grzeh2000 22.04.2013 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam,skarpa w najwyzszym miejscu ma ok.4-5m wysokosci.Planuje murek oporowy na całej długosci stopniowo obnizajacy sie wraz ze zmniejszaniem sie wysokosci skarpy.powyzej murka geokrata lub jumbo.Czy to zda egzamin?, fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20f16c2e79d8703b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5427b630053a6c4f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 27.04.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 4 lub 5 metrow sciana, wolno stojaca ? Bedzie wyzwaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irytek102 28.04.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam, jestem nowy na forum, więc na początku chciałbym się serdecznie przywitać z forumowiczami Trafiłem tutaj w poszukiwaniu bardzo podobnej informacji jak autor tego wątku, dlatego też pozwólcie że dołączę się z pytaniem: co zrobić, jak najlepiej zabezpieczyć brzeg aby się nie osuwał? W mojej sytuacji, wysokość brzegu jest mniejsza, ok. 1.5 - 2 m. Murek oporowy już mam, będzie miał maks. wysokość 50 - 60 cm nad ziemią, resztę chciałbym jakoś ładnie zagospodarować żeby nie zjeżdżał. Zdjęcia mojego przypadku pod linkiem: https://www.dropbox.com/sc/dbjet8m6qo8ysgh/xbs358ItgA Z góry dziękuję za każde info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.04.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Czyli postawiłeś murek nie bardzo wiedząc co dalej? Rozważałeś np. 3 stopnie takiego murku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 4 lub 5 metrow sciana, wolno stojaca ? Bedzie wyzwaniem Na zdjęciu wygląda na max. 3-3,5m. I tak nie ryzykowałbym ze ścianą. Albo łagodzić zbocze albo kaskada murków oporowych. Irytek102 - kształt (po okręgu) to bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irytek102 29.04.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Czyli postawiłeś murek nie bardzo wiedząc co dalej? Rozważałeś np. 3 stopnie takiego murku? Murek jest przewidziany jako podstawa pod ławkę, a wewnątrz półokręgu ma być miejsce na ognisko, taki jest pierwotny plan. Po drodze nieco, wyszło że będzie problem z tym brzegiem i teraz się zastanawiam co dalej z tym fantem zrobić. Czy wspomniana wcześniej geokrata mogłaby być tutaj zastosowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 06.05.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Grzeh u Was sprawa wyglada powaznie bowiem dzialka spada w tym kierunku i to dosc duzy spadek jest, bedzie duzo wody i bedzie gwaltownie napierala, musicie na gorze jeszcze przed uskokiem zrobic row odprowadzajacy wode w wzdluz obu bokow tej skarpy. Nie ma szansy na mur oporowy w Waszym przypadku. W mojej okolicy jest mnostwo starych zwirowni powstalych po podbieraniu takich gorek wlasnie, nasadzenie odpowiednio odpowiednich roslin powinno spowodowac, ze skarpe zarosnie i bedzie stabilna, tak wlasnie gmina u nas robila i roslinnosci trzyma sie b.dobrze mimo, ze pod spodem jest zwir, nic sie nie obsuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 11.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Świerza i smutna sprawa z mojej okolicy i przestroga zarazem dla budujacych, którzy z lekką ręką podchodzą do tematu jakim jest murek oporowy: http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,13890582.html Radzę więc dobrze wszystko przemyśleć, czas, warunki atmosferyczne robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeh2000 26.05.2013 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Jakie rosliny doradzacie?,sprobuje zmniejszyc kąt skarpy i obsadzic zielskiem.Obłozyc skarpe geokrata i obsadzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 najlepsze są gatunki o głebokim systemie korzeniowym (kosodrzewina) lub rozłegłym, mocno związującym warstwę gleby (jałowce, róża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 05.06.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Idziesz w dobrym kierunku, nasadź tą skarpę, pamiętaj o rozprowadzeniu wody na strony skarpy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agro_villa 06.06.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Pojedynczy mur, murek, ściana, nie zda egzaminu albo będzie bardzo kosztowna. Obsadź rośliny na skarpie albo zrób tarasy. Najlepiej jedno i drugie:)Witam,skarpa w najwyzszym miejscu ma ok.4-5m wysokosci.Planuje murek oporowy na całej długosci stopniowo obnizajacy sie wraz ze zmniejszaniem sie wysokosci skarpy.powyzej murka geokrata lub jumbo.Czy to zda egzamin?, fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20f16c2e79d8703b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5427b630053a6c4f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 07.06.2013 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Nawet jeśli obsadzisz skarpę roślinami, woda i ziemia będą zjeżdżały w dół. Proponuję wykopanie solidnego rowu i utwardzenie go, żeby łatwiej było czyścić i odprowadzać wodę.Swoją drogą ładny kawałek ziemi do zagospodarowania roślinami. Można poszaleć sobie. Płaski teren nie daje tylu możliwości co taka piękna skarpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glaniu 07.10.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam Forumowiczów! Mój proplem polega na zabezpieczeniu skarpy drogi w najgłembszym miejscu max.1,5m z tym, ze robienie murka odpada doradzono mi siatke i obsianie konieczyna . Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 07.10.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Kup sobie wąską belkę cieńkiego filcu z nasionami trawy już w ten filc wkomponowanymi.Wystarczy rozwinąć, przybić do ziemi patykami i posypać delikatnie ziemią.Trawa rośnie jak wściekła w kilka dni.Wykorzystujemy to na nasypach przy budowie wiaduktów. Po ukorzenieniu się trawa zapoiega osuwaniu się zoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 07.10.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Kup sobie wąską belkę cieńkiego filcu z nasionami trawy już w ten filc wkomponowanymi. Wystarczy rozwinąć, przybić do ziemi patykami i posypać delikatnie ziemią. Trawa rośnie jak wściekła w kilka dni. Wykorzystujemy to na nasypach przy budowie wiaduktów. Po ukorzenieniu się trawa zapoiega osuwaniu się zoczy. End_riu - podzieliłeś się swoja wiedzą na forum. Pomyśl chwilę. Teraz oni przykleją do Twojej wiedzy, Twojej własności intelektualnej, drogie reklamy i je sprzedadzą. Nie dostaniesz za to nic. A po latach pisania tutaj, mogą zabrać Ci nawet nicka. Zanim napiszesz następnego posta zastanów się czy chcesz za darmo pracować dla wielkiej korporacji. Pozdrawiam Igor Blechert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 08.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Igor znam temat, ale ja tu nie szukam klientów, reklamy, itd. Kiedyś jeden z klientów powiedział, że tak mu doradzili tu na forum i się załamałem.Dlatego postanowiłem się zarejestrować i podpowiadać, sugerować jakieś rozwiązania zwykłym userom.Kilka minut dziennie mnie nie zbawi, a może komuś się to przyda kiedyś. Polityka tego forum, tej firmy mnie nie interesuje. Jak się ktoś z administracji będzie wcinał w mój nick, albo wykorzystywał moją wiedzę niezgodnie z moją wolą, to oleję to forum.Za co z góry przepraszam wszystkich "szaraków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts