę, aby urosły mi do wysokości 8 - 10 metrów. Chciałbym ich wzrost zatrzymać na poziomie 5 - 6 metrów. No ale to dopiero przed nami:).

Poniżej szkic jak to będzie wyglądało, oczywiście mniej więcej.

http://www.monety2rp.republika.pl/dzialka/wrzosy.jpg

Mam teraz pytanie, czy w maju mogę jeszcze posadzić drzewka, czy lepiej poczekać do jesieni?.

wrzosy.jpg

Edytowane przez Anax
wstawienie obrazka