Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY KUPISZ POMP? CIEP?A

CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU  

363 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 876
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Thjazi:

Otóż w systemie Inertia z mojego rozeznania inaczej odbywa się zasysanie i tłoczenie czynnika. Zawory tłoczny i ssący nie są umieszczone w głowicy cylindra. Czynnik wpływa do sprężarki "od dołu", w tłoku jest zawór ssący. Dzięki temu min. jest lepsze chłodzenie sprężarki.

Magdzia:

Dobrze Magdzia: ale jaki masz dom, jaka powierzchnia grzewcza, typ górnego źródła ciepła, zapotrzebowanie cieplne domu i dobrana pompa ciepła: typ i moc? Podana kwota ~400 zł za grudzień zupełnie nic nie mówi! Kiedy w ogóle nastąpiło uruchomienie pompy ciepła? Czy to jest pierwszy sezon grzewczy?

Odpowiedź do havo:

Właśnie w sobotę skończyłem regulację PC w domu gdzie są wyłącznie grzejniki (i jest ich dużo), oczywiście inwestor został poinformowany o własnościach pompy ciepła pracującej na grzejniki. Jest tak: PC może pracować na grzejniki, ale przeważnie grzejniki są liczone na temperaturę zasilania 70 st. C, i technicznie to nie problem są rozwiązania PC (ja ich nie stosuję) które dają ciepło na temperaturę 75 - 85 st. C, ale KAŻDA PC podlega prawom temodynamiki, a mówiąc w przenośni jest windą: i "podniesienie" 1 kWh darmowego ciepła o 10 st C kosztuje ok. 0, 07 kWh energii (płatnej) i jest to prawie liniowa zależność. Oczywiście w chłodnictwie dla różnych zakresów temperatur używa się różnych czynników roboczych, by korzystać z przemian fazowych (taniej). No więc z tego wszyskiego wynika że ciepło z pompy ciepła odbierać należy pod jak najniższą temperaturą, bo wtedy jest najtańsze; czyli ekonomika pracy pompy ciepła słabo zależy od jej typu czy marki, natomiast mocno od temperatur między jakimi pompuje ciepło !!!!, z powodów technicznych jest tak że na moc układu: mocno wpływa temperatura dolnego źródła, a na COP: mocno wpływa temperatura odbioru, no i oczywiście kaloryfery nie akumulują dużych ilości ciepła, można więc zapomnieć o zaletach pracy na tańszym prądzie !. Jeżeli jednak klient upiera ię przy grzejnikach, to jest to możliwe, tylko że: będzie drożej, trzeba dużo (3x) więcej grzejników (czyli będą droższe od podłogowki)

Do Magdzi: podaj mi temperatury (dolnego źródła i odbioru) i powierzchnię mieszkalną, z tego da się dość dobrze określić COP, bo może układ jest zrobiony na COP = 3 (widziałem taki projekt renomowanego biura projektów ? i jeszcze bezczelnie wzięli za niego pieniądze !). Nawet przy COP globalnym 2 koszt ogrzewania droższą taryfą jest zbliżony do oleju opałowego, czy propanu (1 kWh~= 0,20 zł)

jeszcze od havo:

podgrzewając 1l wody od 0 st.C do 100 st.C lub 100 l wody od 0 st. do 1 st.C; zużyje się TYLE SAMO ENERGII, jeżeli jednak zrobić to za pomocą pompy ciepła to w tym drugim przypadku będzie to kilkadziesiąt razy !!!!! taniej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. I to właśnie jest cała tajemnica opłacalności lub nie pompy ciepła.

Poza tym prywatnie uważam (bo mam wyłącznie) że podłogówka jest najbardziej komfortowa !

Dobrze Magdzia: ale jaki masz dom,

parterowy z nieużytkowym poddaszem, ściany zewn. z bloczków typu Fortis, okna i drzwi szczelne podłoga i strop bardzo dobrze ocieplone.

Mieszkają 2 osoby.

jaka powierzchnia grzewcza
~140m2

typ górnego źródła ciepła

podłogówka w całym domu

zapotrzebowanie cieplne domu i dobrana pompa ciepła: typ i moc?

Moc pompy - 7kW, a co do zapotrzebowania budynku, to nie pamiętam.

Kiedy w ogóle nastąpiło uruchomienie pompy ciepła?
Pod koniec września, a pełną parą chodzi od października

Czy to jest pierwszy sezon grzewczy?

tak.

MADZIA - przerażające wyniki podajesz.

Moja PC pracuje trzeci miesiąc. Dom z poddaszem (157 m2 p.u.) jest jeszcze nie wykończony, nie zamieszkany i otwarty wewnątrz na przestrzał (brak drzwi wewnętrznych). Utrzymywana temperatura w domu to 19-20C. Po pierwszych dwóch miesiącach średni koszt wyniósł 145 PLN. Myslę, że wstawienie drzwi i zamieszkanie zrekompensuje podniesienie temperatury o 1-2 stopnie.

MADZIA - przerażające wyniki podajesz.

Moja PC pracuje trzeci miesiąc. Dom z poddaszem (157 m2 p.u.) jest jeszcze nie wykończony, nie zamieszkany i otwarty wewnątrz na przestrzał (brak drzwi wewnętrznych). Utrzymywana temperatura w domu to 19-20C. Po pierwszych dwóch miesiącach średni koszt wyniósł 145 PLN. Myslę, że wstawienie drzwi i zamieszkanie zrekompensuje podniesienie temperatury o 1-2 stopnie.

Nawet mi nie mów :evil:

Magdzia napisz jeszcze proszę:

jaka masz powierzchnie i długość dolnego źródła,

jaka jest temperatutra dolnego źródła,

jaka jest temp zasilanai na ogrzewaniu podłogowym,

W jaki sposób podgrzewana jest CWU i do jakiej temp?

To zdecydowanie poszerzy możliwości oceny układu.

400 zł za miesiąc ogrzewania to nie jest dużo, szczególnie jeśli do tego doliczyc koszty oświetlenia itp. ja np płacę 200 zł za sam prąd do oswietlenia i gotowania.

Magdzia napisz jeszcze proszę:

jaka masz powierzchnie i długość dolnego źródła

nie wiem, jaką mam powierzchnię, nie znam średnicy rurek, a jest ich 180mb - 3 pętle x 60m.

jaka jest temperatutra dolnego źródła

różna, zależy od pogody, zresztą nie siedzę z termometrem w ziemi ;)

jaka jest temp zasilanai na ogrzewaniu podłogowym

no też różnie - w zależnosci od zaworu trojdroznego, czujnika temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody w zbiorniku - wacha sie od 20 do 45 st C,

W jaki sposób podgrzewana jest CWU i do jakiej temp?

CWU - spirala umieszczona w zbiorniku buforowym - temperatura w zaleznosci od pracy i czasu od 30 do 55 st C; temp zasilania zbiornika buforowego okolo 85-90 st C., pojemnosc bufora 300 l

To zdecydowanie poszerzy możliwości oceny układu.

400 zł za miesiąc ogrzewania to nie jest dużo, szczególnie jeśli do tego doliczyc koszty oświetlenia itp. ja np płacę 200 zł za sam prąd do oswietlenia i gotowania.

A co ma ogrzewanie do oświetlenia? Podałam koszty OGRZEWANIA (założony podlicznik na urządzenia grzewcze).

za dwa miesice (wrzesień, październik) zapłaciłem 600 zł, prąd jeszcze budowlany, 180 m kw. , drugi sezon, ściana jednowarstwowa nieocieplana. To jest całkowity koszt prądu .

Pierwszy sezon nie jest zupełnie miarodajny, budynek jest wiglotny stąd większe zapotrzebowanie na ciepło. Magdzia poczekaj z ocenami na kolejną zimę :)

Może poruszę stary wątek, ale czy warto mieć dwie taryfy posadając pompę ciepła? Przecież:

- pompa na bieżąco uzupełnia braki w cwu,

- skoro jest pompa to nie ma gazu, czyli gotujemy na płycie elektrycznej,

- oświetlenie i inne odbiorniki też "nie w kij dmuchał",

- być może jeszcze hydrofor .

Nie wiem, nie liczyłem, ale bilans strat może być większy niz zysku. Jeśli ktoś przerabiał już ten temat to proszę o uwagi, z chęcią poczytam.

Pozdrawiam

Magdzia nie bądź złośliwa :wink: pytanie było pierwsze :lol: :lol:

Nie jestem a jeśli ktoś pomyślał, że tak, to sorry, nie chciałam.

A co do taryfy - u nas się opłaca. Za 4 ostatnie miesiące poprzedniego roku różnica pomiedzy G12 a gdybysmy mieli G11 wynioslaby 440 zl wiecej przy G11, przy czym: zmywarka, pralka, żelazko, piekarnik oraz w przeważającej większości płyta el. oraz grzejniki drabinkowe w łazience są włączane w tanim prądzie. Prąd na wszystko poza ogrzewaniem kosztuje niecałe 50zl. miesięcznie.

Te trzy pętle po 60 metrów sugerują że chodzi o układ z bezpośrednim parowaniem w donym źródle (najprawdopodobniej).

No ale ja nie jestem specem tylko kimś kto zastanawia sie czy lepiej zapłacić 30 tys za PC czy 15 tys za GZ. Tak więc wszelkie złośliwości pod moim adresem są conajmniej chybione.