Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odzysk ciepła z wody szarej do wentylacji

Recommended Posts

Planuję odzysk ciepła z wody szarej i przekazywanie tego przez nagrzewnicę wielorzędową do wentylacji. Wychodze z założenia, że 350l wody szarej dziennie to 10,5kW energii (odzysk z 32 do 5oC).

Zakładając równomierny napływ ścieków o temp 32st, wężownica w zbiorniku wody szarej nagrzeje krazącego w obiegu glikol do 12,8st (dolna część zbiornika wody szarej osiągnie wtedy te 5st). Następnie nagrzewnica na czerpni wentylacyjnej o mocy 0,44kW przy nawiewie 110m3/h i przepływie glikolu 4l/min, podgrzeje powietrze z 0st do 11,4st.

Wcześniej z temperatur ujemnych powietrze do 0st będzie podgrzane przez GWC. A później to powietrze podgrzane nagrzewnica wody szarej przejdzie przez rekuperator, dając na wlocie do domu 18st.

Przeliczyłem to na kilka sposobów, sądzę, ze wynik jest prawidłowy. Ale nie jestem specjalistą, dopuszczam możliwość blędu w obliczeniach. W pierwszej kolejności więc należy zweryfikować powyższe wartości, czy założenia są prawidłowe i pozwalają na taki odzysk.

Następnie będzie można zająć się rozwiązywaniem przeróżnych problemów itd.

Zapraszam do dyskusji osoby, które mają podobne plany i chcą wymienić przemyślenia i wiedzę. Nikogo ani nie namawiam, nie przekonuję, ani nie zachęcam do zakupu. Proszę, by krytykanci nie brali udziału w dyskusji - albo konstruktywne argumenty, albo proszę nie przeszkadzać w tworzeniu czegoś innego, niż wszyscy :-)

Edytowane przez humidorek

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obawiam się, ze jesteś optymistą...

Zakładasz, ze nagrzewnica wykona pewne zadanie...

Po pierwsze - trzeba by ją odpowiednio zbudować. Nie wszystkie się nadadzą...

Po drugie - migiem pokryje się filmem od środka i z wymiany ciepła - nici... Trzeba by tę szarą wodę uzdatniać.

Po trzecie - armatura do wody szarej jest droga i słabo dostępna...

Może się okazać, że DA SIĘ to zbudować, ale nie będzie to opłacalne ekonomicznie.

Adam M.

Jestem optymistą, dziwne, że budzi to obawy :-)

Ale do rzeczy - z wodą szarą miałaby kontakt tylko wężownica w zbiorniku (choćby 100m zwiniętej zwykłej rury PE25). Płynący w tej rurze glikol to juz normalna rzecz, podobnie nagrzewnica, żadna armatura też nie byłaby nietypowa (przez armaturę płynęłaby normalna woda z wodociągu, raczej nie będę odzyskiwał też samej wody szarej, tylko ciepło z niej wspomnianą wężownica).

Czy to jest blędna koncepcja?

Próbuję jakoś przemóc ten sceptycyzm wobec przeciwprądu i myślę sobie (kazali myśleć!), że bym chyba próbował ten rekuperator pionowo, na zasadzie rura w rurze, np. fi 200 / 300, dopływ wody od góry, wlot powietrza od dołu, wewnętrzna jako syfon. Konwekcja by pomogła i wciąż jesteśmy w granicach 1 m/s, co daje nadzieję na jakąś sprawność. Rurę zewnętrzną zrobiłbym ze styropianu (0,25 m3 / mb). Pytanie na ile metrów czegoś takiego ktoś ma warunki.

Próbuję jakoś przemóc ten sceptycyzm wobec przeciwprądu i myślę sobie (kazali myśleć!), że bym chyba próbował ten rekuperator pionowo, na zasadzie rura w rurze, np. fi 200 / 300, dopływ wody od góry, wlot powietrza od dołu, wewnętrzna jako syfon. Konwekcja by pomogła i wciąż jesteśmy w granicach 1 m/s, co daje nadzieję na jakąś sprawność. Rurę zewnętrzną zrobiłbym ze styropianu (0,25 m3 / mb). Pytanie na ile metrów czegoś takiego ktoś ma warunki.

Jeśli dobrze rozumiem, piszesz o odzysku ciepła ze ścieków na bieżąco, bez zbiornika. Ja planuję zbiornik, gdyż nie wierzę w odzysk na bieząco. A wkopanie przed domem zbiornika na wodę szarą nie jest problemem.

Ze zbiornikiem - rura w rurze zamiast nagrzewnicy jako połączenie najlepiej żwirowca z centralą wentylacyjną pod dachem, pompa do brudnej wody podnosi wodę szarą pobieraną ze środka zbiornika, żeby jak najmniej ssać szlamu i filmu. Taka duża rura jest jakoś do odczyszczenia, ale "wężownica" w zbiorniku szarych ścieków nie dość że błyskawicznie się obsyfi, to jeszcze umycie tego to jakaś masakra.

Czyli chcesz przepuścić powietrze wentylacyjne przez zbiornik wody szarej? Dla mnie to za duże ryzyko nieszczelności. U mnie będzie glikol w rurce, każda nieszczelność to wyciek glikolu do ścieku, nie odwrotnie, więc do wentylacji nie dostanie się nic złego.

A po co pompa w zbiorniku wody szarej (no chyba, że wodę szarą też chcesz wykorzystywać, ja zaniechałem tego pomysłu, choć oszczędnosći są spore)?

To, że wężownica się usyfi (choć nie wiem od czego, tam nie będzie przecież odchodów) mi nie przeszkadza, czyścić jej nie zamierzam nigdy. No chyba, że miałoby to zmniejszyć przenikalność cieplną, ale nie mam wiedzy, czy rura oblepiona skórką z pomidora ma mniejszą przenikalność ciepła....

Z wyrzutni, po rekuperacji wylatuje 15,5st, Umieszczona tam właśnie nagrzewnica III ma moc 0,12kW i wg moich wyliczeń podgrzeje glikol z 11 do 15st.

Co do zasyfienia wężownicy - jeśli nie będzie tam odchodów, sądziłem, ze ew drobne nieczystości (większe wyłapią przcież syfony lokalne) opadną na dno zbiornika, film z mydła na węzownicy nie wpłynie istotnie na jej sprawność (przypomnę - 50 m. zwiniętej rury).

Jeśli się mylę, to będzie trzeba zrobić sitko na wlocie i co jakiś czas je przepłukiwać.

Edytowane przez humidorek

Hmm, o samym rekuperatorze jeszcze nie myślałem, wybiorę pewnie go dopiero przed realizacją. Na wyrzutni planuję właśnie nagrzewnicę III, więc wywiew finalnie będzie miał 15,3st minus 3 przekazane do III nagrzewnicy, czyli 12,3st. Nie mam pomysłu, czy i jak dałoby się to ciepło jeszcze jakoś odzyskać.

Aha. Czyli cała ta zabawa jest bezcelowa, bo nawiew 16* to spokojnie można mieć ze zwykłego reku z allegro, czysto, prosto i bezawaryjnie. Tyle, że kosztem powietrza wywiewanego. Chyba jednak musisz odwrócić kolejność i najpierw poczytać i zdobyć jakąś wiedzę, a potem projektować systemy.