rocnation 22.04.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie, wraz z postępem prac wykończeniowych w mieszkaniu, przymierzam sie powoli do zaplanowania zieleni na zielonym dachu powierzchnia ok 250m, tak to to wyglada: Dotychczas pomysł był prosty - dookoła drewniane donice z zywoplotem, w środku rozwinięty trawnik z rolki i jakiś prosty system zraszaczy do nawadniania. Z różnicy poziomów wywnioskowalem ze jest tam ok 30 cm ziemi. Na szczęście coś mnie tknelo i zacząłem wczoraj dłubac badylem zeby to sprawdzić, na głębokości ok 10 cm dotarłem do jakiejś niebieskiej folii/tkaniny....... Czyli warstwa ziemi to jakieś 10cm, do tego ekspozycja idealnie południowa od wschodu do zachodu żadnego cienia.... Deweloper zasadzil fabrycznie takie oto okazy skalniakow: I teraz pytanie czy da sie na tym realnie wyhodowac trawnik? Druga rzecz to chyba czytałem gdzieś ze system nawadniania tez powinno sie prowadzić na głębokości 20-30cm co tez tu bedzie problemem. Trzecia rzecz to jakość ziemi która tam jest - mocno zamieszane z jakimiś kamykami,,, Macie jakiś pomysł na taki "ogród"? będę wdzięczny za wszelkie sugestie Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez rocnation poprawa zalacznikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 23.04.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Coś zrobiłeś nie tak z załącznikami, nie wiem co ale wywala "Załącznik nieokreślony...." w każdym razie nic nie widać. Popraw to może odpowiedzi jakieś się pojawią. Co do warstwy ziemi, z tego co kojarzę to 10 cm warstwa ziemi to jest standard przy "zielonym dachu" jeśli ma być trawiasty lub rozchodnikowy, a więcej, tylko w przypadku "ogrodów dachowych" z nasadzeniami krzewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocnation 23.04.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Coś zrobiłeś nie tak z załącznikami, nie wiem co ale wywala "Załącznik nieokreślony...." w każdym razie nic nie widać. Popraw to może odpowiedzi jakieś się pojawią. Co do warstwy ziemi, z tego co kojarzę to 10 cm warstwa ziemi to jest standard przy "zielonym dachu" jeśli ma być trawiasty lub rozchodnikowy, a więcej, tylko w przypadku "ogrodów dachowych" z nasadzeniami krzewów. Faktycznie, teraz już powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocnation 24.04.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Dobrze ze zdjęciami.... ale nadal mam nadzieje że wywiąże się jakaś dyskusja GN; czyli uważasz że trawnik z rolki będzie sie trzymał na tych 10cm? tylko jak wtedy rozwiązać problem z nawadnianiem, może być tak płytko wkopane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 24.04.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja się nie znam, więc się nie będę wypowiadał. Kiedyś rozważałem ten rodzaj dachu i troszkę oglądałem ofert co, za ile itd. Firmy na które wtedy trafiłem które oferowały dachy z trawą lub rozchodnikami proponowały warstwę ziemi czy substratu od 7 do 12 cm. Potem pomysł zarzuciłem z różnych względów. Ot i cała moja wiedza w temacie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.04.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 I teraz pytanie czy da sie na tym realnie wyhodowac trawnik? Druga rzecz to chyba czytałem gdzieś ze system nawadniania tez powinno sie prowadzić na głębokości 20-30cm co tez tu bedzie problemem. Trzecia rzecz to jakość ziemi która tam jest - mocno zamieszane z jakimiś kamykami,,, Macie jakiś pomysł na taki "ogród"? będę wdzięczny za wszelkie sugestie Głębokośc zalecana montażu instalacji nawadniającej wynika z bezpieczeństwa - na takiej głębokości nikt przypadkiem szpadlem nie przebije rury. Zimą i tak się spuszcza wodę z instalacji. Ziemia powinna mieć domieszkę porowatego materiału - perlitu lub keramzytu, by zmniejszyć cięzar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts