sebcioc55 26.05.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Powiem Ci że zaciekawiłeś mnie tymi drzwiami zewnętrznymi.. jakie mają U całkowite? Jaki próg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2015 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Powiem Ci że zaciekawiłeś mnie tymi drzwiami zewnętrznymi.. jakie mają U całkowite? Jaki próg? Obliczenia cieplne: na profilu: http://www.aluprof.eu/mb-86si. W tym odnośniku widać też wysokość progu (niski). Można zrobić też drzwi na najnowszym - pasywnym profilu - http://www.aluprof.eu/okna-mb-104-passive-o-najwyzszej-izolacji-termicznej ale w tej wersji nie ma niskiego progu. Dodatkowo wcisnąłem pianę w profile: A tak wygląda próg (te szare to XPS): EDIT: "U" drzwi w ostateczności powinien być jeszcze nieco niższe, ponieważ w zamówieniu wymieniłem ramki chromatek ultra (lambda 0,049) na SuperSpacer - http://www.pressglass.eu/oferta/szyby-zespolone/premium-edge o rzekomej lambdzie 0,031 Edytowane 26 Maja 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 26.05.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Myślę że U masz spokojnie niższe. Mam na tym samym profilu ale mi Aluprof wyliczył moje drzwi na 0,8. EDIT: pardąsik, mam AERO Edytowane 26 Maja 2015 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2015 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Rozważałem AERO, ale zrezygnowałem, bo muszę kupić jeszcze kolejne dwoje takich drzwi... Chcę zamknąć ten "zewnętrzny wiatrołap" pomiędzy garażem a budynkiem. Obecne drzwi będą wówczas wewnętrzne i nie muszą mieć aż tak niskiego U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 26.05.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 W takim przypadku jak u Ciebie że te drzwi zewnętrzne są tak jakby schowane i teraz piszesz o jeszcze nastepnych drzwiach to jest spoko, nawet powiedział bym bardzo spoko. Ale u mnie to bedą drzwi główne, często otwierane i nie wiem czy to będzie dobre. Ale pomysł masz zacny, możesz podać cenę całkowitą tych drzwi?BTW: fajny mają ten próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.05.2015 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 W takim przypadku jak u Ciebie że te drzwi zewnętrzne są tak jakby schowane i teraz piszesz o jeszcze nastepnych drzwiach to jest spoko, nawet powiedział bym bardzo spoko. Ale u mnie to bedą drzwi główne, często otwierane i nie wiem czy to będzie dobre. Ale pomysł masz zacny, możesz podać cenę całkowitą tych drzwi? BTW: fajny mają ten próg. 4900. W twoim przypadku myślałbym o tej wersji co ma MAG - z AERO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.05.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 W jaki sposob wpuszales ta piane? Nie masz obaw ze rozeprze za mocno profile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 27.05.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 tylko informacyjnie. U mnie jest ten sam próg, a jeśli nie ten sam to podobny w systemie aluprofa i ma 16mm wysokości.Taki niski próg uzytkuje się geniealnie. ja mam praktycznie na zero bo wewnątrz wykładzina jest około 1 cm poniżej górnej krawędzi progu a od zewnątrz granit około 2,0 cm poniżej. różnica gdzie widać XPSa zostanie wykończona obróbką blacharską. jedyny minus jest taki jak zaobserwowałem w zeszłym roku - miałem otwarte drzwi i działałem wewnątrz domu, i pewnie ze względu na brak przeszkód typu próg w małym kibelku zagościł zaskroniec. No ale ja mam cały dom na poziomie gruntu bez żadnego stopnia czy podniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 W jaki sposob wpuszales ta piane? Nie masz obaw ze rozeprze za mocno profile ? Wpuszczałem stopniowo przez rurkę od węża ogrodowego. Mam nadzieję, że nie rozparło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Hej.Nie chciałbym psuć komentarzy w Twym dzienniku na FM.Ale krótkie pytanie.Czy rozważałeś takie rozwiązanie grzewcze.Bufor 1000l,pompa ciepła ,piec np.KOSPEL EKCO.L-15.Odpada wtedy temat grzałek "dla pompy ciepła"-jeśli są potrzebne.A zima,prawdziwa -pewnie kiedyś zawita..Sam Kospel nie kosztuje wiele,a grzałek potrzebnych w buforze było by więcej niż dwie.W dodatku bez możliwości modulacji ich mocą,trzeba by jakieś sterowanie tam zastosować.Koszt pewnie z 1000pln.A tutaj (Kospel) ,mamy płynna modulację mocy,info ze str.producenta:Panel sterowania umożliwia ustawienie i odczyt parametrów pracy kotła. Zapewnia automatyczną modulację mocy, co ma istotny wpływ na oszczędności w zużyciu energii. Pompa do -10deg,potem na dokładkę Kospel.Bardzo zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2015 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jeśli Kospel to nie bufor 1000L. Taka instalacja nie ma sensu w domu pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jeśli Kospel to nie bufor 1000L. Taka instalacja nie ma sensu w domu pasywnym. Rozumiem. Ale samo zamierzenie,dla systemu-do PC -zamiast grzałka -Kospel? Nurtuje mnie temat tej zakichanej grzałki w PC.Przecież tym nie da się zawładnąć.Kiedyś się włączy i zagrzeje dedykowana mocą-jak tym sterować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Rozumiem. Ale samo zamierzenie,dla systemu-do PC -zamiast grzałka -Kospel? Też nie zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ komplikuje instalację. Grzałka jest tańsza i prostsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Taka instalacja nie ma sensu w domu pasywnym. Pozwoliłem sobie napisać tutaj,bo okazuje się ,że mój budynek potrzebuje 35 kWh/m2*rok . Zapotrzebowania netto na c.o. , wentylacje, c.wu. = 6368 kWh. Samo grzanie i wentylacja daje około 16 kWh/m2*rok czyli około pasywnego-jeśli wyniki potwierdzi niezależny audytor OZC.Jeśli dobrze liczę, samo c.w.u. na rok daje 3600 kWh/rok czyli ponad połowę rocznego zapotrzebowania.Grzałka odpada,tylko grzać CWU pompką PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Też nie zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ komplikuje instalację. Grzałka jest tańsza i prostsza. Mój instalator,twierdzi,że grzałka go komplikuje Jest, nie "sterowalna" -i jedna nie wystarczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2015 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Mój instalator,twierdzi,że grzałka go komplikuje Jest, nie "sterowalna" -i jedna nie wystarczy..... Wiele pomp ciepła ma grzałkę w standardzie, więc nie ma co komplikować. W twoim przypadku myślałbym nad T-CAP'em 9kW do co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) Wiele pomp ciepła ma grzałkę w standardzie, więc nie ma co komplikować. W twoim przypadku myślałbym nad T-CAP'em 9kW do co i cwu. Ale tylko jedną.dla takiego bufora to chyba zbyt mało....A jeśli brać pod uwagę,jej modulację mocy,a raczej jej brak-mamy kiepski obraz typu-zał/wył. A jeśli pomyśleć,w niedalekiej przyszłości o panelach fotowoltaicznych?Zmienia to postać rzeczy? Edytowane 27 Maja 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.05.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 T-CAP to pompa ciepła o mocy grzewczej 9kW z grzałkami o tej samej mocy (bodajże 3x 3kW). To jest te zabezpieczenie na największe mrozy. Przy skrajnych temperaturach, aby nie obciążać zbyt mocno pompy ciepła to cwu możesz grzać samą grzałką w zasobniku. COP i tak będzie bliski 1 więc nie ma znaczenia czy grzałka czy pc. Paneli fotowoltaicznych nie łączyłbym z ogrzewaniem, bo wtedy gdy potrzebujemy najwięcej ciepła, to panele albo nie pracują, albo pracują ze zbyt mała mocą żeby napędzić pompę ciepła, nie wspominając o grzałkach czy Kospelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 27.05.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 (edytowane) T-CAP to pompa ciepła o mocy grzewczej 9kW z grzałkami o tej samej mocy (bodajże 3x 3kW). To jest te zabezpieczenie na największe mrozy. Przy skrajnych temperaturach, aby nie obciążać zbyt mocno pompy ciepła to cwu możesz grzać samą grzałką w zasobniku. COP i tak będzie bliski 1 więc nie ma znaczenia czy grzałka czy pc. Paneli fotowoltaicznych nie łączyłbym z ogrzewaniem, bo wtedy gdy potrzebujemy najwięcej ciepła, to panele albo nie pracują, albo pracują ze zbyt mała mocą żeby napędzić pompę ciepła, nie wspominając o grzałkach czy Kospelu. Ok. Mnie jednak,jeśli chodzi o automatykę takiego układu-nie zadowala praca grzałki w PC- i pewnie nr.1 nie jestem. Zakładając taki schemat. Mróz,zimno aż piszczy,pompa przy -10 deg,wspomagana grzałką.Grzałka,byle jaka,komplet z PC-grzeje mocą pełną-chyba się zgodzisz ,że nie ma modulacji jej mocy.Niby fajna sprawa,bezobsługowa-ale nie mamy kontroli nad jej pracą.Żadnej.Załączy się i wyłączy. A taki piec kospela ,za jedyne 2k-zrobi to,płynnie -uruchamiając modulację mocy,niemalże segmentowo. Pracuje na 3kW,jest to zbyt mało-odpali większą moc itd. Dlaczego mam grzać,jak w bojlerze el.CWU- bez termostatu? Chyba nie wierzysz,że synchro PC-grzałka jest takie płynne? Co do paneli PV.Nie znam się,ale chyba było by warto "przerzucić " spora część grzania na Kospela,a nie na PC.W wypadku PC -reszta idzie do "sieci" energetycznej-a tam rózowo nie ma.Wolałbym,zużyć wszystko,do cna ,a nie oddać tauronowi Po co mi wtedy COP?Chcę zużyć ,jak najwięcej. Edytowane 27 Maja 2015 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.05.2015 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 To nie tak. Poczytaj jak działa grzałka w pompach ciepła. T-CAP daje gwarancję pracy do -20oC. Jeśli w twoim rejonie bywają temperatury niższe, które utrzymują się przez kilka dni to musisz myśleć o dogrzewaniu np. w postaci kominka lub farelek. Co do PV. Załóżmy, że masz sporą instalację -10kW. W okresie zimowym wyciągniesz z tego max. 2kW. Taką mocą nie napędzisz Kospela. Instalacja PV opłaca się, jeśli rząd uruchomi tzw. bilansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts