Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może to nic nie zmieni,ale napiszę.

Przy badaniach geotechnicznych,porozmawiałem sobie z ich twórcą.Wiesz co mi powiedział?Tak jak wymiana rodzimego gruntu (bez uzasadnienia) ,tak i każdy wykop w nim-niesie za sobą konsekwencje.O ile to jest logiczne,to mało kto zdaje sobie z tego sprawę .

Grunt jaki kopie łopatą, leży tam już tam długi,bardzo długi czas (zależy od wyznania :) )

Zmierzał do tego,że żadna zagęszczarka,tupanie po zasypanym szpadlu-nie przywróci tych wartości,zależności,nasiąkliwości,nacisku itd.

Więc -chyba lepiej ,aby nie "ryć" piękniej działki gdy nie potrzeba.Każdy wykopany dół,gromadzi wodę,której wcześniej nie gromadził-bo go tam nie było.

Ja wiem jedno i nie podobno.Ruszyłem grunt w piwnicy 40 letniego budynku (pogłębiane pomieszczenie)

Nie było nigdy tam wody.Teraz,pomimo izolacji,wymiany gruntu-woda się tam pojawia.

I to nie podobno.Ale na pewno ;)

Nie wiesz o czym mówisz. Poczytaj o wymianie gruntu pod drogi, na kilkanaście metrów wgłąb albo pod podpory mostów gdzie obciążenia są wielowielokrotnie większe niż pod takim domkiem. Wskaźnik zagęszczenia, mówi Ci to coś?

Owszem, taki GWC żwirowy wykonany w glinie to byłaby porażka (wiem coś o tym bo uparłem się na kanał a mam pod domem samą glinę :p) ale wymiana gruntu z głową i zagędzczeniem to nic złego

Witam

Dach rzeczywiście robi wrażenie.Muszę spytać czy mogę zamienić blachodachówkę na taką blachę.

Czekam jak Pan zacznie kleić te płyty magnezowe.Sam mam dużą ochotę je zastosować .Doliczając do podwójnej płyty gipsowej ,stelaż,membranę ,to te płyty magnezowe mogą być nawet tańsze ,a z ich opisów wynika ,że są lepsze..Ale mam wątpliwości w sprawie szczelności połączeń miedzy płytami. Czy nawet dobrze posklejane płyty magnezowe będą dalej szczelne, jak dom zacznie pracować Nie będzie pęknięć na łączeniach.Jak uszczelnić gniazdka elektryczne.Łączenie sufitu ze ścianami. Zastanawiał się Pan nad tymi problemami,myślę,że tak skoro kupił Pan te płyty.Proszę o podzielenie się swoimi przemyśleniami w tym temacie.Budujemy domy ocieplane od środka i ta szczelność jest bardzo ważna.

Po tych upałach budowlańcy wyleją mi wieniec i chcę potem położyć styropian i wylać płytę.A wielkość płyty będzie trochę różna dla płyt magnezowych i regipsów.

Witam

Dach rzeczywiście robi wrażenie.Muszę spytać czy mogę zamienić blachodachówkę na taką blachę.

Czekam jak Pan zacznie kleić te płyty magnezowe.Sam mam dużą ochotę je zastosować .Doliczając do podwójnej płyty gipsowej ,stelaż,membranę ,to te płyty magnezowe mogą być nawet tańsze ,a z ich opisów wynika ,że są lepsze..Ale mam wątpliwości w sprawie szczelności połączeń miedzy płytami. Czy nawet dobrze posklejane płyty magnezowe będą dalej szczelne, jak dom zacznie pracować Nie będzie pęknięć na łączeniach.Jak uszczelnić gniazdka elektryczne.Łączenie sufitu ze ścianami. Zastanawiał się Pan nad tymi problemami,myślę,że tak skoro kupił Pan te płyty.Proszę o podzielenie się swoimi przemyśleniami w tym temacie.Budujemy domy ocieplane od środka i ta szczelność jest bardzo ważna.

Po tych upałach budowlańcy wyleją mi wieniec i chcę potem położyć styropian i wylać płytę.A wielkość płyty będzie trochę różna dla płyt magnezowych i regipsów.

Płyty magnezowe będę kleił klejem poliuretanowym (opis: http://www.dlh.pl/oferta/megapan/montaz). Sądzę, że to zapewni super szczelność. Z gniazdkami będzie trochę więcej zabawy, ale do zrobienia tym samym sposobem.

Witam

Mam jeszcze jeden problem chciałbym ,aby w moich postach była zamieszczana "stopka " kierująca do mojego dziennika budowy tak jak jest u Pana.Niestety nie wiem jak to zrobić ,proszę o wskazówki .

Miłego dnia J.Korona

Wchodzisz w ustawienia konta i tam wybierasz edytuj sygnaturę. Tam wklejasz link do dziennika.

Dziękuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedną sprawę muszę już kupić styropian pod płytę.Twój znajomy kupował EPS 100 i ja taki chcę kupić. Mógłbyś napisać jakiej firmy go kupił i czy jego jakość była dobra. Szukam w internecie opinii o styropianach i nie mogę wybrać tego najlepszego.

Miłego wieczoru J.Korona

Gość TwojPan
Stać Cię na takie gdybanie ? ;) Nie rób zaraz pod izolacją. Ułóż go na głębokość 1 metra w pospółce.

Na gdybanie mnie nie stać,ale trzeba komuś uwierzyć jak się człowiek nie zna.

Zrobię jak napisałeś.W planach jest 200mb rurki.Dzięki.

Dlaczego ?

Woda z Bio-hybrydy jest czysta. Dlaczego system rozsączający nie może być współdzielony z odprowadzeniem nadmiaru wody opadowej ?

Może dla tego,że oczyszczalnia jest obliczona na 3-4 osoby?.A taki przelew,trudno powiedzieć ile tej wody tam się przeleje-może dojść do np.rozmiękczenia gruntu-takie tłumaczenie usłyszałem od projektanta domu.Zaprojektowaliśmy zatem kilka metrów drenażu do rozsączenia w razie konieczności.

Edytowane przez TwojPan
add

Dziękuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedną sprawę muszę już kupić styropian pod płytę.Twój znajomy kupował EPS 100 i ja taki chcę kupić. Mógłbyś napisać jakiej firmy go kupił i czy jego jakość była dobra. Szukam w internecie opinii o styropianach i nie mogę wybrać tego najlepszego.

Miłego wieczoru J.Korona

Brał Genderkę. Jakoś dobra. Fajnie się układa i dobrze obrabia.

Witaj

Duzo zadaje Ci pytan ,ale wyprzedzasz mnie znacznie z budowa, dlatego korzystam z twoich spostrzezen.

Teraz przygotowuje sie do wylania plyty.

Daje pod nia 40 cm stysopianu EPS 100 zamias 30 cm grafitwego Austrotheu.Eps 100 tez kuilem z tej firmy.

Ja bede na strychu mial jeszcze male pomieszczenie gdzie beda staly 2 bufory ciepla po 1000 l.Dlatego musze plyte wykonac bardzo dobrze.

Mam do Ciebie pytania:

Jakie zbrojenie dales ,grubosc pretow ich rozstaw .Pod zbrojenie kupowales podkladki ,czy kawalki betonu ?Czy nie byloby lepiej dac zbrojenia w polowie grubosci pluty ,a w miejscach wiekszych obciazen dac dodatkowe grubsze prety? Zastanawiam sie ,czy do betonu nie dodac jeszcze wlokien.

Przepraszam za pisownie ,ale nie mam polskiej klawiatury.

Milego dnia J.Korona

Witaj

Duzo zadaje Ci pytan ,ale wyprzedzasz mnie znacznie z budowa, dlatego korzystam z twoich spostrzezen.

Daje pod nia 40 cm stysopianu EPS 100 zamias 30 cm grafitwego Austrotheu.Eps 100 tez kuilem z tej firmy.

Ja bede na strychu mial jeszcze male pomieszczenie gdzie beda staly 2 bufory ciepla po 1000 l.Dlatego musze plyte wykonac bardzo dobrze.

Mam do Ciebie pytania:

Jakie zbrojenie dales ,grubosc pretow ich rozstaw .Pod zbrojenie kupowales podkladki ,czy kawalki betonu ?Czy nie byloby lepiej dac zbrojenia w polowie grubosci pluty ,a w miejscach wiekszych obciazen dac dodatkowe grubsze prety? Zastanawiam sie ,czy do betonu nie dodac jeszcze wlokien.

Milego dnia J.Korona

Czy o sprawach konstrukcyjnych nie powinnien decydować konstruktor?

40cm ? Policz czy Ci się opłaca taka warstwa. EPS 100 może być za słaby, a im grubsza warstwa ocieplenia tym większe ugięcia, mniejszy odpór gruntu przez co płyta musi być mocniejsza( czyli cięższa i droższa). Producenci nie zalecają EPS 100 pod płytę, więc robisz na własne ryzyko.

Może zamiast buforów płyta grzejna?

Zbrojenie działa na rozciąganie, beton na ściskanie. W środku płyty masz warstwę obojętną gdzie w prostym przypadku zginania nie masz naprężeń.

Za projekt odpowiedzialny jest konstruktor!

Witaj

Słuszny wybór.

Mam do Ciebie pytania:

Milego dnia J.Korona

Zbrojenie mam w postaci siatki fi 6mm z oczkami chyba 15x15 ułożone w dolnej części pseudo płyty, a pod ścianami działowymi z silki dałem dodatkową siatkę w górnej częsci płyty. Dolną siatkę ułożyłem na połamanych płytkach ceramicznych.

marcelix dobrze pisze - żeby dobrać obciążenie pod te dwa zasobniki powinieneś zwrócić się do konstruktora.

40cm ? Policz czy Ci się opłaca taka warstwa. EPS 100 może być za słaby, a im grubsza warstwa ocieplenia tym większe ugięcia, mniejszy odpór gruntu przez co płyta musi być mocniejsza( czyli cięższa i droższa). Producenci nie zalecają EPS 100 pod płytę, więc robisz na własne ryzyko.

To nie jest typowa płyta i nie będzie przenosić dużych obciążeń. My z jerzykiem budujemy domy z normalnymi fundamentami, ale z izolacją od wewnątrz. Ta płyta to tak naprawdę chudziak. Spokojnie wystarczy EPS100. Ja dałem jeszcze słabszy - EPS80

Witam

Szczęśliwie dojechałem do domu.

Ja już mam kupione pręty 10 i chcę je dać co 20 cm .W miejscu baniaków dam dodatkowo drugą warstwę grubszych .Szacuje że cały ciężar buforów ,bloczków .ścian to max.6-7 ton.,które będzie oddziaływać na ok 12 m 2 płyty.I w tym miejscu dam drugą warstwę zbrojenia z grubszego drutu.To żadne obciążenie dla styropianu ,wychodzi ok 500 kg na m2.

Dlaczego będą bufory, opisałem w wątku kszhu. Do ogrzewania domów budowanych przez nas ,pasywnych nie potrzeba dużo ciepła ,ja będę dużo go potrzebował do grzania wody ,lubię leżeć w wanie .Do tego bufory dają możliwość wykorzystania do grzania różnych żródeł ciepła.Opiszę to dokładniej ,jak doję do tego etapu budowy w swoim dzienniku.

