Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja wczoraj dzwoniłem do starostwa

rozesłali zawiadomienia o wdaniu PnB

teraz czekam a zwrotki - tyle ze np. do mnie jeszcze nie dotarło :(

od otrzymania ostatniego zawiadomienia 7 dni jest prawomocne

Idziesz jak burza ! Ja zacząłem zdecydowanie wcześniej a Ty bedziesz miał PnB w ten sam dzień co ja. Gratuluje !

Te 7 dni mam na uporządkowanie działki i wytyczenie budynku.

A dokumenty na to masz? Jak nie to szybko coś z tym zrób. Gospodarka odpadami, ochrona środowiska itp. regulują co i jak.

Mam :) Swego czasu kupiłem proszek PUR i dostałem fakturę.

PS. A propo proszku PUR. Jest rewelacyjny do obsypywania fundamentów. W zeszły weekend sprawdzałem u ojca czy nie jest wilgotny i okazało się, że jest suchy jak pieprz. Udało mi się wcisnąć rękę po łokieć i zero wilgoci. Także opaska z proszku od pigeon powinna zdać egzamin.

Edytowane przez Barth3z

No to jest świetny materiał w sensie jakości do ceny.

Ma jeden minus - czas oczekiwania. Nie wiem czy zamawiać bo jak zamówię i ma być za rok to może być za późno albo może okazać się do tej pory niepotrzebny i co ja zrobię z takim balastem?

ja przyjmę w razie czego, mam gdzie trzymać:lol2:

Jest PnB ! Oficjalnie papier odbieram w poniedziałek.

W przyszłym tygodniu uporządkowuję działkę, a roboty mam trochę. Muszę przesypać wszystkie worki z proszkiem od pigeona do bigbagów, bo te obecne się utleniły :) Tak to wygląda:

[ATTACH=CONFIG]277237[/ATTACH]

Później wytyczanie budynku i zamawiam koparkowego do kopania rowu pod ławy.

o kurcze, to będziesz miał zajęcie. potem jakoś to będziesz musiał targać i zasypywać ten fundament czy sufit. ile płaciłeś za transport tira?

• 2 weeks później...
Inspiracja (ta piekna stodoła) jest genialna. Zaglądnij na blog Skitka wrzucił tam rewelacyjny kompleks stodół. Cos czuje ze moj następny dom pójdzie w tą stronę. Oczywiscie 3mam kciuki za niestandardowe rozwiązania nowej budowy. Swoją drogą , urzedasy nie pytały czemu taka technologia?

Urzędasy chyba nie załapały, ani styro od wewnątrz ani płytkiego fundamentu. O nic nie pytali.

Urzędasy nie są od tego. Urzędasy mają sprawdzić czy wg papierów wszyscy projektanci byli uprawnieni do wykonania tego projektu i czy w projekcie jest wszystko to co ma w nim być. Oni nie są od jakości. To samo w PINB - oni z kolei są od tego aby sprawdzić czy to co na papierach przedłożonych do odbioru budynku zgadza się z projektem. A co projektant nawyczynia to tylko jego odpowiedzialność, od której jest ubezpieczony więc niech ewent. poszkodowany inwestor szarpie się z ubezpieczycielem. Tak to w skrócie działa.

A co z głębokością posadowienia budynku ? Też na to nie patrzą ?

Jak szukasz EPS-a i to nietypowych wymiarów to bliżej masz neotherm, możesz nawet podjechać i z kier. produkcji rozmawiać.

Tam też będę uderzał. Narazie zbieram info. Zacząłem od Austrothermu, bo jako nieliczni mają EPS 80 podłogowy o lambdzie 0,031.

1, 5, 6 - ok. Pozostałe to trochę mało aby obserwować wykorzystanie każdej z nitek GWC. Tyle, że tego nie ma co obserwować bo i tak nic nie zmienisz a możesz się zdenerwować, że nie zrobiłeś "wieloczerpni";)

Ja nie rozumiem tego zysku z wieloczerpni. Zrobię po swojemu, i sprawdzimy badaniem temp. czy działa jak sobie założyłem.

Nie wiem dlaczego upierasz się na obudowę TO ale wątpię aby to długo pożyło. No i musisz do tego jakiś układ czytający mieć. A do takiego analoga podchodzisz kiedy chcesz z miernikiem. Chociaż ten jest tani jak barszcz - 1zł przy zakupie 100szt.

Do tego podłaczę na stałe coś takiego: http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363 i na stałe puszczę w internet. Nie będzie żadnej ściemy.

EDIT: Mogę dołożyć jeszcze jeden czujnik temperaturowo - wilgotnościowy DTH22. Gdzie go umieścić ?

Edytowane przez Barth3z

6 wejść to mało, poszukaj czegoś co ma więcej, układ nie musi obsługiwać wszystkich na raz, wystarczy jedno ale przełączane, przecież nie potrzebujesz odczytów co takt;)

A gdzie czujnik wilgoci umieścić to nie problem. Problemem jest jak. Gdybyś chciał badać wilgotność gruntu to czy wilgotnością będzie wilgotność powietrza nad tym gruntem w szczelnie zamkniętym pojemniku? Nie wiem. Ja mam z jednej strony otwartą rurkę, w niej HIH-4030/4031, rurka wbita w grunt czyli badam wilgotność powietrza w gruncie. Tylko nudzą mnie już te zabawy, wolę analizę pogody i licznika.

7 (bo jeden temp.-wilg.) czujników w zupełności wystarczy. A czujnik temp.-wilg. umieszcze na wyjściu z GWC, aby wiedzieć, czy GWC nawilża powietrze. A zabawy z tym nie będzie, podłączam, wystawiam do Internetu i zapominam. Będę chciał jakieś wnioski wyciągać to będę oglądał wykresy.

austrotherm ile % taniej może zrobić Ci takie nietypowe wymiary płyt styropianowych? określili się ile? ja jak pytałem w jednej firmie to mówili że nie ma to dla nich znaczenia ale pytałem o płyty 05x1x0,5. jak będziesz wiedział z rozmów z innymi producentami jak wygląda sprawa z takimi płytami jakie chcesz czy dadzą taniej to daj znać.

austrotherm sprzeda Tobie bezpośrednio styropian? czy standardowo przez zakład pośredni?

austrotherm ile % taniej może zrobić Ci takie nietypowe wymiary płyt styropianowych? określili się ile? ja jak pytałem w jednej firmie to mówili że nie ma to dla nich znaczenia ale pytałem o płyty 05x1x0,5. jak będziesz wiedział z rozmów z innymi producentami jak wygląda sprawa z takimi płytami jakie chcesz czy dadzą taniej to daj znać.

austrotherm sprzeda Tobie bezpośrednio styropian? czy standardowo przez zakład pośredni?

Przy tej ilości co zamówiłem, to będę miał dostawę bezpośrednio z fabryki. Cena na teraz to 175zł netto za EPS fasadowy i 185zł netto za EPS80.

Przy tej ilości co zamówiłem, to będę miał dostawę bezpośrednio z fabryki. Cena na teraz to 175zł netto za EPS fasadowy i 185zł netto za EPS80.

z fabryki do Ciebie tir prosto pójdzie ale cena będzie taka jakbyś kupił w jakimś składzie na miejscu?

ja miałem cenę za styro grafitowy 205zł brutto czyli już 10zł taniej niż to co masz z austrothermu. a ile taniej mogą Ci dać te nietypowe płyty?

z fabryki do Ciebie tir prosto pójdzie ale cena będzie taka jakbyś kupił w jakimś składzie na miejscu?

Nie wiem, nie będę jeździł i pytał po składach. Mam w planach rozesłać jeszcze zapytania po innych producentach.

ja miałem cenę za styro grafitowy 205zł brutto czyli już 10zł taniej niż to co masz z austrothermu. a ile taniej mogą Ci dać te nietypowe płyty?

To jest cena za te nietypowe płyty w danej chwili, czyli w szczycie sezonu. Liczę, że jeszcze min. 10zł urwę.

PS. 175zł netto +8% VAT = 189zł ;)

Nie wiem, nie będę jeździł i pytał po składach. Mam w planach rozesłać jeszcze zapytania po innych producentach.

To jest cena za te nietypowe płyty w danej chwili, czyli w szczycie sezonu. Liczę, że jeszcze min. 10zł urwę.

PS. 175zł netto +8% VAT = 189zł ;)

ale Ty kupisz z VATem 23% a nie 8% no chyba że masz jakies dojścia do firm ale może byc ciężko bo oni jak mają ponad jakąś ustalona kwotę to nie mogą na 8% brać czy coś takiego.