Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY KUPISZ POMP? CIEP?A

CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU  

363 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU

Recommended Posts

W tej ankiecie chodzi mi o informację o rynku inwestora

czy chcesz mieć pompę ciepła

ile zapłaciłbyś za taki system

dlaczego chcesz to mieć

czego się obawiasz

dlaczego nie ....

Prowadzę firmę handlowo usługową i wasze odpowiedzi pomogą mi bardzo w podjęciu decyzji na temat pomp ciepła ... wprowadzić je do naszej oferty czy nie

dziękuję za szczere odpowiedzi

ja nie kupię nigdy -strata kasy

• Odpowiedzi 876
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość PCoferujący

Inwestor napisał:

Myślałem że rozmawiam z praktykiem sorry wygląda na to że jesteś teoretykiem i to początkującym

Dobrze myślałeś. Z moją skromną pomocą firma zainstalowała już kilkadziesiąt pomp ciepła w całym kraju (typu woda - woda i kolektor gruntowy - woda). Nie jestem teoretykiem i nie początkuję w temacie. To co mówię i robię opieram na wiedzy i doświadczeniach PRAKTYCZNYCH. To tyle.

Tylko tak mogę wytłumaczyć wiarę w mapy geodezyjne i plany zagospodarowania które uwzgledniają tylko niektóre elementy znajdujace się w ziemi (moja praktyczna ocena jest diametralnie rożna szczególnie na teranach miejskich i podmiejskich).

Nigdzie nie napisałem, że daję 100% wiarę w to zobaczę na mapach. Po prostu przed inwestycją staram sie możliwie jak najlepiej rozpoznać sytuację, min. po to aby poza prawidłowym doborem pompy ciepła dokonać także odpowiedniego doboru miejsca ułożenia kolektora, sprzętu kopiącego itd. Inwestycje wykonywane przez firmę miały miejsce na terenach miejskich i podmiejskich. Tak jak napisałem nieoczekiwane trudności to tylko UŁAMEK całości.

Więcej w tygodniu bo nie będę wariował w niedzielę :)

Inwestorze: oczywiście ani ja, ani TY nie jesteśmy w stanie być pewni tego co napotkamy w ziemi. Ale maksymalnie możliwe rozpoznanie trzeba zrobić.

Co do sprawdzenia mozliwości również odpiszę.

Pozdrawiam.

Myslałam o pompie, ale wyleczył mnie z tego koszt inwestycji, dla mojego małego domku 135m2 i zwartej bryle-ok. 50 tyś złotych! Poprostu na etapie inwestycyjnm mnie nie stać, a stopa zwrotu po ok. 20 latach to zbyt długa perspektywa. Będą mieć DGP i elektryczne akumulacyjne, wentylacje mechaniczna moze z reku, może kolektor słoneczny podgrzewający wode (ale najpierw policze czy mi sie oplaci), przy dobrze ocieplonym małym domku wydaje mi sie to najrozsadzniejsze.

pompę możesz sobie darować, kiedy zwróci się inwestycja ? po 15, 20 latach?

Wentylacja mechaniczna zwróci Ci się po 4,5 latach...

WP

Gość PCoferujący

Inwestor napisał:

Nie podałeś jednoznacznej odpowiedzi tylko typowo wymijającą . Oczywiście ryzyko związane z wykonaniem studni spełniajacej wymagania konieczne dla PC bieżesz również całkowicie na siebie. Jak sądzę znacznie zwiększone koszty prac ziemnych wynikąjace z faktu że na danym terenie może się okazać że dopuszczalne jest wyłącznie kopanie ręczne także bez mrugniecia bierzaesz na siebie. Również rozumiem że sprawdzenie możliwości wykonania na danym terenie wymiennika gruntowego lub studni przed podpisaniem umowy jest także całkowicie bezpłatne w twojej firmie. Przepraszam za powtórzenia ale odpowiedź na moje pytania była wymijająca czyli typowo handlowa

Firma wykonująca dla nas ujęcia wodne dostaje zapłatę za wykonanie studni, które będą spełniać określone przez nas wymogi (a więc nie dostaje pieniędzy jeśli wykona studnię, która nie spełnia wymaganych parametrów). Takie firmy można znaleźć (na całe szczęście, bo tak mnożyła by się radosna twórczość wybijania gdzie popadnie). Oczywiście temat studni to dłuższa bajka, wiem także (ubiegam Twoją odpowiedź) i wiedzą to firmy z którymi współpracujemy. że pomimo istnienia wielu studni na danym terenie, mając spore rozeznanie geologiczne praktycznie nigdy "firmy" studiarskie nie są w stanie na 100% stwierdzić jaka będzie głębokość wiercenia, wydajność warstwy.

