Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj. Jesli znalazl bys kiedyś chwilę czasu i mial byś ochotę to prosze wstaw zdjecia twojej drewnianej elewacji z bliska. Tzn jak wyglądają polaczenia desek i miejsca w których sa wkrety. Jeśli bys mogl to rowniez polaczenie dachu domu z dachem garazu. Przy okazji - jak teraz oceniasz ocieplenie od środka ? Drugi raz również byś sie na to zdecydował ?
https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7479751

• 2 weeks później...

Czesc,

tak sobie przegladalem forum i trafiem na twoj domek - z moim proszkiem.....

ciesze sie ze proszek sie przydal - jednak chcialbym sprostowac cos co napisales:

"Wielu myli proszek od Pigeona z proszkiem PUR, a są całkiem inne proszki. Proszek PUR jest znacznie cieplejszy, o mniejszej granulacji a proszek od pigeona to po prostu zmielony pumeks. Pumeks jednak nadaje się do izolacji fundamentów, bo nie podciąga kapilarnie, jest cieższy, i trzyma ciepło."

Niestety ale wielu to wprowadziles w blad tym wpisem. - bo pumeks to jest tylko nazwa zwyczajowa czy handlowa - produktu ktory powstaje ze sztywnej pianki PUR. Dodatkowo pumeks tak z definicji to jest skala wukaniczna a tym chyba nie sypales.

Wiec w twojej opini nie powinien sie pojawiac jako definicja czegos do ocieplania a juz na pewno roznego od proszku PUR.

To tak jak bys opone definiowal jako wegiel do palenia. Owszem mozna tym palic zawiera nawet wegiel- ale nie jest to paliwem.

PUR czyli poliuretany to bardzo szeroka gama produktow - od podeszw budow po odbojniki dla statkow, materacy do spania i np sztucznej skory do tapicerki samochodow. Poliuretan udaje tez skorzana garderobe w Zara czy Reserved.

Wierz mi robimy to od ponad 35 lat.

Sztywna pianka PUR moze miec tyle postaci i struktur ze ciezko wymienic. Moze tez miec rozne gestosci twardosc sztywnosc, komorki zamkniete - lub otwarte (jakie ma moj pumeks??????) - ma zamkniete -wiec o wiele lepsze do ocieplania niz zwykla pianka pur bo ta jest otwartokkomorkowa.

Pozostaje jednak PUREm czyli surowcem materialem a pumeksem, paskiem czy plyta izolacyjna jest tylko produkt z niej zrobiony (ta sa tylko rzeczy z PUR)

Zapewniem cie ze kazdy inny proszek pur moze miec tez o wiele wieksza gradacje od mojego proszku - kwestia mlyna lub jego struktury..

Npisalem to tylko tak dla scislosci. Warto wiedziec dokladnie o czym sie pisze.

Znam firmy pumeksowe ktore tnia na "pumeksy" pianke z odpadow z plyt warstwowych?

I "to" zapakowane w etykiete z napisem Pumeks - to juz jest pumeksem czy ciagle pianka PUR?

BTW - badzo ladnie ci dom wyszedl.

pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7488270

pigeon, bardzo dziękuję za sprostowanie. Moje "różnice" pomiędzy proszkiem PUR jaki posiadałem (odpad po cięciach płyt obornickich) a proszkiem od ciebie były czysto organoleptyczne. Twój proszek jest znacznie większej gradacji, jest cięższy (porównując te same objętości) oraz jest twardszy.

Twój proszek jest idealny pod fundamenty, a ten "PUR" który posiadam z ciecia płyt idealnie nadaje się do zasypu stropu.

Edytowane przez Barth3z
https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490510

Witaj. Jesli znalazl bys kiedyś chwilę czasu i mial byś ochotę to prosze wstaw zdjecia twojej drewnianej elewacji z bliska. Tzn jak wyglądają polaczenia desek i miejsca w których sa wkrety. Jeśli bys mogl to rowniez polaczenie dachu domu z dachem garazu. Przy okazji - jak teraz oceniasz ocieplenie od środka ? Drugi raz również byś sie na to zdecydował ?

Zdjęcia wrzuce jak znajdę chwilę.

Co do izolacji od wewnątrz, tak, zdecydowanie zrobiłbym to raz jeszcze.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490511

a jak tam Bart3z sytuacja z PVką? Przewalczyłeś coś z dotacjami?

Niestety, gmina w której składałem wniosek nie uzyskała dofinansowania. Także na dzień dzisiejszy nie mam żadnej PV.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490513

Cześć,

czy mógłbyś nieco opowiedzieć jak się sprawuje split działający w kanałach wydrążonych w styro?

Nic się tam nie skrapla?

Jak z dźwiękami, słyszalne?

Czy testowałeś też chłodzenie i jaki był efekt?

Jaki masz model klimy na jaką kubaturę domu?

Skąd pobierasz powietrze?

miloszenko, nie zrobiłem splita w kanałówce. Split wisi sobie jako samodzielna jednostka w salonie (GREE U-Crown), a wentylacja osobno, więc nic się nie wykrapla.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490518

Barth wróciłeś !

No ja cieszę się bardzo. Czy ogrzewanie sprawdza się tak jak założyłes ?

OZC a życie to chyba najbardziej interesuje .

Grzejesz ? (a grzejesz :) ) w płaskiej czy w 2 taryfach?

Dzięki .Pozdro

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490888

Barth wróciłeś !

No ja cieszę się bardzo. Czy ogrzewanie sprawdza się tak jak założyłes ?

OZC a życie to chyba najbardziej interesuje .

Grzejesz ? (a grzejesz :) ) w płaskiej czy w 2 taryfach?

Dzięki .Pozdro

Jestem, stęskniłem się ;)

Ogrzewanie nie sprawdza się jak założyłem, tzn. nie zupełnie.Chodzi o to, że czym innym jest temperatura z klimy, a czym innym temperatura z podłogówki. O ile 22,5oC podłogówki daje ciepło, o tyle ogrzewanie z klimy musi być ustawione na 24oC, aby odczuć porównywalną temperaturę. Stąd nie da się tego zgrać w automacie i klimę załączam ręcznie, jak potrzeba.

Co do rachunków, to w zeszłym sezonie grzanie pożarło jakieś 550zł. Kable szły tylko w 2 taryfie, klima również w 1. W tym roku idzie nieco więcej, bo w domu chodzimy w krótkich spodankach/koszulkach. Temperatura oscyluje w okolicach 23,5 w zależności od źródła ciepła. ;)

Kolejna sprawa to bezwładność ... Ta sięga kilkunastu godzin. Nie idzie tego ogarnąć...

Co do OZC to podane w stopce zapotrzebowanie było dla temp. 20oC. Dla tych temperatur jakie obecnie utrzymuje zapotrzebowanie jest gdzieś 3x większe. Z tego wynika, ze daleko mu do pasywnego. Mimo to 600-700zł za sezon grzewczy domu 145m2 w temp. 23,5oC jest dla mnie bardzo dobrym osiągnięciem ;) Gdyby mi się jeszcze chciało dokończyć pare detali, to coś bym może jeszcze na tym ugrał.

Obecnie robię nowe reku, na wymienniku RS160 recair'a i obudowuję go 5cm XPS'em o lambdzie 0,030. Pudło wyjdzie 50% mniejsze od poprzedniej wersji.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490908

W tym roku idzie nieco więcej, bo w domu chodzimy w krótkich spodankach/koszulkach. Temperatura oscyluje w okolicach 23,5 w zależności od źródła ciepła. ;)

Trochę to niezdrowo w takich temperaturach :rolleyes:

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490914

Jestem, stęskniłem się ;)

Ogrzewanie nie sprawdza się jak założyłem, tzn. nie zupełnie.Chodzi o to, że czym innym jest temperatura z klimy, a czym innym temperatura z podłogówki. O ile 22,5oC podłogówki daje ciepło, o tyle ogrzewanie z klimy musi być ustawione na 24oC, aby odczuć porównywalną temperaturę. Stąd nie da się tego zgrać w automacie i klimę załączam ręcznie, jak potrzeba.

Co do rachunków, to w zeszłym sezonie grzanie pożarło jakieś 550zł. Kable szły tylko w 2 taryfie, klima również w 1. W tym roku idzie nieco więcej, bo w domu chodzimy w krótkich spodankach/koszulkach. Temperatura oscyluje w okolicach 23,5 w zależności od źródła ciepła. ;)

Kolejna sprawa to bezwładność ... Ta sięga kilkunastu godzin. Nie idzie tego ogarnąć...

Co do OZC to podane w stopce zapotrzebowanie było dla temp. 20oC. Dla tych temperatur jakie obecnie utrzymuje zapotrzebowanie jest gdzieś 3x większe. Z tego wynika, ze daleko mu do pasywnego. Mimo to 600-700zł za sezon grzewczy domu 145m2 w temp. 23,5oC jest dla mnie bardzo dobrym osiągnięciem ;) Gdyby mi się jeszcze chciało dokończyć pare detali, to coś bym może jeszcze na tym ugrał.

Obecnie robię nowe reku, na wymienniku RS160 recair'a i obudowuję go 5cm XPS'em o lambdzie 0,030. Pudło wyjdzie 50% mniejsze od poprzedniej wersji.

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to wiodącym ogrzewaniem są kable w Bardzo grubej wylewce o ile dobrze pamiętam.

A klima to kiedy Ci się przydaje ?Są tzw doły temperaturowe ?

"daleko mu do pasywnego " he , he Ty i tak zakrzywiłeś fizykę a w pasywnym to pewnie nie chciałbyś mieszkać .

Dzieki wielkie za newsy z "Tesli "

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490927

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to wiodącym ogrzewaniem są kable w Bardzo grubej wylewce o ile dobrze pamiętam.

Tak, 12cm chudziaka z betonu B20, na to ok 8 cm wylewki. Kable ulokowane w dolnej warstwie wylewki.

A klima to kiedy Ci się przydaje ?Są tzw doły temperaturowe ?

Przeważnie wieczorami, jak żonie "zimno" :D

Sorry , ostatnie pytanie . Kable dałbyś wyżej ? No wiesz , na zasadzie w warstwie kleju ? U krzycha chyba było cos takiego .

Zdecydowanie kable ! Tanie i praktyczne. Żadnych termostatów na ścianach, wszystko sterowane z fibaro. ;)

Tylko ta bezwładność. Nie dość ze gruba "posadzka", to jeszcze kable o najmniejszej mocy (10W/mb) z rozstawem co 20cm. Zanim ruszysz taką posadzkę to dzień minie :)

Teraz mam ustawione grzanie kablami tylko na 2h w ciągu doby - 13:00-15:00. Jak są większe mrozy to z ręki odpalam na weekend na dłużej. Dzięki temu kolejny 5 dni robocze z tymi dwoma godzinami spokojnie wystarcza. No i w razie potrzeb dogrzewam klimą jak temp. spadnie do ok 22-22,5oC.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490978

Tak, 12cm chudziaka z betonu B20, na to ok 8 cm wylewki. Kable ulokowane w dolnej warstwie wylewki.

Przeważnie wieczorami, jak żonie "zimno" :D

Zdecydowanie kable ! Tanie i praktyczne. Żadnych termostatów na ścianach, wszystko sterowane z fibaro. ;)

Tylko ta bezwładność. Nie dość ze gruba "posadzka", to jeszcze kable o najmniejszej mocy (10W/mb) z rozstawem co 20cm. Zanim ruszysz taką posadzkę to dzień minie :)

Teraz mam ustawione grzanie kablami tylko na 2h w ciągu doby - 13:00-15:00. Jak są większe mrozy to z ręki odpalam na weekend na dłużej. Dzięki temu kolejny 5 dni robocze z tymi dwoma godzinami spokojnie wystarcza. No i w razie potrzeb dogrzewam klimą jak temp. spadnie do ok 22-22,5oC.

Czyli to jest takie prewencyjne "grzanie " niż grzanie .

Czy uważasz , że w Twoim przypadku te kable powinny być wyżej ? Wylewka cieńsza ? Coś by to dało ? Pewnie ciężko stwierdzić ...

W okresie przejściowym używasz pewnie tylko splita . Czy podłoga jest wyczuwalnie "chłodna" ? obojętna ?

Dzięki . No przykro mi .Pionierzy tak mają :)

Aleś Ty kawał dobrej roboty odwalił

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7490997

Czyli to jest takie prewencyjne "grzanie " niż grzanie .

Czy uważasz , że w Twoim przypadku te kable powinny być wyżej ? Wylewka cieńsza ? Coś by to dało ? Pewnie ciężko stwierdzić ...

Grubość posadzki i wysokość kabli w wylewce bym został. Zmieniłbym tylko ich moc, aby w ciągu tych dwóch godzin w ciągu dnia wpakować więcej mocy.

Wg mnie kable zaraz pod panelami, czy w kleju pod kaflami są bezsensu, bo ani nie wykorzystasz akumulacji, ani 2 taryfy. A w 1 taryfie nie opłaca się grać.

W okresie przejściowym używasz pewnie tylko splita . Czy podłoga jest wyczuwalnie "chłodna" ? obojętna ?

"Obojętna". W ogóle nie czuję żadnego dyskomfortu.

Zimną jednak da się odczuć zimną podłogę w miejscach w których nie grzeję. Np. teraz w sypialni panele są odczuwalnie chłodne, bo tam jeszcze nigdy nie grzałem.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7491013

Cześć Bartku, dawno Cię nie było. Ja niestety ciągle nie zacząłem, ale nie ma tego złego. Przynajmniej mogę się Twym dodatkowym doświadczeniem posiłkować. Piszesz o dużej akumulacji, czyli wylewka cieńsza? A co ze ścianami działowymi, może wystarczyłyby z regipsu lub z BK? Czyli pokoje dzieci dogrzewasz głównie podłogówką, bo klima raczej tam słabo "dociera"? Czemu robisz nowe reku?
https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7491041

Piszesz o dużej akumulacji, czyli wylewka cieńsza?

Cześć Marku. Nie, raczej mocniejsze kable.

A co ze ścianami działowymi, może wystarczyłyby z regipsu lub z BK?

Zdecydowanie tylko i wyłącznie SILKA :)

Czyli pokoje dzieci dogrzewasz głównie podłogówką, bo klima raczej tam słabo "dociera"?

Dociera, dociera, ale doszedłem do wniosku, że lepiej ze względu na komfort grzać podłogówką w 2 taryfie niż klimą w 1.

Czemu robisz nowe reku?

bo tamte wyszło mi za duże pudło. Spiżarkę\pom. techniczne mam bardzo małe a chcę tam jeszcze wpakować cały osprzęt do mojego wypasionego (planowanego) akwarium w tym mauzer 600L na podmiankę wody ;)

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7491048

Jestem tutaj pierwszy raz, więc się przywitam.

Świetny dziennik i dom :)

Fajnie Bartek, że wróciłeś na forum :)

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego OZC liczy się dla 20*C, a nie dla np. 22*C?

Raczej nikt nie utrzymuje takiej temperatury w domu, a to nie jest miarodalne do liczenia opłacalności pompy ciepła. W przypadku Bartka ta różnica jest dość duża.

Biorąc pod uwagę twoje doświadczenie, gdzie leży granica dla opłacalności pompy ciepła cwu i pompy ciepła dla co i cwu?

Moj dom będzie miał zapotrzebowanie około 3500kwh na co (dla 20*C) i 1800 dla cwu, czy opłaca się cokolwiek kombinować poza kablami plus ogrzewaniem cwu grzałkami?

Czyli uważasz, że po prostu zmiana kabla z 10w/m na 18w/m rozwiązała by twój problem ze sterowaniem?

Bo zdaje mi się, że zamiast ruszenia posadzki po jednym dniu, miałbyś jakieś odczucie po mniej więcej połowie. A to chyba też tak średnio.

Jakie masz odczucie temperatury w pomieszczeniach z kafelkami? Chyba w twoim domu ciepła podłoga przegrzała by dom, jak Sb z tym radzisz?

Skoro używasz głównie kabli do grzania to czy kupiłbyś klimatyzator jeszcze raz?

Pozatym opowiedz troszkę więcej o fibaro, jakich funkcji używasz, czy myślałeś wcześniej nad zamiennikami?

Przepraszam za tak dużo pytań naraz.

https://forum.murator.pl/topic/178758-komentarze-do-ex-house-pasywna-stodo%C5%82a/page/77/#findComment-7491660