M.A.G. 07.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ale co w zamian ? CIS - za długo rośnie. Graby - tracą liście na zimę. ... więc co jak nie Thuje Szmaragdowe ? graby nie tracą liści na zimę tracą je w znacznym stopniu dopiero wiosną Przez zimę są brązowe i w tym cały ich urok. wklep sobie w google "żywopłot z graba zimą" - ja swoje żywopłoty zrobiłem głównie dla takiego efektu poza tym grab na pewno bardziej "wpisałby" Ci się w wygląd domu i na pewno bardziej z nim zagra niż tuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) graby nie tracą liści na zimę tracą je w znacznym stopniu dopiero wiosną Przez zimę są brązowe i w tym cały ich urok. wklep sobie w google "żywopłot z graba zimą" - ja swoje żywopłoty zrobiłem głównie dla takiego efektu poza tym grab na pewno bardziej "wpisałby" Ci się w wygląd domu i na pewno bardziej z nim zagra niż tuje... Brawo. Tuje to zieleń cmentarna.Amen. poza tym grab na pewno bardziej "wpisałby" Ci się w wygląd domu i na pewno bardziej z nim zagra niż tuje.. A tak na poważnie.Z gustami się nie dyskutuje,zrobi jak chce. Ja odradzam,bo mam ich sporo-musiałem w firmie szybko odgrodzić się od wścibskich sąsiadów.Namawiam zawsze,do nietuzinkowego podejścia do planowania zieleni. Byłem wczoraj w szkółce drzew.Kupiliśmy tulipanowca,klon Drummondii,wiśnie ozdobną (nie pamiętam nazwy,ale piękna). Teraz można wszystko kupić.Znam ogrodnika Osadkowskich,zrobił im kilka parków i innej zieleni wokół ich posesji.Tak podglądam,jak komponuje ogrody. Teraz można kupić wszystko,czemu zatem iść na łatwiznę i kupować oklepane (nawet szmaragdowe) tuje? Edytowane 7 Października 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.10.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Co do nawiewników to poszukaj pod hasłem nawiewniki wyporowe albo to co poradził karolek75. Rozumiem,że nawiewniki wyporowe, są zwieńczeniem otworu wentylacyjnego? Czyli tak.Zamiast 2 kanałów z nadmuchem fi160,mam poprowadzić po dwa kanały fi75 (dla każdego z nadmuchów) ,skrzynka rozprężna,nawiewniki wyporowe,kratka. Dobrze zrozumiałem? Choć nie za bardzo rozumiem,dlaczego zamiast jednej fi160,mam dać dwie o podobnym przekroju.Ma to związek z planowanym GGWC i jego wydajnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.10.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Rozumiem,że nawiewniki wyporowe, są zwieńczeniem otworu wentylacyjnego? Czyli tak.Zamiast 2 kanałów z nadmuchem fi160,mam poprowadzić po dwa kanały fi75 (dla każdego z nadmuchów) ,skrzynka rozprężna,nawiewniki wyporowe,kratka. Dobrze zrozumiałem? Choć nie za bardzo rozumiem,dlaczego zamiast jednej fi160,mam dać dwie o podobnym przekroju.Ma to związek z planowanym GGWC i jego wydajnością? Musisz liczyc przekroj i dopasowac go do predkosci przeplywu powietrza. 1xfi160=4.5xfi75. To tak zgrubnie - wazna jest srednica wew. przewodow. I ta zamiana nie ma zwiazku z GGWC - myslalem ze bedziesz mial rurowy. Ma zwiazek z izolacja przewodow. Fotka z mojej realizacji "nawiewnika wyporowego" Edytowane 8 Października 2015 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.10.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 graby nie tracą liści na zimę tracą je w znacznym stopniu dopiero wiosną Przez zimę są brązowe i w tym cały ich urok. wklep sobie w google "żywopłot z graba zimą" - ja swoje żywopłoty zrobiłem głównie dla takiego efektu poza tym grab na pewno bardziej "wpisałby" Ci się w wygląd domu i na pewno bardziej z nim zagra niż tuje... Zgłębię temat. Na żywo, nie widziałem w zimie grabów z liśćmi (albo nie zwróciłem na nie uwagi). Wydawało mi się, że tracą liście na zimę. Brawo. Tuje to zieleń cmentarna.Amen. Znalazło by się kilku, których najchętniej zakopałbym w ogródku, więc pasują A tak na poważnie.Z gustami się nie dyskutuje,zrobi jak chce. Ja odradzam,bo mam ich sporo-musiałem w firmie szybko odgrodzić się od wścibskich sąsiadów.Namawiam zawsze,do nietuzinkowego podejścia do planowania zieleni. Byłem wczoraj w szkółce drzew.Kupiliśmy tulipanowca,klon Drummondii,wiśnie ozdobną (nie pamiętam nazwy,ale piękna). Teraz można wszystko kupić.Znam ogrodnika Osadkowskich,zrobił im kilka parków i innej zieleni wokół ich posesji.Tak podglądam,jak komponuje ogrody. Teraz można kupić wszystko,czemu zatem iść na łatwiznę i kupować oklepane (nawet szmaragdowe) tuje? Tuje potrzebne mi są po to, żeby szybko odgrodzić się od otoczenia, ale nie wyżej niż 1,8metra. W MPZP mam zapis, że nie mogę postawić pełnego/nie przeźroczystego ogrodzenia. Tuje w miarę szybko i w 100% osłonią mi ogród, nie łamiąc przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.10.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Musisz liczyc przekroj i dopasowac go do predkosci przeplywu powietrza. 1xfi160=4.5xfi75. To tak zgrubnie - wazna jest srednica wew. przewodow. I ta zamiana nie ma zwiazku z GGWC - myslalem ze bedziesz mial rurowy. Ma zwiazek z izolacja przewodow. Ok.Dzięki. Myślę nad tym,jak schować te przewody w ociepleniu płyty.Musiałbym chyba,pod planowanym ociepleniem 2x10cm,rozłożyć tam gdzie polecą 2x75 płyty XPS-a 10cm, a na nie dopiero rury.Potem w pierwszej warstwie XPS-a 10cm zrobić wycięcia na te rury i przykryć to drugą warstwą planowanego ocieplenia płyty ,czyli XPS-a 10cm.Co o tym myślisz? Trochę martwi mnie sprawa skrzynek rozprężnych.To musiało by być tak,że wchodzi 2x75 ,a otwór wylotowy w tej skrzynce powinien być pod nawiewnik wyporowy-inaczej nie będzie tego jak otynkować (gdyby skrzynka była większą od otworu wylotowego). No i muszę robić jakiś "szacht" w pom.gospodarczym ,z ociepleniem dla tych rur od wylotu w podłodze po sufit-bo przecież rekuperator będzie wisiał pod sufitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 13.10.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 W związku z tym, że izoluję dom od wewnątrz styropianem grafitowym Czy to nie pomyłka ? Izolujesz od wewnątrz tylko? Po co ? DLaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2015 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Czy to nie pomyłka ? Nie. Izolujesz od wewnątrz tylko? Po co ? DLaczego? bo taniej i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 13.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I obiecany projekt wentylacji. [ATTACH=CONFIG]333911[/ATTACH] Fajny pomysł, całkiem inny niż to ostatnio jest w modzie (po kilka sztuk małych kanałów). U siebie też zamierzamy wykorzystać to co już jest, czyli kanały w stropach żerańskich. Ale jest z tym pewien kłopot, bo do tej pory nie znaleźliśmy ani jednej firmy, która by się podjeła obliczeń i wykonania - koniecznei chcą stosować swoje systemy na wielu kanałach o małej średnicy. A Ty, jak zwykle, pewnie sam wszystko wyliczałeś I jeszcze jedno pytanie... Czy nie lepiej byłoby nawiew w dużej sypialni zrobić nad oknem, a wywiew przysunąć bliżej szafy? Bo tak jak jest, to powietrze wpadnie nawiewem by zaraz wypaść wywiewem i pokój może być "niedotleniony" Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.10.2015 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Fajny pomysł, całkiem inny niż to ostatnio jest w modzie (po kilka sztuk małych kanałów). U siebie też zamierzamy wykorzystać to co już jest, czyli kanały w stropach żerańskich. Ale jest z tym pewien kłopot, bo do tej pory nie znaleźliśmy ani jednej firmy, która by się podjeła obliczeń i wykonania - koniecznei chcą stosować swoje systemy na wielu kanałach o małej średnicy. A Ty, jak zwykle, pewnie sam wszystko wyliczałeś Wbrew pozorom tam nie ma za dużo do liczenia. I nie trzeba być aż tak precyzyjnym. Ja bazowałem na tym artykule: http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/przyklad-obliczen-wentylacji-mechanicznej-czesc-1 Jeśli chcesz u siebie wykorzystać otwory stropu to musisz tylko zwrócić uwagę na szczelność. I jeszcze jedno pytanie... Czy nie lepiej byłoby nawiew w dużej sypialni zrobić nad oknem, a wywiew przysunąć bliżej szafy? Bo tak jak jest, to powietrze wpadnie nawiewem by zaraz wypaść wywiewem i pokój może być "niedotleniony" Czy dobrze myślę? Moje założenia były takie, że ma działać tylko nawiew, albo tylko wyciąg. Wolałbym, żeby pracował wyciąg, bo lepiej równoważyłbym nawiew z wyciągiem. Minusem wyciągu w sypialni jest to, że oddychasz powietrzem nie jako już zużytym (część powietrza będzie zaciągane z pokoi dzieci). Natomiast uruchomienie dwóch anemostatów jednocześnie jest oczywiście możliwe. Dołożenie w późniejszym czasie kolejnego anemostatu nawiewnego nad oknem i skręcenie na zero tego nad łóżkiem nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy wyciąć otwór w styro i wkleić nawiewnik. Najlepsza opcja wyjdzie "w praniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 17.10.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dzięki Barth3z, Biorę się zatem za czytanie i dokształcanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Bartek,posłałem ten szkic nydar-owi,ale zerknij tez proszę. Projektuję 2 nitki nadmuchu,po 3x75ml ventiflex (nie potrafię wyliczyć czy np.2x75 na każdy nadmuch wystarczą) w m3/h) w izolacji płyty fundamentowej.Wyjście,w strop (jest tam antresola),potem w izolowanym stropie ,aż do pomieszczenia gosp.,lub na izolowane poddasze. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 18.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ja Ci odpowiem bo miałem u siebie rozwiązanie na podobnej zasadzie - to nie działa! Tzn. działa ale źle. Pod względem wędrówki ciepła i innych pierdół którymi się kierujecie w takim układzie w domu jest raczej ciężka atmosfera Po zmianie na standardowy układ - nawiewy w pomieszczeniach czystych, wyciągi w brudnych wentylacja działa rewelacyjnie. W każdym pomieszczeniu jest świeżo. No chyba że Wam nie przeszkadza że w niekórych pomieszczeniach będzie lepsze powietrze a w innych już trochę gorsze to OK. Mam taki "komfort" że miałem jeden i drugi układ wentylacji i wiem który jest lepszy. Tylko że kosztowało mnie to dużo nerwów, dodatkowej roboty, materiałów i czasu - bo przeróbkami zajmował się Jasiek który robił to już z doskoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.10.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ja Ci odpowiem bo miałem u siebie rozwiązanie na podobnej zasadzie - to nie działa! Tzn. działa ale źle. Pod względem wędrówki ciepła i innych pierdół którymi się kierujecie w takim układzie w domu jest raczej ciężka atmosfera Po zmianie na standardowy układ - nawiewy w pomieszczeniach czystych, wyciągi w brudnych wentylacja działa rewelacyjnie. W każdym pomieszczeniu jest świeżo. No chyba że Wam nie przeszkadza że w niekórych pomieszczeniach będzie lepsze powietrze a w innych już trochę gorsze to OK. Mam taki "komfort" że miałem jeden i drugi układ wentylacji i wiem który jest lepszy. Tylko że kosztowało mnie to dużo nerwów, dodatkowej roboty, materiałów i czasu - bo przeróbkami zajmował się Jasiek który robił to już z doskoku... Zgadzam sie w 100%. U mnie to samo. Co prawda przywracalem obieg typowy na krotki czase ale poprawa byla od reki. Moze by do WMG bardziej drzwi podciac, nie wiem, ale przy niej ciezko o utrzymanie rownego komfortu wszedzie, zwlaszcza tam, gdzie drzwi zamkniete. Typowa WM radzi sobie nawet przy wyjatkowo mizernych przeplywach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.10.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ciężko mi coś w tym temacie podpowiedzieć, bo ja jedynie teoretyk. Ale koledzy już Ci odpowiedzieli. Identyczne wnioski miał kszhu (dawny forumowy kolega). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.10.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ciężko mi coś w tym temacie podpowiedzieć, bo ja jedynie teoretyk. Ale koledzy już Ci odpowiedzieli. Identyczne wnioski miał kszhu (dawny forumowy kolega). No to zgłupiałem.Jutro zaczynają lać płytę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.10.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 MAG, popraw mnie jesli sie mylę. Z tego co pamietam to miałeś nadmuch tylko na parterze a narzekałes na atmosferę na pietrze. I testy robiłeś podczas budowy. Ja jeszcze nie mieszkam, ale mam WMG z nadmuchami na parterze i pietrze. I nie zauważam żadnych zaduchow. Za 2 tygodnie mam nadzieje ze mi podepna neta to odpalę Netatmo i będę mógł monitorować online stężenie CO2 temperaturę i wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.10.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 MAG, popraw mnie jesli sie mylę. Z tego co pamietam to miałeś nadmuch tylko na parterze a narzekałes na atmosferę na pietrze. I testy robiłeś podczas budowy. Ja jeszcze nie mieszkam, ale mam WMG z nadmuchami na parterze i pietrze. I nie zauważam żadnych zaduchow. Za 2 tygodnie mam nadzieje ze mi podepna neta to odpalę Netatmo i będę mógł monitorować online stężenie CO2 temperaturę i wilgotność. Zamieszkaj z miesiac i wtedy daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 18.10.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dam znać. Przygotowalem dobrze temat i w każdych drzwiach mam podcięcie wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 18.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 MAG, popraw mnie jesli sie mylę. Z tego co pamietam to miałeś nadmuch tylko na parterze a narzekałes na atmosferę na pietrze. I testy robiłeś podczas budowy. Ja jeszcze nie mieszkam, ale mam WMG z nadmuchami na parterze i pietrze. I nie zauważam żadnych zaduchow. Za 2 tygodnie mam nadzieje ze mi podepna neta to odpalę Netatmo i będę mógł monitorować online stężenie CO2 temperaturę i wilgotność. Tak, jeszcze nie mieszkaliśmy. Nie wyobrażam sobie teraz jak już mieszkamy prucia sufitów bo sufity były gotowe a niektóre nawet pomalowane i musieliśmy je szpachlować i malować ponownie. Taka wentylacja ładnie rozprowadza ciepło po domu. Nie przeczę. Dla mnie jednak ważniejsze jest to żeby w każdym pomieszczeniu mieć świeże powietrze a dystrybucja ciepła wentylacją i jego rozkład w domu to sprawa drugorzędna. Dodam jeszcze, że w między czasie Jasiek u siebie też wrócił do standardowego rozwiązania WM. Jedynym więc korzystającym z takiego rozwiązania jest nydar. Pozostali - ja, miłoszenko, kchszu, nie mają wątpliwości - to nie działa prawidłowo. Wentylacja mechaniczna ma zapewniać świeże powietrze do pomieszczeń czystch i usuwać powietrze "zużyte" poprzez pomieszczenia brudne. Teraz tak to się odbywa. Wcześniej nie. Jak komuś nie zależy na tym żeby w domu było przyjemnie i świeżo to OK. Szczególnie ma to znaczenie w pomieszczeniach na piętrze. Gdyby w pokojach na piętrze zostało tak jak było pierwotnie to całe 50m2 górnej powierzchni byłoby skazane na nieużytkowanie. Tam po prostu nie było czym oddychać - całe zużyte powietrze lądowało w tych pomieszczeniach!!! Efekt potęgowany był jeszcze tym że góra nagrzewała się dodatkowo od słońca. Z kolei w korytarzu na dole mieliśmy ciągły przeciąg z nadmiaru powietrza nawiewanego centralnym nawiewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts