Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. CZY BĘDZIECIE WYKONYWAĆ AUTOMATYCZNE NAWADNIANIE OGRODU

Recommended Posts

Dzięki, ale mówimy o zraszaczu turbinowym, np. Hunter PGP. Czyli coś tam się kręci, regulujemy kąt tego obrotu, ale strumień jest ciągle taki sam. I wtedy ta sama ilość wody w jednostce czasu spada ciągle na tą samą powierzchnię (jakiś tam pasek wynikający z szerokości strugi). Czyż nie?

No jak widać wg firmy Hunter nie :-)

Może chodzi o to, że pomimo tego, że strumień jest taki sam, to czas obrotu (pół koła vs całe) zwiększa się właśnie dwukrotnie? I wtedy, w ciągu godziny bądź minuty, na ten sam kawałek trawnika spadnie dwa razy mniej wody, bo będzie on oblany nie co 10 a co 20 sekund?

Pozdrawiam

Michał M

• Odpowiedzi 750
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie... to chyba jedyne wytłumaczenie, ale na filmikach to tak nie wygląda, drugi to błąd w katalogu - może za dużo skopiowali z sekcji dot. zraszaczy statycznych. Tak więc jakby ktoś znający huntera pgp mógłby rozjaśnić.

Bo wychodzi mi 7 zraszaczy na sekcję, ale jak to bywa, kilka 90 st., kilka 180 st. I jakby to była prawda to by trzeba to było podzielić na kolejne dwie sekcje, bo inaczej nad opadem nie zapanuję i nie wyrównam.

To nie jest żaden błąd , wartości podawane są w jednostce czasu i przy stałej prędkości obrotowej zraszacz musi wykonać dłuższą drogę dlatego trzeba podzielić przez 2 i zwróć uwagę że tak napisane jest przy opadzie a nie przy wydatku a to duża różnica .

ok, policzyłem, zrozumiałem.

nie wziąłem pod uwagę, że każde miejsce jest zraszane w tej sytuacji dwa razy rzadziej w jednostce czasu, z powodu właśnie dłuższej drogi zraszacza :)

to jaka jest praktyka, jeśli potrzebuję trzech 180 st. i czterech 90st. ?

a) dwie osobne sekcje

b) olać, trawnik to zniesie

c) zastosować po dwa 90st. zamiast jednego 180st.

d) inne?

różnymi dyszami tego nie osiągnę, bo właśnie muszę lecieć na tych o minimalnych wydatkach. jakbym wszystkim tym 180st. dał dysze o dwa razy większym opadzie to się znowu nie zmieszczę w wydajności źródła wody (bo one mają od razu promień większy i wydatek większy prawie 3x). ech.

Edytowane przez civic9

Wątpię aby to zadziałało na dwóch sekcjach , w Twoim przypadku jesteś na dolnej granicy działania zraszacza a co za tym idzie minimalne spadki ciśnienia i zraszacze ledwo się wynurzą o ile w ogóle to zrobią , ponadto liczenie że zraszacz będzie miał 8,5 m zasięgu jest bardzo optymistyczne ,jak zwykle nie bierze się pod uwagę długości rury u Ciebie jest to istotne , moim skromnym zdaniem jeżeli nie ma ciśnienia dynamicznego 3 atm to trudno się spodziewać żeby tego typu zraszacze działały poprawnie .

to tak na szybko

ciśnienie mogę podnieść, to mam za reduktorem (ustawiony na 4). bez reduktora w nocy jest nawet 9.

wpiąłem to za reduktorem bo dla rur i innych elementów podają zwykle max. 4 atm.

w katalogu zakres ciśnienia dla pgp podają od 1.7. to trochę zapasu jest.

ponadto zwracam uwagę, że 5 sztuk mp rotator (a na innej sekcji 7 sztuk mp rotator tych prostokątnych) działa bez problemów. czy mp rotator mają mniejsze wymagania co do ciśnienia?

zasięg to nie problem - pisałem o katalogowych 8.5, jak pociągnie na 7 to też mi wystarczy. choć mp rotatorki osiągają u mnie deklarowane zasięgi.

to jak? :)

Edytowane przez civic9
U mnie działaj na 5,5 atm dynamicznego i nic się nie dzieje, w tego typu pomocy czasem można się pomylić i warto spróbować ja twierdzę że przy tych parametrach które podałeś ten system nie będzie działał prawidłowo ale oczywiście mogę się mylić , PGP zakres ciśnienia od ponad 2 atm a MP od 1,7 atm jeżeli się wczytasz w katalog MP to jest tam zapis że do prawidłowego działania potrzebne jest ciśnienie 2,8 atm.( MP 300 )
Projektując MP lepiej przyjąć ich minimalne zasięgi czyli dla MP3000 6,5-7m i oczywiście zalecane ciśnienie tak jak amber radzi.

A wracając do huntera PGP... (bo jak pisałem MP za dużo wody bierze, a tego na pewno nie zmienię)... jest szansa, żeby pogodzić 180 st. i 90st. na jednej sekcji?

Jak wyrównać opad?

Pytam o jedną sekcję, bo przy dwóch to już wiem, że nie będzie problemu - ani z MP, ani z PGP. Zastanawiam się czy da się coś wymyślić na jedną.

A wracając do huntera PGP... (bo jak pisałem MP za dużo wody bierze, a tego na pewno nie zmienię)... jest szansa, żeby pogodzić 180 st. i 90st. na jednej sekcji?

Jak wyrównać opad?

Pytam o jedną sekcję, bo przy dwóch to już wiem, że nie będzie problemu - ani z MP, ani z PGP. Zastanawiam się czy da się coś wymyślić na jedną.

Jeżeli chcesz zastosować PGP 90st, to 180st. musisz dać o dwa razy większym wydatku np. PGP 2, na 90st. a na 180 st. 4-5, wtedy uzyskasz równe pokrycie.

Edytowane przez ArturPoniatowski
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie

Sprawa ogrodu u mnie dopiero "kiełkuje" wiec bardzo proszę o pomoc

Chciałabym mieć trawnik no i oczywiscie system nawadniania - ponieważ jestem kobietą średnio się na tym znam

Czy ktoś wyjaśniłby mi jak po polsku od czego muszę zacząć i gdzie się udać w celu zakupu materiałów PLISSSSSS

Będę wdzięczna za każdą pomoc

Pozdrawiam

Saly

System nawadniania możesz kupić, z gotowym projektem i częściami ale czy sama sobie poradzisz z instalacją? Z tym bywa rożnie.

Duży ten trawnik będzie? Bo widzę że jesteś ze Skierniewic to zapraszam akurat tam działamy zobaczysz sobie jak taki system działa.

• 1 month później...

Czy kompresorem 50l da sie wydmuchać wodę z systemu ?

Jak to robicie? Podłączając na początku każdej sekcji kompresor i na drugim koncu bez zatkania zraszacza cienienie wyrzuci wodę?

Witam nie wiem czy takim małym kompresorem da sie dobrze wydmuchać wodę z systemu ja probowalem i nie dawalo to dobrego rezultatu.....ja posiadam hydrofor ze zbirnikiem 280l i robie to tak ze spuszczam wode calkowicie ze zbiornika i małym kompresorem pompuje ten zbiornik 280l powietrza i 4 atm wystarczy zeby dobrze wydmuchac wode. Ale 50l to juz troche jest mozesz sprobowac ja mam taki 24l to za malo aby samym kompresorem wydmuchac wode. Edytowane przez adam998
  • 4 months później...

Mam projekt ogrodu wraz z nawadnianiem. Na początek muszę znaleźć ekipę która to nawadnianie wykona. Na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy? Jakie pytania zadać. Projektant polecał firmę Toro jako niezawodny system. Czy w rozmowach jasno określić że instalacja ma być wykonana właśnie na tych materiał

ach, czy skorzystać z innej marki polecanej przez firmę wykonującą byleby zgodnie z projektem?

Każdy wykonawca przeprojektuje po swojemu, dostosowując projekt do własnych materiałów i doświadczeń.

Nie sadzę by ktoś (wykonawca) dał gwarancję na prawidłowe działanie systemu, którego sam nie przeliczył - bo to on będzie odpowiadał gwarancją za ewentualne błędy zawarte w projekcie.

Projekt nawadniania wybiera się głównie w sytuacji, gdy się to chce robić samemu.