Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Pomiary z 3.06.2015, godz. 18:00:

temp. nawiewu z GWC - 9,5oC

temp. gruntu pod domem - 11,5oC, wilg. 99,99%

Pomiary z 7.06.2015 (po długim upalnym weekendzie):

temp. nawiewu z GWC - 9,5oC

temp. gruntu pod domem - 14,5oC

Pomiary z 13.06.2015 (kolejne upalne dni, zaizolowana południowa ściana fundamentowa proszkiem od pigeona):

temp. nawiewu z GWC - 10 oC

temp. gruntu pod domem - 14,5 oC

Temp. nawiewu dużo niższa niż temp gruntu, musisz tam mieć klimę :p

Możesz podać dokładniejsze dane, jak temp wlata, ile m masz teraz kanału i ile mniej więcej pompujesz (znaczy jaki wydatek i czy chodzi non stop). Oczywiście chodzi mi o sytuację jak jest możliwie wysoka temp. zewnętrzna jakbyś miał robić nowy pomiar.

Edytowane przez zibuch

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temp. nawiewu dużo niższa niż temp gruntu, musisz tam mieć klimę :p

Możesz podać dokładniejsze dane, jak temp wlata, ile m masz teraz kanału i ile mniej więcej pompujesz (znaczy jaki wydatek i czy chodzi non stop). Oczywiście chodzi mi o sytuację jak jest możliwie wysoka temp. zewnętrzna jakbyś miał robić nowy pomiar.

Jutro zrobię pomiary. Dziś i jutro zapowiadają ok. 20oC. Na razie to nie są upały.

Kanałów jeszcze nie ma. Wentylator pracuje z wydatkiem ok. 300m3/h i załącza się kiedy pracuje panel PV, czyli od ok. 10 - 19 z przerwami jak jest pochmurno.

Barth3 nie idz tą drogą, lepiej dołożyć kilka stówek i kupić rain birda lub huntera (jak się zdecydujesz pisz na priw). Sprzęt gardeny to mimo kasy na reklamę - towar nie najlepszy, po 3 sezonach właśnie sąsiad wymienia go na huntera. Druga sprawa, to pokrycie tryskaczami działki, w tym co pokazałeś jest przynajmniej o 30% za małe pokrycie.

Barth3 nie idz tą drogą, lepiej dołożyć kilka stówek i kupić rain birda lub huntera (jak się zdecydujesz pisz na priw). Sprzęt gardeny to mimo kasy na reklamę - towar nie najlepszy, po 3 sezonach właśnie sąsiad wymienia go na huntera. Druga sprawa, to pokrycie tryskaczami działki, w tym co pokazałeś jest przynajmniej o 30% za małe pokrycie.

Chodziło mi o zaprojektowanie nawadniania w jakimś prostym programie. Program gardena jest do tego celu idealny. Na razie nic innego oprócz gardeny nie oglądałem, co nie oznacza że wybrałem ich produkty. Na razie potrzebuję wyznaczyć główne linie dystrybuujące wodę i sądzę, że taki układ jest dość dobry. Jeśli coś jest nie tak, to proszę o sugestie.

Co do pokrycia to jeszcze nie jest to ostateczna wersja, bo nie wiem jak będzie wyglądał ogród. Na pewno prawa strona (patrząc na rzut) będzie częściowo pokryta żwirem/korą, ponieważw tej części będzie POŚ oraz zbiornik na deszczówkę i wszystkie włazy chcę schować.

Jak już będę wiedział jak będzie wyglądał ogród na pewno się odezwę.

Chodziło mi o zaprojektowanie nawadniania w jakimś prostym programie. Program gardena jest do tego celu idealny. Na razie nic innego oprócz gardeny nie oglądałem, co nie oznacza że wybrałem ich produkty. Na razie potrzebuję wyznaczyć główne linie dystrybuujące wodę i sądzę, że taki układ jest dość dobry. Jeśli coś jest nie tak, to proszę o sugestie.

Co do pokrycia to jeszcze nie jest to ostateczna wersja, bo nie wiem jak będzie wyglądał ogród. Na pewno prawa strona (patrząc na rzut) będzie częściowo pokryta żwirem/korą, ponieważw tej części będzie POŚ oraz zbiornik na deszczówkę i wszystkie włazy chcę schować.

Jak już będę wiedział jak będzie wyglądał ogród na pewno się odezwę.

Wyslij mi swoj email, przesle Ci fajny kurs o nawadnianiu (4,7 MB) znajdziesz tam szereg informacji o sposobie projektowania nawadniania, m.in. dobor przekrojow rur, planowanie pokrycia i pare innych.

Zlikwidowałem kilka kolizji, bo program jest bardzo bezmyślny i przy ponownym automatycznym rozmieszczeniu wyszło mi coś takiego:

gardena5.jpg

To chyba już lepszy układ, bo jak widać zapewnia o ok. 30% więcej pokrycia. Co o tym sądzicie ?

Aaa, w lewym górnym rogu mam skarpę wysoką na ok 2,5m. Ten zielony obszar w tym rogu to właśnie ta skarpa, którą zamierzam obsadzić skalniakami.

Zlikwidowałem kilka kolizji, bo program jest bardzo bezmyślny i przy ponownym automatycznym rozmieszczeniu wyszło mi coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]322436[/ATTACH]

To chyba już lepszy układ, bo jak widać zapewnia o ok. 30% więcej pokrycia. Co o tym sądzicie ?

Aaa, w lewym górnym rogu mam skarpę wysoką na ok 2,5m. Ten zielony obszar w tym rogu to właśnie ta skarpa, którą zamierzam obsadzić skalniakami.

Dalej źle :) prawidłowa instalacja jest trochę trudniejsza do zaprojektowania niż się może wydawać ;)

Bart3z, na pewno masz miejsce nie podlewane za garażem. Nie bardzo mogę proponować zmiany bo nie wiem gdzie możesz podlewać sąsiada :)

z mojego doświadczenia (żeby nie było potwierdzone opinią osoby, która się tym zajmuje) - w większości przypadków nie osiągniesz z sieci odpowiedniego wydatku wody aby pchnąć to przy standardowym przyłączu (liczniku), dlatego konieczny jest zbiornik buforowy + pompa. może być i ciśnienie i wydatek ale 2 jednocześnie to już nie. trzeba sprawdzać ciśnienie pompy przy danym przepływie bo to będą duże ilości.

chyba, że możesz załatwić przemysłowy wodomierz, tam jest duża średnica.

mam u siebie huntera i co zaobserwowałem - zraszacze (te dużego zasięgu) leją nierównomiernie, tzn dużo więcej więcej dają na końcu zasięgu (próbowałem różnych regulacji i trochę da się to poprawić tym wykręcaną śrubką ale wtedy tracimy na zasięgu). jak to pomnożymy przez nakładające się strefy kilku zraszaczy to mamy ilość wody w różnych miejscach od 1x do 8x :(. z ciekawości chciałbym zobaczyć jak zrobi to profesjonalista. M.A.G. ?

Edytowane przez zibuch

Sąsiadów na razie nie mam, a jak będą to sami swoi ;) A miejsce za garażem świadomie nie podlewam, bo tam jest metrowej szerokości proszek od pigeona :)

Co do źródła wody, to też słyszałem opinie, że lepszą wydajność osiągnę przy deszczówce i odpowiednio dobranej pompie. Z drugiej zaś strony, największe ciśnienie w instalacji wodociągowej osiągamy w nocy, blisko świtu, czyli wtedy kiedy należy podlewać. Póki co i tak jestem zdecydowany na gromadzenie deszczówki.

Co do zraszaczy, tych o największym zasięgu, to gdzieś czytałem już o tym problemie. Chodzi o to, że przy największych zasięgach wymagana jest wysoka precyzja, dlatego polecają wybierać lepsze marki tychże produktów. Wyczytałem też, że ważne jest też osiągnięcie wymaganego ciśnienia na tym zraszaczu.

taki zraszacz na ponad 10m zasięgu to ponad 1m3/h (a może być i 2), jak dasz 3 w sekcji to nie ma d... znaczy opcji żeby po poszło z sieci. bo przy takim przepływie wymagane jest 3,5-4 bary.

zerknij na ciśnienie w sieci w domu, odkręć kilka kranów (żeby szło te kilka m3/h) i zobacz jak spadnie

dalej czekamy na opinię M.A.G.a jak osiągnąć równomierność podlewania. jak dla mnie to jest argument producentów wyssany z palca.

Edytowane przez zibuch

Wczoraj sprawdzałem u siebie strumień wody. 10 litrowe wiaderko zapełniłem w 7 sekund, co daje ok 5000l/h. To jest wynik bardzo dobry, nawet dla systemu nawadniania. Co ciekawe, pomiar robiłem o godz. 18:00.

Z innej beczki. Zrobiłem wczoraj pomiary temperatury pod domem i nawiewu z GWC. Oto one:

Temp. gruntu pod domem 10,7 oC

Temp. powietrza wyrzucanego z GWC - 10,7 oC

Cześć, Barth3z,

czytam z zainteresowaniem Twoje opisy działań i dylematy związane z ogrzewaniem, tym bardziej, że jestem użytkownikiem systemu kompletnie przez Ciebie odrzucanego, tzn kominka z pw i bufora. Ha ha! Kilka lat biedziłem się czym ogrzewać dom.

Mój bufor to bańka 500dm3. Kosztowała 600zł na złomie.

Kominek z pw ma 18kW i kosztował 1100zł w casto. Sam zamontowałem mu doprowadzenie powietrza (utrata gwarancji).

Ten system sprawdza mi się doskonale, z zastrzeżeniem, że lubi się wszelkie wady tego systemu. Wiadomo - drewno, popiół, takie tam.

Myślę w przyszłości zamontować pompę pci-pw, o ile staną się tańsze, a mi się odechce palenia w kominku.

Niezależnie od rozwiązania jakie zastosujesz, namawiam cię na bańkę czyli bufor. Nie musisz montować w nim wężownic, żeby grzać cwu. Oszczędzisz sobie kosztów. Ale sam bufor jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla pci, jak i dla innych źródeł. W moim przypadku pozwala on na to, że w kominku palę jeden załadunek na dobę, a w największe mrozy jeden rano, jeden wieczorem. I wsio. Warunek konieczny: podłogówka w całym domu.

Piszę o tym, by zwrócić Twoją uwagę na zalety posiadania bufora. Są nie do przecenienia w każdym systemie ogrzewania, poza farelką i konwektorem.

Pozdrowienia,

PeZet

PS. Dodam, że wszelkie instalacje w moim domu zrobiłem sam. Zresztą i chałupę postawiłem samorobnie. Da się.

Edytowane przez PeZet

Mój bufor to bańka 500dm3. Kosztowała 600zł na złomie.

Kominek z pw ma 18kW i kosztował 1100zł w casto. Sam zamontowałem mu doprowadzenie powietrza (utrata gwarancji).

Ten system sprawdza mi się doskonale, z zastrzeżeniem, że lubi się wszelkie wady tego systemu. Wiadomo - drewno, popiół, takie tam.

Myślę w przyszłości zamontować pompę pci-pw, o ile staną się tańsze, a mi się odechce palenia w kominku.

Mi się już odechciało ;)

Niezależnie od rozwiązania jakie zastosujesz, namawiam cię na bańkę czyli bufor. Nie musisz montować w nim wężownic, żeby grzać cwu. Oszczędzisz sobie kosztów. Ale sam bufor jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla pci, jak i dla innych źródeł.

