Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY KUPISZ POMP? CIEP?A

CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU  

363 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY KUPISZ LUB KUPIŁBYŚ POMPĘ CIEPŁA DO SWOJEGO DOMU

Recommended Posts

srry Magdzia ale 50 zeta to mozna płacic w kawalerce a nie w domku jednorodzinnym. Jesli płacisz mniej niż stówe za miesiac to albo nie ma cie przez dwa tygodnie w domu albo masz jedną żarówke w łaczasz czajnik tylko w niedzielę:-)

sprawdź czy masz ten podlicznik wpięty w dobrym miejscu. Moze liczy ci jeszcze dodatkowo kuchnie i łazienkę.

• Odpowiedzi 876
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz dom ma pow uz 220 m2 z czego uzytkuje parter o pow 90 m2 (temp 19 - 20) i piwnice 40 m2 (temp 14C), nie korzystam z poddasza (temp 15C). Dom ma sciany 3W z 20 cm welny w scianie, 18 cm w podlodze, 24 cm w skosach i 30 cm sufitu nad poddaszem. Mam GWC oraz wentylacje mechaniczną nawiewną, nie mam rekuperatora, ktory uwazam za zbedny.

Z mojego doswiadczenia - mieszkanca dobrze ocieplonego domu, ktory cały dzien spedza w pracy, wynika, że wazne jest ogrzewanie wtedy, gdy potrzebuje, a wiec w godzinach od 5 30 do 7 i od 16 do 22. Wtedy potrzebne jest szybkie grzanie na wyższej temperaturze. Wieczorem pale rowniez w kominku.

Centralne ogrzewanie gazowe włączyłem dopiero w grudniu. Opłata za ogrzewanie gazem od 8 grudnia do 8 stycznia wyniosła 90 złotych, a cały rachunek za gaz to 150 złotych (c.o., cwu, kuchenka). Gdymy palił propanem, zapłaciłbym moze 220 złotych. Temperatrua w domu to 18 -19C w nocy (nad ranem) i 19-20 w dzien (po poludniu). W sobote i niedziele lubie palic w kominku. wiec kociol pracuje ze zmniejszoną mocą.

Pompa ciepła nie zapewni szybkiego grzania, wtedy gdy potrzeba. Jej podłączenie z ogrzewaniem podłogowym i drugą taryfą powoduje, że budynek jest ogrzewany w zasadzie wtedy, gdy niepotrzeba.

Cały koszt instalacji pompy ciepła i jej uzytkowania mija sie z potrzebami wiekszosci mieszkancow. Koszt inwestycji jest na tyle duzy, że jej zakup jest ekonomicznie nieuzasadniony w wiekszosci przypadkow. Powtarzam jeszcze raz "ekonomicznie", gdyz inne spekty np. ambicjonalne, emocjonalne, pseudoekologiczne pozostawiam poza przedmiotem mojego zainteresowania. Ciepło jest ciepłem bez wzgledu na to skąd pochodzi.

Te trzy pętle po 60 metrów sugerują że chodzi o układ z bezpośrednim parowaniem w donym źródle (najprawdopodobniej).

No ale ja nie jestem specem tylko kimś kto zastanawia sie czy lepiej zapłacić 30 tys za PC czy 15 tys za GZ. Tak więc wszelkie złośliwości pod moim adresem są conajmniej chybione.

My niestety nie mieliśmy możliwości podłączenia się do gazociągu, stąd PC (wychodzi taniej niż wszystko poza węglęm chyba w naszym przypadku, ale i tak drożej niż zakładaliśmy, stąd nasze rozczarowanie).

srry Magdzia ale 50 zeta to mozna płacic w kawalerce a nie w domku jednorodzinnym. Jesli płacisz mniej niż stówe za miesiac to albo nie ma cie przez dwa tygodnie w domu albo masz jedną żarówke w łaczasz czajnik tylko w niedzielę:-)

sprawdź czy masz ten podlicznik wpięty w dobrym miejscu. Moze liczy ci jeszcze dodatkowo kuchnie i łazienkę.

Też nam przyszło do głowy, że może kuchenka i piekarnik są podpięte do podlicznika na ogrzewanie, ale nie, sprawdzaliśmy. Wszystko jest ok. A co do zużycia prądu - nie ma nas przez większość dnia w tygodniu, wracamy wieczorem, i oszczędzamy chyba tak jak większość - wychodząc z pomieszczenia gasimy światło, nie mamy stałego oświetlenia zewnętrznego (czujka ruchu), i tak jak pisałam wcześniej - wszystkie urządzenia zużywające dużo prądu włączane są tylko w czasie taniego prądu. Nas też to dziwi, bo nasi znajomi mieszkając w 2-pokojowym mieszkaniu, tez z płytą el. (ale mało gotują), w 1-taryfowym prądzie, płacą ok. 150zł. miesięcznie.

Magdzia, 50 zł miesiecznie to naprawde niewiarygodnie mało. mnie tez prawie nie ma w domu, nie mam żadnej tradycyjnej żarówki ani nawet halogenów, a jedynie dwupolową płyte grzejna i mirofalówkę z termoobiegiem i płacę 150 zł za dwa miesiące. jeżeli podlicznik jest podłączony prawidłowo to rzeczywoiście troszkę sporo jak na PC ( przy dobrym ociepleniu to mozna tyle zapłacic przy ogrzewaniu tradycyjnie - pradem.

Magdzia, 50 zł miesiecznie to naprawde niewiarygodnie mało. mnie tez prawie nie ma w domu, nie mam żadnej tradycyjnej żarówki ani nawet halogenów, a jedynie dwupolową płyte grzejna i mirofalówkę z termoobiegiem i płacę 150 zł za dwa miesiące. jeżeli podlicznik jest podłączony prawidłowo to rzeczywoiście troszkę sporo jak na PC ( przy dobrym ociepleniu to mozna tyle zapłacic przy ogrzewaniu tradycyjnie - pradem.

No właśnie na tym polega problem. Za dużo to kosztuje. Dożo więcej, niż się spodziewaliśmy.

Sam jestem zdziwiony jak dużo magdzia płacisz za ogrzewanie. Mnie ogrzewanie w takim samym domu jak twój też kosztowało 400 zł ale ciepła woda i prąd dodatkowe 200 zł. Mam 21 stopni i poza cwu nie zwracam uwagi na tanią taryfę. W sumie połowa prądu zużywana jest w taniej a połowa w drogiej taryfie. No ale u mnie mieszka 5 osób (3 dorosłych i 2 dzieci) z czego 4. nie wychodzą praktycznie z domu.

Zaznaczę, bo może nie zwróciliście uwagi - u mnie na osobnym liczniku są urządzenia grzewcze, a nie tylko PC, a więc:

1. ogrzewanie domu,

2. cwu

3. pompa obiegowa od podlogówki

4. pompa cyrkulacyjna od cwu

5. sterowanie do PC

6. sterowanie do kolektorow słonecznych + pompa do kolektorow

7. zasilanie sterownika od zaworu trojdroznego + UPS

8. rekuperator

9. instalacja larmowa (no, nie jest to urządzenie grzewcze, ale też nie ma wielkiego wpływu na koszt ogrzewania ;)

Ps. Jezier, to, że budujesz Irmę, nie znaczy, że dom jest taki sam. Nasze domy nawet zewnętrznie nie są do siebie podobne :lol:

Co na to Pompiarz? Ano poza pisaniem na forum tez pracuję i dlatego moje wypowiedzi są dość szarpane i czasami odpisuję z opóźnieniem :)

Poważnie. Szczerze mówiąc to chętnie obejrzał bym ten układ. 7 kW mocy cieplnej pompa ciepła może być ok, bo jeśli budynek Magdzi średnio potrzebuje ok. 45 - 50 W/m2 to dobór urządzenia by się zgadzał. Kolektor nie wiem: tu pytanie, wypełniony solanką, roztworem glikolu, czy może bezpośrednie parowanie? Niech się Magdzia tutaj wypowie bo 3 pętle po 60 m każda nic nie mówią. Mnie zastanawia dlaczego jak pisze Magdzia temperatura w podłogówce dochodzi do 45 st.C?! Przecież w grudniu nie było niskich temperatur zewnętrznych! A nawet gdyby to temperatura zasilania nie powinna przekroczyć 35 st. C!!! Podejrzewam, że podłogówka jest źle wykonana. Jeśli tak to robił pewnie całość ktoś kto nie ma pojecia o pompach ciepła. Też już widziałem projekty domów z podłogówką, gdzie miała być pompa ciepła, a projektowana temperatura zasilania 50 st. C. Do kosza projekt! To daje rozstaw rur co 15 - 30 cm - w zalezności od temperatury pomieszczeń i zastosowanych okładzin podłogowych. Po co komu taka podłogówka?! Przecież przy temperaturze zasilania 45 St. C to można i przewymiarowane grzejniki zastosować! Było by taniej inwestycyjnie i efekt kosztów eksploatacji zbliżony. Czyli całe oszczędności jakie można osiągnąć mając podłogówkę zostały zniweczone już na samym początku. Ale to tylko moje przypuszczenia, aczkolwiek temperatury na zasilaniu są zbyt wysokie. Ważna jest także temperatura dolnego źródła ciepła. Być moze tutaj popełniono błąd. Magdziu: serwis już powinien u Ciebie być i podać jaka jest temperatura dolnego źródła ciepła.

Tak jak pisał Dobrzykowice pierwszy sezon z żadnym ogrzewaniem nie jest miarodajny, ale nawet. Z drugiej strony markus_gdynia mający nieco większy dom i na dodatek jeszcze nie zamieszkały płaci 145 zł za miesiąc.

Jeżeli moje przypuszczenia są właściwe to na przykładzie Magdzi widać jak ważne jest właściwe skorelowanie pompy ciepła z górnym i dolnym źródłem ciepła. Co z tego, że Magdzia mogła kupić dobrą pompę ciepła skoro niewłaściwie wykonaną podłogówką wszytsko spaprano?! Wielu instalatorów zabiera się za pompy ciepła nie mając zielonego pojęcia o dolnym i górneym źródle ciepła. Nie raz słyszałem "Panie po co takie rozstawu rur podłogówki co 10 cm? Przecież to niepotrzebne, jak robię pod olejówkę to co 25 cm rozstawy też jest ok!". Odpowiadam, jak chcesz tak robić podłogówkę to firmuj to własną pompą ciepła!Nie ma nic gorszego jak pozorne oszczędności, a wystarczy zrozumieć prostą zasadę: im niższa różnica temperatur między dolnym, a górnym źródłem ciepła tym wyższa sprawność! Ot cała tajemnica, a dodając do tego naprawdę dobrą pompę ciepła można zbudować bardzo ekonomiczny układ.

Także Magdziu: temperatura dolnego źródła, tzn. np. glikolu czy innego czynnika, pobór mocy przez sprężarkę. To by się jeszcze przydało

Pozdrawiam

1. Rozstaw rur z założenia miał być miejscami przy oknach i scianach 10 cm i 15-20 na środku. Natomiast jak jest w rzeczywistości - tego nie wiemy, bo nie było nas przy tym. Być może w ogóle nie ma tam położonego ogrzewania, bo jak się okazało, osoba która nam tę podłogówkę układała, delikatnie mówiąc okazała się niezbyt uczciwa. Od razu mówię, że nie był to nikt związany z PC i jej bezpośrednią instalacją (nawiasem mówiąc, ta sama osoba, która układała podłogówkę zabrała się do instalacji zbiornika do PC niszcząc go :evil: ). A tak w ogóle, to na rurki od podłogówki ten sam miły pan wylał miejscami nawet 10cm. betonu. Wprawdzie może to miec wpływ na większą bezwładnośc temperaturową, a nie na samo grzanie, ale nie wiem. Zresztą w niektóych miejscach betonu jest mniej, w niektórych więcej. :evil:

2. Serwis był juz u mnie i to nie raz. Ale problem polega na tym, że... nie widzą problemu, teoretycznie wszystko jest OK. A na domiar złego, sprzedawca systemu i jego instalator mają nieco inne poglądy nt. konfiguracji i pożądanych parametrów.

3. Wiem, że to jest pierwszy sezon i trzeba na to wziąć poprawkę, ale chodzi właśnie o to, że MIMO to zakłądalismy mniejsze koszty.

Ogrzewanie (z c.w.u.) w grudniu kosztowało ~400zł. Zaznaczę, że zaprogramowane jest tak, aby włączało się w II taryfie. I w domu nie mamy upału - 19 w nocy, 20/21 w dzień. A miało być tanio. :evil:

Coś tu jest nie tak.

Zakładam wydajność pompy 3, przy tak łagodnej zimie nawet przy kiepskiej instalacji ciężko byłoby o gorszy wynik.

Koszt 1kWh w II taryfie ok. 19gr. Czyli godzina pracy w II taryfie 7/3*19gr tj 44,3gr * 310 takich godzin w miesiącu = 137zł. PC za te pieniądze już dostarczyłaby 2170kWh energii cieplnej. Jest to pewnie 1/4 do 1/6 zapotrzebowania rocznego tego domu.

Pozostaje nam I taryfa i 263zł. Cena 1kWh w granicach 44gr, godzina pracy PC ok. 1,03zł, daje to nam 256 godzin z kolejną produkcją energii cieplnej na poziomie blisko 1800kWh.

Reasumując PC przez ostatni, wyjątkowo ciepły jak na tę porę roku miesiąc, musiałaby pracować 18,5 godziny średnio na dobę, produkując przy tym blisko 4 MWh energii, przypomnę na dom 140m2 ?

Nawet przy sknoconej podłogówce, jak przypuszcza Pompiarz, gdzieś taka ilość energii musi się rozejść.

Może gdzieś na tych dodatkowych urządzeniach jest jakieś zwarcie kradnące prąd?

Magdzia, podłącz podlicznik pod samą PC i ponotuj codziennie zużycie.

Nie do końca dobrze napisałam - wprawdzie PC jest zaprogramowana na pracę przede wszystkim w tanim prądzie, ale kiedy temp. spada poniżej zadanej w prądzie drogim, to PC też się włącza. No i różne już były nasze hipotezy, sprawdzaliśmy w różnych miejscach temp. na wyjściu z PC, na wejściu do rozdzielacza do podłogówki, sprawdzaliśmy temp. wody w podłogówce na każdym rozdzielaczu z osobna (są dwa). Myślelimy nawet, że to 1. wina paneli - wbrew temu, co pisał prducent - nie nadają się do podłogówki, dlatego większośc energii jest przez nie tłumiona, albo 2. może to wina folii na betonie (mąż robił eksperymenty z przewodzeniem temp. przez folię) pod panelami... Nie wiemy naprawdę, jaka jest tego przyczyna.

No i KP, niestety, ma rację. Bo:

wydajnosc pompy - zmierzona - 2,5, ksozt 1kWh w 2 taryfie 0,22, czyli godzina pracy 7/2,5*22 gr*310 = 191 zl, cena 1 kWh w 1 taryfie 0,42 = godzina pracy pc - 1,18 zł co daje 263/1,18 = 223 godziny - czyli z tego wychodzi ze pc pracowala okolo 18 godzin na dobe - zgadzaloby sie idealnie, bo takie sa wlasnie obserwacje - czas pracy pc to srednio 18 z 24 godzin/dobę.

Tylko DLACZEGO?

Magdzia piszesz coś o debilnym wykonawcy i uszkodzonym buforze a może ten "magik" wpakował grzałkę elektryczną do zbiornika ? To by wiele tłumaczyło

1. Zbiornika nie robił on, należy w zestawu PC. On go tylko zepsuł lutując rurki.

2. Grzałka oczywiście jest, awaryjna, na wszelki wypadek, o mocy 6kW

3. Grzałka "chodziła" w grudniu przez 2 tygodnie, ale jak często sią włączała i jak długo pracowała, tego nie wiem.

No ale właśnie o to chodzi, że to był ten "wszelki wypadek" tzn. w chłodne dni było chłodno w domu i ta grzałka musiała chodzić, żeby dogrzać wodę w buforze. A to nie powinno miec miejsca, wychodzi na to, że PC nie daje sobie rady :(

Nie chcę być wścibski, ale jeśli kto inny podłącza pompę ciepła i kto inny robi instalację wewnętrzną to wykonawca podłogówki MUSI, powtarzam, MUSI mieć pojęcie o pompie ciepął, bo inaczej......zrobi jak zrobił. Tu pojawia się problem. Dosłownie jest garstka firm, które proponują system, czyli wszystko od A do Z : dolne źródło, pompa i górne źródło. A tylko całościowo przemyślany i zgrany system daje gwarancję funkcjonalności.

Nie chcę być wścibski, ale jeśli kto inny podłącza pompę ciepła i kto inny robi instalację wewnętrzną to wykonawca podłogówki MUSI, powtarzam, MUSI mieć pojęcie o pompie ciepął, bo inaczej......zrobi jak zrobił. Tu pojawia się problem. Dosłownie jest garstka firm, które proponują system, czyli wszystko od A do Z : dolne źródło, pompa i górne źródło. A tylko całościowo przemyślany i zgrany system daje gwarancję funkcjonalności.

Święte słowa. Szkoda, że wcześniej do głowy nam nie przyszło, że można tak sp..ć robotę. Ale jak hydraulik (bo ten "magik" twierdził, że jest hydraulikiem) podłączając np. szambo robi wlot do szamba wyżej niż wyjście rury ściekowej z domu, to wychodzi szydło z worka. Dlatego rzeczywiście - nie wiemy, co mamy w podłodze :(

No i KP, niestety, ma rację. Bo:

wydajnosc pompy - zmierzona - 2,5, ksozt 1kWh w 2 taryfie 0,22, czyli godzina pracy 7/2,5*22 gr*310 = 191 zl, cena 1 kWh w 1 taryfie 0,42 = godzina pracy pc - 1,18 zł co daje 263/1,18 = 223 godziny - czyli z tego wychodzi ze pc pracowala okolo 18 godzin na dobe - zgadzaloby sie idealnie, bo takie sa wlasnie obserwacje - czas pracy pc to srednio 18 z 24 godzin/dobę.

Tylko DLACZEGO?

Ile godzin Ci pracuje w ciągu doby ??!!! 18 ?!!

I serwis twierdzi, ze wszystko jest OK ?? Moja pompa pracuje obecnie może 4-5 h na dobę. To mi wygląda na niewydolność dolnego źródła, sprawdź konicznie jaka jest jego temperatura, nie powinna ona spadac poniżej zera.