kamilb1987b 27.08.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Wystarczy, że będą przytwierdzone do podłogi i powiązane ze sobą co najmniej na kształt T, L a H czy Z to już ideał. Nie muszą być sztywno przytwierdzane do ścian zewnętrznych ani sufitu. oby.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.08.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 ja wczoraj dzwoniłem do starostwa rozesłali zawiadomienia o wdaniu PnB teraz czekam a zwrotki - tyle ze np. do mnie jeszcze nie dotarło od otrzymania ostatniego zawiadomienia 7 dni jest prawomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2014 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 ja wczoraj dzwoniłem do starostwa rozesłali zawiadomienia o wdaniu PnB teraz czekam a zwrotki - tyle ze np. do mnie jeszcze nie dotarło od otrzymania ostatniego zawiadomienia 7 dni jest prawomocne Idziesz jak burza ! Ja zacząłem zdecydowanie wcześniej a Ty bedziesz miał PnB w ten sam dzień co ja. Gratuluje ! Te 7 dni mam na uporządkowanie działki i wytyczenie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.08.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 juz możesz skladac informacj do PINB o rozpoczeciu prac za 7 dni rownoczesnie sie PNB uprawomocni i mnie ze zwrotkami nie będzie tak szbko rozesłali je podobno 22 a do dziś nic nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2014 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 juz możesz skladac informacj do PINB o rozpoczeciu prac za 7 dni rownoczesnie sie PNB uprawomocni Będę miał papier w ręku to złożę. Póki co mam tylko info o tym, że uzyskałem PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2014 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Weź przykryj ten proszek bo to odpad i jak ktoś się czepi to bedziesz miał naprawdę duży kłopot. Dla mnie to materiał budowlany. Ale spokojnie, już przesypuję do worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) A dokumenty na to masz? Jak nie to szybko coś z tym zrób. Gospodarka odpadami, ochrona środowiska itp. regulują co i jak. Mam Swego czasu kupiłem proszek PUR i dostałem fakturę. PS. A propo proszku PUR. Jest rewelacyjny do obsypywania fundamentów. W zeszły weekend sprawdzałem u ojca czy nie jest wilgotny i okazało się, że jest suchy jak pieprz. Udało mi się wcisnąć rękę po łokieć i zero wilgoci. Także opaska z proszku od pigeon powinna zdać egzamin. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No to jest świetny materiał w sensie jakości do ceny. Ma jeden minus - czas oczekiwania. Nie wiem czy zamawiać bo jak zamówię i ma być za rok to może być za późno albo może okazać się do tej pory niepotrzebny i co ja zrobię z takim balastem? ja przyjmę w razie czego, mam gdzie trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 30.08.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Jest PnB ! Oficjalnie papier odbieram w poniedziałek. W przyszłym tygodniu uporządkowuję działkę, a roboty mam trochę. Muszę przesypać wszystkie worki z proszkiem od pigeona do bigbagów, bo te obecne się utleniły Tak to wygląda: [ATTACH=CONFIG]277237[/ATTACH] Później wytyczanie budynku i zamawiam koparkowego do kopania rowu pod ławy. o kurcze, to będziesz miał zajęcie. potem jakoś to będziesz musiał targać i zasypywać ten fundament czy sufit. ile płaciłeś za transport tira? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.08.2014 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 ile płaciłeś za transport tira? Nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.09.2014 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Inspiracja (ta piekna stodoła) jest genialna. Zaglądnij na blog Skitka wrzucił tam rewelacyjny kompleks stodół. Cos czuje ze moj następny dom pójdzie w tą stronę. Oczywiscie 3mam kciuki za niestandardowe rozwiązania nowej budowy. Swoją drogą , urzedasy nie pytały czemu taka technologia? Urzędasy chyba nie załapały, ani styro od wewnątrz ani płytkiego fundamentu. O nic nie pytali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2014 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Urzędasy nie są od tego. Urzędasy mają sprawdzić czy wg papierów wszyscy projektanci byli uprawnieni do wykonania tego projektu i czy w projekcie jest wszystko to co ma w nim być. Oni nie są od jakości. To samo w PINB - oni z kolei są od tego aby sprawdzić czy to co na papierach przedłożonych do odbioru budynku zgadza się z projektem. A co projektant nawyczynia to tylko jego odpowiedzialność, od której jest ubezpieczony więc niech ewent. poszkodowany inwestor szarpie się z ubezpieczycielem. Tak to w skrócie działa. A co z głębokością posadowienia budynku ? Też na to nie patrzą ? Jak szukasz EPS-a i to nietypowych wymiarów to bliżej masz neotherm, możesz nawet podjechać i z kier. produkcji rozmawiać. Tam też będę uderzał. Narazie zbieram info. Zacząłem od Austrothermu, bo jako nieliczni mają EPS 80 podłogowy o lambdzie 0,031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) 1, 5, 6 - ok. Pozostałe to trochę mało aby obserwować wykorzystanie każdej z nitek GWC. Tyle, że tego nie ma co obserwować bo i tak nic nie zmienisz a możesz się zdenerwować, że nie zrobiłeś "wieloczerpni";) Ja nie rozumiem tego zysku z wieloczerpni. Zrobię po swojemu, i sprawdzimy badaniem temp. czy działa jak sobie założyłem. Nie wiem dlaczego upierasz się na obudowę TO ale wątpię aby to długo pożyło. No i musisz do tego jakiś układ czytający mieć. A do takiego analoga podchodzisz kiedy chcesz z miernikiem. Chociaż ten jest tani jak barszcz - 1zł przy zakupie 100szt. Do tego podłaczę na stałe coś takiego: http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363 i na stałe puszczę w internet. Nie będzie żadnej ściemy. EDIT: Mogę dołożyć jeszcze jeden czujnik temperaturowo - wilgotnościowy DTH22. Gdzie go umieścić ? Edytowane 14 Września 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2014 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 6 wejść to mało, poszukaj czegoś co ma więcej, układ nie musi obsługiwać wszystkich na raz, wystarczy jedno ale przełączane, przecież nie potrzebujesz odczytów co takt;) A gdzie czujnik wilgoci umieścić to nie problem. Problemem jest jak. Gdybyś chciał badać wilgotność gruntu to czy wilgotnością będzie wilgotność powietrza nad tym gruntem w szczelnie zamkniętym pojemniku? Nie wiem. Ja mam z jednej strony otwartą rurkę, w niej HIH-4030/4031, rurka wbita w grunt czyli badam wilgotność powietrza w gruncie. Tylko nudzą mnie już te zabawy, wolę analizę pogody i licznika. 7 (bo jeden temp.-wilg.) czujników w zupełności wystarczy. A czujnik temp.-wilg. umieszcze na wyjściu z GWC, aby wiedzieć, czy GWC nawilża powietrze. A zabawy z tym nie będzie, podłączam, wystawiam do Internetu i zapominam. Będę chciał jakieś wnioski wyciągać to będę oglądał wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Zaraz przyjdą czujniki do requ, PC, pomieszczeń itp. itd. - 20 szt. to takie minimalne minimum na mały domek aby mieć jako takie rozeznanie. To drugi Lankontroler zastosuje. To jest naprawdę świetne urządzenie, bo można nim też sterować i proste zależności budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.09.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 austrotherm ile % taniej może zrobić Ci takie nietypowe wymiary płyt styropianowych? określili się ile? ja jak pytałem w jednej firmie to mówili że nie ma to dla nich znaczenia ale pytałem o płyty 05x1x0,5. jak będziesz wiedział z rozmów z innymi producentami jak wygląda sprawa z takimi płytami jakie chcesz czy dadzą taniej to daj znać. austrotherm sprzeda Tobie bezpośrednio styropian? czy standardowo przez zakład pośredni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 austrotherm ile % taniej może zrobić Ci takie nietypowe wymiary płyt styropianowych? określili się ile? ja jak pytałem w jednej firmie to mówili że nie ma to dla nich znaczenia ale pytałem o płyty 05x1x0,5. jak będziesz wiedział z rozmów z innymi producentami jak wygląda sprawa z takimi płytami jakie chcesz czy dadzą taniej to daj znać. austrotherm sprzeda Tobie bezpośrednio styropian? czy standardowo przez zakład pośredni? Przy tej ilości co zamówiłem, to będę miał dostawę bezpośrednio z fabryki. Cena na teraz to 175zł netto za EPS fasadowy i 185zł netto za EPS80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.09.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Przy tej ilości co zamówiłem, to będę miał dostawę bezpośrednio z fabryki. Cena na teraz to 175zł netto za EPS fasadowy i 185zł netto za EPS80. z fabryki do Ciebie tir prosto pójdzie ale cena będzie taka jakbyś kupił w jakimś składzie na miejscu? ja miałem cenę za styro grafitowy 205zł brutto czyli już 10zł taniej niż to co masz z austrothermu. a ile taniej mogą Ci dać te nietypowe płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.09.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 z fabryki do Ciebie tir prosto pójdzie ale cena będzie taka jakbyś kupił w jakimś składzie na miejscu? Nie wiem, nie będę jeździł i pytał po składach. Mam w planach rozesłać jeszcze zapytania po innych producentach. ja miałem cenę za styro grafitowy 205zł brutto czyli już 10zł taniej niż to co masz z austrothermu. a ile taniej mogą Ci dać te nietypowe płyty? To jest cena za te nietypowe płyty w danej chwili, czyli w szczycie sezonu. Liczę, że jeszcze min. 10zł urwę. PS. 175zł netto +8% VAT = 189zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.09.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Nie wiem, nie będę jeździł i pytał po składach. Mam w planach rozesłać jeszcze zapytania po innych producentach. To jest cena za te nietypowe płyty w danej chwili, czyli w szczycie sezonu. Liczę, że jeszcze min. 10zł urwę. PS. 175zł netto +8% VAT = 189zł ale Ty kupisz z VATem 23% a nie 8% no chyba że masz jakies dojścia do firm ale może byc ciężko bo oni jak mają ponad jakąś ustalona kwotę to nie mogą na 8% brać czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts