pawelek1978 25.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Rozpocząłem budowę domu Z201 na warszawskiej Białołęce ( http://z500.pl/projekt/Z201,Wygodny-dom-parterowy-z-garazem-czterema-pokojami-i-opcja-uzytkowego-poddasza/dane-ogolne.html + link "pobierz rysunek szczegółowy w PDF" - słupy widać na rzucie z góry jako czarne kwadraty w ścianach). W jego ścianach zaprojektowano 9 słupów żelbetowych. Wykonawca i kierownik budowy sugerują mi usunięcie 8 z nich (zostałby tylko 1 narożny w kuchni z uwagi na bliskość okien na dwóch prostopadłych ścianach). Argumentują to tym, że jeżeli dom będzie "pracował" to w okolicach tych słupów mogą pojawić się pęknięcia na ścianach. Dach (dość duży) będzie z płytek ceramicznych. Kierownik stwierdził, że teren jest stabilny a dom ma na tyle lekką konstrukcję (jest parterowy), że te pozostałe słupy są zbędne. Mówi też, że pod wpływem różnych katastrof budowlanych młodzi projektanci zabezpieczają się teraz przesadnie wzmacniając konstrukcje. Nie wiem co o tym myśleć, jaką decyzję podjąć (do 29. 04. 2013 r.)? Bardzo Państwa proszę o rady, sugestie, opinie. Trochę przeraża mnie życie w strachu przez kilkadziesiąt lat, że coś mi się zawali na głowę, ale z drugiej strony te jakieś spękania ścian, podobno dość częste. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez pawelek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.04.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 bardzo dobre miejsce na zadanie tego typu pytan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 25.04.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Z takim pytaniem do pracowni Z500. Pytasz takich samych inwestorów jak TY i kto wezmie na siebie odpowiedzialność za te słupy? Prawdopodobnie trzeba mieć zgodę pracowni na takie zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.04.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Rozpocząłem budowę domu Z201 na warszawskiej Białołęce ( http://z500.pl/projekt/Z201,Wygodny-dom-parterowy-z-garazem-czterema-pokojami-i-opcja-uzytkowego-poddasza/dane-ogolne.html + link "pobierz rysunek szczegółowy w PDF" - słupy widać na rzucie z góry jako czarne kwadraty w ścianach). W jego ścianach zaprojektowano 9 słupów żelbetowych. Wykonawca i kierownik budowy sugerują mi usunięcie 8 z nich (zostałby tylko 1 narożny w kuchni z uwagi na bliskość okien na dwóch prostopadłych ścianach). Argumentują to tym, że jeżeli dom będzie "pracował" to w okolicach tych słupów mogą pojawić się pęknięcia na ścianach. Dach (dość duży) będzie z płytek ceramicznych. Kierownik stwierdził, że teren jest stabilny a dom ma na tyle lekką konstrukcję (jest parterowy), że te pozostałe słupy są zbędne. Mówi też, że pod wpływem różnych katastrof budowlanych młodzi projektanci zabezpieczają się teraz przesadnie wzmacniając konstrukcje. Nie wiem co o tym myśleć, jaką decyzję podjąć (do 29. 04. 2013 r.)? Bardzo Państwa proszę o rady, sugestie, opinie. Trochę przeraża mnie życie w strachu przez kilkadziesiąt lat, że coś mi się zawali na głowę, ale z drugiej strony te jakieś spękania ścian, podobno dość częste. Tak po budowlanemu: czerwone będzie jak zielone z.d.u.p.c.y swoją robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 trza było jasne zielone dać, było by lepiej widac a tak w temacie: czerwone będzie jak ci popękają fundamenty, część tych słupów jest nie od parady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.04.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ten projekt to strop teriva, ja dopatrzyłem się co najwyżej do usunięcia 1 albo dwa słupy, muszą pozostać wszystkie słupy tam gdzie masz ścianki działowe czyli te przy pokoju nr2, słup przy łazience, słup narożny w kuchni, słupy w salonie nie muszą być, ale lepiej jak bedą, bo na nich ma się opierać duże nadproże (osobiście bym je zostawił, chyba ze podciąg oprzesz na poduszkach siegających do narozników ścian. Zostają 3 słupy, ale ze wzgledu na strop i żabra jakieś na któych opiera się dach (nie jestem pewien bo nie ma rozrysowanego stropu teriva, być może te 3 słupy są potrzebne pod opaecia żeber terivy bo z przekroju wynika że sa dosyć spore i obciążone dachem. MOja rada to jak mówią przedmówcy skontaktuj się z konstruktorem tego projektu, niech powie co i jak będzisz wtedy pewna . Trochę podejście kierownika mnie dziwi, bo widząc ze strop teriva proponuje wywalenie wiekszości konstrukcji pod ten strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 26.04.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 U mnie w projekcie z77 tez z pracowni z500, usunięto sporo podciągów i parę slupów, ale dlatego że konstrukcja dachu się zmieniła z tradycyjnej na wiązary i niema lanego stropu.Wszystko MUSI sprawdzić konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 09.05.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Też mam projekt z biura Z500 i ładnych parę słupów i podciągów. Wszysto zrobione zgodnie z projektem. Mamy Terivę i więźbę. Na Terivę poszła masa betonu, nie wiem czy nie tyle co na monolit. Więźba jest potężna, drzewo grube, bardzo solidna na pierwszy rzut oka nawet dla laika, kierbud mi powiedział że wręcz przeprojektowana, ale to może i lepiej. Dachówkę mamy ceramiczną, waży to ładnych ileśtam ton. Ja się na tym nie znam, ale skoro projektant tak to zaprojektował to chyba czemuś służy. Wolę mieć jakieś tam pęknięcia, niż strop na głowie kiedyś A co do przesadnego wzmacniania konstrukcji - wolę w tę stronę niż w drugą. Jednak świat idzie do przodu, wiedza, technologie. Kiedyś nie robiło się chudziaka, nie ocieplało się podłogi styropianem, elewacji też nie.. Dom jest z reguły do końca życia, warto zrobić go porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 09.05.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Spotkałem się u wykonawcy z tym samym stwierdzeniem odnośnie nadmiarów słupów co pawelek1978. Nie znam się na wyliczeniach obciążeń ale z pewnością w dzisiejszych czasach przesadzają. Przecież budowano całe dekady budynki praktycznie bez żadnych słupów żelbetowych a teraz stawiają je co kilka metrów. MI doradzano żeby je odchudzić dla zmniejszenia kosztów oraz grubości ścian działowych. U mnie w projekcie jest słup 24 x 24 a do niego przylegają ściany działowe o szer 24cm. Dam sobie głowę odciąć że robiąc 18x18 nic się nie stanie. Różni są spece więc nie zakładałbym, że projektant Z500 jest nieomylnym mistrzem swojego fachu ale likwidowanie wszystkich słupów to przegięcie w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek1978 23.05.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pomogły mi w podjęciu decyzji. Ostatecznie zostawiłem 6 z 9 słupów. Po konsultacji z inżynierem budownictwa wyrzuciłem 3 słupy w ścianach zewnętrznych. Jeden przy kotłowni był zupełnie zbędny. Dwa w salonie, po zmianach w projekcie, także okazały się nie potrzebne - nie będę miał w salonie całej przeszklonej ściany, tylko okno - ściana z cegieł - drzwi na taras. Stąd belka nad tą konstrukcją będzie 40 a nie 60 i będzie miała na środku dodatkowy punkt podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nahoda 07.07.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Witam serdecznie, znalazłam tu pana wpis, że buduje pan dom wg projektu Z201 na Białołęce. Właśnie szukamy z mężem odpowiedniego projektu i ten bardzo nam się spodobał, ale wolelibyśmy go zobaczyć "w realu". Chodzi nam głównie o kubaturę, żeby stwierdzić, czy wielkość nam odpowiada.. jeżeli ma pan już stan surowy, nawet niekoniecznie z dachem, to bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdybyśmy mogli go obejrzeć. Jesteśmy z Cieszyna, ale w przyszłym tygodniu jedziemy do Warszawy obejrzeć jeszcze inny dom, więc byłoby super, gdyby się pan zgodził. Mój adres email: [email protected] Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziolka 23.10.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam My również ruszyliśmy z budową z201 i nam doradził fachowiec żeby słupy zostawić z uwagi na duży i ciężki dach, w końcu ktoś to tak zaprojektował, żeby się nie zawaliło Na jakim etapie już pan jest, my wczoraj zalaliśmy stropy. W razie co chętnie wymienimy się doświadczeniami i sugestiami oraz fotkami z budowy, bo ten domek to rzadkość wśród forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 zastanawiam się dlaczego parterówka bez użytkowego poddasza ma tak cięzki dach?Po co w projekcie parterówki zalewanie stropów zamiast podwieszanego sufitu (lub wiązarów)?Mam wrażenie, że projekt jest kosmicznie przewymiarowany konstrukcyjnie. Tak na oko ktoś projektował dom na grunty niestabilne, w szkodach górniczych i w pasie tornad naraz.Takie kwiatki powinen wyłowić projektant adaptujący i przeprojektować. Tyle, że to dla niego dodatkowa robota, więc łatwiej przybić pieczątkę , a za tony stali i betonu zapłaci klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 25.10.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 nie kazali wszystkich usunąć? może jeszcze więźbę usunąć bo też pracuje. nie zastanawiaj się nad takimi głupotami, chyba że przedstawią projekt zamienny konstrukcji, nic na gędę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts