Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Że się tak powtórzę:

Barth3z pytanie mam o WWS

Rozrysowuje właśnie instalacje kanalizacyjną i mam dylemat czy rozdzielać szarą wodę od pozostałych ścieków...

Masz jakieś wyliczenia na ile to ma sens ekonomiczny do wstępnego podgrzewania wody?

Koszt inwestycyjne w twoim przypadku naprawdę niski (nie wiem ile kosztuje wężownica którą ty miałeś za darmo), lecz nawet jeśli się zwróci już po roku, to czy zaoszczędzonych 200-300zł rocznie jest warte tej dodatkowej pracy?

lecz nawet jeśli się zwróci już po roku, to czy zaoszczędzonych 200-300zł rocznie jest warte tej dodatkowej pracy?

To już musisz sam oszacować. Skoro zwróci mi się już po roku czasu a każdy kolejny rok da mi kolejne 100-200zł oszczędności to w moim przypadku bardzo warto. Ta instalacja jest bardzo prosta do wykonania, więc wg mnie warto zrobić. Niestety, ale rura karbowana nierdzewna jest droga, ale możesz użyć rury miedzianej płaskiej.

PS. Sorry, nie zauważyłem twojego wpisu.

Dzięki Barth3z.

No muszę muszę oszacować to... dumam nad tym...

Oszczędności w skali roku nie przekonują mnie do końca. Jednak przy poś'ce może to działać jako dodatkowy filtr tłuszczów jak pisał Nydar i to jest argument za.

Robiłeś jakiekolwiek wstępne obliczenia efektywności tego cuda?

O ile stopni może podgrzać wodę itp, czy po prostu zrobiłeś, a rezultaty będziesz obserwował po uruchomieniu?

Robiłeś jakiekolwiek wstępne obliczenia efektywności tego cuda?

O ile stopni może podgrzać wodę itp, czy po prostu zrobiłeś, a rezultaty będziesz obserwował po uruchomieniu?

Ciężko to wyliczyć, ale "liczę" ;) na dT=10oC. Nie wiem jednak co wyjdzie. Na pewno dam znać, czy to opłacalny biznes. Jeśli nie wyjdzie odzysk ciepła do wody szarej to wykorzystam go w inny sposób.

Tutaj masz płytę z EPS300 pod ścianami nośnymi, a reszta z EPS grafitowego (pewnie 80kPa):

http://www.viking-house.ie/images/pf12b.jpg

wiecej na: http://www.viking-house.ie/passive-house-foundations.html#prettyPhoto

przecież oni robią normalnie ławy na styropianie. ta płyta w niektórych rozwiązaniach nie wchodzi pod ściany. i do tego na EPS. to ja już zgłupiałem. może rzeczywiście w tym co piszą o EPS i XPS coś jest

Edytowane przez zibuch

przecież oni robią normalnie ławy na styropianie. ta płyta w niektórych rozwiązaniach nie wchodzi pod ściany. i do tego na EPS. to ja już zgłupiałem. może rzeczywiście to co piszą o EPS i XPS coś jest

To chyba te wykonanie:

http://www.viking-house.ie/downloads/Treshold%20100mm%20LL's.pdf

Zastanawiam się, czy nie przepuścić przez WSS'a całą wodę, również zimną. Przecież odkręcając tylko zimną i tak będzie przelatywać przez chałupę i wlatywać do WWS'a. Woda w spłuczce w kibelku również będzie się samodzielnie o ogrzewać, więc warto ją wstępnie już podgrzać ciepłem z odzysku.

jak w końcu zdecydowałeś, cała zimna woda przez wymiennik?

pomierzyłem temp. wody w spłuczkach i wyszło mi 16-17o. czyli masz minimum 11kWh "chłodu" z każdego metra wpadającej wody. szacowałeś mniej więcej ile może mieć mocy taka wężownica albo ile uda się uzyskać na wyjściu przy używaniu przepływowo?

i jeszcze jedno ważne pytanie. przewijało się tutaj nie raz oddzielenie wody użytkowej 2-ma płaszczami od .... no nie wiem "ścieków". że to normowy wymóg itp. czy po prostu zakładamy, że w razie W pójdzie przelew w do kanalizy?

swoją drogą to ja mam właśnie przyłącze wody poprowadzone przy samym szambie i na pewno coś się tam przedostaje do gruntu pod pokrywą :-)

Edytowane przez zibuch

jak w końcu zdecydowałeś, cała zimna woda przez wymiennik?

Raczej tak.

pomierzyłem temp. wody w spłuczkach i wyszło mi 16-17o. czyli masz minimum 11kWh "chłodu" z każdego metra wpadającej wody. szacowałeś mniej więcej ile może mieć mocy taka wężownica albo ile uda się uzyskać na wyjściu przy używaniu przepływowo?

Trzeba zadać sobie pytanie, czy chcemy wykorzystać tylko przepływ, czy również "akumulację" Chodzi o to, że jak zrobisz za mały zasobnik, to nie zmieścisz ciepłej wody zrzutowej z pralki czy zmywarki.

Jak zrobiłem dość duży zasobnik (420mm), ale jeśli okaże się to nie efektywne, to mam miejsce na włożenie do środka rury np. fi 250, aby zwiększyć efektywność przeciwprądowego przekazywania ciepła.

Nie wiem jakie parametry tego układu uzyskam. Tego dowiem się jak zamieszkam.

i jeszcze jedno ważne pytanie. przewijało się tutaj nie raz oddzielenie wody użytkowej 2-ma płaszczami od .... no nie wiem "ścieków". że to normowy wymóg itp. czy po prostu zakładamy, że w razie W pójdzie przelew w do kanalizy?

Jeśli w jakikolwiek sposób rozszczelni się rura z wodą wodociągową to zauważę to od razu - brak cieśnienia w kranie. I nigdy nie będzie sytuacji, że woda szara "wciśnie" się do wody wodociągowej.

swoją drogą to ja mam właśnie przyłącze wody poprowadzone przy samym szambie i na pewno coś się tam przedostaje do gruntu pod pokrywą :-)

W tym przypadku masz dwie ścianki - ściana rury PE wody czystej i ściana szamba.

Nie widziałem na żywo tych płyt, ale myślałem, że są jednak twardsze, skoro stosuje się je także w ociepleniach nakrokwiowych.

Barth3z powiedz mi, w poprzednim projekcie miałeś ocieplenie nakrokwiowe, więc może będziesz wiedział czy można łączyć je z ociepleniem międzykrokwiowym np. ze styropianu?

Chodzi mi o to że styropian ma mniejszy opór dyfuzyjny niż pir, przez co jest możliwość wystąpienia punktu rosy.

Dlatego zastanawiam się nad umieszczeniem folii paroszczelnej pod krokwiami.

Zrób symulację w u-wert. Moim zdaniem nie dojdzie do kondensacji, więc nie ma sensu stosować folii pod krokwiami.

No właśnie z symulacji wychodzi możliwość kondensacji w warstwie pir.

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/?&d0=1.25&L0=1&mid0=23879&d1=20&L1=49688019&mid1=4410&x1=70&d2=20&L2=49688019&mid2=36&x2=10&d3=10&L3=241242216&mid3=38353&m3=130&bt=1&T_i=20&RH_i=50&Te=-5&RH_e=80&outside=0

Kondensatu co prawda jest minimalna ilość, ale dla spokoju ducha, chyba umieszczę folię paroszczelną pod krokwiami.