hokejgk1 22.04.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 JEstem kąpletnie ZIELONY z elektryki ... Grunty na których budowany jest budynek to piaski gliniaste od 0-1.5m, a poniżej glina od 1.5-xxx, ze względu na zalegającą glinę ywystępują często wody zaskórne ... Nie planuje instalacji odgromowej budynku, pytanie odnosi się do uziemienia instalacji elektrycznej budynku ... Mam pytanie czy Uziemienie które będzie wykonane w ten sposób jest poprawne !?: W miejscu gdzie będzie skrzynka elektryczna (rozdzielnia-gdzieś w środku budynku), będzie wypuczony płaskownik pionowy po ścianie, będzie przechodził przez ławę fundamentową (płaskownik-bednarka) przymocowana do zbrojenia ławy, potem wbita pionowo w grunt na około 1m... Czy konieczne jest wykonywanie opaski z bednarki wokół budynku i łączenie do niej instalacji wewnętrznej ? A co w przypadku gdyby jest instalacja odgromowa to też łączy się do tej samej bednarki !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 22.04.2013 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 W miejscu gdzie będzie skrzynka elektryczna (rozdzielnia-gdzieś w środku budynku), będzie wypuczony płaskownik pionowy po ścianie, będzie przechodził przez ławę fundamentową (płaskownik-bednarka) przymocowana do zbrojenia ławy, potem wbita pionowo w grunt na około 1m... Czy może dodatkowo dać jeszcze W narożnikach budynku dospawać-dokręcić bednarke-płaswkownik do zbrojenia i wić je pionowo w ziemię dodatkowo --- czy to ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 22.04.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Masz dwa wyjścia:-uziom fundamentowy naturalny-uziom fundamentowy sztuczny W przypadku uziomu fundamentowego naturalnego należy połączyć trwale ze zbrojeniem ławy fundamentowej wyprowadzenie z bednarki (czyli zespawać, skręcania nie polecam). Jeśli uziom ma być skuteczny choćby dla ochrony przeciwporażeniowej, to zbrojenia powinny mieć ciągłość elektryczną. W praktyce oznacza to spawanie prętów zbrojenia, wiązanie drutem wiązałkowym nie do końca zdaje egzamin. W przypadku uziomu fundamentowego sztucznego należy w DOLNEJ warstwie ławy ułożyć bednarkę NIEocynkowaną lub pręt nieocynkowany o średnicy minimum 10 mm tak, żeby były w co najmniej 5-centymetrowej otulinie z betonu. Stosując bednarkę należy ją ułożyć "na sztorc". Ułożona płasko spowoduje powstanie pustki powietrznej pod nią co nie powinno mieć miejsca. Do tej bednarki/pręta należy połączyć trwale (znowu spawanie, ze sporą zakładką oczywiście) wyprowadzenia, te już ocynkowane. Ja mocno polecam drugie rozwiązanie, czyli uziom fundamentowy sztuczny. Powody są różne - mamy zachowaną ciągłość, co w przypadku naturalnego nie jest pewne - nie zawsze można spawać zbrojenie. Ewentualny przepływ większego prądu przez uziom nie ma też większego wpływu na fundament. Radzę też wykonać wyprowadzenia w rogach budynku dla instalacji odgromowej, nawet, jeśli jej nie planujemy. W przyszłości jeśli taką będziemy chcieli wykonać, to będzie jak znalazł, a wykonywanie dodatkowego uziomu specjalnie dla odgromu po pierwsze nie jest zalecane (powinien być wspólny), a po drugie taki uziom ma trwałość czasem tylko kilku lat. Wyprowadzenia to raptem kilka metrów ocynkowanej bednarki, nawet nie muszą wystawać ponad ziemię. Żadnych dodatkowych otoków czy prętów - to nie jest konieczne. Sam fundament wystarcza w zupełności, zamiast tych kombinacji na prawdę polecam wykonanie uziomu sztucznego. Nie trzeba wykonywać pomiaru rezystancji uziomu jeśli jest fundamentowy, wystarczy sprawdzenie ciągłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 22.04.2013 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dziękuje za odpowiedź ...Właśnie doczytałem że mam jakiś typ sieci TN-C w warunkach technicznych ... Rozumiem że nie ma sensu łączenia dodatkowo np. w miejscu blisko skrzynki rozdzielczej w budynku czegoś do zbrojenia i wbijania w ziemie (są takie sądy w postaci pręta). Czy taką bednarke daje się po obwodzie budynku czy również w ławach biegnących wewnątrz budynku ? - jeżeli po obwodzie to rozumiem że tą bednarkę (bez żadnej koszulki dociągnąć pod chudziakiem w miejscu montażu rozdzielni w domu ?)Czy to co wystaje z gruntu w ziemi (stal ocynkowana) wystarczy zapaprać czymś czarnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.04.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Masz dwa wyjścia: -uziom fundamentowy naturalny -uziom fundamentowy sztuczny ... Ja mocno polecam drugie rozwiązanie, czyli uziom fundamentowy sztuczny. Powody są różne - mamy zachowaną ciągłość, co w przypadku naturalnego nie jest pewne - nie zawsze można spawać zbrojenie. Ewentualny przepływ większego prądu przez uziom nie ma też większego wpływu na fundament. ... Wszystko ładnie opisałeś tylko! Jeżeli będzie uziom fundamentowy sztuczny i tak należny go połączyć ze zbrojeniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.04.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Dziękuje za odpowiedź ... Właśnie doczytałem że mam jakiś typ sieci TN-C w warunkach technicznych ... Rozumiem że nie ma sensu łączenia dodatkowo np. w miejscu blisko skrzynki rozdzielczej w budynku czegoś do zbrojenia i wbijania w ziemie (są takie sądy w postaci pręta). Czy taką bednarke daje się po obwodzie budynku czy również w ławach biegnących wewnątrz budynku ? - jeżeli po obwodzie to rozumiem że tą bednarkę (bez żadnej koszulki dociągnąć pod chudziakiem w miejscu montażu rozdzielni w domu ?) Czy to co wystaje z gruntu w ziemi (stal ocynkowana) wystarczy zapaprać czymś czarnym ? Ad.1 Nie wbijasz dodatkowo żadnych szpilek. Chyba że pomiar wyszedł by ci źle w co wątpię. Ad.2 Wystarczy że dasz po obwodzie budynku. Ad.3 Najlepiej jak byś ta bednarką wyjechał pionowo z ławy fundamentowej wtedy nie będzie ona miała w ogóle styczności z gruntem i niczym jej nie trzeba smarować. Wyjeżdzasz tuż przy ścianie fundamentowej lub w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 29.04.2013 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ok dzięki Panowie, ale wydaje mi się że nawet wokól domu nie bede tego ciągnoł tylko zrobię w ławie wokół garażu i kotłowni (patrz rzut).Czy wg was to wysatrczy, ??? (wiem że to wróżenie, ale może z doświadczenia a grunty mam piaski gliniaste-z wodami zaskórnymi) Planuje wyciągnąć uziomy pod skrzynkę-rozdzielnią i w kotłowni (tak na wszelki wypadek),A tak wodóle czy garaż to dobre i bezpieczne miejsce na skrzynke z bezpiecznikami ??? http://static.archon.pl/images/products/m4c7b62d95de6b/projekty_domow_HIACYNTOWCE_parter__706.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.04.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Powinno być po obwodzie domu i zrobione na rogach wyprowadzenia na odgromówkę. W garażu może być rozdzielnia. A drugą zrób sobie na poddaszu. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez fenix2 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 06.05.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ale nie planuje odgromówki (przy dachu wielospadowym) robi się ładny koszt . Wiec pytanie czy dla uziemienia instalacji elektrycznej starczy wokół garażu (tak na oko wg. was ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.05.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Na oko to jeden umarł Jeżeli chcesz zrobić uziom dla zasady - byle by był - to wystarczy. Jeżeli chciałbyś żeby spełnił funkcje ochronne - np. w sytuacji upalenia PEN-a, należy dążyć do uzyskania jak najmniejszej wartości. Niejednokrotnie uzyskiwałem wartość mniejszą od <1om na uziomie otokowym, ale wszystko zależy od rezystywności gruntu, może się zdarzyć że wbijesz kilka 6-metrowych pilonów a wartość nie spadnie poniżej 50 om. Ostatni pomiar dla pojedynczego uziomu pionowego pomiedziowanego 6m wyniósł 105om. Pzdr Edytowane 6 Maja 2013 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts