daras_1234 28.04.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam, Szukałem w internecie porady, ale wszędzie rozmowy są o budowaniu domów a ja mam pytanie odnośnie altany działkowej. Chce zbudować altanę o wymiarach 6x5m z dachem dwuspadowym z blachodachówki. Jaki jest najlepszy i najtanszy materiał na ściany?? Chciałem zrobić strop drewniany od góry przybić płytę OSB od spodu płytę KG. bez ocieplenia itd dla uzyskania użytkowego poddasza. Z zewnątrz ściany też bez ocieplania tylko tynk. Domek ma być używany tylko latem, ewentualnie zimą tylko czasem żeby posiedziec podczas wędzenia szynek itd. Chciałem wstawić tam niewielki piec tyku "koza" czy wkład kominkowy. Ze względu na koszty chciałem zbudować z silikatów 12 sciany zewnętrzne a aneks kuchenny od pomieszczenia i toaletę oddzielić sciankami działowymi z silikatu 8cm. Jest tańszy sposób? Czy ściany nośne 12cm nie będą za cienkie?? Oczywiście wszystko będzie na solidnym fundamencie bo domek będzie podpiwniczony. Proszę o konkretne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 29.04.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ty chcesz zbudowac domek letniskowy, a nie altane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daras_1234 30.04.2013 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 według regulaminu ROD altana może mieć do 35m2 powierzchni, może być podpiwniczona i mieć użytkowe poddasze. Więc uznajemy że mój plan to altana. Ale czekam na odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.04.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Na papierze to sobie możesz ściemniać co Ci się żywnie podoba, ale tutaj nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daras_1234 13.05.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dzieki za odpowiedzi... najlepsze forum w sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.05.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 A szukałeś forum, na którym ludzie poklepią Cię po pleckach i pochwalą za głupie pomysły? To niestety nie tutaj. Chcesz POMOCY, w którą wchodzi też wybicie głupot z głowy, to tu ją na pewno dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xander 23.01.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Daras nie pękaj na tym forum nikt ci niczego nie podpowie bo ludzie tu zamieszczający swoje wpisy to totalne buraki i zazdrośniki-nie podpowiedzą ci bo oni za swoje projekty popłacili kupę siana i jak to w polskiej krwi zawiść siedzi za darmo ani rąbka nie uchylą.Co do twojego pytania to 12 cm silikaty są za cienkie na ściany. Zrobiłem budynek 7x5m ale ściany są zrobione z betonu komórkowego 24 cm-cieńszy nie wytrzyma zbyt długo ciężaru i obciążenia stropu (i tak musisz zrobić wieniec pod niego albo chociaż wymurować warstwę cegieł) Z bloczka 12 to możesz sobie w środku stawiać ścianki działowe ale na zewnętrzne jest zdecydowanie za cienki.Jeśli chcesz się zmieścić w przepisowych 5 metrach wysokości to masz dwa wyjścia na wykonanie dachu:Pierwszy to wypuścić belki stropowe dość sporo poza ściany i je połączyć bezpośrednio z krokwiami pod ostrym kątem-ale w tym wypadku poddasze wyjdzie skowyrneDrugie to zrobić ściankę kolankową np na wysokość trzech bloczków betonowych, na to murłatę i krokwie 30 stopni-ale wtedy z wieńcem stropowym musisz połączyć wieniec pod murłatą podciągami zbrojonymi.Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Proszę o konkretne porady. Potrzebujesz projektanta, pozwolenia na budowę i dziennika budowy. Zgodnie z przepisami prawa to obiekt budowlany wymagający pozwolenia na budowę, gdyż to, co planujesz nie jest ani altaną (sensu stricte) ani budynkiem gospodarczym. Prawo budowlane wymienia altanę w grupie wiat i ogrodów zimowych. A ty budujesz domek letniskowy (podpiwniczenie, ogrzewanie kominkiem). Regulamin ROD NIE JEST PRAWEM. Jest nim Prawo budowlane. A tam jak byk stoi: "Gdy mowa o: (...) budynku - należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach" Polecam lekturę: http://forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/256426-altana-murowana-na-terenie-ogrodow-dzialkowych-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts