Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Dam znać.

Przygotowalem dobrze temat i w każdych drzwiach mam podcięcie wentylacyjne.

Nie chcę krakać ale możesz żałować takiego układu ;) A swoją drogą - dlaczego taki układ ? Jakie były głowne za?

Ja zrobiłem to z niewiedzy. Tzn. ja nie wiedziałem bo uznałem że Jasiek wie co robi i nie muszę zgłębiać tematu w ogóle. I tak zrobiłem, zaufałem wykonującemu a okazało się że to jednak nie działa. W teorii faktycznie wyglądało na to że świeże powietrze rozejdzie się ładnie do wszystkich pomieszczeń. Nic z tego. Chcesz mieć świeżo to zrób nawiewy tam gdzie mają być :)

Ps. daj znać po lecie bo zimę pewnie jakoś oblecisz :)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chcę krakać ale możesz żałować takiego układu ;) A swoją drogą - dlaczego taki układ ? Jakie były głowne za?

Ja zrobiłem to z niewiedzy. Tzn. ja nie wiedziałem bo uznałem że Jasiek wie co robi i nie muszę zgłębiać tematu w ogóle. I tak zrobiłem, zaufałem wykonującemu a okazało się że to jednak nie działa. W teorii faktycznie wyglądało na to że świeże powietrze rozejdzie się ładnie do wszystkich pomieszczeń. Nic z tego. Chcesz mieć świeżo to zrób nawiewy tam gdzie mają być :)

Ps. daj znać po lecie bo zimę pewnie jakoś oblecisz :)

A ja z braku doswiadczenia :p

Niestety sprawa kluczowa to najprawdopodobniej pokaznych rozmiarow nawiewniki i odpowiednie sterowanie, bo nie wyobrazam sobie, ze mialoby to dzialac optymalnie kiedy pol domu mam na poludnie i slonce "rzadzi" :)

Naprawde szczerze polecam nie eksperymentowac i pozostaxc przy tradycyjnym rozkladzie kanalow rodem z WM, wtedy wentylacja dziala optymalnie bez wzgledu na okolicznosci (temperatury, wielkosci pomieszczen czy odleglosci od anemostatow). Inaczej, WM typowa naprawde nie wiem jak moznaby zrobic zle :p

Naprawde szczerze polecam nie eksperymentowac i pozostaxc przy tradycyjnym rozkladzie kanalow rodem z WM, wtedy wentylacja dziala optymalnie bez wzgledu na okolicznosci (temperatury, wielkosci pomieszczen czy odleglosci od anemostatow). Inaczej, WM typowa naprawde nie wiem jak moznaby zrobic zle :p

:yes::yes:

główne "ZA"... to jest ( według mierników...) znacznie niższe stężenie CO2 co zresztą kilka lat temu testowaliśmy...

miałem tak zrobione u siebie i się sprawdzało, przyczyny przerobienia mojej instalacji były zupełnie gdzie indziej...

głównym powodem był brak rekuperatora co powodowało dość silne obciążenie dla ogrzewania w dolnej części domu a co za tym idzie znacznie większy udział drogiej taryfy w tych że pomieszczeniach...

drugim powodem była chęć zainstalowania rekuperatora co było do zrobienia tylko przy układzie standardowym...

teraz mam prawie identyczne rozłożenie obciążenia ogrzewania we wszystkich pomieszczeniach...

generalnie to trudno powiedzieć czy układ z centralnym nawiewem się nie sprawdza bo nawet u Ciebie po przeróbce na nawiewy w górnych pokojach pozakręcaliście je co by tam nie "dmuchało" skoro nie używacie jeszcze tych pomieszczeń...

najpierw była "duchota" w niewykończonym domu a potem świeże powietrze i pozakręcane anemostaty...

tak ogólnie to Ja się "wyleczyłem" ze wszystkich niestandardowych rozwiązań bo potem to jest "kopanie się"...że na pewno to jest przyczyna wszelkiego zła...:yes:

generalnie to trudno powiedzieć czy układ z centralnym nawiewem się nie sprawdza bo nawet u Ciebie po przeróbce na nawiewy w górnych pokojach pozakręcaliście je co by tam nie "dmuchało" skoro nie używacie jeszcze tych pomieszczeń...

najpierw była "duchota" w niewykończonym domu a potem świeże powietrze i pozakręcane anemostaty...

anemostaty na górze były skęcone z powodu hałasu na dole. żeby większa ilość powietrza szła w dół i wentylatory nie musiały chodzić na najwyższym biegu bo sam wiesz jaki był wtedy świst :)

Dlaczego WMG? Bo uwazam za naturalniejsze zrobienie wyciagow w pomieszczeniach w ktorych powstaja zanieczyszczenia. A powstaja wszedzie. Mam dwa centralne nadmuchy: na parterze i poddaszu. Kratka wentylacyjna lub anemostat w kazym pomieszczeniu. Podciecie wentylacyjne we wszystkich drzwiach.

ALE JEST WYJATEK. W sypialni starych podciecia brak i jest dedykowany nadmuch, ale tez w wersji wyporowej.

Edytowane przez karolek75

Gość TwojPan
główne "ZA"... to jest ( według mierników...) znacznie niższe stężenie CO2 co zresztą kilka lat temu testowaliśmy...

miałem tak zrobione u siebie i się sprawdzało, przyczyny przerobienia mojej instalacji były zupełnie gdzie indziej...

głównym powodem był brak rekuperatora co powodowało dość silne obciążenie dla ogrzewania w dolnej części domu a co za tym idzie znacznie większy udział drogiej taryfy w tych że pomieszczeniach...

drugim powodem była chęć zainstalowania rekuperatora co było do zrobienia tylko przy układzie standardowym...

teraz mam prawie identyczne rozłożenie obciążenia ogrzewania we wszystkich pomieszczeniach...

:

Nie spieram się,bo się nie znam.

Tak ,czy siak zostawię sobie te jedynie dwa nawiewy.Jak się nie sprawdzą,rozłożę w stropie nadmuchy.Kurcze,ją sobie nie wyobraża nadmuchu w sypialni,ani pozamykanych drzwi na noc w całym domu.No ,może na czas riki tiki tak :)

Ile w 130m2 domku potrzeba mi,przy 3 osobach tego nadmuchu świeżego powietrza?Latem i tak z GWC poleci tyle co kot na płakał.I tak zamierzam się chłodzić podłogą.

Gość TwojPan
Ja nie wyobrażam sobie jakby podłoga miała być zimniejsza niż teraz mam - znaczy standardowa.

Jeśli już miałbym iść w ogrzewanie i chłodzenie na tych samych rurkach to tylko ściany

Wolę zimną podłogę latem,a niżeli dmuchającą klimę.O ile w salonie bym to znósł,to w sypialni nie.

Byłem latem w domu chłodzonym latem podłogą+GWC..Było dużo przyjemnie,niż u mnie z klimatyzacją.

Pytanie do uzytkownikow WMG: w jaki sposob kontrolowac liczbe nawiewanego powietrza jesli 2 z 4 pokoi maja drzwi otwarte a 2 z 4 zamkniete?

Jesli nawiew na jedno pietro na 40-50 m3 to ile z tego trafi do kazdego zamknietego pokoju?

Pewnie niewiele, a juz na penwo nie tyle, ile chcemy. Samo to sobie niestety nie poradzi, natomiast WM jak najbardziej. Ja mialem u siebie Brinka ustawionego na 50m3 na caly dom !!! i nigdy zadnego zapachu nie bylo, natomiast przy WMG i jednym centralnym nawiewie na podaszu rzedu 150 m3 niestety idealnie nie bylo.

Ta "niesterowalnosc" niestety powoduje, ze komfort moze byc mizerny. Tylko i wylacznie przy pelnej WMG (nawiew i wywiew w kazdym pomieszczeniu) ma to prawo dzialac zawsze tak jak chcemy.

Pytanie do uzytkownikow WMG: w jaki sposob kontrolowac liczbe nawiewanego powietrza jesli 2 z 4 pokoi maja drzwi otwarte a 2 z 4 zamkniete?

Jesli nawiew na jedno pietro na 40-50 m3 to ile z tego trafi do kazdego zamknietego pokoju?

Pewnie niewiele, a juz na penwo nie tyle, ile chcemy. Samo to sobie niestety nie poradzi, natomiast WM jak najbardziej. Ja mialem u siebie Brinka ustawionego na 50m3 na caly dom !!! i nigdy zadnego zapachu nie bylo, natomiast przy WMG i jednym centralnym nawiewie na podaszu rzedu 150 m3 niestety idealnie nie bylo.

Ta "niesterowalnosc" niestety powoduje, ze komfort moze byc mizerny. Tylko i wylacznie przy pelnej WMG (nawiew i wywiew w kazdym pomieszczeniu) ma to prawo dzialac zawsze tak jak chcemy.

Miłosz, dojdą do tego sami :)

Gość TwojPan

Nie zamierzam się spierać (nie znam się na tym))..Dodam tylko,że mam domek 138m2 ,(reszta to garaż i osobne pom.gosp) parterowy-gdzie otwarty salon z kuchnią i jadalnia to część dzienna,a druga połowa to 2 sypialnie i łazienka (osobna odnoga budynku)-to część nocna.

Mam tam dmuchać ,jakieś niebotyczne ilości powietrza?Jaki to ma sens?Ile 2-3 dorosłe osoby ,są w stanie zużyć tego powietrza?Nie chciałbym się dać zwariować.teraz mam 68m2 na WG,na poddaszu wys.2,30m i jedyny problem,to zapachy z np.smażonej rybki,które nie chcą opuścić długo domu :)

Może dwa nawiewy to mało,sprawdzę.Natomiast nawiew/wyciąg w każdym pomieszczeniu ,póki co,uważam za przesadę i takie "lekarstwo" dla wszystkich budynków.Klimatem,przypomina to pobyt w hotelu, szum powietrza...I te kratki w suficie-ohyda ;)

No,ale ja się nie znam.

Dziękuję wszystkim za wskazówki.

Edytowane przez TwojPan

Nie zamierzam się spierać.Dodam tylko,że mam domek 138m2 ,(reszta to garaż i osobne pom.gosp) parterowy-gdzie otwarty salon z kuchnią i jadalnia to część dzienna,a druga połowa to 2 sypialnie i łazienka (osobna odnoga budynku)-to część nocna.

Mam tam dmuchać ,jakieś niebotyczne ilości powietrza?Jaki to ma sens?Ile 2-3 dorosłe osoby ,są w stanie zużyć tego powietrza?Nie chciałbym się dać zwariować.teraz mam 68m2 na WG,na poddaszu wys.2,30m i jedyny problem,to zapachy z np.smażonej rybki,które nie chcą opuścić długo domu :)

Może dwa nawiewy to mało,sprawdzę.Natomiast nawiew/wyciąg w każdym pomieszczeniu ,póki co,uważam za przesadę i takie "lekarstwo" dla wszystkich budynków.Klimatem,przypomina to pobyt w hotelu, szum powietrza...I te kratki w suficie-ohyda ;)

No,ale ja się nie znam.

Dziękuję wszystkim za wskazówki.

nie musisz sie znac. o to chodzi ze pytasz to dostajesz odpowiedz. ja takiego komfortu nie miałem, trochę na własne życzenie.. masz dwa głosy zdecydowanie na "nie", sprawdzone w praktyce a i tak wybierasz swój na tak oparty na domniemaniach i pobożnych życzeniach "oby się udało".

teraz masz WG i dziurawy dom jak znam życie. w budowanym domu pewnie zadbasz o szczelność. Jeśli tak, to WMG będzie bardzo złym wyborem.

Gość TwojPan
nie musisz sie znac. o to chodzi ze pytasz to dostajesz odpowiedz. ja takiego komfortu nie miałem, trochę na własne życzenie.. masz dwa głosy zdecydowanie na "nie", sprawdzone w praktyce a i tak wybierasz swój na tak oparty na domniemaniach i pobożnych życzeniach "oby się udało".

Masz rację.

Tyle ,że bywam w domach,które mają WG i nikt tam nie narzeka.Posunąłem się o krok dalej,robię WM-tu nie ma dyskusji.Tylko nie chciałbym,pójść o krok za daleko.Nie palimy w domu,mamy małe dziecko,pół dnia nas nie ma w domu.Jaki sens,ma dmuchanie takiej ilości powietrza i liczenie ,na sprawność rekuperatora?Wentyl w każdym pomieszczeniu?Kurcze,nie ogarniam.Taka wymiana powietrza,musiałbym gotować bigos przez 2-3 dni w tygodniu.Biorę to tak,do pewnego momentu-i tak nie nadążymy zużywać powietrza dostarczonego przez te dwa nawiewy.

Nurtuje mnie tylko jedna rzecz.Dodatkowy nadmuch w łazience.I póki co to tyle.Przed zamknięciem drewnianych stropów,sprawdzę jak to wszystko działa.Każe zapalić fajkę 4-rem budowlańcom i palić przez 8h.jak wejdę -i zobaczę (nie poczuję) dym-robię nadmuch w każdym pomieszczeniu :)

teraz masz WG i dziurawy dom jak znam życie. w budowanym domu pewnie zadbasz o szczelność. Jeśli tak, to WMG będzie bardzo złym wyborem.

Gdybyś zobaczył jaka mamy teraz sypialnię,z dzieckiem...

Gość TwojPan

Raz jeszcze dziękuję wszystkim.

M.A.G.-niebawem poproszę o obiecaną (płatną -rzecz jasna)-diagnozę/nawadnianie na mój leśny ogród.Jak tylko zdrenuje moja leśna górkę :)

Barth3z-to komentarze do Twego dziennika,więc zapytam-jak facet,faceta.Co zdecydowało,że zmieniłeś zdanie.Zapamiętałem sobie waszą wymianę zdań tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG/page126

Jak znajdziesz chwilkę ,to odpowiedz proszę.

Dzięki.

Marek.

P

Tylko i wylacznie przy pelnej WMG (nawiew i wywiew w kazdym pomieszczeniu) ma to prawo dzialac zawsze tak jak chcemy.

Przychylam się do tego stwierdzenia.

Raz jeszcze dziękuję wszystkim.

M.A.G.-niebawem poproszę o obiecaną (płatną -rzecz jasna)-diagnozę/nawadnianie na mój leśny ogród.Jak tylko zdrenuje moja leśna górkę :)

Barth3z-to komentarze do Twego dziennika,więc zapytam-jak facet,faceta.Co zdecydowało,że zmieniłeś zdanie.Zapamiętałem sobie waszą wymianę zdań tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG/page126

Jak znajdziesz chwilkę ,to odpowiedz proszę.

Dzięki.

Marek.

Zmieniłem projekt ;).

WMG będzie lepiej działać w projekcie jaki pierwotnie miałem realizaować - z izolacją nakrokwiową:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242735&d=1392384875

W parterówce już tak łatwo nie będzie. Musiałbym izolować (i to szczelnie) podkrokwiowo obie połacie. Taniej jest izolować strop.

Poza tym realizuje równie tanią wentylację, jak nydarowe WMG.

Gość TwojPan
Przychylam się do tego stwierdzenia.

Zmieniłem projekt ;).

WMG będzie lepiej działać w projekcie jaki pierwotnie miałem realizaować - z izolacją nakrokwiową:

W parterówce już tak łatwo nie będzie. Musiałbym izolować (i to szczelnie) podkrokwiowo obie połacie. Taniej jest izolować strop.

Poza tym realizuje równie tanią wentylację, jak nydarowe WMG.

Tanio?W każdym pomieszczeniu wentyl/wyciąg?

A co z rysunkiem z powietrzem nawiewanym od dołu?Prawa fizyki się zmieniły? :)

Czy to nie jest tak,że budując termos jak Twój,stajesz się niewolnikiem domu,powietrza?Jak padnie WM.to oddasz ducha po 48h.Pakiety,bez możliwości uchyłu itd.

Bartek,nie chciałbym być złośliwy.Pytanie,trzymasz jakiś kres ?

Witam.

Świetny dziennik Barth3z.

Myślę, że budując będę z niego wiele razy korzystał.

Na razie chciałbym zgłębić temat osadzenia pakietu szybowego.

Zdecydowałem się na napisanie pierwszego posta, ponieważ zastanawiam się czy nie boisz się wilgoci w szybach zamontowanych w XPS.

Nie widzę, żadnego mechanizmu odprowadzania wody.

Który element ma za zadanie radzenie sobie z rozszerzalnością temperaturową tafli szkła?

Jeśli gdzieś już jest odpowiedź, będę wdzięczny za linka do tematu.

Pozdrawiam