Piszę o tym, by zwrócić Twoją uwagę na zalety posiadania bufora. Są nie do przecenienia w każdym systemie ogrzewania, poza farelką i konwektorem.

Bufor kompletnie mi nie pasuje. Moim buforem będzie 20cm betonowej połogi. Nie muszę stosować pośredniego systemu buforowania ciepła, bo ani to tanie ani efektywne. Bańka 500L za 600zł generuje takie straty, że ogrzałbym cały dom ;)

W domu jaki buduję, wstawienie bufora spowoduje, że będę musiał zastosować pośredni wymiennik z dodatkową pompą obiegową. W domach niskoenergetycznych takie zabawy nie są opłacalne.

PS. Dodam, że wszelkie instalacje w moim domu zrobiłem sam. Zresztą i chałupę postawiłem samorobnie. Da się.

Pewnie, że się da ! Nic trudnego :) Ale czas ... Tego najbardziej mi brakuje.

Mam bardzo dużo instalacji opartych na wodociągach bez żadnego wspomagania hydroforem gdzie pieknie działają zraszacze sredniego zasiegu 7-14m zamontowane po nawet 6 szt na sekcję. Ale tylko dlatego ze parametry pozwalały. Są takie sieci wodociągowe. @ zibuch równomierne podlewanie osiagniesz wylacznie wg tego co podaje producent a wiec rygorystycznie przestrzegasz wydatków, strat, rozmieszczenia (w kwadrat lub trojkat) i dostosowujesz do mozliwosci jakie daje ci zrodlo wody a wiec dzielisz na tyle sekcji aby utrzymac specyfikacje urzadzen. To nie są mrzonki, ktos nad tym siedzial i myślał i w miarę dobrze wymyślił :) no i faktycznie zraszacze droższych producentów leją lepiej. Kup zraszacz gardeny i rain birda i postaw je plecami do siebie i pusc wode. Ja wyprobowalem :) ale nawet najlepsze zraszacze cie nie uratują jak źle zaplanujesz ich rozmieszczenie ;)

Bufor kompletnie mi nie pasuje. Moim buforem będzie 20cm betonowej połogi. Nie muszę stosować pośredniego systemu buforowania ciepła, bo ani to tanie ani efektywne.

Wg mnie słuszna droga. Ja planuję akumulacyjną płytę fundamentową, jeśli trzeba będzie to ją nawet pogrubię bo chcę tam pchnąć jak najwięcej energii

@ zibuch równomierne podlewanie osiagniesz wylacznie wg tego co podaje producent a wiec rygorystycznie przestrzegasz wydatków, strat, rozmieszczenia (w kwadrat lub trojkat) i dostosowujesz do mozliwosci jakie daje ci zrodlo wody a wiec dzielisz na tyle sekcji aby utrzymac specyfikacje urzadzen. To nie są mrzonki, ktos nad tym siedzial i myślał i w miarę dobrze wymyślił :) no i faktycznie zraszacze droższych producentów leją lepiej.

Ja to wszystko wiem. Ale zakładając nawet zraszacz najlepszego producenta, który leje idealnie równo na swoim zasięgu nie da się tego zrobić (albo może właśnie brakuje mi wyobraźni) Zawsze dostaniemy powierzchnie podlane w stosunku 4:1 bo żeby pokryć dany obszar KOŁAMI to w jednym miejscu muszą się pokryć 4 kola a zaraz obok leje tylko jedno. Właśnie przejrzałem w google kilka projektów nawodnienia i potwierdza się to co piszę. Próbowałem kiedyś się z tym bawić (jak już odkryłem, że to co mam zrobione daje takie dysproporcje :p) i wychodziło mi jakoś, że możemy to poprawić dając minimum 2 zraszacze lejące na każe miejsce. Ale ja nie mam doświadczenia dlatego chętnie zerknąłbym na dobrze zrobiony projekt nawodnienia gdzie te dysproporcje są jak najmniejsze

Edytowane przez zibuch