Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Jak chcesz to mogę zapytać co potrafi w tym temacie zrobić z ceną neotherm. Teraz dla kolegi kupowaliśmy i fasadowy i podłogowy i oba <200zł/m3 ale fabryka we Wro i dostawa do Wro.

Jaką miałeś cenę netto ? Jak możesz to zapytaj jaką zrobią cenę przy zamówieniu 250m3 (tak, 250m3 ;) - na dwa pasywne domy).

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykonawca klei Barth3z-owi, kupuje na siebie materiał z vat 23%, odlicza go w całości bo wystawia Barth3z-owi fa na usługę z materiałem: vat 8%.

Można kombinować, że wykonawca nic nie wykonuje czyli teoretycznie robi klejenie w promocji za 1zł i wystawia fa na materiały + 1zł: vat 8%.

US trzepie już takich wykonawców jednak coraz częściej - algorytmy kontroli krzyżowej w komórkach UKS najszybciej takie rzeczy wyłapują - państwo nie lubi jak je się rąbie na wacie;) A na ściganie ma 5 lat.

Będzie normalna kwota za robociznę. Wiesz ile innej roboty jest na budowie, którą muszą zrobić budowlańcy ? ;)

Będzie normalna kwota za robociznę. Wiesz ile innej roboty jest na budowie, którą muszą zrobić budowlańcy ? ;)

sorki bo myślałem że sam będziesz robić stąd moje zdziwienie ale mimo wszystko swisspor i tak ma niższą cenę bo jak mi dali z VATem 23% 205zł to netto będzie 167zł ale nieważne.

czemu chcesz styro na dwa domy? planujesz dwa budować czy z sąsiadem jakimś chcecie walczyć o dobrą cenę?

sorki bo myślałem że sam będziesz robić stąd moje zdziwienie ale mimo wszystko swisspor i tak ma niższą cenę bo jak mi dali z VATem 23% 205zł to netto będzie 167zł ale nieważne.

Spokojnie, będzie taka cena a może niższa.

czemu chcesz styro na dwa domy? planujesz dwa budować czy z sąsiadem jakimś chcecie walczyć o dobrą cenę?

Z sąsiadem.

• 3 weeks później...

Miałem wystartować już dwa tygodnie temu, ale są pewne problemy...

Pierwszy to taki, że kumpel z ekipą który miał stawiać mi domek zwlekał z wyceną, a gdy już podał to mu podziękowałem. Mam już drugą ekipę, ale wejdą dopiero z min. tydzień.

Drugi problem to taki, że nie chcą mi dokonać wpisu w książce budowy, bo do jednego z sąsiadów nie dotarło zawiadomienie ...

Drugi problem to taki, że nie chcą mi dokonać wpisu w książce budowy, bo do jednego z sąsiadów nie dotarło zawiadomienie ...

a to widzisz ... masz takie PnB jak i ja :p

po taki papier to nawet nie idę do starostwa - PnB będzie prawomocne 14 dni po odebraniu ostatniej zwrotki od sąsiadów

moje wydane 30 września , przy założeniu że będzie gdzieś awizo ok 15 października odbiorą ostatnie osoby to 30.10 będzie prawomocne

23.10 zawiadomię Nadzór Budowlany o rozpoczęciu prac - zyskam w ten sposób tydzień

w tym roku i ta tylko fundamenty - max stan "0" zaizolowaną podłogą i instalacjami

Ja decyzję dostałem 28 sierpnia, więc już dawno jest uprawomocniona. Dziś się jednak dowiedziałem, że problem z dostarczeniem zawiadomienia do jednego z sąsiadów był z ich winy - na zły adres wysyłali. Mam niby czekać jeszcze 2 tygodnie ...

Dziś dostałem oficjalną wycenę robocizny na papierze - fundamenty + ściany aż po wieniec - 21.750 zł W tym chudziak za 3 tys. i izolacja pionowa fundamentów 400zł. Rezygnując z obu (a to tylko dzięki koncepcji kszhu) kwota za robociznę wyjdzie 18 000zł :) Wiązary, blachodachówkę oraz okna mam zamiar osadzić sam, więc jak dobrze pójdzie to za robocizne do SSZ zapłacę ok. 20 000 zł ;)

decyzja nabiera prawomocności 14 dni po odebraniu przez ostatniego z zainteresowanych sąsiadów zawiadomienia o wydaniu decyzji

u mnie 30.09 wydana decyzja

07.10 ostatni sąsiad odebrał list polecony

czyli 22.10 decyzja będzie prawomocna

jutro jest ostatni dzień w którym mogę złożyć zawiadomienie o rozpoczęciu prac od 22.10 - można to zrobić w drodze wyjątku na 7 dni przed ze wskazaniem na datę uprawomocnienia się decyzji, w innym wypadku trzeba czekać na uprawomocnienie się i dopiero zawiadomić Nadzór Budowlany z 7 dniowym wyprzedzeniem o rozpoczęciu prac - czyli kolejne 7 dni w plecy

22.10 wjeżdża koparka i kopie ławy , wkładam zbrojenie - jeśli zdążę skręcić (sam) i zalewam w tym samym dniu późnym popołudniem

a już jutro zabieram się za "rekultywacje terenu" czyli ściąganie humusu i takie tam drobne prace gruntowe ;)

Barth, apropo Aquaera.. komentarz Adriana Telizyna:

Zależy o jakim monobloku mówimy – zewnętrznym czy wewnętrznym. Ale sprawa jest dość oczywista. Problem z monoblokiem zewnętrznym jest taki, że jeśli poczas mrozów mamy dłuższą awarię zasilania czy nawet awarię samej pompy, to układ wodny po prostu zamarznie. Ot i cała odpowiedź i uzasadnienie.

Tez czasem komentarze chlopakow od pomp apropo trwalosci elektroniki w warunkach zewnetrznych.

Nie myslisz, ze ryzyko jest jednak zbyt duze, bo jak w duzy mroz padnie zasilanie to zamarzniecie mamy praktycznie gwarantowane i nasze rozwazania ekonomiczne traca sens? Fakt, ze problemy z zasilaniem nie sa czeste, ale nawet u mnie sie zdarzaja.. dokladnych statystyk nie mam, bo normalnie nie byl to problem, nawet piec na drewno aktualnie mam niskotemperaturowy i chodzi na grawitacji jak pompka siada, jednak mysle, ze w przypadku monoblocka siedzialbym jak na szpilkach.

ładnie się będzie prezentować. a taki skos w salonie też chcesz mieć?

Nie, bedzie sufit płaski.

Barth, apropo Aquaera.. komentarz Adriana Telizyna:

Zależy o jakim monobloku mówimy – zewnętrznym czy wewnętrznym. Ale sprawa jest dość oczywista. Problem z monoblokiem zewnętrznym jest taki, że jeśli poczas mrozów mamy dłuższą awarię zasilania czy nawet awarię samej pompy, to układ wodny po prostu zamarznie. Ot i cała odpowiedź i uzasadnienie.

Tez czasem komentarze chlopakow od pomp apropo trwalosci elektroniki w warunkach zewnetrznych.

Nie myslisz, ze ryzyko jest jednak zbyt duze, bo jak w duzy mroz padnie zasilanie to zamarzniecie mamy praktycznie gwarantowane i nasze rozwazania ekonomiczne traca sens? Fakt, ze problemy z zasilaniem nie sa czeste, ale nawet u mnie sie zdarzaja.. dokladnych statystyk nie mam, bo normalnie nie byl to problem, nawet piec na drewno aktualnie mam niskotemperaturowy i chodzi na grawitacji jak pompka siada, jednak mysle, ze w przypadku monoblocka siedzialbym jak na szpilkach.

Planuję zalać podłogówkę glikolem.

Co do elektroniki na zewnątrz, nie obawiam się. Po nowym roku Panasonic bedzie dawał 7 lat gwarancji na swoje aquarea. To jest wystarczający argument, żeby się nie obawiać awarii.

Planuję zalać podłogówkę glikolem.

Co do elektroniki na zewnątrz, nie obawiam się. Po nowym roku Panasonic bedzie dawał 7 lat gwarancji na swoje aquarea. To jest wystarczający argument, żeby się nie obawiać awarii.

czyli, ze pc bedzie jechala na glikolu? ciekawe, masz to rozpracowane? bo na szybko nie widze takiego zastosowania w necie. wiesz jaki bedzie zakres temp. pracy dla glikolu, przeplywy vs. woda i COP?

czyli, ze pc bedzie jechala na glikolu? ciekawe, masz to rozpracowane? bo na szybko nie widze takiego zastosowania w necie. wiesz jaki bedzie zakres temp. pracy dla glikolu, przeplywy vs. woda i COP?

Nie zgłębiałem tematu, bo czytałem, że to dość normalne dla pomp ciepła typu monoblock. Nie wiem, czy glikol, a tak naprawdę roztwór glikolu i wody ma jakiś wpływ na COP (pogorszenie).

• 2 weeks później...

Grunt nie tylko za bardzo piaszczysty ale i mało chłonny jak widać na jednym załączonym obrazku.

To po deszczach i tylko w miejscach, gdzie koparkowy rozjeździł glinę (czasami pojawia się na działce. Akurat w tym miejscu były kopane ławy i zero wody w wykopie, a na powierzchni obok wykopu dalej się utrzymywała. Nie przejmuję się tym.