Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogródek przy nasypie kolejowym - jak się pozbyć zarośnięcia ?

Taj

Recommended Posts

Witajcie,

Za płotem w ogrodzie mam nasyp kolejowy, Co roku strasznie zarasta zielskiem chwastami, trawą. Jesieniom pozbyłem się tego, ale już widzę, że w tm roku znów się pojawia. Doradźcie co mogę zrobić, żeby nie mieć za płotem małej łąki.

Na nasypie jest też krzak. Zawsze go docinam do ziemi, ale ma potężny korzeń, którego nie da się wyrwać. Myślicie, że odcięcie mu dopływu słońca, czyli obwiązanie jakąś folią poskutkuje?

Na 100% żyją w nim owady. Pająki, muszki, komary też. Jak w KAŻDEJ roślinie.

Rany, jak nie chcesz kontaktu z przyrodą, kup mieszkanie w centrum miasta.

Nasyp kolejowy jest bodajże własnością PKP i trzeba mieć zgodę właściciela na jego zagospodarowanie.

Nie może pozostać niczym obsadzony, bo straci stabilność (woda będzie wypłukiwac ziemię)

ja byłbym ostrożny przy podejmowaniu jakich kolwiek czynności w obrębie nasypy kolejowego

można bardzo łatwo popełnić wykroczenie:

Art. 99

§ 1. Kto:

1) (uchylony),

2) niszczy lub uszkadza drogę publiczną lub drogę w strefie zamieszkania, przynależności lub urządzenia drogowe,

3) usuwa lub niszczy zasłony odśnieżne,

4) (uchylony),

podlega karze grzywny albo karze nagany.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto przy zadrzewianiu lub zakrzewianiu albo przy prowadzeniu robót ziemnych nie zachowuje przepisowej odległości od linii kolejowych.

Art. 100

Kto:

1) zaorywa lub w inny sposób zwęża pas drogowy lub pas przydrożny,

2) włóczy po drodze publicznej lub porzuca na niej przedmioty albo używa pojazdów niszczących nawierzchnię drogi,

3) uszkadza rowy, skarpy nasypów lub wykopów albo samowolnie rozkopuje drogę publiczną,

4) wypasa zwierzę gospodarskie w pasie drogowym,

podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.

ja byłbym ostrożny przy podejmowaniu jakich kolwiek czynności w obrębie nasypy kolejowego

można bardzo łatwo popełnić wykroczenie:

Art. 99

§ 1. Kto:

1) (uchylony),

2) niszczy lub uszkadza drogę publiczną lub drogę w strefie zamieszkania, przynależności lub urządzenia drogowe,

3) usuwa lub niszczy zasłony odśnieżne,

4) (uchylony),

podlega karze grzywny albo karze nagany.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto przy zadrzewianiu lub zakrzewianiu albo przy prowadzeniu robót ziemnych nie zachowuje przepisowej odległości od linii kolejowych.

Art. 100

Kto:

1) zaorywa lub w inny sposób zwęża pas drogowy lub pas przydrożny,

2) włóczy po drodze publicznej lub porzuca na niej przedmioty albo używa pojazdów niszczących nawierzchnię drogi,

3) uszkadza rowy, skarpy nasypów lub wykopów albo samowolnie rozkopuje drogę publiczną,

4) wypasa zwierzę gospodarskie w pasie drogowym,

podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.

Dzięki Skula będę brał to pod uwagę.

Pracownicy kolei raz do roku przechodzą i pryskają na to zielsko, i je wysuszają. Tylko, że później wygląda to tak, żę tam zielono, tam sucho.

Coś wymyślę.