Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Barth,

Cos mi sie wydaje, ze jak juz zamieszkasz i dojda zyski sloneczne i bytowe to patrzac na dom Kszhu czy moj to bedziesz 15 dni w roku jechal z moca 2.5 KW a reszte tak w granicach 300-500W na dom !!!

Czy to jest warte inwestycji w PC? Przeciez to mozna suszarka do wlosow opedzic, albo upiec cos dobrego w piekarniku :)

Zrozumialbym jakbys budowal 5-litrowca i mial 300 m2 po podlodze i bral PC, ale w Twoim domu to sie bedzie 100 lat amortyzowac :(

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kszhu, trochę demonizujesz.

Przedstaw twoją propozycję systemu CO (1,5MWh) + CWU (3MWh) dla mojego domu wraz z kosztami eksploatacji przez 15lat. Porównamy.

Nie sądzę, że podejmuję jakąś straszną decyzję. Jak sobie policzysz, to wyjdzie Ci, że poruszamy się w zakresie praktycznie złotówek.

System za 17tys. zł (PC za 10, podłogówka za 5, zasobnik 200-300L za 2K) to nie jest jakiś potężny wydatek. Nie mówiąc już o dofinansowaniu 40%.

Z drugiej strony chcę powiedzieć, że nie dyskryminuję rozwiązania: kable + split + bojler lub pc do cwu. To jest inna opcja, ale nie koniecznie gorsza. Ja wolę PV + PC. Dlaczego wybrałem pompę p/w ? Z kilku względów:

- wolę ogrzewanie podłogowe od ogrzewania nadmuchowego, choć przyznaję, że nie wiem jak może wyglądać ogrzewanie inwerterową, powietrzną pompą ciepła w domu jaki buduję.

- przy instalacji PV lepsza jest PC do CO i CWU, bo ma 3-4 krotnie niższe zapotrzebowanie na energię elektryczną od kabli czy bojlera, więc w razie zaniku prądu polecę bezpośrednio na panelach PV, bateriach czy agregacie.

- COP ogrzewania cwu będzie wyższy dla "mojego" monoblocka w stosunku do jakiejkowiek innej pc do cwu.

- wodna podłogówka pozwala ogrzewać czymkolwiek. Choćby ciepłem z bojera cwu.

GWC nie będzie mnie kosztował tyle co dwa splity. Wyjdzie tyle co jeden (podawałem ceny). Poza tym ja tych dwóch urządzeń nie stawiam na jednym poziomie. GWC nie wyklucza mi splita i vice versa.

Edytowane przez Barth3z

Cos mi sie wydaje, ze jak juz zamieszkasz i dojda zyski sloneczne i bytowe to patrzac na dom Kszhu czy moj to bedziesz 15 dni w roku jechal z moca 2.5 KW a reszte tak w granicach 300-500W na dom !!!

Nie prawda. Sprawdź sobie obciążenie cieplne dla konkretnych dni, miesięcy: http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HeatMaster/Heatmaster.html#HeatMaster

Czy to jest warte inwestycji w PC? Przeciez to mozna suszarka do wlosow opedzic, albo upiec cos dobrego w piekarniku :)

Wbrew pozorom ogrzewanie suszarką do włosów będzie Cię kosztowało więcej inwestycyjnie niż kable, czy split.

Zrozumialbym jakbys budowal 5-litrowca i mial 300 m2 po podlodze i bral PC, ale w Twoim domu to sie bedzie 100 lat amortyzowac :(

Licz zatem. Podałem dane powyżej.

kszhu, twoje rozwiązania nie są dobre dla mojego domu.

Split + biokominek. nawet jakby mi za darmo dali to nie zaryzykowałbym i zalałbym PEX'a w posadzce. Obecne splity pracują do -15oC z charakterystyką spadku mocy przy niższych temperaturach. Te gwarantujące parametry jak "moja" aquarea to cenowo wysoka półka. Biokominek w moim domu też nie zda egzaminu, bo salon nie jest centralnym punktem domu.

Solar. W zimie praktycznie nie do użytku. A jeśli nawet okaże się, że masz słoneczny dzień to nie będziesz grzał prądem bojlera w drugiej taryfie licząc na słońce w ciągu dnia ?

Kolejny błąd to wyrzut powietrza z rekuperatora do garażu na potrzeby CWU. Przecież tam wszystko Ci zardzewieje i woda będzie się lała po ścianach.

Co do PV to bazuję tylko na ogólnej informacji na stroni nfoigw. Znając życie, może być tak, że cała otoczka i papierkologia praktycznie zabierze te 40% dotacji i tak jak piszesz będzie to nie opłacalne. Zobaczymy.

kszhu, twoje rozwiązania nie są dobre dla mojego domu.

Split + biokominek. nawet jakby mi za darmo dali to nie zaryzykowałbym i zalałbym PEX'a w posadzce. Obecne splity pracują do -15oC z charakterystyką spadku mocy przy niższych temperaturach. Te gwarantujące parametry jak "moja" aquarea to cenowo wysoka półka. Biokominek w moim domu też nie zda egzaminu, bo salon nie jest centralnym punktem domu.

Solar. W zimie praktycznie nie do użytku. A jeśli nawet okaże się, że masz słoneczny dzień to nie będziesz grzał prądem bojlera w drugiej taryfie licząc na słońce w ciągu dnia ?

Kolejny błąd to wyrzut powietrza z rekuperatora do garażu na potrzeby CWU. Przecież tam wszystko Ci zardzewieje i woda będzie się lała po ścianach.

Co do PV to bazuję tylko na ogólnej informacji na stroni nfoigw. Znając życie, może być tak, że cała otoczka i papierkologia praktycznie zabierze te 40% dotacji i tak jak piszesz będzie to nie opłacalne. Zobaczymy.

Barth, czy Ty rozumiesz, ze Twoja podlogowka tak rzadko bedzie potrzebna, ze wiekszosc czasu nie poczujesz ze ja masz?

Zrozum, ze przy tak malych potrzebach potrzebny jest system dynamiczny i celowy, kabel lekko przewymiarowany sprawdzi sie u Ciebie bardziej niz podlogowka.

Nastawiasz sie na cieplo z podlogi daj kable, ja u siebie ledwo co i tylko na czesc domu odpalam podloge, gdzie mi do Twojego projektu...

Dalbys splita i kable i w dni sloneczne CO masz za free, a jak mroz to i slonce jest:)

I nie musi być. Jak napichcimy zimą w kuchni i jest tam do 26*C to w najdalszym pokoju nie jest mniej jak 22~23*C a pisałeś, że tolerujesz 20~25*C.

Toleruję. 25oC w lecie i 20oC w zimie. Odwrotnie nie za bardzo.

Zawsze będę grzał jak temp. spadnie poniżej zadanej.

czyli kiedy ? Jak wysterujesz obieg glikolu względem grzałki ? Jeśli będziesz czekał na słońce w ciągu dnia, żeby kolektor zagrzał Ci wodę w zasobniku to nie włączysz w tym czasie grzałki. Rano i w nocy też nie będziesz włączał, bo przecież liczysz na zyski. W rzeczywistości grzałka powinna zacząć dogrzewać dopiero po zachodzie słońca. A wtedy masz I taryfę. To co zyskasz słońcem oddasz w prądzie w pierwszej taryfie :) To już wolę twój bojler za 600zł grzany zawsze w drugiej taryfie. Uzależnianie się w tym przypadku od słońca, i to za 4 tys. to kompletnie bezsensu rozwiązanie.

No jak ja patrzę na to https://duon.pl/darmowe-godziny (zakładka cennik) to za tę cenę kWh w II to nawet co noc przez 4 następne lata będę auto ładował a nie na PV off-grid wydawał:)

Doczytaj umowę ;)

Barth, czy Ty rozumiesz, ze Twoja podlogowka tak rzadko bedzie potrzebna, ze wiekszosc czasu nie poczujesz ze ja masz?

I tak ma być. Ja nie mam czuć ciepła. Teraz czuje w mieszkaniu i mam już dość takiego systemu grzewczego. Ja po prostu muszę dostarczyć odpowiednią ilość kWh energii, aby utrzymać te 21-22oC. A że ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowe to dlatego je wybrałem. Nie chcę w tym przypadku eksperymentować i grzać tylko splitem + biokominkiem. Niech to robi ktoś inny.

Zrozum, ze przy tak malych potrzebach potrzebny jest system dynamiczny i celowy, kabel lekko przewymiarowany sprawdzi sie u Ciebie bardziej niz podlogowka.

Zgadza się. Pompa ciepła dostarczy mi 5kW ciepła. Ile wg ciebie powinny mieć kable, żeby było bardziej dynamicznie. 10kW, 15kw ? Jak ja napędzę te kable jak mi zasilanie kleknie a będę miał do dyspozycji PV i baterie ? Niemcy już mieli problem z niewydolnością systemu energetycznego w lutym 2012 (pamiętne 2 tygodnie mocnych mrozów). Wtedy każdy dogrzewał się farelkami i doszło do przeciążeń sieci.

Dalbys splita i kable i w dni sloneczne CO masz za free, a jak mroz to i slonce jest:)

Przyjdzie normalna zima to zobaczymy co te LG potrafi. Do tej pory nie spotkałem człowieka, który grzał dom tylko splitem i był z tego zadowolony.

Każdy kto nie mieszka we w miarę nowym domu z niewielkim zapotrzebowaniem, nie zdaje sobie sprawy z tego, że grzać można czymkolwiek i gdziekolwiek. Też mieszkałem w kamienicy i znałem tylko rachunki za gaz nie wiedząc dokładnie ile na co idzie, nie wiedząc ile ciepłej wody zużywamy, ile idzie na gotowanie itd. Teraz wystarczy, że młody w gabinecie wieczorami gra na stacjonarnym kompie koło 200W i dmuchającym a od razu w tamtej części robi się cieplej. Jeszcze w ubiegłym miesiącu miałem stary TV, który grzał niemiłosiernie bo 250W a teraz tylko 50W i różnicę czuć.

kszhu, ty mieszkasz w domu energooszczędnym, ale tak naprawdę jeszcze zimy nie zaznałeś. Poczekajmy na normalny sezon i wtedy porównamy rachunki.

W biurze o splicie już zapomniałem, że jest. Z tego co mi doniesiono to włącza się po zachodzie i bezgłośnie mieli powietrze do rana bo czasami wpadałem i jeszcze pracował. Biuro to trzy pomieszczenia kiszki z drzwiami między nimi i we wszystkich jest jednakowo ciepło. Dobrze ograniczony split wg mnie daje radę a jest praktycznie niewyczuwalny. Biuro słabe a ogrzewanie grzejnikowe jeszcze nie odkręcone.

Kup w końcu tego splita do domu i wtedy powiesz co i jak.

Przyjdzie normalna zima to zobaczymy co te LG potrafi. Do tej pory nie spotkałem człowieka, który grzał dom tylko splitem i był z tego zadowolony.

A ilu spotkales ktorzy grzali i sie nie udalo?

Przeciez grzeje lazienki, kuchnie i sypialnie podlogowka, choc okresowo, a to split w tzw czesci dziennej do -15 poradzi sobie bez problemu.

Tolerancja to jest górna i dolna granica;) Myślałem, że wynosi cały rok 20-25*C w mieszkaniu. W takim razie podaj przedział tolerancji tylko dla zimy.

25oC w lecie wytrzymuję bez problemu, ale w zimie, przy takim ogrzewaniu jakie obecnie posiadam to 24oC to max. Przy takiej temperaturze otwieram okna i wietrzę chałupe. Może to przez taki typ ogrzewania ? Nie wiem.

Mam ofertę dla mojego zużycia i 90 dni na wypowiedzenie umowy jak ją podpiszę. Nic nie widzę w ofercie podejrzanego. Co tam nie tak?

Zaglądałem pobieżnie i z tego co zauważyłem darmowy prąd masz tylko w pierwszym roku przy umowie na 3 lata.

Tyle, że w domu będziesz potrzebował ułamek tego co w mieszkaniu więc to nie ma znaczenia czy dostarczysz te mikre kW podłogówką czy np. nieszczęsnym sufitem. Równie dobrze możesz to zrobić garem bigosu;)

Możliwe. Nikt ze znajomych nie ma takiego domu, więc nie mam gdzie sprawdzić. Ty też obiektywny nie jesteś, bo od momentu kiedy zamieszkałeś nie było prawdziwej zimy.

Ale ostatnia zima była ledwo średnio 1,6*C cieplejsza od wieloletniej średniej. Może raz na naście lat wystąpić również i o tyle chłodniejsza ale co to ma za znaczenie w okresie życia budynku?

Czy rzeczywiście była to średnia z zimy czy może z całego roku ?

Podsumowując, bo widzę, że masz swój tok postępowania bez żadnych odstępstw, osobiście nigdy bym czegoś tak drogiego i skomplikowanego nie zrobił. Jesteś trochę niepewny rezultatów więc zabezpieczasz się na wszystkie możliwe sposoby a to komplikuje i podraża układ. Twój wybór i ok, nic mi do tego, miło będzie poczytać o wrażeniach i czegoś się dowiedzieć. Doświadczenie i praktyka wieków uczy jednak, że w takich, mimo wszystko bardzo wątpliwych sytuacjach, powinno się stosować podejście etapami od najmniejszego do największego - zapakuj te rurki, kup biokominek, farelkę, promiennik czy co inne, bojler, wszystko za 1.000zł i zobacz jak to się sprawuje. Dotację wziąć i kupić PC z zasobnikiem zawsze możesz. Później się tego pozbyć i odsprzedać nie będzie tak łatwo.

I tutaj napisałeś całą prawdę :) No prawie, bo twierdzisz, że twoje odstępstwa są lepsze od mojego toku postępowania. A z mojego punktu widzenia tak nie jest.

Tak, mam obawy co do sposobu ogrzewania. Zauważ, że dopiero teraz pojawiają się urządzenia i domy, które teoretycznie mogą być ogrzewane samym splitem. Niestety, ostatnia zima nie potrafiła zweryfikować tych domów i takiego ogrzewania.

Nie mniej jednak tak jak piszesz zapakuję PEX, zainstaluję zasobnik z grzałką i zainstaluje splita z kanałami wyciętymi w styro. Może też biokominek. Bez zakupu docelowej jednostki. To żaden koszt, a dużo mi powie.

I nie jest to "tak drogie" jak piszesz. Biorąc pod uwagę nie tylko cenę, ale również komfort, czyli jeden sterownik do co i cwu z uwzględnieniem krzywej grzewczej i harmonogramu, czy fakt, że mogę grzać w taryfie płaskiej, czyli wtedy kiedy potrzebuję, bo grzeje z COP'em. Tak naprawdę, ta aquarea pozwoli mi praktycznie zapomnieć o sterowaniu systemem grzewczym co i cwu. To też jest cenne.

Edytowane przez Barth3z

Wiem! Dlatego pisałem zakładka "cennik" - do końca 2018 nie więcej niż 0,1353zł/kWh chyba, że taryfa dotychczasowego sprzedawcy będzie niższa to oni tez obniżą.

Dolicz przesył, inne, bla bla bla.

U mnie wyjdzie minimum 18,5gr.

Ponadto masz drożej w pierwszej. Przy małym zapotrzebowaniu na CO + CWU, trzeba dokładnie to przeliczyć (przy założeniu że grzejesz pompą).

CWU jest 2rzedne - jego zuzycie to max 3 000 kWh (u mnie 2200/rok) czyli tyle ile dom na CO w sezonie Barth3z'a

zbiornik z solarow grzeje wiec zasobnik / bufor do CO a CWU z weżownicy lub jako 2 2 zasownik wspomagany grzałką (za 600 zl)

odwrotny uklad nie ma sensu bo inne temperatury sa do CWU a innego do ogrzewania podlogowego

czym nizsza temperatura zasobnika tym mniejsze straty (zakladamy ze zasobnik zaizolowany) , w domu w rurkach ile litrow jest ? max 100? zasobnik 300 l wiec jest poteżnym buforem i niewiele wyzsza temperatura od tej ktora podlogowne zasilasz jest juz zapasem na 1-2 doby - to chyba latwe jest do wyliczenia - ile na dobe potrzebujesz dostarczyc i ile te 400l dale Ci zapasu

nadmiar ladujesz w CWU a reszte dogrzewasz grzalka

CWU jest 2rzedne - jego zuzycie to max 3 000 kWh (u mnie 2200/rok) czyli tyle ile dom na CO w sezonie Barth3z'a

zbiornik z solarow grzeje wiec zasobnik / bufor do CO a CWU z weżownicy lub jako 2 2 zasownik wspomagany grzałką (za 600 zl)

odwrotny uklad nie ma sensu bo inne temperatury sa do CWU a innego do ogrzewania podlogowego

czym nizsza temperatura zasobnika tym mniejsze straty (zakladamy ze zasobnik zaizolowany) , w domu w rurkach ile litrow jest ? max 100? zasobnik 300 l wiec jest poteżnym buforem i niewiele wyzsza temperatura od tej ktora podlogowne zasilasz jest juz zapasem na 1-2 doby - to chyba latwe jest do wyliczenia - ile na dobe potrzebujesz dostarczyc i ile te 400l dale Ci zapasu

nadmiar ladujesz w CWU a reszte dogrzewasz grzalka

W domu pasywnym taki układ nie jest opłacalny. Jak zaczynasz grzać taki dom, to kolektor staje się bezużyteczny. W zimie to on za wiele ciepła nie dostarczy, nawet na potrzeby CO. Poza tym miejsce na dwa bufory też kosztuje. To też bierzesz pod uwagę ?

Ale co to są za koszty? Śmiesznie małe biorąc pod uwagę równie śmieszną cenę urządzeń do zapewnienia CO i CWU (kable i bojler).

Im wyższa różnica pomiędzy taryfą I a II, tym więcej musisz "upchać" w drugiej, żeby się opłacało. A im bardziej pasywny budynek tym większy pobór ma płyta indukcyjna, TV itp.

Czy te parametry są aktualne? Jeśli tak, to co planujesz dać, aby otrzymać takie U.

U stropu: 0,066 W/m2K

U ściany: 0,075 W/m2K

U podłogi: 0,08 W/m2K

Póki co aktualne.

Strop - 30cm EPS 0,031 + min. 30cm proszku PUR

Ściana - 30cm EPS 0,031 + BK 400 Energo Ytong + 6cm wełny 0,035

Podłoga - 30cm EPS 0,031 + duża opaska przeciwwysadzinowa (szer. 2metry, wys. ok. 40)

Gdybyś ustawił sobie bazę dalszych obliczeń na takich parametrach, 1,5MWh CO, 3MWh CWU, cena prądu w II taryfie oraz cena z dwóch kabli i bojlera, to trudno byłoby znaleźć alternatywę.

To prawda.

Jednak kable wymuszają ogrzewanie w drugiej taryfie, a wolę jednak aby dom był ogrzewany od powrotu z pracy (21oC) do wieczora (22oC). Przy kablach jest odwrotnie, muszę grzać do 23oC, żeby wieczorem była temp. 22oC.

Pojaśnij bo chyba nie masz na myśli tego, że ta sama płyta w dwóch różnych domach zużywa różnie energię;)

Źle napisałem. Chodziło mi o udział poboru energii płyty indukcyjnej w stosunku do poboru energii do CO. Płytę indukcyjną używamy raczej w pierwszej taryfie.

Łączyłem czymś takim izalacją poziomą i pionową:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218819-%C5%81%C4%85czenie-izolacji&p=6176027&viewfull=1#post6176027

Izolowałem też tym parapety od zewnątrz, tzn połączenie styropian, ściana, okno, bo parapety miały być zakłdane dopiero przy tynku. Mogę odszukać zdjęcie.

Z tego co wiem to kładli to dachy, ale nie na domki tylko jakieś szpitale, szkoły coś w ten deseń.

Nazywa się to ecoproof. Link do strony:

http://chemar.pl/index.php/hydroizolacje-2

Edytowane przez if22

Jeśli na zewnątrz nie ma wichury i minus nastu stopni przez naście dni to spadek bez grzania jest tak niewielki, że niewyczuwalny. U mnie np. ogrzewanie dziś się nie włączyło chociaż było chłodniej na zewnątrz niż wczoraj. Ze wzrostem temp. przy grzaniu jest tak samo. A akumulacja i 2h tanie w środku dnia to właśnie idealne narastanie temp. na wieczór.

Zapominasz, ze u barth3za bedzie mniej akumulacji? zdecydowanie mniej. Relatywnie, roznica w jego zapotrzebowaniu i ilosci akumulacji nie jest taka sama?

Z tego co pamiętam to planuje masywne działówki i słuszną wylewkę. Działówki i wylewka wewnątrz mieszkania i przynajmniej działówki do wykorzystania z każdej strony. Dyskusyjnym jest więc to kto ma (mieć) więcej dostępnej aktywnej akumulacji.

Drugim razem też na pewno pójdę w tym samym kierunku aby nie grzać przegród zewnętrznych.

Tu nie ma co dyskutowac - mozna by to latwo policzyc: barth3z wie ile m2 i z czego robi dzialowki, ty wiesz ile masz scian zew. Posadzka i jej grubosc takze znana. Wam :)