grzeniu666 22.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Chcemy sufity (niektóre) docelowo pozostawić surowe we wnętrzach. Wiecie, taki jakby industrialny styl. Najpewniej zatem trzeba je jakoś zabezpieczyć, pewnie przed wilgocią, no i aby się to jakoś dało czyścić. Strop monolityczny, po zdjęciu szalunków (z desek calowych) powierzchnia jest pokryta takim piasko-pyłkiem Jak z tym zadziałać? Sądzę że pewnie solidnie zetrzeć ten pył z powierzchni (jakąś twardą szczotą, może drucianą?) no i potem czymś pokryć. Jakiś impregnat, grunt, lakier? Co konkretnie byście poradzili i polecili? Ma to być oczywiście bezbarwne, oraz (jeśli tu można kaprysić) zdecydowanie nie-błyszczące. Możliwość późniejszej ewentualnej zmiany koloru (czyli ton jasniej lub ciemniej, lub pomalowanie np. na biało) będzie dodatkowym atutam ale ta opcja nie jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.04.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Kerakover Meteor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.04.2013 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Kerakover Meteor A podpowiesz który ten Meteor byłby właściwy? Są chyba dwa: - Eco Meteor S (karta), i - Eco Meteor (karta). Zużycie podają: 0,4 l/m2 (cegła, penetracja 4mm) albo 0,2 l/m2 (chłonny kamień, penetracja 2mm). Która liość będzie właściwa dla betonu na suficie stropu monolitycznego? No i sprawa przygotowania powierzchni. W tych kartach piszą: "...wykonywać wodą pod ciśnieniem...". Cholera, znaczy kerszerem (którego nie mam) myć ten sufit? Nie chciałbym robić basenu wewnątrz, bo już mam podkład betonowy (chudziak) wyszuszony dość. Mokra szczota / szmata bo nie była wystarzcająca, jak to ugryźć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Raczej ten z S ... znalazles cos na stronie Kerakolla - gratuluje IMHO najbardziej zakrecona strona producenta jaka znam ... juz w sice latwiej zuzycie przyjalbym to mniejsze... masz raczej malo podloze... a moze i jeszcze mniejsze....0,15? Przygotowanie podloza chyba to piaskowanie i mycie pod cisnieniem w celu usuniecia pozostalosci z plynu antyadhezyjnego i mleczka cementowego, sama aplikacja impregnatu juz wydaje mi sie ze recznie... albo natryskiem(opryskiwacz) albo pedzel... na pewno aplikacja pod wysokim cisnieniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.04.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Nanosić będziemy ręcznie (pędzlem lub wałkiem, sprawdzimy sobie bo mamy trochę stropu który będzie zakryty K-G), sprzętu do natrysku wysokim ciśnieniem chyba nie mamy w szopie, no chyba że opryskiwacz ogrodniczy Co do tego piaskowania to akurat w kartach o tym nie piszą. Coś słyszałem o takim sposobie czyszczenia powierzchni np. betonowych, ale my tam chyba zabrudzeń "obcych" nie mamy (deseki szalunkowe były nówki, płynu antyadhezyjnego nie było tylko mocno lane wodą wcześniej), mleczka cem. ja tam też nie zauważam, tylko ten pył wierzchni. A piaskowanie to chyba usługowo trzeba czyli piniądz , a to chyba też na mokro się wykonuje więc basen w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 no wlasnie tak to jest z tymi specjalistycznymi materialami niestety...Piaskowanie na mokro najlepiej przygotowuje beton pod kolejne warstwy. Ja mam takie zboczenie z mostow obecnie... bo chlopaki piaskuja az milo pod bitumy i torkret. Generalnie piaskowanie rozwiazuje wszystkie problemy betonu przed kolejnymi powlokami, zapytaj moze goscia z Kerakoll-a co zaleca w przypadku uzytkowania "domowego" 605691039 moze nie trzeba bedzie az takich grubych dzial wytaczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.04.2013 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A pytanie o ew. malowanie tak zabezpieczonej powierzchni. Jest taka możliwość, czy już żadna farba tego nie chwyci? W czym (czy) są gorsze w moim zastosowaniu (sufit w pom. mieszkalnym) takie wyraźnie tańsze impregnaty, np. Dragon Aquastop U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.04.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Szukam środka do impregnacji sufitu z płyt stropu Vector,. Taka sama technologia jak Filigran. Na próbę kupiłem środek z Cast.. Steinblau bodajże. Miał miec efekt mokrego betonu. Niestety nie widzę zmiany po wyschnięciu 3 warstwy tego środka. Ma ktos pomysł czego użyć? Może być lekko koloryzujący, miec efekt mokrego betonu. Mysle ze to wystarczy. W tej chwili sufit wygląda średnio. Płyty są w niektórych miejscach przebarwione na biało, czy zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts