Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny tydzień za nami.

Jakaś poprawa?

TAK. Wczoraj byłem - nic już nie czuć ! Jest git ! :)

Dwa dni wcześniej dorobiłem "rozbiegówkę". Na razie 15 metrów. Docelowo będzie 30m rury fi 200 zakopanej poza budynkiem na głębokości ok. 2 - 2,5m. Dwa dni temu ściągnąłem też geowłókninę z czerpni i nałożyłem na wyjściu z GWC, zaraz przed wentylatorem. Wczoraj sprawdzałem - jest czyściutki, więc żwir czyści. Chcę tak zostawić jeszcze na tydzień.

Osobiście zagęszczałem ręcznym ubijakiem. Zagęszcza się do pewnego poziomu, ale i tak chodzi się jak po jakimś dmuchanym materacu. W porównaniu do EPS80 to ten EPS jest jak skała :)

Przed zalaniem, chłopaki mają potraktować ten proszek skoczkiem. Dam znać, czy udało im się to w miarę sensownie zagęścić.

EDIT: Nie da się tego proszku zagęścić :) Zawsze będzie pływał. W moim przypadku dałem go tylko w wiatrołapie, dlatego mogłem pokusić się o takie rozwiązanie. Nie wyobrażam sobie wysypywać ten proszek pod chudziaka jako izolację podłogi ...

Edytowane przez Barth3z

Osobiście zagęszczałem ręcznym ubijakiem. Zagęszcza się do pewnego poziomu, ale i tak chodzi się jak po jakimś dmuchanym materacu. W porównaniu do EPS80 to ten EPS jest jak skała :)

Przed zalaniem, chłopaki mają potraktować ten proszek skoczkiem. Dam znać, czy udało im się to w miarę sensownie zagęścić.

Jeśli powiedzą że się udało to znaczy że kłamią albo są mistrzami .Przerabiałem temat.

IMHO reczna ubijarka tak jak robiłeś . Ewentualnie patent Dostawcy proszku- Pigeona -dechy i po tym płytowa

. Skoczek powinien im wchodzić w proszek jak wiertnica :) No chyba że dookoła ograniczenia z betonu czy szalunku.

Nawet nie wiesz jak trzymam kciuki za Twoją budowę . Idzie nowe .....

Wiem że się uda

Nie dzwoń :) jeśli powiedzą że się udało to znaczy że kłamią. Przerabiałem temat.

IMHO reczna ubijarka tak jak robiłeś . Ewentualnie patent Dostawcy proszku- Pigeona -dechy i po tym płytowa

. Skoczek powinien im wchodzić w proszek jak wiertnica :) No chyba że dookoła ograniczenia z betonu czy szalunku.

Dwie minuty temu właśnie wyedytowałem post na który odpowiedziałeś :) Napisałem tam, że nie udało im się zagęścić tego proszku. Skoczkiem nie było szans. Przelecieli jedynie małą płytówką, ale i tak było miekko. Wrzucili siatkę fi 6.

Nawet nie wiesz jak trzymam kciuki za Twoją budowę . Idzie nowe .....

Wiem że się uda

Dzięki! :) Póki co też widzę, że się uda. A to jeszcze nie koniec pomysłów :)

Na dniach zamawiam kilka kotew systemu AD, na których osadzę pakiety szybowe, ale jedynie te pionowe okna, ponieważ tam będzie największy ciężar.

Następnie ściany i sufit wykładam płytą magnezową. Chyba mało kto zdaje sobie sprawę jaki to świetny materiał. Płyta MgO ma tak duży opór dyfuzyjny, że praktycznie może zastąpić folię PE ! A i cenowo jest na akceptowalnym poziomie.

cdn ...

Nie pamiętam czy juz to tłumaczyłeś ale jak chcesz poprowadzić instalacje w styropianie? W murze się bruzduje a w styropianie będziesz rowki wycinał? To się kupy nie będzie trzymać. Działówki w końcu połączysz z murem zewnętrznym czy najpierw ocieplisz a potem wymurujesz działówki?

Nie pamiętam czy juz to tłumaczyłeś ale jak chcesz poprowadzić instalacje w styropianie? W murze się bruzduje a w styropianie będziesz rowki wycinał? To się kupy nie będzie trzymać.

Będzie :)

Jak przyjdzie czas na ten etap robót to napewno będą fotki. Zobaczysz jak będę to robił.

Działówki w końcu połączysz z murem zewnętrznym czy najpierw ocieplisz a potem wymurujesz działówki?

Najpierw ocieplę.

Będzie :)

Jak przyjdzie czas na ten etap robót to napewno będą fotki. Zobaczysz jak będę to robił.

Najpierw ocieplę.

Nie boisz się pęknięć na styku styropian-działówka? Z tego co widzę na projekcie to działówka jest połączona z murem zewnętrznym no chyba że to co pokazywałeś w dzienniku było tylko poglądowo. Jak grubą wylewkę będziesz robić na podłodze i jakie zbrojenie tam przewidujesz?

Nie boisz się pęknięć na styku styropian-działówka? Z tego co widzę na projekcie to działówka jest połączona z murem zewnętrznym no chyba że to co pokazywałeś w dzienniku było tylko poglądowo.

Będzie inaczej. W projekcie działówki są z GK. Ja planuję postawić je z SILKI. Dla poprawy stabilności prawdopodobnie zakotwie je w ścianach zewnętrznych za pomocą prętów żebrowanych z tworzywa.

Jak grubą wylewkę będziesz robić na podłodze i jakie zbrojenie tam przewidujesz?

Najpierw "chudziak" na styropianie zbrojony siatką fi 6. Następnie folia i na to wylewka. W wylewce prawdopodobnie znów dam sietkę, aby mieć do czego przzymocować PEX'a.

Zamówiłem również płyty magnezowe z lstech - http://www.lstech-homes.com/produkty/plyta-magnezowa/ w cenie 28zł netto/m2. Główną zaletą płyt magnezowych jest wysoki współczynnik oporu dyfuzyjnego. Nawet wyższy niż dla płyt Farmacell Vapor, których cena oscyluje ok. 50zł/m2. Przy zastosowaniu płyt MgO można zrezygnować z folii PE.

A jak masz zamiar rozwiazac paroszczelnosc spoin ?

Edytowane przez karolek75