Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To całkiem fajne wyniki :) Przy okazji zauważyłam, że w dzienniku tydzień temu podałeś trochę więcej informacji na ten temat - i będę czekać na dalsze pomiary. Teraz jest okres wiosenny, to te temperatury są w miarę wyrównane, ciekawi mnie natomiast jak "klima" z GWC będzie działać przy dwutygodniowych letnich upałach.

Pomiary z dziś z godz. 17:00.

Temp. nawiewu z GWC - 8,1 oC.

Temp. pod domem - 8,9 oC

:)

Gość TwojPan

Hej.

W ostatnim wpisie (fotka z osadzenia pakietów szybowych) jest informacja :

- Osadzam pakiety szybowe w ramie z płyty PIR.

U siebie,mam zamiar zrobić to w "ramie" z płyt XPS przeciętych na pół,aby wystawały tak,aby później można je było połączyć z ociepleniem ściany.Bez znaczenia,czy będzie to ściana dwu,czy trzy warstwowa. Myślisz,że to dobry pomysł?Jeden z forumowiczów podsunął takie rozwiązanie.

U siebie,mam zamiar zrobić to w "ramie" z płyt XPS przeciętych na pół,aby wystawały tak,aby później można je było połączyć z ociepleniem ściany.Bez znaczenia,czy będzie to ściana dwu,czy trzy warstwowa. Myślisz,że to dobry pomysł?Jeden z forumowiczów podsunął takie rozwiązanie.

Myślę, że to dobry pomysł. Sam tak robię. ;)

Ale XPS daję tylko od spodu pakietu. Boki i górę robię z płyt PIR.

Gość TwojPan

Ale XPS daję tylko od spodu pakietu. Boki i górę robię z płyt PIR.

Ma to jakieś uzasadnienie ,czy chodzi o mniejsze koszta?

Ten pakiet szybowy z hartowanej szyby,jaką ma grubość?Ile można go wystawić w warstwę XPS-a?

Czy pytałeś może,jaka różnica w cenie jest z szybami antywłamaniowymi?Martwi mnie,jak w razie konieczności ,wymienić taką szybę będącą pakietem,a nie tak jak w konstrukcji okna.

Edytowane przez TwojPan

Ma to jakieś uzasadnienie ,czy chodzi o mniejsze koszta?

Chodzi o montaż samych pakietów ? Są tańsze od pełnego okna o ok. 2-3x.

Natomiast zastosowanie płyt PIR zamiast XPS daje lepszy współczynnik przenikania ciepła. lambda XPS to ok. 0,036, a PIR 0,022.

Ten pakiet szybowy z hartowanej szyby,jaką ma grubość?Ile można go wystawić w warstwę XPS-a?

Nie zamawiałem szyb hartowanych. Grubość pakietu to 5cm.

Czy pytałeś może,jaka różnica w cenie jest z szybami antywłamaniowymi?Martwi mnie,jak w razie konieczności ,wymienić taką szybę będącą pakietem,a nie tak jak w konstrukcji okna.

Nie pytałem o antywłamaniowe.

Wymiana pakietu w moim przypadku będzie bardzo prosta. Wykroję go, wypchnę na zewnątrz i wkleję nowy.

Gość TwojPan
Chodzi o montaż samych pakietów ? Są tańsze od pełnego okna o ok. 2-3x.

Natomiast zastosowanie płyt PIR zamiast XPS daje lepszy współczynnik przenikania ciepła. lambda XPS to ok. 0,036, a PIR 0,022.

Wszystko jasne.Dajesz XPS-a na dół,bo jest bardziej wytrzymały.

Nie pytałem o antywłamaniowe.

Wymiana pakietu w moim przypadku będzie bardzo prosta. Wykroję go, wypchnę na zewnątrz i wkleję nowy.

Musze przemyśleć,jak to będzie wyglądało (wymiana) w ścianie trzywarstwowej,o ile na taką się zdecyduję.Zostanie mi niewielka powierzchnia na elewacji ,sporo miejsca zajmą okna (lub pakiety szybowe).Zastanawiam się czy wtedy ściana trzywarstwowa (i jeszcze ci wykonawcy) ma sens.Marzy nam się cegła klinkierowa na elewacji mieszana z drewnem,przy dwuwarstowej zostaje tylko imitacja.Tynk cienkowarstwowy odpada,użytkuje taki teraz.Chyba ,że zrobiłbym to materiałami takimi (STO) jak robiłem to za granicą.Czyli do 2m siatka zbrojona włóknami metalowymi i odpowiednia grubość kleju (przynajmniej 6-8mm).Nie ufam tez takim systemom,gdzie jest jeden klej do styropianu i siatki.

Dzięki.

na pewno na zewnątrz? jak tak wykroisz to masz całą ścianę do poprawki (tynk). ja myślałem o tym, żeby zrobić ramkę utrzymującą z XPS od środka właśnie po to, żeby w razie czego ją wykroić.

Gość TwojPan
. ja myślałem o tym, żeby zrobić ramkę utrzymującą z XPS od środka właśnie po to, żeby w razie czego ją wykroić.

Pakiet,bez wątpienia-cena jest tu decydująca.Ale,właśnie ta ewentualna wymiana...

Jak taką ramkę "zamaskujesz" od środka?Tynk do XPS-a?Płyta GK i szpalet?Jakieś wykończenie PCV,ALU?Jak zamierzasz sobie z tym poradzić?

na pewno na zewnątrz? jak tak wykroisz to masz całą ścianę do poprawki (tynk). ja myślałem o tym, żeby zrobić ramkę utrzymującą z XPS od środka właśnie po to, żeby w razie czego ją wykroić.

Ja mam nietypowy dom. Z zewnątrz elewacja drewniana, od wewnątrz 30cm styro. Mi wygodniej będzie wypchać okno na zewnątrz.

Gość TwojPan
Ja mam nietypowy dom. Z zewnątrz elewacja drewniana, od wewnątrz 30cm styro. Mi wygodniej będzie wypchać okno na zewnątrz.

No dobrze.Ramka z XPS zakotwionego do ściany np.plastikowymi kołkami (do kołkowania styro) Ale jak zamocować pakiet?Jak ty to robisz?Tylko doscisk z XPS-a,czy tez PIR po obwodzie?Wtedy wnęki okienne muszą być idealne ;)

No dobrze.Ramka z XPS zakotwionego do ściany np.plastikowymi kołkami (do kołkowania styro) Ale jak zamocować pakiet?Jak ty to robisz?Tylko doscisk z XPS-a,czy tez PIR po obwodzie?Wtedy wnęki okienne muszą być idealne ;)

Tak, tylko docisk po obwodzie.

Płyty XPS/PIR kleje po obwodzie klejem Mamut (opisywałem w dzienniku). Wcześniej gruntuje powierzchnię. Dolny XPS dodatkowo będę kołkował. Ściany mam równe, nie mam obawy, że coś będzie odstawało.

Na koniec dodatkowo będę uszczelniał styk pakietu z płytą za pomocą Lap Sealant firmy Firestone.

Gość TwojPan
Tak, tylko docisk po obwodzie.

Płyty XPS/PIR kleje po obwodzie klejem Mamut (opisywałem w dzienniku). Wcześniej gruntuje powierzchnię. Dolny XPS dodatkowo będę kołkował. Ściany mam równe, nie mam obawy, że coś będzie odstawało.

Na koniec dodatkowo będę uszczelniał styk pakietu z płytą za pomocą Lap Sealant firmy Firestone.

Oglądam właśnie wielogabarytowe przeszklenia Vetrexa i Sky Frame-te ich piękne,prawie niewidoczne rameczki alu.Ehh...

Zobaczymy na ile wycenią moją południową ścianę z przesuwnymi drzwiami :)

• 2 weeks później...
Oglądam właśnie wielogabarytowe przeszklenia Vetrexa i Sky Frame-te ich piękne,prawie niewidoczne rameczki alu.Ehh...

Zobaczymy na ile wycenią moją południową ścianę z przesuwnymi drzwiami :)

Zastanawiam się czy analogicznie do pakietów w XPS'ie jest jakiś patent na przesuwane okna w postaci samych pakietów. Chodzi o sytuację gdzie pakiet o wymiarach 2,4m x 2,4m miałby możliwość przesuwania się o 80cm.