Barth3z 25.04.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy coś takiego jak płyta poliuretanowa obłożona dwustronnie laminatem aluminiowym może być zastosowana jako izolacja fundamentów domu pasywnego ? Jak działa wówczas laminat aluminiowy ? Sądzę, że może odbijać promieniowanie cieplne uciekające z domu (coś na wzór maty aluminiowej często stosowane za grzejnikami), czyli na "plus" pod kątem energooszczędności, ale wolę poradzić się mądrych ludzi z forum. Płytę taką chciałbym przykleić od ławy fundamentowej aż ponad poziom podłogi w domu, jak na poniższym zdjęciu Czy taka laminowaną płytę można kleić np. Izohanem Izobud WL ? czy może pianką ? Chciałbym zlikwidować mostek na styku podłogi z fundamentem i osiągnąć coś takiego: Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.04.2013 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Podbijam.Chodzi o taką płytę:http://allegro.pl/plyta-plyty-izolacyjne-poliuretanowe-200-mm-i3176333928.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.04.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Sprawdź w specyfikacji produktu czy producent dopuszcza takie użycie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 A to producent decyduje, czy materiał z którego jest ta płyta wykonana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Producent tworząc produkt okresla jego przeznaczenie (w zależnosci od tego jest odpowiednio badany i otrzymuje tzw. kod produktu, który określa jego właściwości http://www.rockwool.pl/doradztwo/aprobaty-certyfikaty/znakowanie-ce). Nie wszystkie cechy danego materiału są pożądane we wszystkich aplikacjach. Skalną wełną izoluje się ściany zewnętrzne, ale czy to oznacza, że każda wełna nadaje się na ścianę - nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.04.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Zatem nie producent a parametry materiału określają jego przeznaczenie.Producent może je określić, ale nie jest to wyznacznikiem. Jeśli producent piszę, że płyta przeznaczona jest na ściany oborników, to czy znając parametry tego materiału (i są zgodne z płytami stosowanymi jako izolacja nakrokwiowa) nie mogę ich zastosować właśnie jako taka izolacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek06 02.05.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witaj! Nie mam aż takich aspiracji jak Ty(dziennik budowy). Zaczynam pod koniec czerwca stawianie małego domku. Zainteresowałem się tematem płyt PIR. Są też na rynku płyty z otuliną poliestrową - przystosowane do ocieplania ścian. Zaciekawił mnie twój rysunek podłogi na gruncie - jest posadowiona b. nisko. W podłodze możesz zastosować płyty XPS - dać tylko grubsza warstwę. Moim zdaniem możesz na ścianach dać 20 cm płyt PIR zamiast 30 styro - jeden warunek bardzo równa pow. zewnętrzna ściany - ja przy ociepleniu chcę tak zrobić. Wracając do tematu przewodniego -subiektywnie uważam, że spokojnie można dawać płyty z folią alu(?) "w podłodze". Producenci wytwarzając produkt, nie zawsze nastawiają się na jego b. szerokie wykorzystanie - stąd nie ma go np. w dopuszczeniu do wykorzystania w inny sposób (dod.koszty badań). Warstwa alu jak najbardziej odbija (zatrzymuje ) ciepło:. Pozdrawiam JaceK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 12.05.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Często trzeba jednak zajrzeć do KT bo producent zdobywając aprobaty badał materiał pod kątem przeznaczenia. Trzeba pomyśleć jak zachowa sie taka warstwa alu w glebie czy zalana betonem (zapewne po "chwili" jej tam nie będzie). Może dlatego warto używać materiałów zgodnie z przeznaczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts