Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena w zł za m2 użytkowej dla stanu standard czyli powiedzmy developerskiego.

Jedni w to próbują wliczać garaże, piwnice, strychy, komórki, pom. gosp. itp. ale tak się nie liczy - developer sprzedając mieszkanie nie liczy do jego m2 piwnic, garaży, miejsc we wspólnych pomieszczeniach gospodarczych na systemy itp.

Czyli bez bialego montazu,posadzki, tynk bez gladzi i farb w srodku, klej na styro z zew? Podlogi na strychu nieuzytkowym juz nie wliczac ?

Tutaj mowimy o pieniadzach, wiec moze konkretny matrix ?

Do ilu to jest tanio? U siebie m2 policzyles cos na 1600 z hakiem o ile dobrze pamietam ?

Ja to wszystko wliczyłem ale inaczej pokalkulować to żaden problem mając dane.

Opracuj, przeliczę nawet pod to.

Mnie brak doswiadczenia, wiec oczekwialbym raczej od ciebie zaproponowania szkieletu, do ktorego inni wniosa uwagi i beda mogli sie potem odnosic.

I potraktuj to jako propozycje a nie żądanie.

Edytowane przez karolek75

A tak miałem jeszcze pytać - ławy wylane a zbrojenie obok leży. Na słupy za długie to może już masz gotowe na wieniec, żeby dobrze przerdzewiało? O takim podejściu "budoflańców" też słyszałem;)

kszhu, mówiłem Ci, że budują się równolegle dwa domy wg twojej koncepcji. Chłopaki kręcą zbrojenie na ten drugi poniżej.

Barth3z, jak masz zamiar ocenić, ze było "tanio" ?

Nie mi to oceniać. Starałem się dopracować projekt i wydaje mi się, że wyszedł bardzo dobrze, a teraz trzeba go zrealizować. W trakcie wyjdzie co można było zrobić lepiej, taniej. Teraz już muszę budować. Na razie jest ok, bo wszystko idzie po myśli. No może jeden rząd bloczków fundamentowych wyjdzie wyżej i będę musiał albo zasypać pospółką, którą de facto mam na działce ;) albo dorzucić 10cm styro, co byłoby już hardcorowym podejściem do sprawy ;)

Co ciekawe, sąsiad, który buduje wg tej samej koncepcji bardzo podobny dom, ale mniejszy bo 120m2 na każdym etapie budowy płaci większe kwoty! Więcej betonu na ławy, więcej zbrojenia, więcej trzpieni betonowych itp. To tylko uzmysławia mi jak szczegółowo trzeba podchodzić do projektu.

To nie jest problem. Ja spisywałem każdy najdrobniejszy wydatek, co do drugiego miejsca po przecinku, każda faktura, paragon, fucha. Każdy dojazd kierbuda, projektanta, dodatkowe paliwo na dojazd po to i owo itp. itd.

Wszystko liczę. Każdą złotówkę. Postaram się podsumowywać każdy etap budowy. Ale ja nie robię domu super tanio. Podchodzę rozsądnie i nie koniecznie wybieram najtańsze opcje, choćby beton C20/25 W8, czy bloczki betonowy oryginalne YTONG'a. Nie wiem jak to traktować.

Co ciekawe, sąsiad, który buduje wg tej samej koncepcji bardzo podobny dom, ale mniejszy bo 120m2 na każdym etapie budowy płaci większe kwoty! Więcej betonu na ławy, więcej zbrojenia, więcej trzpieni betonowych itp. To tylko uzmysławia mi jak szczegółowo trzeba podchodzić do projektu.

.

Czyli zgadza sie tylko koncepcja, ale projektant inny? Czy tez inne sa powody wiekszej ilosci el. konstrukcyjnych ?

Czyli zgadza sie tylko koncepcja, ale projektant inny? Czy tez inne sa powody wiekszej ilosci el. konstrukcyjnych ?

Projektant ten sam, tylko układ domu inny. Ten układ wymusił wstawienie większej ilości trzpieni jak i "spinek" fundamentowych oraz wieńcowych. Jutro wstawię rysunki, więc będziesz wiedział o co chodzi.

Barth zrób sobie testa z klocem XPS'a pod pakiet, i nie potrzeba będzie kotew :)

Całą powierzchnią na pianie, tylko zwilż łączone powierzchnie wodą, szczególnie mur to powinno złapać.

Się opóźnia mój montaż, ponieważ krnąbrny szklarz nie wierzy w powłoki niskoemisyjne w oknach :bash:

Szybę potrzeba mi 80x150 plus 6cm na obwodzie więcej.

Barth zrób sobie testa z klocem XPS'a pod pakiet, i nie potrzeba będzie kotew :)

Całą powierzchnią na pianie, tylko zwilż łączone powierzchnie wodą, szczególnie mur to powinno złapać.

OK, zrobię.

Otoczaki niczym nie ograniczone albo miękko ograniczone (a tak będziesz miał bo kopiesz rowki w gruncie) się nie zagęszczają dlatego na podbudowy stosuje się klińce.

Nie musisz jednak zagęszczać tego w ogóle bo przykrywasz sutą warstwą styro a na to porządna posadzka więc nic tych kamieni nie zgniecie na tyle aby rozepchało. 40-80 tylko ze względu na opory. Transport energii to nie przez styk otoczaków tylko powietrze a w zasadzie zawartą w nim wilgoć.

j-j pisze, że wykonał żwirowca o parametrach: "W sumie wyszło mi ok. 22 m3 żwirowca. Powierzchnia ok. 35 m2 i wysokość ok 0,65 m." - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=2288702&viewfull=1#post2288702

Całość zasypał żwirem 16-32, a przy rurach 32-150mm dla swobodnego przepływu powietrza z rur. Powierzchnię będę miał niemal identyczną, tylko wysokość mniejszą, bo planuję 30 - max 40cm.

Przy wyjściu powietrza z rur napewno dam 40-80mm, ale resztę dąłbym 20-40 (to i tak więcej jak 16-32mm). A może wymieszać ?

Te rury kanalizacyjne ze zdjecia to do GWC ?

Planowales :

Aaa, zapomniałem jeszcze napisać jak bedzie wyglądało nacięcie w rurze. Mianowicie, zamiast wiercić otwory jak to w wątku adama,

http://images30.fotosik.pl/6/6fc7bba7cb3f2fe9med.jpg

u mnie będą pionowe paski. Coś podobnego do tego:

http://rurystudzienne.pl/produkty/ruryfiltrowe.jpg

tylko co drugi ząbek wybity :) I oczywiście tylko w miejscu, gdzie będzie żwir, czyli metr dziur, pół metra lita rura i znów metr z otworami. Mowa o rurach 3metrowych.

Jeśli coś takiego będzie jeszcze w okolicy, co jest jak widać prawdopodobne, a robiąc np. jakieś elementy architektury ogrodowej spowodujesz powstanie jakiegoś cieku, to newykluczone, że może wystąpić przypadek jak u Klaudiusza. Zastanawiam się wiec czy jak już GWC to nie przeponowiec proventa albo rurowiec Rehaua.

Przy tych cenach, to na pewno sie zgodze z twoim standardowym podejsciem do GWC - nie robic.