Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

dla mnie OK. też chcę, żeby wyglądało jak najbardziej naturalnie. wiesz już czym to drewno konserwować?

Niczym. Jeśli chcesz jednak utrzymać pierwotny wygląd na wiele lat to tylko olejowanie. Obecnie mam ułożoną na balkonie egzotyczną deskę tarasową - massaranduba i z doświadczenia wiem, że warto posmarować ją 2x w roku - późna jesień i późna wiosna. Z modrzewiem wystarczy pewnie raz w roku - najlepiej na wiosnę.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba wylewkę zbroił a nie chudziak? Czy ten chudziak na proszku był?

Chudziaka zbroił. Pooglądaj sobie jego dziennik budowy.

Ja widziałem rozwiązanie ekonomiczne z regranulatu styro, na to twardy EPS i na to wylewka zbrojona siatką. Ponoć daje świetnie radę stąd ten proszek mi chodzi po głowie. Za co tam się u pigeona płaci? Transport?

Za nic. Transport za darmo, ale musisz się przygotować na odebranie potężnego towaru. No i czas oczekiwania ok. roku.

Chcesz tym proszkiem zasypać te pół metrowe ściano-ławy ? ;) Sprytne.

Edytowane przez Barth3z

Ale ten chudziak był na proszku? Jak tak to warto zbroić. Jeśli proszek na chudziaku to po cholerę?

No tak bym chciał, rok poczekam;)

Tylko mi się trochę ta organizacja nie podoba - produktem to nie jest więc odpadem.

Nie ważne, że to jest niby bezpieczne, makulatura też jest niby ok ale bez odp. "papierów" nic z nią nie zrobisz. Masz na to kwity, że możesz wokół domu sypać?

Jak nie to trzeba cicho siedzieć bo za to można ostro po uszach dostać.

ciekawe od kogo? ten proszek ponoć ma lambdę o wiele gorszą od zwykłego styro w okolicach 0,08 więc aby mieć dzięki niemu dobre U podłogi to z 1m byś usiał sypnąć. też o tym myślałem ale raczej odpuszczę no chyba że będą mi kazać wymienić grunt na 2m to wtedy sobie tym zasypię ale to będzie kilka tirów więc nie mało. już bym musiał zbierać ten proszek aby na budowę starczyło tylko gdzie to składować? to byłby największy problem a z tego co pisałem z panią co trzyma kolejkę to coś się płaci za transport ale to zależy od odległości i czy tir przy okazji będzie miał jakiś kurs ale to w czasie dostawy dopiero się można dowiedzieć.

Ale ten chudziak był na proszku? Jak tak to warto zbroić. Jeśli proszek na chudziaku to po cholerę?

http://forum.muratordom.pl/entry.php?42115-Pigeon-buduje-quot-PASYWNY-quot-dom

Tylko mi się trochę ta organizacja nie podoba - produktem to nie jest więc odpadem.

Nie ważne, że to jest niby bezpieczne, makulatura też jest niby ok ale bez odp. "papierów" nic z nią nie zrobisz. Masz na to kwity, że możesz wokół domu sypać?

Jak nie to trzeba cicho siedzieć bo za to można ostro po uszach dostać.

Trzeba szybko zasypać i nikt nie będzie wiedział ;)

ciekawe od kogo? ten proszek ponoć ma lambdę o wiele gorszą od zwykłego styro w okolicach 0,08 więc aby mieć dzięki niemu dobre U podłogi to z 1m byś usiał sypnąć. też o tym myślałem ale raczej odpuszczę no chyba że będą mi kazać wymienić grunt na 2m to wtedy sobie tym zasypię ale to będzie kilka tirów więc nie mało. już bym musiał zbierać ten proszek aby na budowę starczyło tylko gdzie to składować? to byłby największy problem a z tego co pisałem z panią co trzyma kolejkę to coś się płaci za transport ale to zależy od odległości i czy tir przy okazji będzie miał jakiś kurs ale to w czasie dostawy dopiero się można dowiedzieć.

kamil, masz rację. proszek ma słabą lambdę - w okolicahc 0,08. A za transport nie płaciłem nic, ale trzeba przyjąć całego TIRa z przyczepą. Jest tego sporo.

ja pisałem tej pani że wziąłbym bez problemu całego tira lub nawet dwa ale co do kosztów za transport to trzeba czekać aż do wysyłki, może coś się ostatnio zmieniło w porównaniu do tego co Ty miałeś. tak się zastanawiam i nie wiem czy ten proszek ma sens jako opaska koło płyty. musi być grubo aby miało sens.

no chyba że opaska taka dobra być nie musi.

Wszsytko w standardzie oprocz konserwatora zabytkow... Wyjasnisz o co chodzi ?

Mój obszar podlega pod ochronę krajobrazu kulturowego. Mam takowe zaświadczenie zaopiniowane pozytywnie, ale Pani z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków rozpędziła się i dopisała mi, że przy pracach ziemnych wymagany jest archeolog ! To kosztuje ponad 1000zł ! Mam 14 dni, aby uzyskać odwołanie od decyzji archeologa, bo ten na mojej działce nie jest potrzebny. Obym zdążył to załatwić. Jutro jadę osobiście złożyć odwołanie i uzyskać odpowiedź na piśmie od ręki.

Ryzyko jak ryzyko ale koszty. Po pierwsze to musisz mieć super stabilne nadproże a po drugie ramy do takich drzwi są wielokrotnie wzmacniane więc też drogie a dodatkowo "zimne".

Nie lepiej to wesprzeć na nawet prefabrykowanych słupkach (może jednym z jednej strony) betonowych jak nie chcesz zbroić i lać? Wtedy nadproże standardowe, drzwi też i żadnych interakcji z ogromną taflą.

Nadproże - zbrojony lany beton, więc stabilne będzie.

Betonowe słupki + ich izolacja powoduje, że będzie to słup o szerokości min. 30cm. Nie bedzie to estetyczny wygląd. Jakoś te rozwiązanie mnie nie przekonuje.

Liczyłeś ugięcie? Na jakiej długości?

Domy murowane pod naporem wiatru się odkształcają a co dopiero takie nadproże na którym spoczywa dach, w który wali wiatr i dociąża go śnieg. To musi być potężne nadproże bo pod nim będzie krucha szyba.

4,2m. Konstruktor liczył.

Nadproże zostanie wylane aż po wieniec, więc będzie bardzo solidnie. :)

To zrób stalowy dwuteownik w PURze z-k albo płytach PUR.

Najpierw powysyłam zapytania na oszklenie w ramie alu. Coś na wzór szklenia Roberta. Jeśli cena będzie za wysoka to będę zastanawiał się nad ewentualnymi słupkami.

Ok, a pakiety kupujesz rynkowe czy zamawiasz jakieś wieloszybowe jak merkava? Na tym można dużo zyskać - U i g (przepuszczalność).

Rynkowe SSG Climatop LUX (U=0,6 i g=62%) lub ClimaGuard nrG o tych samych parametrach. Pakiety szybowe mam zamiar zamówić tam gdzie będę zamawiał drzwi/okno tarasowe.

Raczej nie będę stosował "podwójnego pakietowania", a jeśli już to tylko w dwóch otworach okiennych od strony północnej, ponieważ dla pozostałych stron świata i dla powyżej wymienionych pakietów bilans energetyczny wychodzi dodatni .

Edytowane przez Barth3z

a co mi polecicie? od strony zachodniej mam mega przeszklenie .... z pewnoscia je zmiejsze, wstawie "wiekszy" slupek narozny

ale szklenie nadal bardzo duze .... co byscie na moim miejscu zrobili ? zmiejszyc? pojsc w fixy ?

od przodu 1 drzwi tarasowe zmieniam na fixa

pozostale okna lece w pakietach a polnocne sam nie bede kleim , zamawiam podwojne pakiety z fabryki ...

edit

OZC - ladny wynik , napisz ile i czego/gdzie chcesz dac

Edytowane przez R&K

a co mi polecicie? od strony zachodniej mam mega przeszklenie .... z pewnoscia je zmiejsze, wstawie "wiekszy" slupek narozny

ale szklenie nadal bardzo duze .... co byscie na moim miejscu zrobili ? zmiejszyc? pojsc w fixy ?

Proponuję coś takiego, aby narożnik dało się wybudować z BK.

propozycja.jpg

od przodu 1 drzwi tarasowe zmieniam na fixa

pozostale okna lece w pakietach a polnocne sam nie bede kleim , zamawiam podwojne pakiety z fabryki ...

Rozumiem, że z tej samej fabryki co zamawiał M.A.G. ? Możesz dać namiary na nich ?

OZC - ladny wynik , napisz ile i czego/gdzie chcesz dac

Po 30cm styro grafitowego dookoła. Do tego zasypka stropu proszkiem PUR - 20cm, i 6cm wełny mineralnej na elewacji. Ściany z BK YTONGa.