RK1719508166 12.12.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 a jak sie ma cena tych plyt na zamowienie do tych w paczkach standardowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.12.2014 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 a jak sie ma cena tych plyt na zamowienie do tych w paczkach standardowych ? cena ta sama, bo mają mało roboty i tną za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.12.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dziś - po tygodniu od uruchomienia - zapach jest już mało wyczuwalny. Wydaje się, że będzie dobrze. Kolejny tydzień za nami. Jakaś poprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Kolejny tydzień za nami. Jakaś poprawa? TAK. Wczoraj byłem - nic już nie czuć ! Jest git ! Dwa dni wcześniej dorobiłem "rozbiegówkę". Na razie 15 metrów. Docelowo będzie 30m rury fi 200 zakopanej poza budynkiem na głębokości ok. 2 - 2,5m. Dwa dni temu ściągnąłem też geowłókninę z czerpni i nałożyłem na wyjściu z GWC, zaraz przed wentylatorem. Wczoraj sprawdzałem - jest czyściutki, więc żwir czyści. Chcę tak zostawić jeszcze na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.12.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Czy ta pianka bezposrednio w gruncie nie naciagnie wilgoci a wiec "przestanie" dzialac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Czy ta pianka bezposrednio w gruncie nie naciagnie wilgoci a wiec "przestanie" dzialac?? Dookoła zasypałem dodatkowo proszkiem od pigeona. On nie podciąga kapilarnie, więc nie dopuści do nasiąkania piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.12.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dookoła zasypałem dodatkowo proszkiem od pigeona. On nie podciąga kapilarnie, więc nie dopuści do nasiąkania piany. Jakie sa twoje obserwacje odnosnie zageszczania tego proszku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Osobiście zagęszczałem ręcznym ubijakiem. Zagęszcza się do pewnego poziomu, ale i tak chodzi się jak po jakimś dmuchanym materacu. W porównaniu do EPS80 to ten EPS jest jak skała Przed zalaniem, chłopaki mają potraktować ten proszek skoczkiem. Dam znać, czy udało im się to w miarę sensownie zagęścić. EDIT: Nie da się tego proszku zagęścić Zawsze będzie pływał. W moim przypadku dałem go tylko w wiatrołapie, dlatego mogłem pokusić się o takie rozwiązanie. Nie wyobrażam sobie wysypywać ten proszek pod chudziaka jako izolację podłogi ... Edytowane 16 Grudnia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszMC 16.12.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Zauważyłem że opaski samozaciskowe po kilku latach kruszą się - niestety nie wiem czy wszystkie i jaka jest zależność. To w temacie wymiennika wody szarej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.12.2014 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Zauważyłem że opaski samozaciskowe po kilku latach kruszą się - niestety nie wiem czy wszystkie i jaka jest zależność. To w temacie wymiennika wody szarej. Dlatego jak widać na zdjęciach dodatkowo uszczelniłem wszystkie połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 16.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Osobiście zagęszczałem ręcznym ubijakiem. Zagęszcza się do pewnego poziomu, ale i tak chodzi się jak po jakimś dmuchanym materacu. W porównaniu do EPS80 to ten EPS jest jak skała Przed zalaniem, chłopaki mają potraktować ten proszek skoczkiem. Dam znać, czy udało im się to w miarę sensownie zagęścić. Jeśli powiedzą że się udało to znaczy że kłamią albo są mistrzami .Przerabiałem temat. IMHO reczna ubijarka tak jak robiłeś . Ewentualnie patent Dostawcy proszku- Pigeona -dechy i po tym płytowa . Skoczek powinien im wchodzić w proszek jak wiertnica No chyba że dookoła ograniczenia z betonu czy szalunku. Nawet nie wiesz jak trzymam kciuki za Twoją budowę . Idzie nowe ..... Wiem że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.12.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Nie dzwoń jeśli powiedzą że się udało to znaczy że kłamią. Przerabiałem temat. IMHO reczna ubijarka tak jak robiłeś . Ewentualnie patent Dostawcy proszku- Pigeona -dechy i po tym płytowa . Skoczek powinien im wchodzić w proszek jak wiertnica No chyba że dookoła ograniczenia z betonu czy szalunku. Dwie minuty temu właśnie wyedytowałem post na który odpowiedziałeś Napisałem tam, że nie udało im się zagęścić tego proszku. Skoczkiem nie było szans. Przelecieli jedynie małą płytówką, ale i tak było miekko. Wrzucili siatkę fi 6. Nawet nie wiesz jak trzymam kciuki za Twoją budowę . Idzie nowe ..... Wiem że się uda Dzięki! Póki co też widzę, że się uda. A to jeszcze nie koniec pomysłów Na dniach zamawiam kilka kotew systemu AD, na których osadzę pakiety szybowe, ale jedynie te pionowe okna, ponieważ tam będzie największy ciężar. Następnie ściany i sufit wykładam płytą magnezową. Chyba mało kto zdaje sobie sprawę jaki to świetny materiał. Płyta MgO ma tak duży opór dyfuzyjny, że praktycznie może zastąpić folię PE ! A i cenowo jest na akceptowalnym poziomie. cdn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.12.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 będziesz dawać proszek do garażu pod wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 będziesz dawać proszek do garażu pod wylewkę? Mam już wylaną podłogę w garażu. A jeśli miałbym dawać to tylko w formie obsypania ściany fundamentowej od wewnątrz. Planuję garaż nieogrzewany, dlatego podłoga bedzie tzw. radiatorem ciepła czerpanego z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.12.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Nie pamiętam czy juz to tłumaczyłeś ale jak chcesz poprowadzić instalacje w styropianie? W murze się bruzduje a w styropianie będziesz rowki wycinał? To się kupy nie będzie trzymać. Działówki w końcu połączysz z murem zewnętrznym czy najpierw ocieplisz a potem wymurujesz działówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.12.2014 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Nie pamiętam czy juz to tłumaczyłeś ale jak chcesz poprowadzić instalacje w styropianie? W murze się bruzduje a w styropianie będziesz rowki wycinał? To się kupy nie będzie trzymać. Będzie Jak przyjdzie czas na ten etap robót to napewno będą fotki. Zobaczysz jak będę to robił. Działówki w końcu połączysz z murem zewnętrznym czy najpierw ocieplisz a potem wymurujesz działówki? Najpierw ocieplę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 20.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Będzie Jak przyjdzie czas na ten etap robót to napewno będą fotki. Zobaczysz jak będę to robił. Najpierw ocieplę. Nie boisz się pęknięć na styku styropian-działówka? Z tego co widzę na projekcie to działówka jest połączona z murem zewnętrznym no chyba że to co pokazywałeś w dzienniku było tylko poglądowo. Jak grubą wylewkę będziesz robić na podłodze i jakie zbrojenie tam przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.12.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Nie boisz się pęknięć na styku styropian-działówka? Z tego co widzę na projekcie to działówka jest połączona z murem zewnętrznym no chyba że to co pokazywałeś w dzienniku było tylko poglądowo. Będzie inaczej. W projekcie działówki są z GK. Ja planuję postawić je z SILKI. Dla poprawy stabilności prawdopodobnie zakotwie je w ścianach zewnętrznych za pomocą prętów żebrowanych z tworzywa. Jak grubą wylewkę będziesz robić na podłodze i jakie zbrojenie tam przewidujesz? Najpierw "chudziak" na styropianie zbrojony siatką fi 6. Następnie folia i na to wylewka. W wylewce prawdopodobnie znów dam sietkę, aby mieć do czego przzymocować PEX'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.12.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Zamówiłem również płyty magnezowe z lstech - http://www.lstech-homes.com/produkty/plyta-magnezowa/ w cenie 28zł netto/m2. Główną zaletą płyt magnezowych jest wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego. Nawet wyższy niż dla płyt Farmacell Vapor, których cena oscyluje ok. 50zł/m2. Przy zastosowaniu płyt MgO można zrezygnować z folii PE. A jak masz zamiar rozwiazac paroszczelnosc spoin ? Edytowane 25 Grudnia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.12.2014 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 A jak masz zamiar rozwiazac paroszczelnosc spoin ? Jakimś klejem butylowym, czy czymś podobnym. Jeszcze nie mam konkretnego, ale wiem, żeby zwrócić na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts