Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obyś się nie zdziwił, spradzałeś ile te pompy potrzebują powietrza na godzinę :)

Sprawdzałem typowo 3000m3/h, ale nie wiem jak w takich malutkich. A jeśli nawet, to trzeba jeszcze wiedzieć jaka będzie temperatura powietrza, która przeleci przez jedn.zewn. Sądzę, że i tak będzie to zawsze wyższa temp. niż na zewnątrz, ale mam jeszcze czas żeby gdzieś o tym poczytać.

Nawet jeśli spróbuję, to nie będzie żadnego problemu z przeniesieniem tej jednostki na dach garażu.

skrabi to ci jeszcze wrzucę plusy na rzecz PC:

- chłodzenie (klimatyzacja) w lecie

- większe bezpieczeństwo finansowe jeśli nie wyjdzie Ci 24kWh/m2/rok tylko 30kWh/m2/rok

- pierwszy rok grzania aż tak nie zaboli jak przy prądzie

ad.1. niestety związane z zimną podłogą

ad.2. przy 125m2 i cenie prądu 0,6zl/kWh to raptem 450zl na rok

ad.3. to mnie nie boli, po prostu się z tym liczę i traktuję to jako koszty budowy, pozatym już teraz ociepliłem dom i zaraz wsadzam okna, cel mam taki aby grzał się póki jest ciepło, dużo osób ociepla dom na wiosnę jak jest mega wychłodzony po zimie

Osobiście, gdyby z taką pompą i instalacjami, można by było zmieścić się w 10k, to bym się długo nie zastanawiał.

Trzeba by jednak jeszcze zapytać "pompowców", jak się ma rzeczywisty COP pompy, do podawanego przez producenta.

Z rekuperatorami też miało być pięknie, a wyszło jak zwykle..., co wcale nie oznacza że się nie sprawdzają,

Ciekawe też ilu obecnych "kablowców", przy budowie następnego domu poszliby kolejny raz w kable, a ile właśnie w pci. Może jakaś mała ankieta?

Jak by nie było, trzymam Barth3z za Ciebie kciuki, i na pewno będę zaglądał do twojego dziennika budowy, jako że masz tak parę ciekawych rozwiązań

Ciekawe też ilu obecnych "kablowców", przy budowie następnego domu poszliby kolejny raz w kable, a ile właśnie w pci. Może jakaś mała ankieta?

odpowiadam w ciemno za wszystkich a bynajmniej za jasiek71, hipka, Lobo_M i ja 100/100 , Kurt nie ma kabli tylko piece akumulacyjne w 2 taryfie (cop=1) też na 99% by tak samo zrobił

to ma być argument za PC czy przeciw?

KONRAD ty masz 7000kwh i około 2000zł

ja na co i cwu będę miał okolo 3000 kwh[bardziej 2500kwh] ale kwotowo z 1200-1300zł

daje to do myślenia.

generalnie domki solidnie wybudowane takie z 100m2 to tylko prad

a jak ktos i tak w takim domku ma kominek to bez zastonowienia

Edit: jasiek i Lobo_M maja kominki i ze względu na komfort nie palą w nich- jasiek dla klimatu w tym sezonie wkładał do kominka świeczki :D, ja mam biokiminek dla klimatu

Edytowane przez R&K

Sprawdzałem typowo 3000m3/h, ale nie wiem jak w takich malutkich. A jeśli nawet, to trzeba jeszcze wiedzieć jaka będzie temperatura powietrza, która przeleci przez jedn.zewn. Sądzę, że i tak będzie to zawsze wyższa temp. niż na zewnątrz, ale mam jeszcze czas żeby gdzieś o tym poczytać.

Nawet jeśli spróbuję, to nie będzie żadnego problemu z przeniesieniem tej jednostki na dach garażu.

przy takim przerobie powietrza szybko w garażu będziesz miał zimniej na dworze

ad.1. niestety związane z zimną podłogą

ad.2. przy 125m2 i cenie prądu 0,6zl/kWh to raptem 450zl na rok

ad.3. to mnie nie boli, po prostu się z tym liczę i traktuję to jako koszty budowy, pozatym już teraz ociepliłem dom i zaraz wsadzam okna, cel mam taki aby grzał się póki jest ciepło, dużo osób ociepla dom na wiosnę jak jest mega wychłodzony po zimie

ad. 1. Ciężko mówić o zimnej podłodze, bo różnica temp. podłogi i powietrza nie może być większa jak 2-3 stopnie, bo będzie wykraplać się woda na posadzce. Temp. podłogówki musi być regulowana wilgotnością. Ale ... nic nie stoi na przeszkodzenie, aby w kanale nawiewnym zamontować chłodnice zasilaną pętlą z takiej PC.

ad. 2. raptem ??? to przecież sporo.

ad. 3. grzaniem w lecie nie wysuszysz domu. Im większa temp. tym większa zdolność do akumulacji wilgoci. Większy rachunek pierwszej zimy chyba nie unikniony.

ad. 1. Ciężko mówić o zimnej podłodze, bo różnica temp. podłogi i powietrza nie może być większa jak 2-3 stopnie, bo będzie wykraplać się woda na posadzce. Temp. podłogówki musi być regulowana wilgotnością. Ale ... nic nie stoi na przeszkodzenie, aby w kanale nawiewnym zamontować chłodnice zasilaną pętlą z takiej PC.

ad. 2. raptem ??? to przecież sporo.

ad. 3. grzaniem w lecie nie wysuszysz domu. Im większa temp. tym większa zdolność do akumulacji wilgoci. Większy rachunek pierwszej zimy chyba nie unikniony.

ad.1. teraz w upały temp powietrza miałem koło 30 stopni, podłoga koło 22-24 i nic sie nie działo, na pewno nie była ciepła, gdyby miała chłodzić to by to nie było przyjemne

ad.3. to prawda, ale zachowam letnie ciepło na zimę i wtedy będzie schło

• 5 weeks później...

Tymi ręcami.

Wymiennik w obudowie z XPS'a lub PIR. Prawdopodobnie kupię wymiennik Klingenburga (mają zakład produkcyjny w moim mieście). Wentylator kanałowy na rurze doprowadzającej powietrze z GWC, dzięki czemu nie będę musiał robić bypassu w obudowie wymiennika (w lecie lepsza efektywność). Szukam jakiegoś dobrego, coś na wzór R3G 220-RC05-01 firmy EBMPAPST, który w zimie na przepływności ok. 100m3/h pobiera jedynie 16W, a lecie można pędzić nawet na 1000m3/h przy poborze 80W.

• 3 weeks później...
Nie liczyłem jeszcze, ale coś ok. 500k

Mam nadzieję, że już policzyłeś, bo jeśli nie, to spokojnie może wyjść znacznie więcej :(.

Dopiero wczoraj trafiłem na Twój dziennik i komentarze do niego.

Jak widzę, chcesz w swoim domu zastosować szereg pomysłów z FM.

Jeżeli chodzi o PCi w garażu, to skontaktuj się z korysem. On na podobne rozwiązanie.

Warunkiem skuteczności takiego rozwiązania jest dopływ dodatkowego ciepła do garażu np. z wentylacji.

Pisałem o tym tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6140958&viewfull=1#post6140958 .

Chłodzenie przy wentylacji wyporowej łatwiej zrealizować poprzez umieszczenie chłodnicy w kanale nawiewnym.

Tanie pompy ciepła powietrze woda rozprowadza ostatnio JULA :

http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107

http://www.jula.pl/all-in-one-pompa-ciepa-powietrze-woda-13-7kw-416108

Ta druga, to prawie kompletna kotłownia :).

Będę śledził Twój dziennik. Nie powstrzymam się też od komentarzy ;).

Ta juz ma cene calkiem znosna, przy cenie ponizej 7 tys za ze tak powiem kociol :) mogacy jechac do -25 a czy wiadomo z jaki SCOPem grzeje?
Z tego http://www.jula.pl/media/pdf/product/Product%20sheet/PL/Jula_416107_416086_PL_20130904.pdf wynika, że dla -15 st. C ma moc 3kW. COP przy takich temperaturach się specjalnie nie chwalą.

Jeżeli się jednak odpowiednio pomyśli, to można jej zapewnić korzystniejsze warunki pracy (np. umieszczając ją w garażu i dogrzewając go powietrzem wentylacyjnym.