Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

GWC wychodzi drożej niż zakładałem. Mimo, że minikoparkę mam za free (tylko paliwo) to i tak koszt budowy tego GWC wyjdzie dość spory. A i samej roboty jednak więcej jak myślałem - ręce opadają :)

Same rury, złączki, zaślepki itp. + geowłóknia (to akurat kupiłem tanio, bo 150zł za 1,5mx100mb o gramaturze 100g) to koszt ok. 1000zł brutto. Do tego 1500zł brutto żwir z transportem + praca własna.

Gdyby nie to, że dla mnie żwirowiec to przede wszystkim czyste powietrze to raczej zakopałbym samą rurę PVC.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dojdzie jeszcze dodatkowa czerpnia, podłączenie do requ a to jeśli chodzi o czystość to nie z PCV no i wreszcie przepustnica ze sterowaniem na czerpnię zewnętrzną bo chyba nie zrezygnujesz z niej?

To już mniejsze koszty. W 3 tys. spokojnie się zmieszczę, co nie oznacza, że to mało. Niestety.

No to jest to jak na razie najdroższy filtr o nieznanych niestety parametrach;)

Przetestuję. Nie darowałbym sobie, gdybym takiego żwirowego GWC nie zbudował. A jak już buduję to chcę to zrobić dobrze. Oby tylko zadziałał zgodnie z założeniami.

No to jest drogi test ale jak nie miałeś gdzie i jak przetestować wcześniej.

A do kosztów musisz jeszcze doliczyć nawilżanie ze sterowaniem jeśli to ma filtrować bo tak czy inaczej po ok. pół roku, czy to zimą czy latem, będzie w nim sucho.

Z tym nawilżaniem to jeszcze się zastanowię. Tym bardziej, że GWC będzie ok. pół metra pod pospółką i dopiero na to 30cm styro.

GWC wychodzi drożej niż zakładałem. Mimo, że minikoparkę mam za free (tylko paliwo) to i tak koszt budowy tego GWC wyjdzie dość spory. A i samej roboty jednak więcej jak myślałem - ręce opadają :)

Same rury, złączki, zaślepki itp. + geowłóknia (to akurat kupiłem tanio, bo 150zł za 1,5mx100mb o gramaturze 100g) to koszt ok. 1000zł brutto. Do tego 1500zł brutto żwir z transportem + praca własna.

Gdyby nie to, że dla mnie żwirowiec to przede wszystkim czyste powietrze to raczej zakopałbym samą rurę PVC.

Juz wydalis wiecej niz na splita majac koparke za free, bez sterowania, bez nawilzania i czerpni na gotowo.

Jesli sie zmiescic w 4 tys to bedzie dobrze. Normalnie z koparka wyszloby i z 5 tys, zupelnie bez sensu, powietrze za filtrem reku jest juz wysmienite i tak.

W tym czasie co Ty robiles to GWC to ja polozylem pewnie z 50 m2 scian i polowe stropu :p

Juz wydalis wiecej niz na splita majac koparke za free, bez sterowania, bez nawilzania i czerpni na gotowo.

Właśnie chodzi o to, żeby sterowania w rekuperatorze nie było. Ani żadnych presostatów, grzałek itp. elementów "aktywnych". Dla mnie ideą jest pasywny rekuperator - zabudowany sam wymiennik.

Nawilżaniem też nie mam zamiaru sterować. Poza tym nawilżanie GWC to całkiem inny układ i nie należy go w żadnym wypadku porównywać do splita. No chyba, że Daikina Ururu Sarara za 12 tys. netto.

Jesli sie zmiescic w 4 tys to bedzie dobrze. Normalnie z koparka wyszloby i z 5 tys, zupelnie bez sensu, powietrze za filtrem reku jest juz wysmienite i tak.

Tak? A co te wyśmienite powietrze generuje ? Kawałek włókniny ? :)

Faktem jest, że są splity z aktywnymi filtrami. Ale trzeba się liczyć z kosztem wymiany takiego filtru.

W tym czasie co Ty robiles to GWC to ja polozylem pewnie z 50 m2 scian i polowe stropu :p

Gratuluję. Tylko jaki to ma związek ?

Edytowane przez Barth3z

Właśnie chodzi o to, żeby sterowania w rekuperatorze nie było. Ani żadnych presostatów, grzałek itp. elementów "aktywnych". Dla mnie ideą jest pasywny rekuperator - zabudowany sam wymiennik.

Nawilżaniem też nie mam zamiaru sterować. Poza tym nawilżanie GWC to całkiem inny układ i nie należy go w żadnym wypadku porównywać do splita. No chyba, że Daikina Ururu Sarara za 12 tys. netto.

Tak? A co te wyśmienite powietrze generuje ? Kawałek włókniny ? :)

Faktem jest, że są splity z aktywnymi filtrami. Ale trzeba się liczyć z kosztem wymiany takiego filtru.

Zastanawiam sie czy to oby GWC zwirowy to jest dobry wybor jesli jakosc powietrza za filtrem reku jest niewystarczajaca. Zwlaszcza, ze ciezko tutaj jest zagwarantowac a tym bardziej ewentualnie cos poprawic pozniej :(

Sprawdzales moze jakie sa inne - profesjonalne i dedykowane urzadzenia do zapewnienia tych parametrow ktore Cie interesuja?

Bo jesli chodzi o sama wilgotnosc to nie wydaje mi sie to byc istotnym probleme przez te najbardzij zimne dni w roku.

W miescie i jego okolicy zewnetrzne powietrze jest na tyle szkodliwe ze wilgotnosc tego w srodku to jest pikus :p

No w requ nie będzie bo to... wymiennik;)

Ale o by-pass'ie czy regulacji przepływu na/wywiewu warto pomyśleć.

A to błąd bo będzie albo za sucho albo za wilgotno jako, że w przeciągu roku parametry powietrza przed GWC są różne.

A co więcej wilgotne kamienie oczyszczą niż kawałek włókniny? Pyłki, kurz, w jakimś stopniu mniejsze cząsteczki i to wszystko, to nie filtr węglowy ani tym bardziej jono-aktywny.

Pomijając aspekt techniczny GWC to na tym pierwszym przykładzie już z własnej budowy, zastanowiłbym się raz jeszcze głębiej nad kwestią hybrydy PV-PPCi-CWU-CO-podłogówka.

To jest trudne na ta chwile, ale 3 wersje mozna przemyslec:

- kable, klima, mala PCi do CWU, PV

- Kanalowka montowana tymi recami, kabelki do lazienek i mala PCi do CWU,

- Jula, klima.

Podlogowka potrzebuje sterowania, ciezko dobrac PV do niej bo z reguly to jeden duzy kociol pedzi...

Ty dales same kabelki i rachunki masz smieszne, wstawisz klime spadna o polowe, musi sie wiele zmienic zebys znow musial to optymalizowac :p

to jest to co wladnie ja w zx35 planowalem pierwotnie zrobic

finalnie nie wiem czy nie skusze sie na jakies przeinwestowanie i zrobienie i solarow i PV

trzeba to przeliczyc - bo marketingowo ogiwa faktycznie lepsza niz solary do sprzedania domu

ale finalnie liczy sie koszt inastalacji i wysokosc rachunkow

jesli maja byc male i polowa energi za free to nie wazne jak - wazne ze skutecznie

I to jest max co MOŻE zrobię ale poczekam na to co pokażesz po tej zimie;)

Ja przed wszystkim zauwazam, iz jest duza potrzeba regulacji per pomieszczenia/strefy grzewcze.

bez sensu bylo wczesniej grzac wszystkie sypialnie, przez co wydluzaj sie czas grzania i jak tylko wyszlo slonce dom sie przegrzewal.

Teraz grzejac podlogi w lazienkach, kuchni i sypialni plus chodzaca klima nie musze grzac pozostalych 60% a wszedzie jest odpowiednia temperatura: 22,7 - 23.5 stopnia, chyba, ze wyjdzie slonce to wiecej :)

Nijak beze regulatorow pokojowych nie da sie tego ustawic, a ich koszt przy kabelkach jest niejako zawsze wliczony.

Przy okazji majac klime i ew. kabelki masz system grzejny/chlodzacy za jakie 5 tys zl :) a rachunki ponizej 1000 zl :)

Edytowane przez miloszenko

Zastanawiam sie czy to oby GWC zwirowy to jest dobry wybor jesli jakosc powietrza za filtrem reku jest niewystarczajaca.

Sprawdzę. I zapewne dam znać.

Sprawdzales moze jakie sa inne - profesjonalne i dedykowane urzadzenia do zapewnienia tych parametrow ktore Cie interesuja?

Tak, coś takiego: http://thesslagreen.com/peryferia.html#purebox

Tylko to nie jest zamiennik GWC. To jest coś więcej.

W miescie i jego okolicy zewnetrzne powietrze jest na tyle szkodliwe ze wilgotnosc tego w srodku to jest pikus :p

Nie tylko wilgotność, a przede wszystkim czystość jest dla mnie istotna.

No w requ nie będzie bo to... wymiennik;)

Ale o by-pass'ie czy regulacji przepływu na/wywiewu warto pomyśleć.

Regulacja - tak, i tylko regulacja. Reszta ręcznie w razie potrzeb.

A to błąd bo będzie albo za sucho albo za wilgotno jako, że w przeciągu roku parametry powietrza przed GWC są różne.

Jak będzie za sucho to odkręcę kurek, choć pokładam dużą nadzieję, że nawet w mroźne dni nie będzie potrzeby nawilżać, bo jak adam pisze - "żyjemy w hydrosferze i natura nie lubi pustki" Po to rozkładam GWC na większej powierzchni, aby zbierać więcej energii jak i wilgoci. Sprawdzę co z tego wyjdzie i na pewno napiszę czy było warto. Ale PEX do podlewania rzucę.

A co więcej wilgotne kamienie oczyszczą niż kawałek włókniny? Pyłki, kurz, w jakimś stopniu mniejsze cząsteczki i to wszystko, to nie filtr węglowy ani tym bardziej jono-aktywny.

Nie wymagam zbyt wiele. Ale zapachy z kominów potrafi wyfiltrować z powietrza.

Pomijając aspekt techniczny GWC to na tym pierwszym przykładzie już z własnej budowy, zastanowiłbym się raz jeszcze głębiej nad kwestią hybrydy PV-PPCi-CWU-CO-podłogówka.

Ależ ja cały czas się zastanawiam i wcale nie odrzucam. ;) Tylko, że GWC nie ma nic wspólnego z powyższym zestawem.

Może nie czytałeś ale Barth3z ma plan zrobić wodną podłogówkę napędzaną PPCi przygotowującą jednocześnie CWU a tę PPCi zasilać z PV.

Zakupione z 40% rabatem, a reszta kwoty rozłożona na 15 lat z marżą 1%.

Ja osobiście, po swoich doświadczeniach z tym, że ogrzewanie u mnie pracowało <300h/rok, tj. grzane płaszczyzny miałem przez <3,4% roku, nie pojmuję sensu pakowania się w podłogówkę, zwłaszcza w takim domu. To jak mówię, będzie najdroższa instalacja do przygotowywania CWU i najbardziej karkołomna bo słońce na PV, PV na PPCi a dopiero potem to na CWU.

Jak można porównywać PV do solara? Tak jak GWC do ppci ... Toż to całkiem inne urządzenia. PV daje prąd, przez co zasilacz urządzenia w domu, m.in. pompę do CWU i CO. Instalację PV porównuję tylko do zużycia prądu w domu. Nie robię dedykowanej instalacji PV tylko pod pompę ciepła, bo to bez sensu.

A można krócej bo bezpośrednio słońce na CWU solarem za ~1.500zł a jak kto nie lubi to nieco droższym np. http://www.hewalex.pl/oferta/promocyjne-zestawy-solarne/zestaw-solarny-hewalex-2ks2100-mac-200.html Koszty użytkowania wyjdą podobne do PPCi a wydatek na urządzenie nieporównywalnie prostsze nieporównywalnie mniejszy choć te 4.000zł to i tak dużo - można znaleźć taniej i równie dobrze.

PC będzie mnie kosztować 10,5tys. i z tego zapłacę jedynie 60%. Za 6 tys. mam powietrzną pompę ciepła, która napędzi mi zarówno CWU jak i CO przez cały rok. Nie muszę się martwić o to, czy będzie słońce czy nie będzie. A rachunki będą śmiesznie niskie.

Ja przed wszystkim zauwazam, iz jest duza potrzeba regulacji per pomieszczenia/strefy grzewcze.

bez sensu bylo wczesniej grzac wszystkie sypialnie, przez co wydluzaj sie czas grzania i jak tylko wyszlo slonce dom sie przegrzewal.

Dlatego chcę włączać ogrzewanie dopiero popołudniu, po ewentualnych zyskach słonecznych.

Przy okazji majac klime i ew. kabelki masz system grzejny/chlodzacy za jakie 5 tys zl :) a rachunki ponizej 1000 zl :)

Za samo CO.

W domu jaki buduję więcej będę potrzebował na CWU, a przy pompie ciepła jaką planuję rachunki będę miał również poniżej 1000zł włącznie z CWU.

Edytowane przez Barth3z

EPDM sam w sobie jest bardzo ciekawym materiałem. Nieciekawy bywa w zetknięciu z wykonawstwem- drążyłam temat, bo sama chciałam bardzo go zastosować u siebie na dachu. Znajdywałam albo ofertę na mój dach płaski na 50tys, albo słyszałam (jak już znalazłam samą membranę w normalnej cenie), że ekipa niechętnie podejmie się wykonania takiego dachu, bo zdarzały im się reklamacje. Problemem są łączenia i wycięcia na otwory- w naszych realiach to problematyczny mateirał. Może w twojej okolicy będzie łatwiej, bo na południu Polski zdaje się, że np. Robert Skitek polecał swoją brygadę, ale nie tylko.

Widział podobne - papa. Nawet jak to będzie ta guma to będzie wyglądać beznadziejnie przy całej reszcie. Do domu z polepy z małymi okienkami da radę ale nie do takiej elewacji i przeszkleń jak planujesz - coś jak ładne miejskie autko z kółkami od gnojownika. Nie pasuje;)

Zgłębiam temat. Rzeczywiście, na zdjęciach dachów płaskich to średnio wygląda... Ale na filmie jest bardzo efektowne. Zadzwonie do firm z Wrocławia (wygooglałem) - membranaepdm.pl i http://www.roofmasters.pl

Produkcja CWU wymaga produkcji prądu przez PV. Nie ma konsumpcji prądu na CWU to nie ma potrzeby takiej produkcji przez PV. Mniejsza konsumpcja = mniejsze potrzeby = mniejsze nakłady inwestycyjne. A bezpośrednia produkcja CWU słońcem to większa efektywność i mniejsza komplikacja.

Nie mam zamiaru ogrzewać wody bezpośrednio z PV ( tzn. poprzez grzałkę zasilaną z dedykowanej instalacji PV) tylko pompą ciepła. Czy bedą to panele PV czy prąd od dostawcy to nie ma znaczenia.

Jeśli już porównywać solar, to do pompy ciepła.

Plus zbiornik, plus podłogówka, plus cała reszta. A na solary jest ta sama dotacja.

Solar kompletnie mi nie pasuje do koncepcji. Idę w dotowaną instalację PV + PC, a do takiego zestawu dobieranie solara już nie jest opłacalne.

PC wymaga dużo więcej prądu niż solar a są i takie solary, które prądu nie wymagają.

Solar daje Ci ciepła wodę tylko wtedy, gdy jest odpowiednia ilość ciepła ze słońca. W zimie zapomnij o pracy solara na rzecz CWU. Wtedy tylko grzałka. Suma rocznego zużycia prądu na pompkę obiegową + grzałkę może wyjść tyle samo co pobór prądu na rzecz PC pracującej tylko do CWU.

Sposób konwersji energii słonecznej na CWU jest tutaj zagadnieniem kluczowym. I nie chodzi o żadne porównania tylko o koszt i prostotę a w zasadzie skomplikowanie wyprodukowania określonej ilości CWU. Biorąc pod uwagę małe zaangażowanie PC do produkcji CO i śladowej pracy podłogówki, wychodzi na to, że będzie to przede wszystkim najdroższa z możliwych instalacja do produkcji CWU.

Instaluje PV tylko dlatego, że opłaca mi się względem prądu z gniazdka. To nie ma związku z pompą ciepła. Ma związek z ogólny z zapotrzebowaniem na prąd, a że wszystko będę miał na prąd to tym bardziej mi się opłaca (nie mówiąc o dofinansowaniu 40%). A, że przy okazji dają też 40% na pompę ciepła to dla mnie woda na młyn. Nie możesz jednak porównywać konwersji energii słonecznej zachodzącej w solarze i PV, bo ona idzie na inne cele. Jeśli porównujesz zestaw solarny do PC to rób to w pełni, czyli uwzględniaj roczne zużycie CO, CWU.

No jeśli nie pasuje do koncepcji to nie ma dyskusji ale to inna kwestia.

Nie pasuje, gdyż przy pompie ciepła już nie ma sensu zakładać kolektorów solarnych.

A w temacie opłacalności to mniej PV i split a do tego solar, wszystko "w dotacji", wyjdzie taniej. Nawet jeśli masz "inne" potrzeby na prąd z PV to możesz zostać przy ich pierwotnej wielkości a produkować z nich więcej prądu netto bo bez konsumpcji na PC.

Nie chcę porównywać PC P/W do solara + split, bo jednak obawiam się grzać tylko powietrzem. Uważam jednak, że ogrzewanie podłogowe to największy komfort.

A liczyłeś w ogóle ile ciepła uzyskasz w roku z takiego np. hewalexowego zestawu a ile będziesz musiał uzupełnić grzałką ?

EPDM sam w sobie jest bardzo ciekawym materiałem. Nieciekawy bywa w zetknięciu z wykonawstwem- drążyłam temat, bo sama chciałam bardzo go zastosować u siebie na dachu. Znajdywałam albo ofertę na mój dach płaski na 50tys, albo słyszałam (jak już znalazłam samą membranę w normalnej cenie), że ekipa niechętnie podejmie się wykonania takiego dachu, bo zdarzały im się reklamacje. Problemem są łączenia i wycięcia na otwory- w naszych realiach to problematyczny mateirał. Może w twojej okolicy będzie łatwiej, bo na południu Polski zdaje się, że np. Robert Skitek polecał swoją brygadę, ale nie tylko.

Na szczęście nie mam w połaci żadnych otworów. Po drugie, od strony południowej bedą panele PV, więc tylko północna będzie widoczna.

Znalazłem kolejny dom pokrytym "czymś" czarnym - podobnym do EPDM:

http://www.archdaily.com/366357/villa-wallin-erik-andersson-architects/

Nie jest źle.

Tak. Ale ile to ogrzewanie będzie aktywne w roku? A co z resztą roku? Bez komfortu?:) J-j leci biokominkiem i jakoś nadal komfortowo.

kszhu, mój dom ma mieć teoretycznie zapotrzebowanie 10kWh/m2/rok, ale obciążenie już na poziomie 18W/m2. Dla mnie ważniejszym aspektem jest zorganizowanie ciepła w dni w których zysków nie będzie i pod to dobrać moc źródła. Porównując swój dom, do domu j-j'a to zapewne on zbliżył się do obciążenia 10W/m2 (w końcu ma niby dom certyfikowany). Poza tym dom j-j' to niecałe 100m2. W jego sytuacji dla temp. obliczeniowej potrzebna moc źródła to 1000W, gdzie mój dom w tych samych warunkach potrzebuje 2,5kW. To jest spora różnica i nie można tych dwóch domów porównywać do siebie.

Przynajmniej pół na pół w najgorszym roku. Reszta to grzałka ale biorąc pod uwagę koszty zakupu, utrzymania o żywotności nie wspominając, PC musiałaby kosztować tyle samo. To już nie są solary za naście tysięcy netto bez montażu.

Popatrz na to z innej strony. Aby uzyskać 40% dofinansowanie muszę kupić pompę ciepłą, bo przy samej fotowoltaice dofinansowują tylko 20%. Poza tym resztę kwoty rozkładają na 15 lat z oprocentowaniem na poziomie 1% ! To wibor jest wyższy. Grzech nie skorzystać.

Absurdalne ale jednak prawdziwe w moim przypadku okazuje się zrezygnowanie z tak dobrze izolowanego domu.