Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodałem szczelinę wentylacyjną i dachówki.

Nie znalazłem membrany paroprzepuszczalnej, ale nie bardzo też wiem jak by ona miała pomóc.

Zmieniłem EPS'a na Austrotherm'a 0,031, który ma dwukrotnie wyższy opór dyfuzyjny i przy -5oC oraz 80% wilgotności nie dochodzi do kondensacji. Druga sprawa to płyta PIR, nie wiem co to za produkt w u-wert. Jest pokryta folią alu ?

A szczelina wentylacyjna sprawi, że nie dojdzie do kondensacji na zewnętrznym pokryciu płyty PIR.

Ok, dzięki. U mnie też właściwie parterówka, tylko że zachciało mi się antresoli nad salonem ;).

Normalnie ociepliłbym strop, a tak muszę kombinować z PIR, folią itp.

Ale takie są ludzkie fanaberię :D

U mnie - w parterówce - gdzie od wewnątrz będę kleił płyty, zastosowanie folii jest znacznie trudniejsze i droższe.

Zgadza się, pewnie doszły by jakieś stelaże itd. Roboty też więcej.

Edytowane przez grzes124

czy ktos cos wiecej wie o takim rozwiazaniu? widze ze klada na to chyba beton komorkowy 150mm wiec to chyba musi byc jakis lekki dom. A co gdyby tam dac XPS przy glubszych scianach, stropie i dachowce ceramicznej?

Dziś znalazłem nowe oferty płyt magnezowych:

http://www.dlh-poland.com/Oferta/Megapan/MEGAPAN/Opis.aspx

http://www.favore.pl/329566_plyta-magnezytowa-10-mm-alternatywa-karton-gips-kamien-bialobrzegi-mazowieckie.html

Nazywają je płyty magnezytowe, ale to chyba to samo. Ciekawą ofertą jest ta z drugiego linku, w której cena za m2 wychodzi ok. 20zl brutto ! Ja płaciłem 28zł netto ...

Czytam i absolutnie kibicuję. Robiłeś już pierwsze odczyty czujników przy GWC? Ciekawa jestem jak to wygląda, szczególnie, że też o żwirowcu myślałam u siebie.

Tydzień temu zrobiłem odczyt tylko jednego czujnika DHT22 ulokowanego na styku pospółka - styro. Było 6oC i 96% wilgotności.

A oto kilka zdjęć płyty chudziakowej.

[ATTACH=CONFIG]310509[/ATTACH]

dałeś wymiennik ciepła wody szarej wewnątrz domu. wiadomo, największy zysk energetyczny ale nie obawiasz się o szczelność? jak coś tam się stanie to będzie problem, żeby cokolwiek dłubnąć. właśnie się waham gdzie to zrobić, pom. techniczne, nieogrzewany garaż czy na zewnątrz przy ścianie

robiłeś całą kanalizę w styropianie czy tylko tą część "ciepłą"?

przejścia rurek przez wylewkę w podwójnej izolacji? to obiegówka CWU? przy tym XPSie (odpływ liniowy) wychodzi tylko 1 rura czy coś źle widzę? co z zimną wodą, jak to planujesz?

Edytowane przez zibuch

dałeś wymiennik ciepła wody szarej wewnątrz domu. wiadomo, największy zysk energetyczny ale nie obawiasz się o szczelność? jak coś tam się stanie to będzie problem, żeby cokolwiek dłubnąć. właśnie się waham gdzie to zrobić, pom. techniczne, nieogrzewany garaż czy na zewnątrz przy ścianie

Nie obawiam się. Mam rewizję w postaci rury teleskopowej fi315, dzięki której mogę swobodnie grzebać wewn. wymiennika. Taki otwór rewizyjny pozwala mi nawet zrobić bypass.

robiłeś całą kanalizę w styropianie czy tylko tą część "ciepłą"?

Wszystkie rury kanalizacyjne w domu są w warstwie izolacji.

przejścia rurek przez wylewkę w podwójnej izolacji? to obiegówka CWU? przy tym XPSie (odpływ liniowy) wychodzi tylko 1 rura czy coś źle widzę? co z zimną wodą, jak to planujesz?

Rury cwu puściłem pomiędzy 15cm płytami styro. Z pom. technicznego idzie PEX fi 25mm do rozdzielacza cwu, który będzie z łazience. Stamtąd w postaci gwiazdy rozchodzą się rury PEX fi 20 do umywalek, prysznica itp. Taka instalacja daje mi możliwość dorzucenia w przyszłości cyrkulacji (dodatkowa rura pomiędzy rozdzielaczem cwu, a pomieszczeniem technicznym). Przejście przez chudziaka zabezpieczone jest otuliną.

Zimną wodę puszczę w warstwie wylewki.

• 2 weeks później...
Tydzień temu zrobiłem odczyt tylko jednego czujnika DHT22 ulokowanego na styku pospółka - styro. Było 6oC i 96% wilgotności.
To całkiem fajne wyniki :) Przy okazji zauważyłam, że w dzienniku tydzień temu podałeś trochę więcej informacji na ten temat - i będę czekać na dalsze pomiary. Teraz jest okres wiosenny, to te temperatury są w miarę wyrównane, ciekawi mnie natomiast jak "klima" z GWC będzie działać przy dwutygodniowych letnich upałach.