Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Gość TwojPan
Tak, obowiązkowo.

Dach mam z blachy a na to pójdzie fotowoltaika. Muszę to w jakimś stopniu zabezpieczyć. Zarówno odgromówką jak i uziomem.

No tak,ty masz dach z blachy,można ten fakt wykorzystać.Jeśli w tym artykule nie podają błędnych informacji,blachę powyżej 0,5mm można wykorzystać jako element instalacji piorunochronnej http://muratordom.pl/instalacje/alarm-i-ochrona/instalacja-odgromowa-domu-kiedy-piorunochron-jest-potrzebny,42_3836.html

Myślałem,że to tylko moja fanaberia,na tak niskim budynku-rzadko projektują instalację odgromową,a tania nie jest.

Bartek,właśnie dostałem wycenę na instalację ID w podstawowych funkcjach,rolety,światło,alarm,czujki i cena mnie powaliła.Wraz z pełną elektryką budynku+system Loxone ponad 40k PLN -to tylko proste funkcje systemu :wtf::wtf:

Ile kosztuje Twoje Fibaro?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
heheheh.

To moze jasniej z mala korekta: mam 70m gliny a nie 80, a pod nia warstwe wodonosna. Do czego proponujecie sie przebijac z ta studnia chlonna :lol2: ?

Jak jeszcze do tego ,są tam wysoko wody gruntowe,to nie budował bym się na takiej działce.Moja firma stoi na takim gruncie,wieczny problem z wodami gruntowymi.Szybko się pojawiają,ale do poprzedniego stanu wracają latami....Właśnie przez gliniaste podłoże.

Jesteś pewien ,że na 70m zalega jeszcze glina?Kto ci zrobił taki odwiert :) Czy to tylko info z map geologicznych?

No tak,ty masz dach z blachy,można ten fakt wykorzystać.Jeśli w tym artykule nie podają błędnych informacji,blachę powyżej 0,5mm można wykorzystać jako element instalacji piorunochronnej http://muratordom.pl/instalacje/alarm-i-ochrona/instalacja-odgromowa-domu-kiedy-piorunochron-jest-potrzebny,42_3836.html

Myślałem,że to tylko moja fanaberia,na tak niskim budynku-rzadko projektują instalację odgromową,a tania nie jest.

Wiem, że blachę można wykorzystać do odprowadzenia ładunku, dzięki czemu nie trzeba prowadzić dodatkowych przewodów odprowadzających. Jednak w przypadku instalacji fotowoltaiki nie jest to już tak oczywiste, ponieważ podczas wyładowań atmosferycznych i odprowadzenia ich przez blachodachówkę może nastąpić przepięcie i wyindukowanie prądów w przewodach od paneli. Przewody będą luźno prowadzone po dachu.

Ale ten temat jeszcze przede mną i na razie nie zgłębiałem tematu.

Bartek,właśnie dostałem wycenę na instalację ID w podstawowych funkcjach,rolety,światło,alarm,czujki i cena mnie powaliła.Wraz z pełną elektryką budynku+system Loxone ponad 40k PLN -to tylko proste funkcje systemu :wtf::wtf:

Ile kosztuje Twoje Fibaro?

10x mniej :)

Rozumiem,że robisz to sam.I nie liczysz kosztów wykonania instalacji elektrycznej w budynku ?

Tak. Pytałeś o cenę fibaro więc podałem.

4k PLN to chyba zbyt optymistyczna wycena ???

Dokładnie chyba 3600zł netto za centralę HC2 + kilka elementów typu dimmer, wallplug itp. Ale cena wzrośnie, bo dokupię jeszcze kilka modułów. Ale raczej 5k nie przekroczę mając sterowanie bramą garażową, żaluzjami zewnętrznymi, oświetleniem, ogrzewaniem podłogowym (kable) oraz nawadnianiem.

Gość TwojPan
Tak. Pytałeś o cenę fibaro więc podałem.

Kurcze,raczej zlecę wykonanie instalacji pod Loxone/Fibaro podczas prac nad IE.Jeśli oczywiście będzie opcja,że dostarczą projekt na wymogi takiej instalacji.Boję się Fibaro jak diabli.Ale może nie taki diabeł straszny.Cena Loxone powala na kolana.Tym bardziej,że takie podstawowe bajery jak sterowanie roletami (nasłonecznienie) ,alarm+czujki ruchu,brama garażowa,drzwi wejściowe,nawadnianie i jakieś mizerne oświetlenie zewn. wychodzi ponad 30k pln.Nie stać mnie.

EDIT:

Bartek,czy Twoje Fibaro jest na kablach,czy zainwestowałeś w WiFi?A może tylko niektóre moduły są na kablu?Doradź coś proszę.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
Instalacja odprowadzająca wodę deszczową ulokowałem ok. 1,5m od ścin budynku. A to z tego powodu, że taki mam zasięg okapu. U siebie zrób poza opaską. Tej instalacji nie trzeba izolować.

Muszę zainstalować zbiornik na deszczówkę przed wylaniem płyty.Komin zbiornika wystawić ponad poziom posadowienia budynku-a tego póki co nie mam wyznaczonego.Zatem będzie to mocno na oko.Można chyba dokupić ewentualnie taki fragment komina?

Czy wylewałeś chudziak pod zbiornik?

Gość TwojPan
Info z map sprawdzilo sie podczas odwiertow do PCi.

Musisz to dobrze przemyśleć.czy zbierzesz wodę do "doła" (zbiornik na deszczówkę,który i tak się przeleje) ,czy będziesz patrzył jak woda z dachu (przez kilka deszczowych dni) zalewa twoją działkę (trawnik,ogród) bo zdolności filtracyjne gruntu sa mocno ograniczone-to serce ci pęknie.Znam ten ból.

Na warunki gruntowe nic nie zaradzisz.Nie ma też takiego zbiornika,który zmagazynuje takie ilości wody,a jeśli nawet -to i tak ich w czasie ulewnych deszczów nie zużyjesz.Kiedyś myślałem nad przewiertami do warstwy chłonnej,ale tak jak i w Twoim przypadku to ogromne koszta.

Można też wymienić grunt na działce-ile się da-ale to kosztuje.

Kurcze,raczej zlecę wykonanie instalacji pod Loxone/Fibaro podczas prac nad IE.Jeśli oczywiście będzie opcja,że dostarczą projekt na wymogi takiej instalacji.Boję się Fibaro jak diabli.Ale może nie taki diabeł straszny.Cena Loxone powala na kolana.Tym bardziej,że takie podstawowe bajery jak sterowanie roletami (nasłonecznienie) ,alarm+czujki ruchu,brama garażowa,drzwi wejściowe,nawadnianie i jakieś mizerne oświetlenie zewn. wychodzi ponad 30k pln.Nie stać mnie.

EDIT:

Bartek,czy Twoje Fibaro jest na kablach,czy zainwestowałeś w WiFi?A może tylko niektóre moduły są na kablu?Doradź coś proszę.

Testuję Fibaro w mieszkaniu i jak na razie nie napotkałem problemów. Działa stabilnie. Nie wiem co będzie jak dołożę do tego jeszcze kilka elementów i zbuduję kilka bardziej zaawansowanych algorytmów. Też czytałem, że kiedyś Fibaro świrowało. Nie wiem jak teraz.

Fibaro działa bezprzewodowo w protokole z-wave. Jak bym brał na twoim miejscu fibaro, bo później samodzielnie bedziesz mógł to rozbudowywać beż żadnych ograniczeń. A i same uruchomienie modułu i jego konfiguracja to kilka/kilkanaście minut.

Muszę zainstalować zbiornik na deszczówkę przed wylaniem płyty.Komin zbiornika wystawić ponad poziom posadowienia budynku-a tego póki co nie mam wyznaczonego.Zatem będzie to mocno na oko.Można chyba dokupić ewentualnie taki fragment komina?

Można.

Czy wylewałeś chudziak pod zbiornik?

Nie.

Edytowane przez Barth3z

• 4 weeks później...
Bartek,czy zastosowałeś jakieś "filtrowanie" na drodze deszczówka z dachu-zbiornik?Jakieś siatki wyłapujące liście itd ,za wyjątkiem koszy w rynnach?

Nie, filtruję dopiero przy wyjściu ze zbiornika. Zastosowałem coś takiego:

http://www.sklepnawadnianie.pl/images/Filtry/Filtry_siatkowe_RB_ILCRBY_S.jpg

A czy brałeś pod uwagę ogrzewanie realizowane poprzez nagrzewnicę kanałową . Niby nie stosuje się wentylacji z ogrzewaniem ,ale strumień 100m3/h o 2 C więcej niż temp w domu non stop(a może nie) . Biegły jesteś w tych tematach . Inwestycyjnie nie ma sobie równych. Jak PCi kanałowa tylko z COP1.Ma to sens ? Oczywiście w Twoim przypadku.

A czy brałeś pod uwagę ogrzewanie realizowane poprzez nagrzewnicę kanałową . Niby nie stosuje się wentylacji z ogrzewaniem ,ale strumień 100m3/h o 2 C więcej niż temp w domu non stop(a może nie) . Biegły jesteś w tych tematach . Inwestycyjnie nie ma sobie równych. Jak PCi kanałowa tylko z COP1.Ma to sens ? Oczywiście w Twoim przypadku.

Takie ogrzewanie ma kilka minusów:

1. Mam obawy, że moje kanały wentylacyjne mogłyby się stopić. Przypomnę, że kanały mam wycinane w styropianie.

2. Nierównomierny rozkład ogrzewania, słaba sterowalność układu.

3. Ogrzewanie wentylacją nie jest komfortowe ze względu na to, że cieplejsze powietrze utrzymuje się pod sufitem.

Takie ogrzewanie ma kilka minusów:

1. Mam obawy, że moje kanały wentylacyjne mogłyby się stopić. Przypomnę, że kanały mam wycinane w styropianie.

2. Nierównomierny rozkład ogrzewania, słaba sterowalność układu.

3. Ogrzewanie wentylacją nie jest komfortowe ze względu na to, że cieplejsze powietrze utrzymuje się pod sufitem.

Ad1. Fakt.Chociaz miałem na myśli niższe temp

Ad2. sterowalność pewnie tak , jestem zwolennikiem wrównanej temp w całym domu

Ad3 Czyli to mogłoby się sprawdzić przy WMG ?

• 2 weeks później...
Gość TwojPan
Nie, filtruję dopiero przy wyjściu ze zbiornika. Zastosowałem coś takiego:

http://www.sklepnawadnianie.pl/images/Filtry/Filtry_siatkowe_RB_ILCRBY_S.jpg

Hej.

Uff,zbiornik wkopany.dzięki Bogu jest susza,nie wjechałbym tam po wizycie archeologa.Pan Archeolog,popsuł mi plany,zrył mi działkę -ale pozwolił na wkopanie szamba-deszczówki-bez jego obecności.zatem kilka mieszków ze złotymi monetami już mam w kieszeni :p

Mam nadzieję,ze po tych "akcjach" z koparką,zwierzyna leśna się nie obraziła,i dalej będę widział rankiem sarenki.

Zbiornik wkopałem na ok 3,20m,miał 1,60 wys więc mam zapas,działka układa się ku górce ok 1,2 m na 6m długości.Biorąc pod uwagę ,że woda z dachu popłynie w komin zbiornika,powinno być ok.Zbiornik ma 10m3,teraz żałuję -że nie kupiłem większego.Koparka ryła ponad 6 godzin,piaski mam w gruncie,ale łatwo nie było.Przy takiej suszy,wszystko się zapadało.

Bartek dzięki za wskazówki.Teraz już jestem nieco odważniejszy w takich poczynaniach.

Myślę nad "rozbiorem-przelewem" tej wody.Jak pisałem,mam pod górkę z domem,więc bez studni chłonnej i drenażu odcinającego całą działkę -sie nie obędzie.Jakl tylko wyleją PF-ruszam do boju.

Pozdrawiam.

P.S.

Zastosuję filtry na wejściu do zbiornika.Tak radzi ekipa od drenażu.Mały koszt (rewizja) a ja mam las opodal :)

Edytowane przez TwojPan

Hej.

Uff,zbiornik wkopany.dzięki Bogu jest susza,nie wjechałbym tam po wizycie archeologa.Pan Archeolog,popsuł mi plany,zrył mi działkę -ale pozwolił na wkopanie szamba-deszczówki-bez jego obecności.zatem kilka mieszków ze złotymi monetami już mam w kieszeni :p

Mam nadzieję,ze po tych "akcjach" z koparką,zwierzyna leśna się nie obraziła,i dalej będę widział rankiem sarenki.

Zbiornik wkopałem na ok 3,20m,miał 1,60 wys więc mam zapas,działka układa się ku górce ok 1,2 m na 6m długości.Biorąc pod uwagę ,że woda z dachu popłynie w komin zbiornika,powinno być ok.Zbiornik ma 10m3,teraz żałuję -że nie kupiłem większego.Koparka ryła ponad 6 godzin,piaski mam w gruncie,ale łatwo nie było.Przy takiej suszy,wszystko się zapadało.

Bartek dzięki za wskazówki.Teraz już jestem nieco odważniejszy w takich poczynaniach.

Myślę nad "rozbiorem-przelewem" tej wody.Jak pisałem,mam pod górkę z domem,więc bez studni chłonnej i drenażu odcinającego całą działkę -sie nie obędzie.Jakl tylko wyleją PF-ruszam do boju.

Pozdrawiam.

P.S.

Zastosuję filtry na wejściu do zbiornika.Tak radzi ekipa od drenażu.Mały koszt (rewizja) a ja mam las opodal :)

Good job ! Lepiej mieć taki zbiornik niż nie mieć. :)

Od początku "istnienia" mojego zbiornika, do dnia dzisiejszego zebrałem raptem nieco ponad 10m3 wody z ponad 300m2 dachu ... Szału nie ma i przy takiej "sprawności układu" inwestycja w taki zbiornik jest mało ekonomiczna. Ale obecne lato i początek jesieni jest wyjątkowo ubogie w deszcze.

W związku z powyższym podjąłem też decyzję, że sianie trawy zostawiam na wiosnę.

Co do filtru, to sądzę, że filtrowanie na wejściu będzie musiało być znacznie częściej obsługiwane. Poza tym nie wyobrażam sobie zakładanie filtru na wszystkich pięciu rurach spustowych (tyle posiadam). Na "wejściu" zastosowałem jedynie koszyczki w rynnach, żeby zatrzymać liście.

U mnie kopanie zajęło raptem 30 min., ale ja nie kopałem tak głęboko, bo pokrywę komina chciałem mieć zaraz pod warstwą 20cm humusu. W kominie będę umieszczał filtr i muszę mieć do niego dostęp.

Gość TwojPan
Good job ! Lepiej mieć taki zbiornik niż nie mieć. :)

Od początku "istnienia" mojego zbiornika, do dnia dzisiejszego zebrałem raptem nieco ponad 10m3 wody z ponad 300m2 dachu ... Szału nie ma i przy takiej "sprawności układu" inwestycja w taki zbiornik jest mało ekonomiczna.

Dla mnie ważne jest tez to,że zebrana woda z dachu,nie zostanie zmarnowana,ani odprowadzona blisko budynku.Musiałbym i tak robić studnie chłonne,a tak jedna mi w zupełności wystarczy.

Cieszy mnie to,że przy takim usytuowaniu budynku (nie było innej rady) -mam "panowanie" nad tym co sie dzieje z wodą opadowa wokół budynku.

Trzeba mieć odrobinę wyobraźni,lub doświadczenia by wiedzieć, że z wodą żartów nie ma :)

Co do filtru, to sądzę, że filtrowanie na wejściu będzie musiało być znacznie częściej obsługiwane. Poza tym nie wyobrażam sobie zakładanie filtru na wszystkich pięciu rurach spustowych (tyle posiadam). Na "wejściu" zastosowałem jedynie koszyczki w rynnach, żeby zatrzymać liście.

W projekcie zag.działki,mam jedno wejście do komina zbiornika ,wcześniej wszystkie nitki rur spustowych-łączą się w jedną.Więc nie powinno być problemu.trochę się obawiam,że same koszyczki w rynnach,nie załatwią sprawy zanieczyszczenia zbiornika...

Musze to przemyśleć,bo może kiedyś woda ta posłuży do czegoś więcej, niż do podlewania...

U mnie kopanie zajęło raptem 30 min., ale ja nie kopałem tak głęboko, bo pokrywę komina chciałem mieć zaraz pod warstwą 20cm humusu. W kominie będę umieszczał filtr i muszę mieć do niego dostęp.

Gdyby nie ułożenie " pod górkę " z rurami spustowymi,tez bym tak głęboko nie kopał,ale chciałem właśnie wpust do 'komina zbiornika",a nie do samego zbiornika.Dlatego,musiałem zamówić 200pln droższą pokrywę najazdową zbiornika.Bałem się ,że zwykła nie wytrzyma nacisku prawie 2m warstwy ziemi.

Niebawem,w oczekiwaniu na wylanie PF,wiercimy studnię.

Pozdrawiam.

Gość TwojPan
Zamiast budować dalej bawię się z ogrodem :)

Rozkładam nawadnianie.

Bartek,jak znajdziesz wolna chwilę,napisz cos więcej o swoim systemie nawadniania.Nie ukrywam,że chętnie zrobiłbym u siebie to sam,ale nie mam o tym zielonego pojęcia :)

Pozdrawiam.