Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czym będziesz obrabiał okna od wewnątrz? Tj. jak gruba okładzina dojdzie na płaszczyzny prostopadłe do samego pakietu?

Płyta magnezowa - 10mm. Ale wcześniej będę skrajał frez, bo za dużo zachodzi (2cm).

EPDM kleiłeś do stropu czy luzem leży?

Narazie luzem. Czekam na wymurowanie ogniomurku, i wtedy będę kleił Water Cut-off'em.

PS. Będę potrzebował kilka kolejnych tubek ;)

Staraj się aby okładzina jak najmniej zachodziła na pakiet. W górnej łazience gdzie mam płytki i zachodzą na pakiet około 1,5cm licząc od ramki dystansowej pakietu nie wygląda to tak efektownie jak w garderobie gdzie na XPS doszła mi tylko siatka +klej i na to gładź - w sumie może 5mm. Tu wygląda świetnie.

WaterCut OFF nie nadaje się do klejenia EPDM. Jest do tego specjalny klej bonding do powierzchni stałych (nie można go kleić bezpośrednio do styropianu bo po prostu go stopi. ja styropianowe powierzchnie ścianek attykowych leciałem najpierw siatką z klejem). Jak coś to daj znać.

Staraj się aby okładzina jak najmniej zachodziła na pakiet. W górnej łazience gdzie mam płytki i zachodzą na pakiet około 1,5cm licząc od ramki dystansowej pakietu nie wygląda to tak efektownie jak w garderobie gdzie na XPS doszła mi tylko siatka +klej i na to gładź - w sumie może 5mm. Tu wygląda świetnie.

OK, dzięki za info.

WaterCut OFF nie nadaje się do klejenia EPDM. Jest do tego specjalny klej bonding do powierzchni stałych (nie można go kleić bezpośrednio do styropianu bo po prostu go stopi. ja styropianowe powierzchnie ścianek attykowych leciałem najpierw siatką z klejem). Jak coś to daj znać.

Testowałem wcześniej WaterCuta na XPS'ie i po tygodniu nie było żadnych zmian. Ale dzięki za info, sprawdzę to dokładniej. Jeszcze mam możliwość poprawy.

A Lap sealant ? Też trawi styro ?

Co dałeś między szyby a ścianę? Możesz pokazać jeszcze parę detali wykonawczych?

Nie bardzo rozumiem tego pytania.

Tu masz przekrój jak wykonałem montaż pakietów:

pakiet w XPS.jpg

Uzupełniłem też post http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6869003&viewfull=1#post6869003 o kolejne zdjęcia.

Nie bardzo rozumiem tego pytania.

Tu masz przekrój jak wykonałem montaż pakietów:

[ATTACH=CONFIG]318396[/ATTACH]

Uzupełniłem też post http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6869003&viewfull=1#post6869003 o kolejne zdjęcia.

No na zdjęciach nie widać tego paska PIR od zewnątrz (zewnątrz okna), chyba go jeszcze nie ma. Tak czy siak gratuluję samozaparcia z takim osadzeniem okien, mam nadzieję, że się sprawdzi, czego z całego serca życzę.

PS. Znowu części zdjęć nie widać.

No na zdjęciach nie widać tego paska PIR od zewnątrz (zewnątrz okna), chyba go jeszcze nie ma. Tak czy siak gratuluję samozaparcia z takim osadzeniem okien, mam nadzieję, że się sprawdzi, czego z całego serca życzę.

Racja. Rysunek jest poglądowy. Folii płyt PIR nie widać na tym rysunku. Dodałem kolejną porcję zdjęć. Mam nadzieję, że będzie bardziej zrozumiałe.

PS. Znowu części zdjęć nie widać.

Poprawiłem uprawnienia.

przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki Jakiś kątowniki PCV??

przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki Jakiś kątowniki PCV??

Nie mam obaw. Od zewnątrz będę kleił płyty magnezowe, a na dole okna - parapet. Wszystko zasłonię.