Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Tanio?W każdym pomieszczeniu wentyl/wyciąg?

Nie pisałem, że w takim układzie będzie tanio.

A co z rysunkiem z powietrzem nawiewanym od dołu?Prawa fizyki się zmieniły? :)

W parterówce, sam nydar pisał, że powietrze ma problem z dotarciem do najdalszego kąta. Chłopaki, którzy to testowali potwierdzają. Pierwotnie chciałem robić WMG, ale w domu z poddaszem użytkowym i z dwoma nawiewami (jak na poprzednim rysunku - parter i piętro). Dom z poddaszem użytkowym nie był tak rozłożysty i sądziłem, że w takim domu powietrze sprawniej się rozejdzie.

Czy to nie jest tak,że budując termos jak Twój,stajesz się niewolnikiem domu,powietrza?Jak padnie WM.to oddasz ducha po 48h.Pakiety,bez możliwości uchyłu itd.

Bartek,nie chciałbym być złośliwy.Pytanie,trzymasz jakiś kres ?

To jest jeden z racjonalnych argumentów na to, żeby nie robić wszędzie pakietów szybowych. Długo nad tym myślałem i poczyniłem pewne kroki, żeby taką awarię zasilania/wentylatora zniwelować do minimum. Dlatego też, do zasilania wentylatorów zastosowałem zasilacz buforowy (z podtrzymaniem bateryjnym). Zanik zasilania nie spowoduje przerwy w wentylacji. Zakupiłem też dodatkowo kilka wentlatorów na zapas. Robię reku sam, więc wymiana nie będzie tak problematyczna jak w "półkowym" reku.

Jeśli oba elementy zawiodą, wówczas będę musiał uchylić drzwi tarasowe i zostawić pootwierane pokoje. Zatem jak widzisz, świadomie wybrałem pakiety szybowe.

Witam.

Świetny dziennik Barth3z.

Myślę, że budując będę z niego wiele razy korzystał.

Na razie chciałbym zgłębić temat osadzenia pakietu szybowego.

Zdecydowałem się na napisanie pierwszego posta, ponieważ zastanawiam się czy nie boisz się wilgoci w szybach zamontowanych w XPS.

Nie widzę, żadnego mechanizmu odprowadzania wody.

Dzięki.

Każdy pakiet szybowy osadziłem na EPDM. Dodatkowo uszczelnie dół pakietu jakimś silikonem. To wystarczy do zabezpieczenia pakietu przed wnikaniem pod niego wody. Postaram się pokazać to podczas wykonywania elewacji.

Który element ma za zadanie radzenie sobie z rozszerzalnością temperaturową tafli szkła?

Pakiet szybowy jest w ramie z pianki PIR. Pianka jest na tyle elastyczna, że przyjmie tą tolerancję. Dodatkowo uszczelniam pakiet silikonem, który też pracuje. Sądzę, że nie będą to aż tak duże różnice, żeby pozrywało silikon.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W parterówce, sam nydar pisał, że powietrze ma problem z dotarciem do najdalszego kąta. Chłopaki, którzy to testowali potwierdzają. Pierwotnie chciałem robić WMG, ale w domu z poddaszem użytkowym i z dwoma nawiewami (jak na poprzednim rysunku - parter i piętro). Dom z poddaszem użytkowym nie był tak rozłożysty i sądziłem, że w takim domu powietrze sprawniej się rozejdzie.

Sa 3 zdecydowane glosy przeciw: kszhu ( nieobecny juz na forum), MAG, Miloszenko. Nawet 4, bo w zasadzie jasiek71. Zdecydowanie za jest autor implementacji Nydar. Wszyscy ktorzy sa przeciw, zaimplementowali ja podczas testow zle. Moj dom schematem odpowiada rysunkowi Barth3za.

WMG będzie lepiej działać w projekcie jaki pierwotnie miałem realizaować - z izolacją nakrokwiową:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242735&d=1392384875

W parterówce już tak łatwo nie będzie. Musiałbym izolować (i to szczelnie) podkrokwiowo obie połacie. Taniej jest izolować strop.

Poza tym realizuje równie tanią wentylację, jak nydarowe WMG.

Dodatkowo podciecia wentylacyjne we wszystkich drzwiach plus extra nawiew w sypialni starszych powinien zalatwic sprawe. JEsli nie - nie omieszkam sie "pochwalic". Przerobic na "prawie" tradycyjna instalacje WM tez bede mogl, wlasciwie bez prac wew. domu.

Długo nad tym myślałem i poczyniłem pewne kroki, żeby taką awarię zasilania/wentylatora zniwelować do minimum. Dlatego też, do zasilania wentylatorów zastosowałem zasilacz buforowy (z podtrzymaniem bateryjnym). Zanik zasilania nie spowoduje przerwy w wentylacji. Zakupiłem też dodatkowo kilka wentlatorów na zapas. Robię reku sam, więc wymiana nie będzie tak problematyczna jak w "półkowym" reku.

Jeśli oba elementy zawiodą, wówczas będę musiał uchylić drzwi tarasowe i zostawić pootwierane pokoje. Zatem jak widzisz, świadomie wybrałem pakiety szybowe.

Każdy pakiet szybowy osadziłem na EPDM. Dodatkowo uszczelnie dół pakietu jakimś silikonem. To wystarczy do zabezpieczenia pakietu przed wnikaniem pod niego wody. Postaram się pokazać to podczas wykonywania elewacji.

Pakiet szybowy jest w ramie z pianki PIR. Pianka jest na tyle elastyczna, że przyjmie tą tolerancję. Dodatkowo uszczelniam pakiet silikonem, który też pracuje. Sądzę, że nie będą to aż tak duże różnice, żeby pozrywało silikon.

Zasilanie awaryjne to żaden problem. Stary UPS z padniętym aku za parę zł, wyciągasz kable, podpinasz jakiś aku żelowy. Jak masz w domu CO te będzie też na podtrzymanie pompek. W zależności od potrzeby dobierasz wielkość akumulatora. Miałem tak, ciągnęło 2 pompki przez kilkanaście godzin

Co do silikonu to mój kolega, który robił w fasadach kazał mi robić na Dow Corning

Też chcę zrobić pakiet. Czy ktoś rozpoznawał dostępność pakietów w określonych wielkościach? Chodzi oczywiście o rozsądne ceny, wiem, że pewnie zrobią i 5x10m ale chodzi o zdrowy rozsądek. Planuję u siebie 3,6x2,3m (może 2,5m) i się zastanawiam, czy to dzielić? W sumie i tak będzie ma środku listwa bo nie wydoli roleta zewnętrzna na taką szerokość.

O rozszerzalność cieplną jakoś cię nie martwię, przecież tu nie będzie ramy do jakiej temp. może rozgrzać się szyba?

Edytowane przez zibuch

Zasilanie awaryjne to żaden problem. Stary UPS z padniętym aku za parę zł, wyciągasz kable, podpinasz jakiś aku żelowy. Jak masz w domu CO te będzie też na podtrzymanie pompek. W zależności od potrzeby dobierasz wielkość akumulatora. Miałem tak, ciągnęło 2 pompki przez kilkanaście godzin

Raczej nie będę się bawił w UPS. Najważniejsza w domu jest sprawna wentylacja i tutaj zabezpieczyłem podtrzymanie poprzez zasilacz buforowy.

Bez ogrzewania przez kilka godzin sobie poradzę. Poza tym planuję instalację fotowoltaiczną.

Co do silikonu to mój kolega, który robił w fasadach kazał mi robić na Dow Corning

Swego czasu już chciałem ten silikon kupić, ale u tego allegrowicza u którego robiłem też inne zakupy minimalne zamówienie było 20 kiełbas - http://allegro.pl/dow-corning-dc776-klej-wklejanie-szyb-w-profile-i4867227187.html

Też chcę zrobić pakiet. Czy ktoś rozpoznawał dostępność pakietów w określonych wielkościach? Chodzi oczywiście o rozsądne ceny, wiem, że pewnie zrobią i 5x10m ale chodzi o zdrowy rozsądek. Planuję u siebie 3,6x2,3m (może 2,5m) i się zastanawiam, czy to dzielić? W sumie i tak będzie ma środku listwa bo nie wydoli roleta zewnętrzna na taką szerokość.

To będzie drogie ... Musisz po prostu wysłać zapytanie o wycenę do kilku firm "okiennych".

Miałem jeden duży pakiet o wymiarach 1,3m x 2,6m. Przy tych wymiarach pakiet musiał być zrobiony z szyby 6mm. Wystarczyło zwęzić pakiet o 10cm do wymiaru 1,3m x 2,5m i wystarczyła szyba 4mm. Ten ruch spowodował, że cena za ten pakiet spadła o 30%.

Bart3z, jakoś przeoczyłem, chcesz robić wentylator w każdym pomieszczeniu, stosując reku? Dlaczego?

Nie, sugerowałem to TwojPan'owi, gdyż nawet dwa centralne nawiewy w parterówce mogą nie być komfortowe.

Raczej nie będę się bawił w UPS. Najważniejsza w domu jest sprawna wentylacja i tutaj zabezpieczyłem podtrzymanie poprzez zasilacz buforowy.

Bez ogrzewania przez kilka godzin sobie poradzę. Poza tym planuję instalację fotowoltaiczną.

A UPS i zasilacz buforowy to nie to samo?

Pompki CO podałem jako przykład, jest wiele innych rzeczy np brama garażowa, rolety elektryczne, brama wjazdowa. Ja teraz na pewno zrobię w chacie 1 obwód właśnie z zasilanie awaryjnym, bo mnie strasznie wkyrzało w poprzednim jak miałem ciemno na parterze albo musiałem otwierać skrzydła bramy ręczne a wtedy na złość zawsze pada :-)

A UPS i zasilacz buforowy to nie to samo?

Mam wentylatory na 24V DC, więc i tak potrzebowałem zasilacz. Wybrałem zatem zasilacz buforowy do którego podłącze baterie. Poza tym zasilanie wentylatorów prądu stałego z UPS'a jest obarczone dużymi stratami (sprawność UPS'a).

Pompki CO podałem jako przykład, jest wiele innych rzeczy np brama garażowa, rolety elektryczne, brama wjazdowa. Ja teraz na pewno zrobię w chacie 1 obwód właśnie z zasilanie awaryjnym, bo mnie strasznie wkyrzało w poprzednim jak miałem ciemno na parterze albo musiałem otwierać skrzydła bramy ręczne a wtedy na złość zawsze pada :-)

Nie wykluczam możliwości zastosowania UPS'a, ale tylko dla urządzeń na 230V.

Gość TwojPan
Sa 3 zdecydowane glosy przeciw: kszhu ( nieobecny juz na forum), MAG, Miloszenko. Nawet 4, bo w zasadzie jasiek71. Zdecydowanie za jest autor implementacji Nydar. Wszyscy ktorzy sa przeciw, zaimplementowali ja podczas testow zle. Moj dom schematem odpowiada rysunkowi Barth3za.

Dodatkowo podciecia wentylacyjne we wszystkich drzwiach plus extra nawiew w sypialni starszych powinien zalatwic sprawe. JEsli nie - nie omieszkam sie "pochwalic". Przerobic na "prawie" tradycyjna instalacje WM tez bede mogl, wlasciwie bez prac wew. domu.

Pewnie zrobię tak samo.

Tyle,że...

Kryteria funkcjonowania WM,są takie same jak z piciem gorzały.Jednemu wystarczy pół litra,inny poleci,ciemna nocą- na stację paliw po jeszcze.

Żadne.

To co zrobił Bartek,to full optymism.Nie ciekawi mnie tak jego zmiana zdania,jak prawa fizyki -które sam przytaczał (rys. w cyt.poście).

Spoko,kolega ma zasób wiedzy tak duży,że może śmiało zmieniać zdanie.Jest tylko jedno ale.Skoro taki dom ma być tani,to jak to wszystko potem się zlicza.W OZC,można w górę z parametrami-a co z pieniędzmi?To nie kosztuje?jaki to ma oddźwięk w ekonomii?

Czytam ten dziennik,Bartek jest moim guru,tylko czy on ma kosztorys na zbudowanie swego domu?Czy to nie jest już max obliczeń,a max kosztów?

Gdzie kres obliczeń,i ekonomia wydatków....jak to połączyć....

Pozdrawiam.

Nie zmieniłem zdania na temat wentylacji nydara. Mam tylko spostrzeżenia teoretyczne. Gdybym budował pierwotny dom z poddaszem użytkowym to zapewne taką instalację bym wykonał (chyba qubic ma podobny dom z WMG i użytkuje). Wg mnie wentylacja WMG lepiej pasuje do domu z poddaszem użytkowym (przestrzeń nad poddaszem użytkowy miało służyć jako skrzynka rozprężna/bufor). Tam też mogłem to wykonać nie jako bez kosztów, ponieważ i tak planowałem izolację nakrokwiową. W tamtym projekcie wszystko trzyma się kupy. Włącznie z tym, że na środku domu była otwarta antresola i one niejako stanowiła komin dla wentylacji wyporowej.

W parterówce jaką buduję już nie jest tak łatwo, bo musiałbym przebijać strop i nie zachowałbym takiej szczelności. W obecnej koncepcji izolowania od wewnątrz WMG niweczy szczelność takiego budynku.

Co do kosztów, to co masz na myśli ? To, że izoluję nadmiarowo ? Zgadzam się, nie ma ku temu ekonomicznego uzasadnienia, ale nikogo na to nie namawiam. Zapewne wystarczyłoby dać wszędzie po 20cm i ogrzewać dom T-CAP'em 9kW i wyszło by tanio i komfortowo. Wiele razy powtarzałem, że obecnych czasach najrozsądniejsze będzie budować dom ok. NF30-40.

Nie twierdze, że mój dom będzie tani, ale budując wg tej koncepcji zapewne można zbudować tanio i komfortowo.

hej, czemu w pomieszczeniu 5 dajesz nawiew i wywiew? To się nie będzie kłócić a tym bardziej jak tak blisko siebie będą? Rozmawiałeś z jakiś fachowcem od wentylacji z pomysłem kanałów w styropianie? Szczerze mówiąc to mocno z tym ryzykujesz bo jakoś mi się nie wydaje że styropian jest dobrym nośnikiem do transportu powietrza w domu. Nie lepiej było wyciąć rowki i wpakować do nich kanały wentylacyjne? I jeszcze takie pytanie bo nie pamiętam czy już o tym mówiłeś. Czy planujesz kołkować styropian do ścian i do stropu? czy te płyty magnezowe po przyklejeniu będziesz jakoś dodatkowo przykręcał do styropianu kołkiem do styro? Taka płyta jest ciężka więc żeby to nie odpadło po paru latach bo może się źle skończyć.

hej, czemu w pomieszczeniu 5 dajesz nawiew i wywiew? To się nie będzie kłócić a tym bardziej jak tak blisko siebie będą?

Pisałem już o tym. To jest pomieszczenie sypialni i chcę sprawdzić jaka będzie różnica pomiędzy nawiewem, a wyciągiem. Oczywiście w danej chwili bedzie działać tylko jedno z nich.

Rozmawiałeś z jakiś fachowcem od wentylacji z pomysłem kanałów w styropianie?

Sądzisz, że jest ktoś, kto ma doświadczenie z takimi kanałami ? :)

Szczerze mówiąc to mocno z tym ryzykujesz bo jakoś mi się nie wydaje że styropian jest dobrym nośnikiem do transportu powietrza w domu.

Co masz na myśli ?

Nie lepiej było wyciąć rowki i wpakować do nich kanały wentylacyjne?

Ani lepiej, ani szybciej, ani taniej.

I jeszcze takie pytanie bo nie pamiętam czy już o tym mówiłeś. Czy planujesz kołkować styropian do ścian i do stropu? czy te płyty magnezowe po przyklejeniu będziesz jakoś dodatkowo przykręcał do styropianu kołkiem do styro? Taka płyta jest ciężka więc żeby to nie odpadło po paru latach bo może się źle skończyć.

Nie kołkuje ani styro, ani płyt magnezowych. Mam nadzieję, że nie odpadną :)

Gość TwojPan
Nie chcę krakać ale możesz żałować takiego układu ;) A swoją drogą - dlaczego taki układ ? Jakie były głowne za?

Takie,że nie daje wiary ,że 3-osobowa rodzina na moim metrażu ,będzie w stanie zużyć taką ilość powietrza (dostarczanego przez nawiew w każdym pomieszczeniu).Jeśli kiedyś ,na wyposażeniu WM będą czujniki CO2,regulowana dawka powietrza i wg.ich wskazań regulowany nadmuch-to zrobię w każdym pomieszczeniu.Mam działkę pod lasem,jakość powietrza tez się liczy...

Nie zamierzam dyskutować zbyt wiele,bo użytkuje przez całe życie WG,wychowałem się ja,mój brat i daliśmy radę.Mówiąc oględnie,nie chciałbym "popaść" w schizę.Będę przeliczał straty na WM ,licząc na deklarowaną sprawność reku-robiąc wszędzie naw/wyw-a będę dokładał w izolację bez końca i umiaru.Dla marnych 1-2kW rocznie.No way.

A w dodatku,takie szpetne anemostaty w suficie,są dla mnie klimatycznie bardzo "hotelowe".Ohyda.Te nawiewy,"ukryję" w cokołach szafek,będzie ok.

Mój dom ,jest trochę "inny".Podzielony na wyraźne strefy przebywania.

M.A.G. wysyłam PW,proszę o kontakt w sprawie z kilku postów powyżej,tzn ogrodu :)

Pozdrawiam Panowie.

Takie,że nie daje wiary ,że 3-osobowa rodzina na moim metrażu ,będzie w stanie zużyć taką ilość powietrza (dostarczanego przez nawiew w każdym pomieszczeniu).Jeśli kiedyś ,na wyposażeniu WM będą czujniki CO2,regulowana dawka powietrza i wg.ich wskazań regulowany nadmuch-to zrobię w każdym pomieszczeniu.Mam działkę pod lasem,jakość powietrza tez się liczy...

Nie zamierzam dyskutować zbyt wiele,bo użytkuje przez całe życie WG,wychowałem się ja,mój brat i daliśmy radę.Mówiąc oględnie,nie chciałbym "popaść" w schizę.Będę przeliczał straty na WM ,licząc na deklarowaną sprawność reku-robiąc wszędzie naw/wyw-a będę dokładał w izolację bez końca i umiaru.Dla marnych 1-2kW rocznie.No way.

A w dodatku,takie szpetne anemostaty w suficie,są dla mnie klimatycznie bardzo "hotelowe".Ohyda.Te nawiewy,"ukryję" w cokołach szafek,będzie ok.

Mój dom ,jest trochę "inny".Podzielony na wyraźne strefy przebywania.

M.A.G. wysyłam PW,proszę o kontakt w sprawie z kilku postów powyżej,tzn ogrodu :)

Pozdrawiam Panowie.

Nas póki co jest dwójka na 167m2 i nie było różowo z jakością powietrza. nasz dom jest maksymalnie zoptymalizowany właśnie w stronę podziału na strefy. Mamy strefę dzienną, strefę prywatną i strefę dla gości a oprócz tego strefę techniczną. Jak poszperasz w sieci to znajdziesz rzut naszego domu z podziałem właśnie na strefy użytkowe. To nie jest tak łate do ogarnięcia jakby się mogło wydawać.

Pisałem już o tym. To jest pomieszczenie sypialni i chcę sprawdzić jaka będzie różnica pomiędzy nawiewem, a wyciągiem. Oczywiście w danej chwili bedzie działać tylko jedno z nich.

To musiałem tego nie doczytać ale i tak wydaje mi się to dziwne ale nie znam się więc nie będę krytykować

Sądzisz, że jest ktoś, kto ma doświadczenie z takimi kanałami ? :)

Nie wiem czy ktoś ma doświadczenie ale może ktoś ma wiedzę w tym kierunku. Wentylacja ma rozprowadzać powietrze ale mając gwc to będzie one raz cieplejsze a raz chłodniejsze. Nie wiem czy styropian ma aprobatę aby służyć do kanałów wentylacyjnych. Co innego styropian na ścianie a co innego jak w nim musi krążyć powietrze którym będziecie oddychać.

Ani lepiej, ani szybciej, ani taniej.

Uważam że na pewno to by było bardziej odpowiednie. Jakby styropian nadawał się do tego to każdy producent by mógł roić kształtki kanałowe bo nie byłoby potem potrzeby docieplania zwykłych kanałów ale tego nikt nie robi w tym celu. Już sam ten fakt powinien dać Ci do myślenia. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym chociaż do jakiegoś specjalisty od styropianu który zna się na jego składzie i możliwości i zapytał co sądzi o Twoim pomyśle. Potem jak już będziesz mieszkać a przez wentylację będą się dziać problemy to poprawki będą bardzo drogie. Ciekawe czy jakiś kominiarz Ci podpiszę że to nadaje się do użytku. Lepiej któregoś zapytać za w czasu.

Nie kołkuje ani styro, ani płyt magnezowych. Mam nadzieję, że nie odpadną :)

Chcesz bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny powierzyć nadziei czy szczęściu??? Dobrze wiesz że budynek będzie z czasem osiadać, budynek pracuje i po czasie na pewno pojawią się naprężenia i coś odpadnie. Co na Twoje pomysły kierbud? No chyba ze masz go po znajomości i tylko podbija papiery. Co na to konstruktor? Nie wierzę że coś takiego by zaprojektował no chyba ze też dobry znajomy ale żeby ryzykować swoją karierę gdyby coś się stało w przyszłości? To bardzo duże ryzyko.

kamil, co do kanałów styropianowych, to nie mam obaw, że wydziela on jakiekolwiek trujące lub szkodliwe dla organizmu związki. Zauważ, ludzie pracują przy cięciu i formowaniu takich styropianów nie stosują żadnych masek. A w takiej fabryce jest znacznie większe ryzyko zanieczyszczenia powietrza niż przy przepływie powietrza przez już uformowane kształtki.

Co do klejenia styro do sufitu, to jest on znacznie mocniej przymocowany niż tzw. sufit podwieszany. Robiłem test. Przykleiłem klejem do XPS'a kostkę styropianu o wymiarach ok. 15x15x15 do płyty MFP. Poprosiłem kolegę, aby staną na płycie, a ja ciągnałem za kostkę. Podniosłem go nie odrywając styro od płyty. A co dopiero kostka o powietrzchni 1m2 ?

A na sufi nie będę dawał płyt magnezowych. Dorzuciłem 20cm wełny, więc nie ma obaw o kondensację pary wodnej, a tylko o to mi chodziło. Będzie siatka i klej.

kamil, co do kanałów styropianowych, to nie mam obaw, że wydziela on jakiekolwiek trujące lub szkodliwe dla organizmu związki. Zauważ, ludzie pracują przy cięciu i formowaniu takich styropianów nie stosują żadnych masek. A w takiej fabryce jest znacznie większe ryzyko zanieczyszczenia powietrza niż przy przepływie powietrza przez już uformowane kształtki.

Co do klejenia styro do sufitu, to jest on znacznie mocniej przymocowany niż tzw. sufit podwieszany. Robiłem test. Przykleiłem klejem do XPS'a kostkę styropianu o wymiarach ok. 15x15x15 do płyty MFP. Poprosiłem kolegę, aby staną na płycie, a ja ciągnałem za kostkę. Podniosłem go nie odrywając styro od płyty. A co dopiero kostka o powietrzchni 1m2 ?

A na sufi nie będę dawał płyt magnezowych. Dorzuciłem 20cm wełny, więc nie ma obaw o kondensację pary wodnej, a tylko o to mi chodziło. Będzie siatka i klej.

Co innego praca z styropianem a co innego jak przez niego ma przechodzić powietrze którym się będzie potem oddychać. Lepiej kogoś o to zapytać.

W domu nie będziesz miał oświetlenia sufitowego? Czyli lampy czy ledy? Ciekawe jak ledy zamontujesz w styropianie. Albo w ścianach w styropianie puszki. Liczę na dużo zdjęć z szczegółów dla potomnych.

Co innego praca z styropianem a co innego jak przez niego ma przechodzić powietrze którym się będzie potem oddychać. Lepiej kogoś o to zapytać.

kamil, jestem ostatnim człowiekiem, który by zastosował jakiekolwiek rozwiązanie bez przemyślenia i sprawdzenia. Kiedy wpadłem na pomysł wykonania kanałów w styropianie to sprawdziłem cały proces produkcji styropianu oraz związki jakie biorą udział w jego tworzeniu. Nie ma żadnych obaw.

Ty tak dociekasz, bo sam chcesz zastosować to rozwiązanie ?

W domu nie będziesz miał oświetlenia sufitowego? Czyli lampy czy ledy? Ciekawe jak ledy zamontujesz w styropianie. Albo w ścianach w styropianie puszki. Liczę na dużo zdjęć z szczegółów dla potomnych.

Będą ledy, będą sufity podwieszane, itp.

Będą zdjęcia.

kamil, jestem ostatnim człowiekiem, który by zastosował jakiekolwiek rozwiązanie bez przemyślenia i sprawdzenia. Kiedy wpadłem na pomysł wykonania kanałów w styropianie to sprawdziłem cały proces produkcji styropianu oraz związki jakie biorą udział w jego tworzeniu. Nie ma żadnych obaw.

Ty tak dociekasz, bo sam chcesz zastosować to rozwiązanie ?

Kiedyś mi to też przeszło przez myśl ale raczej aby zrobić rowek na kanał wentylacyjny niż aby sam styropian był kanałem. Zwróciłeś uwagę na tarcie powietrza? Skąd wiesz że w trakcie pracy nie będzie jakiś szumów? Nie mówiąc już o przechodzeniu dźwięków takim kanałem.

Będą ledy, będą sufity podwieszane, itp.

Będą zdjęcia.

To dobrze.

Witam

cały czas śledzę postęp twoich prac. Niestety u mnie idzie to dużo wolniej .Praca na wyjazdach i finansowanie z bieżących dochodów nie pozwalają na większe tempo prac.Muszę być przy fachowcach gdy rozpoczynają się nowe etapy ,wszystko wytłumaczyć i kontrolować bo oni tego nigdy nie robili. ,a tu ważne są wszystkie szczegóły. Dodatkowo dużo czasu i kasy zabiera praca na działce .Przewożenie tysięcy m3 ziemi, równanie ,prowadzenie mediów to wszystko czas i pieniądze. Staram się to jednak pomału ciągnąć, aby po wykończeniu domu nie mieć wokół "pustyni"

Napisał Barth3z A na sufi nie będę dawał płyt magnezowych. Dorzuciłem 20cm wełny, więc nie ma obaw o kondensację pary wodnej, a tylko o to mi chodziło. Będzie siatka i klej.

Mam pytanie odnośnie sufitu. Czy nie będziesz dawał tam żadnej izolacji przed parą wodną.Nie będzie tam foli ? Nie boisz się że taki sufit nie będzie szczelny.Wiem,że styropian można łanie pokleić i na początku może być szczelnie ,ale z biegiem czasu ,gdy dom będzie pracował nie popękają te połączenia ?