Barth3z 05.10.2015 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Bartek,jak znajdziesz wolna chwilę,napisz cos więcej o swoim systemie nawadniania.Nie ukrywam,że chętnie zrobiłbym u siebie to sam,ale nie mam o tym zielonego pojęcia Pozdrawiam. Najważniejsze w projektowaniu nawadniania jest to, że musisz mieć ostateczny projekt zagospodarowania ogrodu. Taki plan wówczas przesyłasz, do kogoś, kto się zna na nawadnianiu i on nanosi Ci zraszacze, trasę połączenia i dobiera ilość sekcji. Ja projekt ogrodu zrobiłem sobie sam w programie Gardeny. Później layout wysłałem do M.A.G.'a, który dobrał mi cały system wraz z parametrami pompy do zbiornika deszczówki. Dostałem coś takiego: Projekt był bez basenu. Basen dorzuciłem później, ale rozkład zraszaczy dużo się nie zmieni. Edytowane 5 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.10.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Najważniejsze w projektowaniu nawadniania jest to, że musisz mieć ostateczny projekt zagospodarowania ogrodu. Taki plan wówczas przesyłasz, do kogoś, kto się zna na nawadnianiu i on nanosi Ci zraszacze, trasę połączenia i dobiera ilość sekcji. Ja projekt ogrodu zrobiłem sobie sam w programie Gardeny. Później layout wysłałem do M.A.G.'a, który dobrał mi cały system wraz z parametrami pompy do zbiornika deszczówki. Dostałem coś takiego: [ATTACH=CONFIG]332902[/ATTACH] Projekt był bez basenu. Basen dorzuciłem później, ale rozkład zraszaczy dużo się nie zmieni. Ok.Podziękowania. Czy MAG zrobi to płatnie i dla moich potrzeb?Mam kawałek lasu,takie programy go nie uwzględniają (to chyba logiczne?),tylko ja częściowo chciałbym tam oprócz grzybów,mieć kawałek leśnego ogrodu. W planie jest taki schemat.Patrząc od domu. 1.Trawa-okolice tarasu. 2.Roślina niskopienna,plus rododendrony,kalie, itd. 3.Roślina średniopienna-tutaj myślę o klonach japońskich,trawy itd. 4.Jestem już blisko lasu-czyli rośliny leśne,paprocie,kalie japońskie, itd. 5.Las.tutaj tylko grzyby-supernatural I tu jest dylemat na nawadnianie.Las ma być eko,nie zamierzam go nawadniać. Edytowane 5 Października 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.10.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ok.Podziękowania. Czy MAG zrobi to płatnie i dla moich potrzeb?Mam kawałek lasu,takie programy go nie uwzględniają (to chyba logiczne?),tylko ja częściowo chciałbym tam oprócz grzybów,mieć kawałek leśnego ogrodu. W planie jest taki schemat.Patrząc od domu. 1.Trawa-okolice tarasu. 2.Roślina niskopienna,plus rododendrony,kalie, itd. 3.Roślina średniopienna-tutaj myślę o klonach japońskich,trawy itd. 4.Jestem już blisko lasu-czyli rośliny leśne,paprocie,kalie japońskie, itd. 5.Las.tutaj tylko grzyby-supernatural I tu jest dylemat na nawadnianie.Las ma być eko,nie zamierzam go nawadniać. M.A.G. dobierze Ci wszystko do Twoich potrzeb pisz na priv jak będziesz potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.10.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 M.A.G. dobierze Ci wszystko do Twoich potrzeb pisz na priv jak będziesz potrzebował. Miło mi MAG. Jak uda się zrobić jeszcze w tym roku PF ,a potem drenaż -znajdę chwilkę zimowa porą na pogawędki-jak oczywiście znajdziesz czas. P.S. Jeśli masz jakikolwiek wpływ na Bartha ,proszę-wybij mu z głowy cmentarne tuje.Będzie się czuł z nimi bardzo źle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 06.10.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Napisaleś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=6959067&viewfull=1#post6959067 masz patent na te "doły" czyli brak promieniowania ? wiesz już jak to rozwiążesz lub problem nie bedzie istniał bo ?Wspominałeś o Pci w taryfie plaskiej , wtedy problemu nie bedzie. W grzaniu akumulacyjnym ten problem wystepuje. Chyba że nie w domu o takich parametrach jak Twój.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Mam kilka pomysłów, ale o ich efektywności będę mógł pisać jak już zamieszkam. Póki co ustawiam się na grzanie w taryfie płaskiej G11, czyli wtedy kiedy potrzebuję. Ciekawe jak będzie się zachowywała podłoga (20cm betonu) przy takim ogrzewaniu - chodzi o czas reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Bartek,po krótkiej konsultacji z nydarem,chciałbym zrobić dwa nawiewy w budynku.Biorąc pod uwagę o czym pisałeś i ty i on,nawiewy będą w dolnych partiach ścian.Ściany wewnętrzne mam z silki,więc "od góry" przez strop nie ma szans.Planuję to zrobić w izolacji płyty (na płycie będzie tylko 5-6cm wylewki),czy to jest dobra droga?Jak taka preizolowaną rura wyjść w ścianę od dołu?Podpowiedz coś proszę.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Jeśli masz jakikolwiek wpływ na Bartha ,proszę-wybij mu z głowy cmentarne tuje.Będzie się czuł z nimi bardzo źle. Ale co w zamian ? CIS - za długo rośnie. Graby - tracą liście na zimę. ... więc co jak nie Thuje Szmaragdowe ? Bartek,po krótkiej konsultacji z nydarem,chciałbym zrobić dwa nawiewy w budynku.Biorąc pod uwagę o czym pisałeś i ty i on,nawiewy będą w dolnych partiach ścian.Ściany wewnętrzne mam z silki,więc "od góry" przez strop nie ma szans.Planuję to zrobić w izolacji płyty (na płycie będzie tylko 5-6cm wylewki),czy to jest dobra droga?Jak taka preizolowaną rura wyjść w ścianę od dołu? Podpowiedz coś proszę. Dzięki. Nawiew zrobiłbym na dwóch rurach fi160mm. Zmieścisz je w izolacji płyty (powinny mieć min. 5cm izolacji dookoła) ? Chyba, że nie stosujesz wymiennika/rekuperacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ale co w zamian ? CIS - za długo rośnie. Graby - tracą liście na zimę. ... więc co jak nie Thuje Szmaragdowe ? Musisz odwiedzić dobrą szkółkę drzew,na pewno coś doradzą.Tuje to ostateczność,masz fajny domek-tuje go mocno zesmucą.Wolałbym chyba żywopłot z sosny zwyczajnej.Ma przyrost 50cm rocznie,nie gubi igieł na zimę,bez specjalnych wymagań glebowych.Sąsiedzi maja taki żywopłot z sosny.rewelacyjnie to wygląda.Jak rdza zaatakuje tuje,to tak jak szybko urosły,tak szybko ... Tu masz kilka fotek sosnowego "muru". http://www.sadowniczy.pl/product-pol-2147-Sosna-zwyczajna-Mikoryza-Balot.html Nawiew zrobiłbym na dwóch rurach fi160mm. Zmieścisz je w izolacji płyty (powinny mieć min. 5cm izolacji dookoła) ? Chyba, że nie stosujesz wymiennika/rekuperacji ? Izolacja płyty to 20cm XPS-a,więc spokojnie się zmieści w tej warstwie.Tylko nie widzę tego jak to potem umieścić w ścianie.... Rekuperator i GGWC (200m rury) jest w planach-będzie na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.10.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Izolacja płyty to 20cm XPS-a,więc spokojnie się zmieści w tej warstwie.Tylko nie widzę tego jak to potem umieścić w ścianie.... Rekuperator i GGWC (200m rury) jest w planach-będzie na 100%. To 5cm izlocji dookola rury ni chuchu. Bedziesz mial GWC? Co do umieszczenia w scianie - ja uzylem skrzynek rozpreznych termokontrol wbudowanych w sciane nosna. Zrobia ci jaka zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 To 5cm izlocji dookola rury ni chuchu. Bedziesz mial GWC? Co do umieszczenia w scianie - ja uzylem skrzynek rozpreznych termokontrol wbudowanych w sciane nosna. Zrobia ci jaka zechcesz. Dla fi 160 z izolacja,musiałbym robić dla nich jakiś tunel ze styro,sam nie wiem. Tak będzie GWC,glikolowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Dla fi 160 z izolacja,musiałbym robić dla nich jakiś tunel ze styro,sam nie wiem. Tak będzie GWC,glikolowe. Fakt pisales o GGWC. To poszedlbym w wieksza ilosc kanalow elastycznych o mniejszym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Fakt pisales o GGWC. To poszedlbym w wieksza ilosc kanalow elastycznych o mniejszym przekroju. Można prosić nieco jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Musisz odwiedzić dobrą szkółkę drzew,na pewno coś doradzą.Tuje to ostateczność,masz fajny domek-tuje go mocno zesmucą.Wolałbym chyba żywopłot z sosny zwyczajnej.Ma przyrost 50cm rocznie,nie gubi igieł na zimę,bez specjalnych wymagań glebowych.Sąsiedzi maja taki żywopłot z sosny.rewelacyjnie to wygląda.Jak rdza zaatakuje tuje,to tak jak szybko urosły,tak szybko ... Tu masz kilka fotek sosnowego "muru". http://www.sadowniczy.pl/product-pol-2147-Sosna-zwyczajna-Mikoryza-Balot.html Sosnę mam zamiar posadzić na zachodniej granicy działki. Mam tam znacznie szerszy pas do obsadzenia i nie ogranicza mnie wysokość takiego żywopłotu. Sosna rośnie wysoka i nie jest tak gęsta jak Thuja ... Izolacja płyty to 20cm XPS-a,więc spokojnie się zmieści w tej warstwie. Za mało. Zostaje po 2cm na ściankę. Będziesz miał duże straty do gruntu. Zarówno ciepła w zimie, jak i chłodu z GGWC w lecie. Co do nawiewników to poszukaj pod hasłem nawiewniki wyporowe albo to co poradził karolek75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Fakt pisales o GGWC. To poszedlbym w wieksza ilosc kanalow elastycznych o mniejszym przekroju. Popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Popieram. Piszecie o większej ilości kanałów nawiewnych o mniejszych przekrojach?Czyli zamiast dwóch nawiewów 160,np.cztery fi 80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Piszecie o większej ilości kanałów nawiewnych o mniejszych przekrojach?Czyli zamiast dwóch nawiewów 160,np.cztery fi 80? Tak, np. takie:http://www.ecocomfortsystem.pl/sklep/product.php?id_product=159 A podejście do ściany realizujesz np. skrzynką rozpreżną: http://www.ecocomfortsystem.pl/sklep/img/p/3/5/0/350-large.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Tak, np. takie:http://www.ecocomfortsystem.pl/sklep/product.php?id_product=159 A podejście do ściany realizujesz np. skrzynką rozpreżną: Rozumiem,że przy takich rurach,izolacja w płycie jest wystarczająca,czy trzeba je izolować? Raz jeszcze dzięki. Edytowane 7 Października 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.10.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Rozumiem,że przy takich rurach,izolacja w płycie jest wystarczająca,czy trzeba je izolować? Raz jeszcze dzięki. Wystarczająca, ale osadź je w środku izolacji płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.10.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Tak, np. takie:http://www.ecocomfortsystem.pl/sklep/product.php?id_product=159 A podejście do ściany realizujesz np. skrzynką rozpreżną: http://www.ecocomfortsystem.pl/sklep/img/p/3/5/0/350-large.jpg W termokontrol mozesz zrobic skrzynke na zamowienie. Ja mam dwa rozwiazania - to co na fotce Barth3za i drugie z kanalem fi 160 i duza kratka nawiewna, pod ktorą otwor zrobiono na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts