Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To było pytanie do Barth3z.

W linku do francuskiej stodółki podali powierzchnie 110m2 i całkiem dużo pomieszczeń - to muszą być bardzo małe pomieszczenia. Widzę po powierzchni, że budujesz całkiem duży dom. Czym będziesz ogrzewał? Gdzie jest kotłownia?

Sufit płaski, nie tak jak w oryginale, gdzie nad salonem są skosy.

Ogrzewanie podłogowe pompą ciepła powietrze-woda. Mam zamiar zmieścić się z mocą pompki w 5kW wraz z CWU. Kotłownia to pomieszczenie techniczne wraz ze spiżarką. Tam chcę upchać instalacje.

Zwykły.

Prawdę mówiąc to myślę nad EPS80 grafitowym (lambda 0,031). I chyba taki zastosuję, bo nic ciężkiego w domu nie będzie.

Cześć,

Jestem właśnie na etapie kładzenia styro na podłodze.

Pomijając parametry cieplne, EPS100 łatwo sie układa (wg. relacji hydraulika), bo twardy jest i można w nim frezować rowki na kable, rury itp.

Hydraulik, jeszcze przed robota tłumaczył mi, że problematyczny jest miękki styro w układaniu, a posadzkarz tłumaczył, że później mogą być problemy z pękającą posadzką ze względu na większą pracę miękkiego styro.

U mnie posadzkarz takiego problemu dopatrywał sie przy warstwie 20cm styro - musiałem zejść (dla swojego świętego spokoju w przyszłości) z 20 cm do 18cm na rzeczy 6cm --> 8cm posadzki ze zbrojeniem rozproszonym.

Przy okazji - dobry EPS100 ma 0,036, więc różnica do grafitu nie jest taka duża.

A więc u ciebie grubsza posadzka to cieplejszy styro i większa akumulacja, co może być plusem. Chyba, że celowo rezygnujesz z akumulacji.

Niby wystarczy ostatnią warstwę zrobić z twardszego styro, reszta może być miękka. A zbrojenie siatką lub rozproszone (ewent. oba) to nie majątek i zawsze warto zastosować.

30cm styro grafitowego pod posadzkę to kwota 230zł/m3. Do tego grubsza wylewka oraz zbrojenie.

Z drugiej strony jak zastosuję EPS 100 i tak będę musiał częściowo zbroić - pod akwarium ok. 350litrów oraz zasobnik CWU 300L.

Hmmmm...

Co byście polecili na moim miejscu ?

Nie masz jakiegoś EPS-a o lepszej relacji jakość/cena?

Nie. Ten austrotherm wygląda bardzo dobrze, tylko jest to EPS80. EPS100 wychodzi drożej, np. KNAUF Thermo l=0,036 za 217zł na allegro, ale jest mocniejszy.

Pod akwarium zazbroić powinieneś prętami fi12, pytaj jak nie konstruktora to zbrojarza.

Aż tak ? Akwarium będzie rozkładało obciążenie na większej powierzchni niż zasobnik CWU 300L.

Chyba jednak opłaca się dać ten EPS80 grafitowy i dozbroić posadzkę.

EDIT: Kolejnym plusem jaki widzę w zbrojeniu posadzki siatką fi6 o oczkach 10cmx10cm to możliwość zamocowania do tej siatki rurek ogrzewania podłogowego i ich podwyższenia do takiego poziomu, aby rurki były w połowie posadzki. Nie będziemy też dziurawić folii jak przy standardowym montażu ogrzewania podłogowego.

Edytowane przez Barth3z

Dokładnie tak.

ale za to trzeba robić pomieszczenia wyższe o jakieś 60cm niż normalnie by się robiło aby dac 30cm styro na podłogę i na sufit. ale może chyba i tak taniej wyjdzie ale nie wiem czy uda się zrobić domu szczelnego jak w pasywnym ale za top pisałeś że nie mierzysz w pasywny ale i tak dużo chcesz dać ocieplenia.