To czy na danym terenie będzie konieczne kopanie ręczne, czy mechaniczne wiadomo przed realizacją (po to wykonujemy rozpoznanie - być może Ty uważasz, że za każdy wysiłek trzeba klienta kasować, dlatego tak zaciekle ciągle mówisz o braniu ryzyka na siebie ??)

Powtarzam jeszcze raz i ostatni - nie zdarzyło się po wykonanym wcześniej dogłębnym rozpoznaniu, aby inwestycja w trakcie realizacji została zagrożona, także KOSZTOWO dla klienta.

Pozdrawiam

PCoferujący

Dziad swoje baba swoje. Ja konkretnie pytam o to czy to ty ponosisz całkowite ryzyko i czy sprawdzenie możliwosci wykonania PC jest za darmo ??? Chodzi o prostą odpowiedź tak czy nie. Natomiast ty opowidasz całkowicie nie na temat o jakichś swoich prywatnych rozliczeniach z innymi firmami, oraz piszesz życiorys jak to do tej pory było. Sprawy twoich rozliczeń inwestora nie interesują. Temat wątku to PC. Ja stwierdziłem że jest to inwestycja ryzykowna ponieważ wykonanie studni lub wymiennika nie zawsze musi skończyć się powodzeniem. Natomiast twierdzę że zawsze ryzyko finansowe związane z powodzeniem inwestycji przerzucane jest na inwestora. To inwestor później zostanie z przysłowiową ręką w nocniku i pozbawiony sporych pieniędzy jak się okaże że PC nie osiąga zakładanych wydajności. Tylko nie pisz że przyjdziesz do inwestora za powiedzmy 2...3 tata po montażu pompy jak coś się będzie działo ze studniami i za darmo wykopiesz następne 2.

Pozdrawiam

PC oferujący napisał:

"Klient sam podał jaki byłby koszt według niego gdyby ogrzewał innymi mediami (powtarzam to nie są moje szacunki tylko wyliczenia klienta):

- energia elektryczna 7 850 zł,

- olej opałowy 4 396 zł,

- gaz ziemny (butla) 3 768 zł,

- węgiel 1 570 zł

Te koszty zostały przeliczone przy założeniu, że z tych czynników zostanie wyprodukowana ta sama ilość energii (zachowując ten sam komfort: powtarzam całodobowo 21 st. C w dzień i 21,5 st. C w nocy).

PAMIĘTAJMY O SPRAWNOŚCI POMPY CIEPŁA."

Tak jak wyżej napisales, to klient oszacował jaki byłby wg niego koszt. Moim zdaniem jednak, w rzeczywistosci okazało sie, że zuzycie energii jest nizsze o 13% (wychodząc ze sprawnosci pompy 4 i opłaty za prąd 1700).

Gdyby klient nie korzystał z pompy ciepła, to zapłaciłby za gaz z butli 3278 złotych, tak wiec miesiecznie zapłaciłby za gaz 546 złotych, a za prąd płaci 283 złote (przy sezonie trwającym 6 miesiecy). Za gaz zapłaciłby wiec miesiecznie o 263 złote wiecej.

Inwestycja w p.c. w porownaniu z gazem była jednak co najmniej o 25.000 złotych wyzsza.

Jezeli przyjąc, że Twoj klient korzysta z kredytu 8% lub potrafi pomnozyc wolną gotówke ze skutecznoscią 8% rocznie, to oznaczałoby, że Twoj klient w porownaniu z ogrzewaniem gazem z butli. licząc nawet okres 12 lat bezawaryjnej eksploatacji. dopłaca do tego ciepła rocznie 3240 złotych kosztow finansowych, a wiec to ogrzewanie jest w rzeczywistosci o 1600 złotych rocznie drozsze od ogrzewania gazem przez 12 kolejnych lat.

Aby w ogole moc przyjąc nawet nie opłacalnosc grzania z p.c., ale zwykłe wyjscie na zero z kosztami w porownaniu z gazem, pieniądz musialby kosztowac 4% rocznie, a okres bezawaryjnej eksploatacji musialby wynosic 25 lat.

Tak wiec wg mnie, biorąc pod uwage planowany wyzszy wzrost cen energii niz gazu, nawet plynnego, inwestycja w p.c. zamiast w inne zrodlo energii np. kociol gazowy, nawet na gaz plynny, nie zwroci sie w praktyce nigdy.

Ogrzewanie gazem, byloby jeszcze tansze, gdyz nie trzeba byloby niepotrzebnie "ładowac" domu energią w nocy, lecz wtedy kiedy potrzeba, a wtedy oszczednosci energetyczne bylyby duze.

Moim zdaniem ogrzewaniem domu p.c. jest dziwnym kosztownym hobby, albo raczej pieniądzem bezpowrotnie zakopanym w ziemi.

Gość PCoferujący

Inwestor napisał:

Dziad swoje baba swoje. Ja konkretnie pytam o to czy to ty ponosisz całkowite ryzyko i czy sprawdzenie możliwosci wykonania PC jest za darmo ??? Chodzi o prostą odpowiedź tak czy nie. Natomiast ty opowidasz całkowicie nie na temat o jakichś swoich prywatnych rozliczeniach z innymi firmami, oraz piszesz życiorys jak to do tej pory było. Sprawy twoich rozliczeń inwestora nie interesują.

Proszę czytać i wyciągać wnioski z wypowiedzi. Pisząc o wykonaniu studni wyraźnie napisałem, że klient płaci za wykonaną i spełniającą wymogi studnię (znając wczesniej koszt 1m uzbrojonej studni). Nie płaci jeśli Józek czy Kazek sie nawierci i do niczego się nie dowierci. więc chyba reguły są czytelne ??????????????

Sprawdzenie możliwości wykonania Pc (wizja lokalna obiektu i terenu, rozmowy z inwestorem, zapoznanie się z planami - za darmo).

Tylko nie pisz że przyjdziesz do inwestora za powiedzmy 2...3 tata po montażu pompy jak coś się będzie działo ze studniami i za darmo wykopiesz następne 2.

Gwarancja na studnie to osobny temat. Pokaż mi proszę poważną firmę wiertnicza, która da 3, 5 lat gwarancji na studnię czerpalną i zrzutową .........? Pod tym względem (bezpieczeństwa użytkowania) zdecydowanie lepiej wypada opcja z kolektoerem gruntowym.

KrzysiekS

Tak wiec wg mnie, biorąc pod uwage planowany wyzszy wzrost cen energii niz gazu, nawet plynnego, inwestycja w p.c. zamiast w inne zrodlo energii np. kociol gazowy, nawet na gaz plynny, nie zwroci sie w praktyce nigdy.

Dla gazu inwestor wyliczył czas zwrotu równy 5 lat. Tak czy tak zakładał, że w domu będzie ogrzewanie podłogowe. Trzeba więc brać pod uwagę, że musimy porównać budynki w których jako górne źródło będzie ten sam rodzaj ogrzewania. Trudno mi powiedzieć od jakich firm inwestor miał wcześniej oferty na gaz (albo jakich producentów preferował) - kocioł kotłowi w cenie nie jest równy.

Pzdr

PCoferujący

Własnie czytam i wyciągam wnioski dlatego czekam na konkretne odpowiedzi tak lub nie a nie na bajki i legendy. Nic takiego nie napisałeś wcześniej że klient płaci tylko za dobrą studnię. Napisałeś tylko o swoich prywatnych rozliczeniach ze swoim podwykonawcą a to jest zupełnie inna sprawa niż rozliczenie z klientem. Dla inwestora wyłącznie ty jesteś wykonawcą i nikogo nie interesuje komu jaki fragment prac podzlecasz. Inwestora interesuje twoje stwierdzenie "tak ja za wszystko odpowiadam, cena za całosc jest tyle i tyle termin wykonania taki i nie bedzie żadnych dodatkowych kosztów ". Nie ma sensu dalej ciągnąć tego aspektu sprawy. W mojej ocenie budowa instalacji c.o. ze źródłem jako PC to po pierwsze bardzo duże koszty inwestycyjne nie dające się dokładnie przewidzieć. Po drugie duże ryzyko że nie do końca będzie prawidłowo działać. Jeśli wykopane będą studnie to najprawdopodobniej wymagana będzie ich ciągła konserwacja oczyszczanie odmulanie itp. Nawet jak studnie na początku będą działać prawidłowo to nie jest powiedziane że za kilka lat się coś nie pogorszy i trzeba będzie wykonać nowe. W przypadku wymiennika gruntowego zajmuje on bardzo dużą powierzchnię drogiej działki na której nawet porządnego drzewa nie będzie można posadzić. To ewidentne obniżenie wartości użytkowej takiego terenu. Ciekawe czy handlowcy w wyliczeniach kosztów inwestycji biorą to pod uwagę - myslę że nie. Nie dowiedziałem się jak sprawa będzie wyglądać z oczyszczalnią ścieków czy na tym samym terenie co wymiennik PC mogą być zakopane przewody rozsączajace które też zajmują duża powierzchnię.

