Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polecane farby do płotu metalowego.

Recommended Posts

Chciałbym was się wypytać co teraz jest polecane, lub czego używaliście wy odnośnie malowania płotu metalowego (stal) . Przęsła niedawno spawane nigdy jeszcze nie malowane, wiem że ważne jest oczyszczenie rdzy a gdzieniegdzie już się pokazała. Chciałem na to użyć jako podkładu Unikor C, i jako krycie Chlorokauczuk wszystko z Dekorala. Czy to dobry wybór czy może są lepsze produkty, zależałoby mi na trwałości i w miarę aby szybko to schło bo będzie malowane pistoletem.

Blisko mnie jest tez firma ze złotego stoku oni podobno też maja farby do takich zadań tyle że ftalowe a nie wiem które lepsze, ktoś od nich coś brał?

bardzo dziękuję.

Edytowane przez zukers

• 3 weeks później...
Żadnej farby nie polecam. Tylko ocynk ogniowy i na to lakier proszkowy. Masz spokój na dłuugie lata. U rodziców na działce mamy brame pomalowaną chlorokauczukiem. Co max dwa lata skrobiemy rdzę i malujemy od nowa. Porażka szczególnie że w bramie tyle zakamarków trudno dostępnych dla szczotki drucianej.

Żadnej farby nie polecam. Tylko ocynk ogniowy i na to lakier proszkowy. Masz spokój na dłuugie lata. U rodziców na działce mamy brame pomalowaną chlorokauczukiem. Co max dwa lata skrobiemy rdzę i malujemy od nowa. Porażka szczególnie że w bramie tyle zakamarków trudno dostępnych dla szczotki drucianej.

Na wszystko wpływ ma chyba jakość wykonania i materiałów.

Mój brat kupił jesienią w Castoramie bramę, ocynk ogniowy i malowana proszkowo. Wiosną w wielu miejscach rdza (możliwe że to był chwyt reklamowy).

Ja w zeszłym roku malowałem słupki ogrodzeniowe. Podkład i farba nawierzchniowa z Nobilesu (teraz to chyba AkzoNobel).

Podlładu nie plecam-łatwo odpryskuje. Ale nawierzchniówkę chlorokauczuk połysk tej firmy polecam z czystym sumieniem. Na wiosnę wygląda jak malowana dzień wcześniej, choć najtańsza nie jest