Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród na dachu vel patelnia :)

Recommended Posts

Witajcie, wraz z postępem prac wykończeniowych w mieszkaniu, przymierzam sie powoli do zaplanowania zieleni na zielonym dachu :) powierzchnia ok 250m, tak to to wyglada:

zdjecie 3.jpg

Dotychczas pomysł był prosty - dookoła drewniane donice z zywoplotem, w środku rozwinięty trawnik z rolki i jakiś prosty system zraszaczy do nawadniania. Z różnicy poziomów wywnioskowalem ze jest tam ok 30 cm ziemi. Na szczęście coś mnie tknelo i zacząłem wczoraj dłubac badylem zeby to sprawdzić, na głębokości ok 10 cm dotarłem do jakiejś niebieskiej folii/tkaniny.......

zdjecie 2.jpg

Czyli warstwa ziemi to jakieś 10cm, do tego ekspozycja idealnie południowa od wschodu do zachodu żadnego cienia.... :)

Deweloper zasadzil fabrycznie takie oto okazy skalniakow:

zdjecie 1.jpg

I teraz pytanie czy da sie na tym realnie wyhodowac trawnik? Druga rzecz to chyba czytałem gdzieś ze system nawadniania tez powinno sie prowadzić na głębokości 20-30cm co tez tu bedzie problemem. Trzecia rzecz to jakość ziemi która tam jest - mocno zamieszane z jakimiś kamykami,,,

Macie jakiś pomysł na taki "ogród"? :) będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Edytowane przez rocnation
poprawa zalacznikow

Coś zrobiłeś nie tak z załącznikami, nie wiem co ale wywala "Załącznik nieokreślony...." w każdym razie nic nie widać. Popraw to może odpowiedzi jakieś się pojawią. Co do warstwy ziemi, z tego co kojarzę to 10 cm warstwa ziemi to jest standard przy "zielonym dachu" jeśli ma być trawiasty lub rozchodnikowy, a więcej, tylko w przypadku "ogrodów dachowych" z nasadzeniami krzewów.

Coś zrobiłeś nie tak z załącznikami, nie wiem co ale wywala "Załącznik nieokreślony...." w każdym razie nic nie widać. Popraw to może odpowiedzi jakieś się pojawią. Co do warstwy ziemi, z tego co kojarzę to 10 cm warstwa ziemi to jest standard przy "zielonym dachu" jeśli ma być trawiasty lub rozchodnikowy, a więcej, tylko w przypadku "ogrodów dachowych" z nasadzeniami krzewów.

Faktycznie, teraz już powinno być dobrze :)

Ja się nie znam, więc się nie będę wypowiadał. Kiedyś rozważałem ten rodzaj dachu i troszkę oglądałem ofert co, za ile itd. Firmy na które wtedy trafiłem które oferowały dachy z trawą lub rozchodnikami proponowały warstwę ziemi czy substratu od 7 do 12 cm. Potem pomysł zarzuciłem z różnych względów. Ot i cała moja wiedza w temacie. Edytowane przez G.N.

I teraz pytanie czy da sie na tym realnie wyhodowac trawnik? Druga rzecz to chyba czytałem gdzieś ze system nawadniania tez powinno sie prowadzić na głębokości 20-30cm co tez tu bedzie problemem. Trzecia rzecz to jakość ziemi która tam jest - mocno zamieszane z jakimiś kamykami,,,

Macie jakiś pomysł na taki "ogród"? :) będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Głębokośc zalecana montażu instalacji nawadniającej wynika z bezpieczeństwa - na takiej głębokości nikt przypadkiem szpadlem nie przebije rury.

Zimą i tak się spuszcza wodę z instalacji.

Ziemia powinna mieć domieszkę porowatego materiału - perlitu lub keramzytu, by zmniejszyć cięzar.