Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skarpa-jak zabezpieczyc przed osuwaniem sie ziemi

Recommended Posts

Witam,skarpa w najwyzszym miejscu ma ok.4-5m wysokosci.Planuje murek oporowy na całej długosci stopniowo obnizajacy sie wraz ze zmniejszaniem sie wysokosci skarpy.powyzej murka geokrata lub jumbo.Czy to zda egzamin?, fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20f16c2e79d8703b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5427b630053a6c4f.html

Witam,

jestem nowy na forum, więc na początku chciałbym się serdecznie przywitać z forumowiczami :)

Trafiłem tutaj w poszukiwaniu bardzo podobnej informacji jak autor tego wątku, dlatego też pozwólcie że dołączę się z pytaniem: co zrobić, jak najlepiej zabezpieczyć brzeg aby się nie osuwał? W mojej sytuacji, wysokość brzegu jest mniejsza, ok. 1.5 - 2 m. Murek oporowy już mam, będzie miał maks. wysokość 50 - 60 cm nad ziemią, resztę chciałbym jakoś ładnie zagospodarować żeby nie zjeżdżał.

Zdjęcia mojego przypadku pod linkiem: https://www.dropbox.com/sc/dbjet8m6qo8ysgh/xbs358ItgA

Z góry dziękuję za każde info!

Czyli postawiłeś murek nie bardzo wiedząc co dalej? Rozważałeś np. 3 stopnie takiego murku?

Murek jest przewidziany jako podstawa pod ławkę, a wewnątrz półokręgu ma być miejsce na ognisko, taki jest pierwotny plan.

Po drodze nieco, wyszło że będzie problem z tym brzegiem i teraz się zastanawiam co dalej z tym fantem zrobić.

Czy wspomniana wcześniej geokrata mogłaby być tutaj zastosowana?

Grzeh u Was sprawa wyglada powaznie bowiem dzialka spada w tym kierunku i to dosc duzy spadek jest, bedzie duzo wody i bedzie gwaltownie napierala, musicie na gorze jeszcze przed uskokiem zrobic row odprowadzajacy wode w wzdluz obu bokow tej skarpy. Nie ma szansy na mur oporowy w Waszym przypadku. W mojej okolicy jest mnostwo starych zwirowni powstalych po podbieraniu takich gorek wlasnie, nasadzenie odpowiednio odpowiednich roslin powinno spowodowac, ze skarpe zarosnie i bedzie stabilna, tak wlasnie gmina u nas robila i roslinnosci trzyma sie b.dobrze mimo, ze pod spodem jest zwir, nic sie nie obsuwa.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Pojedynczy mur, murek, ściana, nie zda egzaminu albo będzie bardzo kosztowna. Obsadź rośliny na skarpie albo zrób tarasy. Najlepiej jedno i drugie:)
Witam,skarpa w najwyzszym miejscu ma ok.4-5m wysokosci.Planuje murek oporowy na całej długosci stopniowo obnizajacy sie wraz ze zmniejszaniem sie wysokosci skarpy.powyzej murka geokrata lub jumbo.Czy to zda egzamin?, fotki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20f16c2e79d8703b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5427b630053a6c4f.html

Nawet jeśli obsadzisz skarpę roślinami, woda i ziemia będą zjeżdżały w dół. Proponuję wykopanie solidnego rowu i utwardzenie go, żeby łatwiej było czyścić i odprowadzać wodę.

Swoją drogą ładny kawałek ziemi do zagospodarowania roślinami. Można poszaleć sobie. Płaski teren nie daje tylu możliwości co taka piękna skarpa.

• 4 months później...

Kup sobie wąską belkę cieńkiego filcu z nasionami trawy już w ten filc wkomponowanymi.

Wystarczy rozwinąć, przybić do ziemi patykami i posypać delikatnie ziemią.

Trawa rośnie jak wściekła w kilka dni.

Wykorzystujemy to na nasypach przy budowie wiaduktów. Po ukorzenieniu się trawa zapoiega osuwaniu się zoczy.

Kup sobie wąską belkę cieńkiego filcu z nasionami trawy już w ten filc wkomponowanymi.

Wystarczy rozwinąć, przybić do ziemi patykami i posypać delikatnie ziemią.

Trawa rośnie jak wściekła w kilka dni.

Wykorzystujemy to na nasypach przy budowie wiaduktów. Po ukorzenieniu się trawa zapoiega osuwaniu się zoczy.

End_riu - podzieliłeś się swoja wiedzą na forum. Pomyśl chwilę. Teraz oni przykleją do Twojej wiedzy, Twojej własności intelektualnej, drogie reklamy i je sprzedadzą. Nie dostaniesz za to nic. A po latach pisania tutaj, mogą zabrać Ci nawet nicka.

Zanim napiszesz następnego posta zastanów się czy chcesz za darmo pracować dla wielkiej korporacji.

Pozdrawiam

Igor Blechert

Igor znam temat, ale ja tu nie szukam klientów, reklamy, itd.

Kiedyś jeden z klientów powiedział, że tak mu doradzili tu na forum i się załamałem.

Dlatego postanowiłem się zarejestrować i podpowiadać, sugerować jakieś rozwiązania zwykłym userom.

Kilka minut dziennie mnie nie zbawi, a może komuś się to przyda kiedyś.

Polityka tego forum, tej firmy mnie nie interesuje.

Jak się ktoś z administracji będzie wcinał w mój nick, albo wykorzystywał moją wiedzę niezgodnie z moją wolą, to oleję to forum.

Za co z góry przepraszam wszystkich "szaraków".