Pozdrawiam

PCoferujący

Własnie czytam i wyciągam wnioski dlatego czekam na konkretne odpowiedzi tak lub nie a nie na bajki i legendy. Nic takiego nie napisałeś wcześniej że klient płaci tylko za dobrą studnię. Napisałeś tylko o swoich prywatnych rozliczeniach ze swoim podwykonawcą a to jest zupełnie inna sprawa niż rozliczenie z klientem. Dla inwestora wyłącznie ty jesteś wykonawcą i nikogo nie interesuje komu jaki fragment prac podzlecasz. Inwestora interesuje twoje stwierdzenie "tak ja za wszystko odpowiadam, cena za całosc jest tyle i tyle termin wykonania taki i nie bedzie żadnych dodatkowych kosztów ". Nie ma sensu dalej ciągnąć tego aspektu sprawy. W mojej ocenie budowa instalacji c.o. ze źródłem jako PC to po pierwsze bardzo duże koszty inwestycyjne nie dające się dokładnie przewidzieć. Po drugie duże ryzyko że nie do końca będzie prawidłowo działać. Jeśli wykopane będą studnie to najprawdopodobniej wymagana będzie ich ciągła konserwacja oczyszczanie odmulanie itp. Nawet jak studnie na

początku będą działać prawidłowo to nie jest powiedziane że za kilka lat się coś nie pogorszy i trzeba będzie wykonać nowe. W przypadku wymiennika gruntowego zajmuje on bardzo dużą powierzchnię drogiej działki na której nawet porządnego drzewa nie będzie można posadzić. To ewidentne obniżenie wartości użytkowej takiego terenu. Ciekawe czy handlowcy w wyliczeniach kosztów inwestycji biorą to pod uwagę - myslę że nie. Nie dowiedziałem się jak sprawa będzie wyglądać z oczyszczalnią ścieków czy na tym samym terenie co wymiennik PC mogą być zakopane przewody rozsączajace które też zajmują duża powierzchnię.

Pozdrawiam

POWIEDZ MI JAKI JEST KOSZ ENERGI ELEKTRYCZNEJ przy eksploatacji POMY CIEPŁA pompa 24kw

AQUAJAC

Takich informacji może udzielić ci dostawca PC np. PCoferujący. Ja nie jestem sprzedawcą, nie znam instalacji w której ma pracować ta PC i nie wiem jakie są straty cieplne obiektu w którym będzie pracować PC. Ogólnie mogę odpowiedzieć że im na dworze będzie zimniej (czyli wymiennik źródła bedzie chłodniejszy) tym wydajność pompy będzie mniejsza a zużycie energii elektrycznej wieksze. W instalacjach z PC nie bardzo jest możliwe dokładne obliczenie tego parametru. Np. u mojego kumpla sprawność miała wynościć powyżej 4 w porywach do 4,5. Prawda jest taka że średniosezonowo wychodzi poniżej 3.

Pozdrawiam

AQUAJAC

Takich informacji może udzielić ci dostawca PC np. PCoferujący. Ja nie jestem sprzedawcą, nie znam instalacji w której ma pracować ta PC i nie wiem jakie są straty cieplne obiektu w którym będzie pracować PC. Ogólnie mogę odpowiedzieć że im na dworze będzie zimniej (czyli wymiennik źródła bedzie chłodniejszy) tym wydajność pompy będzie mniejsza a zużycie energii elektrycznej wieksze. W instalacjach z PC nie bardzo jest możliwe dokładne obliczenie tego parametru. Np. u mojego kumpla sprawność miała wynościć powyżej 4 w porywach do 4,5. Prawda jest taka że średniosezonowo wychodzi poniżej 3.

Pozdrawiam

chodzi mi oto czy to jest tak za darmo jak to opisują wszędzie ,na domek koszt inwestycji dość duży ,a prąd też nie tani - jakie są relacje???????

AQUAJAC

Nie ma nic za darmo. Jeśli tak ktoś napisał to jest to oszukaństwo. PC to tylko źródło ciepła. Zapotrzebowanie na ciepło budynku nie zależy od źródła. Czy będziesz ogrzewał gazem, prądem, węglem czy czymś innym to potrzebujesz tyle samo ciepła do ogrzania. Jeśli chcesz zaoszczędzić na ogrzewaniu to masz dwie drogi. Albo lepiej ocieplić budynek albo kupować tańsze ciepło. Podam przykładowo. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym (kocioł kondensacyjny) koszt 1 kWh energi cieplnej to ok. 12 gr. natomiast przy zastosowaniu PC koszt 1 kWh energi to ok. 9 gr. Powyżej podane wartości są wyłączne szacunkowe. Róznica to 3 gr za 1kWh. Jeśli rocznie potrzebujesz powiedzmy 10000 kWh to masz różnicę ok. 300 zł. Róznica w cenie energii to tylko jeden z wielu składników kosztowych ale dosyć istotny.

Pozdrawiam

Gość PCoferujący

Inwestor napisał:

W przypadku wymiennika gruntowego zajmuje on bardzo dużą powierzchnię drogiej działki na której nawet porządnego drzewa nie będzie można posadzić. To ewidentne obniżenie wartości użytkowej takiego terenu. Ciekawe czy handlowcy w wyliczeniach kosztów inwestycji biorą to pod uwagę - myslę że nie

Proszę nie demonizować sprawy. Co najmniej jakby to miał być teren po wybuchu bomby jądrowej :) Skoro niby jak tak "handlowo" przedstawiam temat to nie "przeginajmy" maksymalnie w drugą stronę. Odpowiem tak: zapraszam do odwiedzenia ogrodów moich klientów.

Czy sprzedawca kotła na węgiel, gazowego czy olejowego bierze pod uwagę fakt, że obniży mi i sąsiadom wartość użytkową środowiska? Może powinni dopłacać do rachunków za leczenie chorób związanych z funkcjonowaniem układu oddechowego :)

trochę zrobiło się wesoło, ale to demonizowanie tematu pompy ciepła nieco mnie już rozbawiło :)

Niemniej pozdrawiam serdecznie oponenta.

Jest jeszcze jedno:

1. Pompy ciepła dosyć szybko drożeją przy wzroście mocy. Np. pompa 8 kW kosztuje 18tys, a pompa 25 kW kosztuje już 35tys.

Przy kotłach takie zjawisko nie zachodzi.

Mnie doradzano, żeby nie dawać kotła mniejszego niż 20 kW pomimo mniejszego zapotrzebowania na ciepło ze względu na cwu. Komfort cwu wymaga odpowiednio dużej mocy.

Jak to jest przy pompach ciepła?

2. W zwiazku z powyższym, posty Madzi i neptunka, że da się dużo taniej niż za 40 tys. mijają się z prawdą dla domów o powierzchni 200-230 m2, bo w takich domach wzrasta powierzchnia wymiennika gruntowego i moc pompy i koszt wychodzi właśnie ok. 40 tys. zł.

Inwestor, podzielam Twoje wczesniejsze wypowiedzi, ale nie zgadzam sie, że przy uzyciu p.c. koszt 1 kwh to 9 groszy. To moze byc nawet 50 gr., gdy zapotrzebowanie na energie bedzie male a koszt inwestycji bedzie znaczny.

Uwzgledniajce przy tych kosztach, koszt inwestycji i cene pieniądza. Cena energii cieplnej w domu to nie tylko 12 gr/kwh, gdyz tyle wyszlo z rachunku za gaz lub 35 gr, za 1KWh energii elektrycznej.

Cena za 1 KWh energii cieplnej sluzącej do ogrzania budynku, jak wyzej pisalem, zalezy od wysokosci nakladow inwestycyjnych oraz ceny nosnika energii przy zalozonym zapotrzebowaniu na energie.

KrzysiekS

Pisałem że koszty które podaję są szacunkowe i wyłacznie za energię cieplną więc nie będę tego dalej komentować.

PCoferujący

Nie przeginaj bo nikt nie demonizuje tematu i nie pisze o bombach ale zryte kilkaset metrów kwadratowych działki na której mało co później będzie można zrobić to nie kosztuje mało ? Czy aby orientujesz się w cenach ziemi na terenach miejskich i podmiejskich ? Łatwo ci pisać o tym bo to nie twoja ziemia i ne twój kłopot.

Czy sprzedawca kotła na węgiel, gazowego czy olejowego bierze pod uwagę fakt, że obniży mi i sąsiadom wartość użytkową środowiska? Może powinni dopłacać do rachunków za leczenie chorób związanych z funkcjonowaniem układu oddechowego

Ciekawe kto tu wypisuje śmieszne rzeczy :D Widać że nie wiesz w jaki sposób wytwarza się energię elektr. do zasilania PC w naszym kraju czy aby nie ze spalania wągla z bardzo niską sprawnością ? Z tą ekologią to już chyba całkiem jesteś na bakier :wink:

Pozdrawiam równie serdecznie Oferenta i oczywiście innych forumowiczów.

Panowie wasza duskusja jest bardzo owocna i pouczająca . Musicie jednak przyznać , że nie ustaliliście rzeczy na starcie. Wszak każdy kto budował i policzył sobie koszty: instalacja + koszt zużycia energii , wie ile to kosztuje . P.C przegrywa niestety na starcie /POMIJAJĄC FAKT NAJCZYSTSZEGO ZE ŻRÓDEŁ/ fakt niestety niezbyt ważny dla naszych krajanów . Ważne co mam w tej chwili w kieszeni. Polska nie jest w tej chwili krajem , w którym można planować koszty tak dalekowzrocznie.

W odpowiedzi na pytanie PCoferującego powiadam NIE . Zbyt duże koszty samej instalacji . Nie wiem czy wszyscy odwiedzający zdają sobie ile kosztuje kompletna instalacja przy standardowych 150 m2 i kubaturze ok. 800 m3. Ja znam cenę około 45 - 50.000 zł

pozdrawiam

Gość PCoferujący

Inwestor napisał:

Nie przeginaj bo nikt nie demonizuje tematu i nie pisze o bombach ale zryte kilkaset metrów kwadratowych działki na której mało co później będzie można zrobić to nie kosztuje mało ? Czy aby orientujesz się w cenach ziemi na terenach miejskich i podmiejskich ? Łatwo ci pisać o tym bo to nie twoja ziemia i ne twój kłopot.

To znaczy te wywody na temat działki to było dla mnie demonizowanie. Mówię jako praktyk i powtarzam - zapraszam do odwiedzenia działek naszych inwestorów. Są na nich ogrody, trawniki, rosną drzewa, są podjazdy, parkingi, nie ma żadnych dziur, nizagospodarowanej pustyni itd.

Przykładowe koszty wykopów podałem w poprzednich wypowiedziach. Dla domu 200 m2 wykopy można zrobić w ciągu jednego dnia!!! Oczywiście nie każda działka na to pozwala.

Wiem ile kosztują działki i jeśli ktoś jej nie ma to po prostu nie instaluję pompy ciepła. Przecież nie prowadzę tu żadnej propagandy, że każdy powinien mieć pompę ciepła. Jeśli ktoś nie chce to kupi coś innego. Jeśli nie ma tyle pieniędzy kupi coś tańszego, jeśli nie chce wyłożyć na początek więcej by później płacić niskie rachunki to na siłę go nie przekonam, itd. Proszę więc nie prowadzić jakiejś "krucjaty" przeciw pompie ciepła, bo ja nie namawiam ludzie "nie kupujcie kotłów!" Na rynku jest miejsce i są chętni na każde z tych urządzeń.

Proponuję wywołanie następującego tematu:

Jakie jest zdanie forumowiczów na temat znanych im pomp ciepła (może jakieś wady i zalety konkretnych rozwiązań)?

W tej dyskusji udziału nie wezmę z wiadomych względów. Chyba, ze pojawią się jakieś wątki, które będą uniwersalne.

Z góry dziękuję za włączenie się do tematu.