Taj 27.04.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witajcie, Za płotem w ogrodzie mam nasyp kolejowy, Co roku strasznie zarasta zielskiem chwastami, trawą. Jesieniom pozbyłem się tego, ale już widzę, że w tm roku znów się pojawia. Doradźcie co mogę zrobić, żeby nie mieć za płotem małej łąki. Na nasypie jest też krzak. Zawsze go docinam do ziemi, ale ma potężny korzeń, którego nie da się wyrwać. Myślicie, że odcięcie mu dopływu słońca, czyli obwiązanie jakąś folią poskutkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witajcie, Na nasypie jest też krzak. Zawsze go docinam do ziemi, ale ma potężny korzeń, którego nie da się wyrwać. Myślicie, że odcięcie mu dopływu słońca, czyli obwiązanie jakąś folią poskutkuje? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 A co chciałbyś mieć na nasypie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taj 27.04.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 A co chciałbyś mieć na nasypie? Coś co nie alergizuje(bez kwiatków, które dodatkowo przyciągają pszczółki) i jednocześnie zablokuje w przyszłości wyrastanie tam chwastów oraz wysokiej trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Jałowce pośrednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taj 28.04.2013 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 W załączniku przesyłam jak wygląda nasyp. A czy te Jałowce nie są dobrym siedliskiem dla muszek, komarów itp.? Myślałem też o czysto mechanicznym przykryciu tego tylko, aby natura nie przebiła tej warstwy. Pozostaje coś jeszcze z roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodao 28.04.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Ja bym wypryskała to najpierw roundupem, odczekała conajmniej tydzień i w to miejsce posadziła płożącymi odmianami jałowca. Np. jałowcem wirginijskim w odmianie 'Grey owl' lub jałowcem łuskowatym 'Holger' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodao 28.04.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Jałowce mają charakterystyczny zapach, ale nie koniecznie muszą być siedliskiem owadów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Na 100% żyją w nim owady. Pająki, muszki, komary też. Jak w KAŻDEJ roślinie.Rany, jak nie chcesz kontaktu z przyrodą, kup mieszkanie w centrum miasta.Nasyp kolejowy jest bodajże własnością PKP i trzeba mieć zgodę właściciela na jego zagospodarowanie. Nie może pozostać niczym obsadzony, bo straci stabilność (woda będzie wypłukiwac ziemię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.04.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ja byłbym ostrożny przy podejmowaniu jakich kolwiek czynności w obrębie nasypy kolejowego można bardzo łatwo popełnić wykroczenie: Art. 99§ 1. Kto:1) (uchylony),2) niszczy lub uszkadza drogę publiczną lub drogę w strefie zamieszkania, przynależności lub urządzenia drogowe,3) usuwa lub niszczy zasłony odśnieżne,4) (uchylony),podlega karze grzywny albo karze nagany.§ 2. Tej samej karze podlega, kto przy zadrzewianiu lub zakrzewianiu albo przy prowadzeniu robót ziemnych nie zachowuje przepisowej odległości od linii kolejowych.Art. 100Kto:1) zaorywa lub w inny sposób zwęża pas drogowy lub pas przydrożny,2) włóczy po drodze publicznej lub porzuca na niej przedmioty albo używa pojazdów niszczących nawierzchnię drogi,3) uszkadza rowy, skarpy nasypów lub wykopów albo samowolnie rozkopuje drogę publiczną,4) wypasa zwierzę gospodarskie w pasie drogowym,podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taj 30.04.2013 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 ja byłbym ostrożny przy podejmowaniu jakich kolwiek czynności w obrębie nasypy kolejowego można bardzo łatwo popełnić wykroczenie: Art. 99 § 1. Kto: 1) (uchylony), 2) niszczy lub uszkadza drogę publiczną lub drogę w strefie zamieszkania, przynależności lub urządzenia drogowe, 3) usuwa lub niszczy zasłony odśnieżne, 4) (uchylony), podlega karze grzywny albo karze nagany. § 2. Tej samej karze podlega, kto przy zadrzewianiu lub zakrzewianiu albo przy prowadzeniu robót ziemnych nie zachowuje przepisowej odległości od linii kolejowych. Art. 100 Kto: 1) zaorywa lub w inny sposób zwęża pas drogowy lub pas przydrożny, 2) włóczy po drodze publicznej lub porzuca na niej przedmioty albo używa pojazdów niszczących nawierzchnię drogi, 3) uszkadza rowy, skarpy nasypów lub wykopów albo samowolnie rozkopuje drogę publiczną, 4) wypasa zwierzę gospodarskie w pasie drogowym, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany. Dzięki Skula będę brał to pod uwagę. Pracownicy kolei raz do roku przechodzą i pryskają na to zielsko, i je wysuszają. Tylko, że później wygląda to tak, żę tam zielono, tam sucho. Coś wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts