Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY KUPISZ POMP? CIEP?A

CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU  

363 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU

Recommended Posts

Nie mówimy o zarabianiu tylko o zwrocie różnicy w cenie.

Np. kupujemy lodówkę klasy energetycznej A, której eksploatacja jest tańsza o 100 zł rocznie, ale jest droższa o 500 zł. Czas zwrotu to 5 lat i o to właśnie chodzi.

Gdybyśmy kupili lodówkę o 1500 zł droższą to nie miało by to sensu gdyż nikt nie eksploatuje lodówki 15 lat.

Rozpatrujemy przy tym lodówki o tej samej wielkości i tych samych funkcjach i wyglądzie.

• Odpowiedzi 876
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobiłem rozpoznanie urządzeń na rynku obejrzałem instalacje itp. itd. Moje wnioski przedstawiłem:

1) bardzo wysoka cena- chyba nikt nie ma wątpliwości

2) bardzo długi czas zwrotu nakładów - również nikt chyba nie ma watpliwości

3) duże ryzyko tego że PC nie osiagnie założonych parametrów i poniesione nakłdy się nigdy nie zwrócą - na ten tema rozwinęła się dyskusja.

Ad 1. ja mam watpliwosci - bo wystarczy policzyc instalacje na gaz plynny ze zbiornikiem zakopanym w ziemi i dobrym piecem na ten gaz ... porownywalny koszt

Ad 2. Przeczytaj post Magdzi - wyjasnila gdzie sie mylisz i nie ma to sensu

Ad 3. Bzdura takie samo ryzyko jak z kazdym urzadzeniem

Np. kupujemy lodówkę klasy energetycznej A, której eksploatacja jest tańsza o 100 zł rocznie, ale jest droższa o 500 zł. Czas zwrotu to 5 lat i o to właśnie chodzi.

Ale wlasnie ten zwrot to jest ZAROBEK :lol:

No i oco chodzi z ta lodowka?? przeciez taki sam przyklad mozna podac z samochodem, ze zmywarka, pralka, komputerem, samolotem itp itd

Chyba oczywiste jest ze jak cos jest NOWE i dobre tokosztuje swoje pieniadze - takie sa zasady rynku.

A jak kogos nie stac na zakup Volvo to kupuje sobie Malucha i tez sie cieszy - i jest to tak samo dobre porownanie jak kazde inne, tylko trzeba chciec je zrozumiec a nie upierac sie slepo przy swoim, niekoniecznie slusznym zdaniu.

Gość PCoferujący

Dalej temat się nie zmienia i leje się ta woda bezproduktywnie. Inwestor bardzo chce, więc rąbka tajemnicy uchylę:

Mogę w umowie zagwarantować minimalną sprawność w oreślonych warunkach (tzn. w zależności jaka jest konfiguracja dolne - górne źródło ciepłą).

Mogę zapewnić dostarczanie wymaganych kW mocy cieplnej przez PC przy np. temper. zewnętrznej - 20 st.C.

Tyle wystarczy, więcej nie mogę tutaj napisać. Jeżeli napisałem, że klient moze coś takiego otrzymać to tak jest.

Jeszcze jedno. Inwestorze tutaj już chyba Neptunek o tym pisał, bądź Magdzia. Czy kupując kocioł na olej lub gaz sprzedawca gwarantuje sprawność kotła, ilość spalanych litrów na godzinę pracy itd. ???? Na pewno nie, a przy pompie ciepła to najlepiej abyśmy gwarantowali jeszcze że przez 20 lat na 100% pompa ciepła sie nie zepsuje. Ludzie, albo tak bardzo te PC są WAM solą w oku, albo robi się tu wariata z kogoś.

Co z wartością opałową paliwa? Zapytajcie znajmoych jak z tym jest. Co dostawa to gorzej lub lepiej z tym. Poza tym ceny gazu, a przede wszytskim oleju są tak niestabilne (i ciągle rosną i będą rosnąć), że przyszłość co do kosztów eksploatacji z tymi nośnikami nie wygląda najlepiej.

Lobby paliwowe jest u nas silne. Dopóki Głowa Państwa bedzie otwierać pewne fabryki w kraju to tak pewnie pozostanie :)

Poza tym. Można w końcu dyskutować o czymś ciekawym w temacie PC. To jest jasne, ze w różnych przypadkach, różne źródła ciepła będą opłacalne. Nie starajcie się przekonywać, ze na rynku to tylko opłaca sie kocioł gazowy, olejowy, czy PC. Nawet jak wskazuje nasza zapomniana sonda rynek na PC jest (w tej chwili 14%).

Jeszcze tak. Inwestorze załóżmy, ze sprzedawca zagwarantuje Ci, że będziesz spalał x litrów oleju na godzinę. Podnieś sobie tylko temperaturę w domu z 20 st. C na 21 st C., a zobaczysz co się stanie. Sprzedawca ma wtedy bulić karę ? :)

Przekraczamy tutaj powoli (a moze zostały przekroczone) granice absurdu.

Nie nabieram wody w usta tylko juz pisałem, że po prostu oczekuję na dyskusję na inne tematy (ten pewnie dla mnie nie jest wygodny :) Uprzedzam jakieś dywagacje na ten temat).

Pozdrawiam forumowiczów

Magdzia

Nie wiem skąd ta twoja opinia:

Inwestorze, nie wiem, czy czytałeś moje posty, być może zakłądasz, że skoro jestem kobietą, to się nie znam i nie warto czytać

Nie dzielę ludzi wg płci. Nie zarzucałem również nikomu że się nie zna.

Forum traktuję jak miejsce gdzie ludzie dobrowolnie wymieniają swoje poglądy.

Najlepiej chyba sens moich wypowiedzi stara się wyjasnić Wg.

Najlepiej gdybyście przeczytali moje wcześniejsze wypowiedzi (oczywiście jesli macie na to ochotę). Ale myślę że może krótkie podsumowanko nie zaszkodzi. Pogląd z którym obecnie się nie zgadzacie jest taki że uważacie tzn. Magdzia i Neptunek że PC to taka sama instalacja w domu jak inne. Ja się z tym pogladem nie zgadzam.

Przyjmijmy że jesteśmy inwestorem racjonalnie myslącym który dysponuje środkami na zakup dowolnego źródła ciepła. Przyjmijmy również że istnieją możliwości zainstalowania w naszym domu dowolnego źródła ciepła (tylko dla uproszczenia). Po pierwsze odrzucamy kotły na paliwa stałe bo nie interesuje nast uciązliwa obsługa. Zostają nam kotły gazowe, olejowe, ogrz. elektryczne i PC. Komfort obsługi praktycznie taki sam. Z tych wszystkich źródeł PC jest zdecydowanie najdroższa inwestycyjnie oraz zabiera najwięcej miejsca (wymiennik gruntowy). Osoba racjonalnie myśląca wybierając zdecydowanie najdroższe źródło jakim jest PC nie kieruje się tylko potrzebą zapewnienia ciepła do ogrzania domu. Z tego tytułu że ponosi znacznie większe nakłdy chce mieć jakieś kożyści cyli znacząco niższe koszty eksploatacji pozwalajace na jak najszybszy zwrot poniesionych nakładów. Z tego własnie powodu uważam że PC nie można traktować tak samo jak innych źródeł ciepła. Przy innych źródłach mamy tylko jeden cel przy PC cele są dwa. Oczywiście powyższe rozumowanie jest nieco uproszczone gdyż nie uwzględnia lokalnych uwarunkowań i możliwości technicznych. Przy PC osiągnięcie pierwszego celu nie sprawia zwykle trudności natomiast z drugim mogą być bardzo poważne trudności i tu właśnie jest spore ryzyko.

Pozdrawiam

PCoferujący

Nie odwracaj teraz kota ogonem. To ty napisałeś że żadnego ryzyka nie ma i że możesz osiągi gwarantować w umowie. Ja w to nie wierzę bo na tyle znam życie że nadal uważam że to są bajki handlowca.

PC to takie źródło że jego zakup może opłacać się tylko w niektórych przypadkach. Owczy pęd nie jest tu dobrym doradcą.

Pozdrawiam

Najgorzej, jeśli ktoś nie zauważy, że przekracza granice rozsądku. Inwestorze - po raz kolejny pytam, bo teraz chyba Ty nabrałeś wody w usta i nie odpowiadasz na pytania - czy kupując samochód żądasz od sprzedawcy pisemnej gwarancji, że przy prędkości 100km/h Twoje auto będzie spalało 6ltr./100km????? Bo tak np. piszą w ulotkach? To jest bardzo proste pytanie i mam nadzieję, że odpowiesz.

Ale wlasnie ten zwrot to jest ZAROBEK :lol:

No i oco chodzi z ta lodowka?? przeciez taki sam przyklad mozna podac z samochodem, ze zmywarka, pralka, komputerem, samolotem itp itd

Chyba oczywiste jest ze jak cos jest NOWE i dobre tokosztuje swoje pieniadze - takie sa zasady rynku.

A jak kogos nie stac na zakup Volvo to kupuje sobie Malucha i tez sie cieszy - i jest to tak samo dobre porownanie jak kazde inne, tylko trzeba chciec je zrozumiec a nie upierac sie slepo przy swoim, niekoniecznie slusznym zdaniu.

To nie jest zarobek tylko zwrot poniesionych nakładów - różnica zasadnicza. Pieniędzy nie przybywa tylko mniej ubywa.

Nie porównuj Volvo i Malucha tylko Volvo benzyna i DOKŁADNIE TO SAMO VOLVO z dodatkową instalacją gazową - wtedy oddasz istotę sprawy.

Pisaliśmy przecież, że pompa ciepła i np. kocioł gazowy mają ten sam komfort użytkowania i spełniają te same funkcie więc jest to TO SAMO VOLVO :)

Najgorzej, jeśli ktoś nie zauważy, że przekracza granice rozsądku. Inwestorze - po raz kolejny pytam, bo teraz chyba Ty nabrałeś wody w usta i nie odpowiadasz na pytania - czy kupując samochód żądasz od sprzedawcy pisemnej gwarancji, że przy prędkości 100km/h Twoje auto będzie spalało 6ltr./100km????? Bo tak np. piszą w ulotkach? To jest bardzo proste pytanie i mam nadzieję, że odpowiesz.

Mgdzia

Mam wrażenie że niedoczytałaś tego co napisałem lub nie zrozumiałaś. Przecież to głupota dawanie takich gwarancji. Ja twierdzę tylko że jeśli tak pisze w swoich umowach PCoferujacy że zapewni określoną sprawnośc to są to bajki i oszukiwanie klienta.

Pozdrawiam i czytaj dokładnie moje wypowiedzi.

To nie jest zarobek tylko zwrot poniesionych nakładów - różnica zasadnicza. Pieniędzy nie przybywa tylko mniej ubywa.

Nie porównuj Volvo i Malucha tylko Volvo benzyna i DOKŁADNIE TO SAMO VOLVO z dodatkową instalacją gazową - wtedy oddasz istotę sprawy.

Pisaliśmy przecież, że pompa ciepła i np. kocioł gazowy mają ten sam komfort użytkowania i spełniają te same funkcie więc jest to TO SAMO VOLVO :)

1. to zalezy od punktu widzenia, jezeli sie patrzy przy zakupie instalacji to to bedzie wydatek a pozniej zwrot, a jak sie patrzy z perspektywa to to bedzie zarobek bo jak juz pisalem po 10 latach place bardzo malo za ogrzewanie, wiec zarabiam na tym i to sporo

2. odbiegajac od watku - instalujac inst gazowa do volvo to profanacja samochodu, takie cos to mozna sobie do poloneza wsadzic a nie do volvo ;)

Osoba racjonalnie myśląca wybierając zdecydowanie najdroższe źródło jakim jest PC nie kieruje się tylko potrzebą zapewnienia ciepła do ogrzania domu.

A teraz to zobaczylem w sierpniu w Polsce SNIEG!! Jak napisal PCOferujacy - juz zostala dawno przekroczona granica absurdu.

To wytlumacz mi - bo widze ze masz ogromna wiedze na ten temat - co mna kierowalo instalujac sobie PC?? Jestem ogromnie tego ciekaw.

Inwestorze, dlaczego tak naprawdę demonizujesz PC? Ja ją u siebie posiadam i wcale nie uważam, że jest to coś wyjątkowego, że należy ją traktować jako wyjątkową instalację w domu. DLa mnie jest taka sama, tak samo ważna instalacja, jak woda, kanalizacja, wentylacja itp. Nie oczekuję, że zwróci mi się instalacja wodna, kanalizacyjna, wentylacyjna, to dlaczego mam oczekiwać takie zwrotu po ogrzewaniu? Jest to coś, co mi ma zapewnić ciepło w domu i tyle. I ma mnie to mało kosztować po zamknięciu budowy. Jeśli ja wykonując rzut na taśmę, jakim jest zbudowanie i wyposażenie domu wydaję wszystkie pieniądze, to potem chcę sobie spokojnie za małe pieniądze w tym domu mieszkać. I dla mnie, jeśli nie mam możliwości przyłączyć się do gazociągu (a nie mam), jeśłi nie chcę dzwonić za każdym razem do dostawcy jak mi się skończy gaz w butli czy olej w cysternie, nie chcę pakować koksu/drewna/pelet/gazet i szmat do pieca (a nie chcę), nie chcę też płącić horrendalnych rachunków za prąd przy ogrzewaniu elektrycznym, to chyba jest jedno rozwiązanie - PC. A jeśli chodzi o zwrot poniesionych kosztów - prawda jest taka, że co wydane na jakąkolwiek instalację, tego juz wam nikt nie odda. Kwestia tylko polega na tym, ile będziecie płacić za rok, za dwa, za dziesięć za np. prąd, olej, węgiel, czy czym tam palicie. To są zupełnie inne kategorie. Nie wiem, mnie sie wydaję, że lepiej raz wydać więcej, niż później przez cały okres użytkowania domu płacić mniej. Bo mieszkać w moim domu planuję do śmierci. I nie mówcie mi, że tak długo PC nie wytrzyma. Moi rodzice mieszkają w domu 30 lat i nie wymieniali w nim nic (w sensie instalacji), nawet okna mają te same. A jeśli myślicie, że teraz sie tak nie da, to Wam współczuję, jeśłi wybieracie do swojego domu coś, co przetrwa max. 10 lat i z góry zakłądacie, że się rozwali po tym okresie.

Mgdzia

Mam wrażenie że niedoczytałaś tego co napisałem lub nie zrozumiałaś. Przecież to głupota dawanie takich gwarancji. Ja twierdzę tylko że jeśli tak pisze w swoich umowach PCoferujacy że zapewni określoną sprawnośc to są to bajki i oszukiwanie klienta.

Pozdrawiam i czytaj dokładnie moje wypowiedzi.

No, czytam, czytam i teraz sam sobie przeczysz. Skoro piszesz, ze to głupota, to dlaczego oczekujesz od PCOf. żeby ci określił, jakie on ma gwarancje? A poza tym mylisz pojęcia - nie wiem, czy chodzi Tobie o sprawność (czyt. bezawaryjność) użądzenia, na które sprzedawca ma obowiązek dać gwarancję, czy o WYDAJNOŚĆ urządzenia, na które nikt Ci takiej gwarancji nie da? Przecież na każdy, nawet najprostrzy sprzęt dostaje się gwarancję (choćby na elektryczną szczoteczkę do zębow) i to jest oczywiste. Czy oczekujesz, żeby PCOf. zacytował Ci swoją gwarancję na sprzęt? CZemu to ma służyć? Czy tez oczekujesz, że da Ci gwarancję WYDAJNOŚCI zakupionego przez Ciebie sprzętu, czego raczej nie zrobi, bo nie zależy to od niego?

Osoba racjonalnie myśląca wybierając zdecydowanie najdroższe źródło jakim jest PC nie kieruje się tylko potrzebą zapewnienia ciepła do ogrzania domu.

A teraz to zobaczylem w sierpniu w Polsce SNIEG!! Jak napisal PCOferujacy - juz zostala dawno przekroczona granica absurdu.

To wytlumacz mi - bo widze ze masz ogromna wiedze na ten temat - co mna kierowalo instalujac sobie PC?? Jestem ogromnie tego ciekaw.

Neptunek daj spokój zacznij wypowiadać się merytorycznie i czytaj co jest napisane w całości a nie tylko same zdania bez kontekstu.

Pozdrawiam i apeluję o rozwagę