W pierwszej wersji chciałem budować dom na płycie ,dopiero koncepcja kszhu to zmieniła. Czytałem wtedy dokładnie wątek o płytach i wiem ,że wielu pod płyty dało EPS 100 i te domy stoją już kilka lat. Z wątku tego wiem również ,że jest niewielu konstruktorów ,którzy potrafią policzyć prawidłowo płytę.80 cm grubości wylana płyta,. też była liczona przez konstruktora.Pomylił chyba dom z bunkrem.Dlatego ja czytam to forum ,zadaje pytania ,korzystam z doświadczeń innych , patrzę na swój projekt i wyciągam wnioski.Tam gdzie chodzi o podstawy domu ,zbroje lepiej ,daje więcej cementu ,ale staram się to robić w sensownych granicach.Dlatego pytam tych co już ten etap prac mają za sobą jak to zrobili.

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

Jeszcze jena sprawa ,możesz napisać gdzie kupowałeś płyty pur i ile płaciłeś za nie przy grubośći ..

Miłego dnia j.Korona

Kupiłem z firmy Spalter - http://www.spalter.pl/index.php/spalter-xr ale nie polecam, bo straszna kicha. Folia nie dolega dobrze do płyty, są bąble. Jakość tragiczna. Może stąd: http://www.hale-frost.pl/plyty-termoizolacyjne-thermano.html#1 ? Ceny jak na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=14749459 z tym, że przerobiłem to na usługę budowlaną - 8% VAT. W cenie miałem też dostawę.

Edytowane przez Barth3z

Deszczówka

Przeciągnałem rury PE DN32 do zbiornika na deszczówkę. Jedna rura poprowadzona z domu do zbiornika będzie przeznaczona do napełniania zbiornika wodą wodociągową w przypadku zbyt niskiego poziomu wody deszczowej (zastosuję zawór pływakowy). Druga rura ze zbiornika poprzez trójnik (zdjęcie 3) do rozdzielacza systemu nawadniania (w lewo) oraz do domu do zasilenia kibelków (w prawo) ;) Wszystko położyłem w proszku od pigeona, dzięki czemu nie obawiam się zamarznięcia wody zimą i tym samym będę mógł cały rok korzystać w wody deszczowej do spłukiwania w WC.

[ATTACH=CONFIG]327701[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]327702[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]327703[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]327704[/ATTACH]

Na pierwszym zdjęciu widać wykonane dwa odwierty w płycie zbiornika. Tamtędy pierwotnie miałem wprowadzić rury. Na szczęście szybko konsultacja z M.A.G.iem i rury zostały wprowadzone poprzez komin. Tam łatwiej będzie serwisować pompę i zawór pływakowy.

Dzięki M.A.G. za pomoc w tej kwestii i nie tylko ;)

Barth3z brak załączników;)

PS. Kiedy planujesz zakończenie budowy?

Edytowane przez Marek.M
pytanie

Trawnik

Zastanawiam się jeszcze, czy nie kupić kilka / kilkadziesiąt worków z jakąś ziemią/torfem, którą przykryję nasiona trawy. Tutaj jeszcze muszę zgłębić wiedzę.

.

ani mi się waż :) kup piachu płukanego i nim przysyp.... Możesz dosypać substratu (w żadnym wypadku torfu) wymieszać z rodzimą glebą i potem przysypać piachem.

Smart press dojdzie do Ciebie w przyszłym tygodniu niestety bo były tylko 3kW a więc za drogie...

Myślałeś już może,nad systemem zagospodarowania deszczówki?Jaka centrala,firma itd.

Deszczówkę pchać będę tylko do WC, więc nie potrzebuję żadnego systemu. Wystarczy mi jedna i ta sama pompa, której będę używać do nawadniania ogrodu.

Barth3z brak załączników;)

PS. Kiedy planujesz zakończenie budowy?

Chciałem do końca tego roku, ale raczej się nie uda.

ani mi się waż :) kup piachu płukanego i nim przysyp.... Możesz dosypać substratu (w żadnym wypadku torfu) wymieszać z rodzimą glebą i potem przysypać piachem.

OK. A co z nawozem. Jaki powinienem zastosować ? Czy na azofoskę nie jest już za późno ?