Barth3z 01.04.2015 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 W domu modelowym dali właśnie zbrojenie rozproszone pod ściany z BK więc może być. Jeszcze nie buduje a też miałem te same wnioski że płyta jest lepsza i tańsza. Ale czy EPS100 starczy to nie wiem. Ja teraz planuje szkielet drewniany i nie wiem czy nawet pod niego EPS100 starczy. Ale jak tak to będzie wtedy tania płyta i bardzo cieplutka. Przy takiej realizacji ładowałbym 2x po 20cm Ja mam styropian pod podłogówkę kanufa EPS037 80 i to jest porażka. Nie wiem czy te dodatkowe 20 kPa to jest na tyle dużo żeby stawiać na tym dom. Ja też mam pod podłogą EPS 80kPa i wiem, że jest on miękki. Bardzo łatwo go ukruszyć. Poszło wiele piany, aby uzupełnić i uszczelnić ubytki. Ale EPS 100 u sąsiada to już całkiem inny styropian. Chodząc po nim nie czułem już tej miękkości. Niby 20kPa różnicy, ale znacznie odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja pod szkielet drewniany zrobię taką płytę i izolacji będę miał pod podłogą 40cm. Pytałem się architekta to mówił że taka może być. Tylko się zobaczy jaki będzie do tego EPS potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.04.2015 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja pod szkielet drewniany zrobię taką płytę [ATTACH=CONFIG]311025[/ATTACH] i izolacji będę miał pod podłogą 40cm. Pytałem się architekta to mówił że taka może być. Tylko się zobaczy jaki będzie do tego EPS potrzebny. Te ostrogi mają 20cm głębokości, a sama płyta 10cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 01.04.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Te ostrogi beda sie wbijac w ten eps mocniej niz plaska plyta - tak na logike. Lepiej dac pod nie XPSa. Dobrze ze pakiety sie trzymaja a jestes w stanie sprawdzac teraz czy sie przesuwaja w jedna albo druga? U mnie wiatr robi wlasne porzadki na budowie, ale dom stoi niewzruszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Te ostrogi mają 20cm głębokości, a sama płyta 10cm ? Tak. Coś na tej zasadzie http://www.schwedenplatte.de/tech/Regelschnitt-Aussen-Passivhaus.de.pdf tylko zamiast XPSa dać EPSa ale przy liczeniu płyty okaże się jaki ten EPS musi być aby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Te ostrogi beda sie wbijac w ten eps mocniej niz plaska plyta - tak na logike. Lepiej dac pod nie XPSa. Ja to planuję pod szkielet drewniany więc EPS pewnie tego nie odczuje tak jak przy murowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.04.2015 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli mam zastosować 20cm XPS, to już nie wychodzi korzystnie. Chyba jednak zwykły fundament + izolacja od wewnątrz jest najtańsza. Bez problemu mogę wówczas dać 40cm EPS100, a obwodowo EPS grafitowego o wytrzymałości fasadowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli mam zastosować 20cm XPS, to już nie wychodzi korzystnie. Chyba jednak zwykły fundament + izolacja od wewnątrz jest najtańsza. Bez problemu mogę wówczas dać 40cm EPS100, a obwodowo EPS grafitowego o wytrzymałości fasadowej. To prawda ale ja nie będę dawać XPSa tylko EPSa ale nie wiem który a to się okaże jak konstruktor będzie liczyć obciążenia itd. Jeszcze można dać ewentualnie XPSa tylko pod ściany nośne i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 02.04.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 ...pozwoliłem sobie zacytować jeden Twój post w swoich komentarzach by z pamięci nie uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.04.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 ...pozwoliłem sobie zacytować jeden Twój post w swoich komentarzach by z pamięci nie uciekło Jezeli to bylo do mnie to o ktory post chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 02.04.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jezeli to bylo do mnie to o ktory post chodzi? ...nie to do Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.04.2015 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 ...pozwoliłem sobie zacytować jeden Twój post w swoich komentarzach by z pamięci nie uciekło Śmiało. Oglądam twoje komentarze w dzienniku i widzę, że "notujesz" konkrety Dobre podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.04.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Co do zbrojenia rozproszonego to dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna po tym jak czytalem wyniki badan betonu z normalnym zbrojeniem a rozproszonym. Oczywiscie wieksza wytrzynalosc mial ten drugi. Jakby ktos chcial to moge poszukac tych wynikow, ale to robil jakis instytut jesli dobrze pamietam z de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Co do zbrojenia rozproszonego to dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna po tym jak czytalem wyniki badan betonu z normalnym zbrojeniem a rozproszonym. Oczywiscie wieksza wytrzynalosc mial ten drugi. Jakby ktos chcial to moge poszukac tych wynikow, ale to robil jakis instytut jesli dobrze pamietam z de Z tego co mówił Thomas w wątku o płytach, to zbrojenie rozproszone jest słabsze. Dla cieższych konstrukcji i tak stosują pręty zbrojeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 03.04.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Z tego co mówił Thomas w wątku o płytach, to zbrojenie rozproszone jest słabsze. Dla cieższych konstrukcji i tak stosują pręty zbrojeniowe. Słabsze i się utlenia z czasem - znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.04.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Słabsze i się utlenia z czasem - znika. Zbrojenie rozproszone znika? Pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Słabsze i się utlenia z czasem - znika. Jak utlenia ? Gdzie to wyczytałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 03.04.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Barth3z pytanie mam o WWS Rozrysowuje właśnie instalacje kanalizacyjną i mam dylemat czy rozdzielać szarą wodę od pozostałych ścieków...Masz jakieś wyliczenia na ile to ma sens ekonomiczny do wstępnego podgrzewania wody? Koszt inwestycyjne w twoim przypadku naprawdę niski (nie wiem ile kosztuje wężownica którą ty miałeś za darmo), lecz nawet jeśli się zwróci już po roku, to czy zaoszczędzonych 200-300zł rocznie jest warte tej dodatkowej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 To prawda ale ja nie będę dawać XPSa tylko EPSa ale nie wiem który a to się okaże jak konstruktor będzie liczyć obciążenia itd. Jeszcze można dać ewentualnie XPSa tylko pod ściany nośne i po sprawie. Tutaj masz płytę z EPS300 pod ścianami nośnymi, a reszta z EPS grafitowego (pewnie 80kPa): http://www.viking-house.ie/images/pf8b.jpg http://www.viking-house.ie/images/pf9b.jpg http://www.viking-house.ie/images/pf10b.jpg http://www.viking-house.ie/images/pf11b.jpg http://www.viking-house.ie/images/pf12b.jpg wiecej na: http://www.viking-house.ie/passive-house-foundations.html#prettyPhoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.04.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dzięki za link. Miło jest wiedzieć że ktoś też tak robi a z tego co widać to nie jest to złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts