Barth3z 26.07.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Barthez, nie sposob w tym miejscu nie zapytac w jaki sposob bedziesz ewentualnie wymienial szybe jak Ci je wybije dziecko pilka lub zazdrosny sasiad kamieniem ? Wykrajam wewnętrzny XPS i wypycham szybę. Wstawiam nową i blokuję nowym XPS'em. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.07.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Wykrajam wewnętrzny XPS i wypycham szybę. Wstawiam nową i blokuję nowym XPS'em. Tyle. A jakie będzie uszczelnienie na zewnątrz: szyba-parapet zewnętrzny i szyba-tynk zewnętrzny? Listwa jakaś? Edytowane 30 Lipca 2013 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 31.07.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Witam, Problemem jest jednak niski współczynnik wytrzymałości na ściskanie, który jest na poziomie ok. 140kPa. Niestety, nie mam na tyle wiedzy, aby stwierdzić, czy domek może wywierać tak duży nacisk, że taka płyta będzie "za słaba" dlatego zwróciłem się do forumowego konstruktowa płyt - firmy PPKonstruktor.pl. Witam, nie jestem specjalistą, ale poszukałem odnośnie parametrów płyt PIR/PUR i znalazłem (link), że płyty takie mogą być różnej gęstości, co za tym idzie mają różną wytrzymałość na ściskanie. Przykładowo od płyty o symbolu S-42, ma już porównywalne parametry na ściskanie jak styropian EPS 200, ale być może są jeszcze jakieś inne parametry, które należy wziąć pod uwagę. Ktoś bardziej zorientowany może się wypowie. Barth3z mam pytanie. Jaki przewidujesz koszt przedsięwzięcia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.08.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) witam trzymam kciuki i kibicuje! zwracam uwagę na przegrzewanie się domu w okesie czerwiec-wrzesień! kotlownia?? a po co wogole? i ten wymiar prawie 5m2, wentylacja i szyby to cos na co bym stawiał, pomyśl nad rurowym gwc jeśli warunki gruntowe pozwalają, pozdr. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.08.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 szyba-parapet zewnętrzny Poszukam parapetu zewnętrznego z XPS'a. i szyba-tynk zewnętrzny? Myślę, że taśma rozpreżna jak na filmie: w 1:15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.08.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam, nie jestem specjalistą, ale poszukałem odnośnie parametrów płyt PIR/PUR i znalazłem (link), że płyty takie mogą być różnej gęstości, co za tym idzie mają różną wytrzymałość na ściskanie. Przykładowo od płyty o symbolu S-42, ma już porównywalne parametry na ściskanie jak styropian EPS 200, ale być może są jeszcze jakieś inne parametry, które należy wziąć pod uwagę. Ktoś bardziej zorientowany może się wypowie. Barth3z mam pytanie. Jaki przewidujesz koszt przedsięwzięcia? Pozdrawiam Są takie płyty, nawet twardsze niż XPS. Ale cena powala ... Nie liczyłem jeszcze, ale coś ok. 500k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.08.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 witam trzymam kciuki i kibicuje! zwracam uwagę na przegrzewanie się domu w okesie czerwiec-wrzesień! kotlownia?? a po co wogole? i ten wymiar prawie 5m2, wentylacja i szyby to cos na co bym stawiał, pomyśl nad rurowym gwc jeśli warunki gruntowe pozwalają, pozdr. Dzieki, Myślę nad tym, jak zabezpieczyć przeszklenia w dachu w okresie letnim. Chyba sam wystrugam jakąś okkiennice z XPS'a z lamelami ustawionymi na maksymalny zysk w zimie. W lecie naturalnie będą zasłaniać słońce. Coś pomyśle. "Kotłownia" ... no troszkę duża. Wejdzie zasobnik 300L, PC, requ, kanały wentylacyjne itp. Lepiej więcej niż mniej, a zmniejszyć raczej nie ma jak. Na szyby mam pomysł, troszkę pionierski, ale myślę że wyjdzie. GWC planuje raczej żwirowe. I jeśli uda się zrobić GMC pod płytą to i reku nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 09.08.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam! Co Cię skłoniło do wykorzystania pci w tak dobrze izolowanym domu?Masz już na oku jakąś mini pompę? Z oknami uważam, że bardzo fajny pomysł, też coś takiego planuje.Będziesz budował sam, czy przy pomocy ekip? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam! Co Cię skłoniło do wykorzystania pci w tak dobrze izolowanym domu? Masz już na oku jakąś mini pompę? Policzyłem sobie wszystko i wyszło, że się opłaca (zwrot w ok. 8 lat). Dodatkowo nie chcę się bawić w 2 taryfy. Będę miał jedną. To też liczyłem i w domu pasywnym z PC nie ma sensu zmieniać na 2 taryfy: PC Panasonic Aquarea 5kW lub Daikin Altherma LT 6kW. Obie pompy z instalacją zamierzam nabyć za mniej niż 15k (mam możliwość zakupu po cenach dystrybutora) Z oknami uważam, że bardzo fajny pomysł, też coś takiego planuje. Będziesz budował sam, czy przy pomocy ekip? Różnie. Zastanawiam się, czy płyty fundamentowej nie zrobić samemu. Ściany i dach na pewno ekipa. Pakiety szybowe sam. Okno tarasowe i te duże przeszklenie połaci południowej ekipa. Wykończeniówka różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 09.08.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Zaciekawiłeś mnie tym pci.Jeżeli rzeczywiście można zmieścić się w ok 15 tys, i średnioroczne COP'y są takie ładne, to myślę że warto się nad tym pochylić. Ten Panasonic to coś takiego ?http://dobrykontakt.net/product.php?id_product=13Bo jeśli tak to musisz chyba mieć naprawdę dobre ceny, aby z całą instalacją zmieścić się w 15k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Zaciekawiłeś mnie tym pci. Jeżeli rzeczywiście można zmieścić się w ok 15 tys, i średnioroczne COP'y są takie ładne, to myślę że warto się nad tym pochylić. Z tym COP'em to jeszcze mam zamiar powalczyć. CO: Zastanawiam się nad rezygnacją z rekuperatora i wykonanie wentylacji wg projektu nydara. Wówczas będę dysponował powietrzem wyrzutowym o temp. ok. 23-25oC. Powietrze te wyrzucam do garażu i tam planuję zainstalować jedn. zewn. PC. Garaż będzie mi robił za bufor ciepła (nawiew 24h/dobę) a pompa ciepła będzie załączać się okresowo. Nie obawiam się o wychłodzenie garażu. W takiej temperaturze jestem w stanie osiągnąć COP=5. CWU: Wynalazek jaśka - syfon. Ten Panasonic to coś takiego ? http://dobrykontakt.net/product.php?id_product=13 Bo jeśli tak to musisz chyba mieć naprawdę dobre ceny, aby z całą instalacją zmieścić się w 15k Tak, a cena wraz z instalacją nie jest nie do osiągnięcia. Oczywiście nie liczę zasobnika oraz podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.08.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Policzyłem sobie wszystko i wyszło, że się opłaca (zwrot w ok. 8 lat). możesz wrzucić te obliczenia do przeanalizowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 09.08.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Tak, a cena wraz z instalacją nie jest nie do osiągnięcia. Oczywiście nie liczę zasobnika oraz podłogówki. Rozumiem, że jakby przyszło co do czego, to dasz radę koledze z forum załatwić taką pompę, po bardziej przystępnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Proszę bardzo: Trzecia kolumna to przy założeniu, że zrealizuję wynalazki jaska i nydara i że to będzie działać Oczywiście cały czas liczone dla domu pasywnego. Dla twojego 24kWh/m2/rok i powierzchni 125m2 wyjdzie tak: Miałobyć na 8 lat ... Podziel sobie na pół. Różnica na rachunkach ok 10k, to tyle co różnica w cenie instalacji prądowej vc PC. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Rozumiem, że jakby przyszło co do czego, to dasz radę koledze z forum załatwić taką pompę, po bardziej przystępnej cenie To tylko dla rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.08.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 za 10k chcesz miec całą instalację z pompą ciepła? mógłbyś podać poszczególne komponenty i ich cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 09.08.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Ej, no, nie bądź żyła Przy tych wyliczeniach, trzeba by jeszcze dorzucić kolumnę z wynalazkami Jaśka i Nydara, ale bez PCi Jakiego przepływu powietrza wymaga ta pompa? Będziesz w stanie w zimie taką ilość dostarczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) za 10k chcesz miec całą instalację z pompą ciepła? mógłbyś podać poszczególne komponenty i ich cenę? Nie, 10k to różnica w cenie pomiędzy prądem a PC. Oczywiście na niekorzyść PC. Nie liczę zasobnika, bo w obu przypadkach mus być, a rurki w podłodze licze w tej samej cenie co kable. Pozostaje sama jednostka i tutaj porówuję 5k za prąd i 15k za PC. To tak bardzo ogólnikowo liczone, bo ja będę zakup realizował dopier za ok. rok. Sądzę, że w tym czasie zakup PC będzie jeszcze korzystniejszy, a prąd raczej droższy niż tańszy EDIT: I jeszcze jeden aspekt przemawiający w moim przypadku na rzecz PC to to, że na połaci południowej będę miał panele PV, które w ciągniu dnia mogą mi za free napędzić PC i nie tylko. PC wymaga mniejszego poboru prądu (o wartość COP) względem kabli grzejnych. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.08.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Przy tych wyliczeniach, trzeba by jeszcze dorzucić kolumnę z wynalazkami Jaśka i Nydara, ale bez PCi Nie trzeba, bo tamte wynalazki są zamiast requ Jakiego przepływu powietrza wymaga ta pompa? Będziesz w stanie w zimie taką ilość dostarczyć? Garaż będzie buforem (dużo powietrza) i PC będzie kotłowała te powietrze. Nie wiem dokładnie o ile oC zbije mi temperaturę w garażu ta PC ... Tego nigdzie nie mogę wyczytać ani wyliczyć. Trzeba będzie sprawdzić i opublikować na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.08.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Nie, 10k to różnica w cenie pomiędzy prądem a PC. Oczywiście na niekorzyść PC. Nie liczę zasobnika, bo w obu przypadkach mus być, a rurki w podłodze licze w tej samej cenie co kable. Pozostaje sama jednostka i tutaj porówuję 5k za prąd i 15k za PC. To tak bardzo ogólnikowo liczone, bo ja będę zakup realizował dopier za ok. rok. Sądzę, że w tym czasie zakup PC będzie jeszcze korzystniejszy, a prąd raczej droższy niż tańszy myślę, że różnica wyjdzie trochę większa bo trzeba jeszcze uwzględnić sterowanie i wyposażenie kotłowni ale widzę, że ty chcesz iść w pompę powietrzną, ja mam jeszcze miesiąc do rozważenia w co wchodzę :/ ale coraz bardziej myślę o wodnej podłogówce, na początek kospel a później może PC, chyba że kasa pozwoli to od razu PPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts