Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Cena izolacji PIR nakrokwiowej powala.

100zł brutto za 1m2 płyty o grubości 20cm dwustronnie laminowanej. To wychodzi 5zł za m2 o grubości 1cm pianki zamkniętokomórkowej. To jest bardzo tanio.

Zanim nie zaczniesz budować, to się wydaje, e co tam, te paręnaście tysięcy więcej. A jak budujesz - to praktycznie przy każdej najmniejszej decyzji masz takie jeszcze parę set lub parę tysięcy ;-)

Wiem, dlatego teraz dużo czytam. A opóźnienia w oddaniu projektu sprzyjają pogłębianiu wiedzy ;)

Oczywiście nie chcę cię odwodzić od decyzji, ale tylko zauważę, że dzięki PIR zaoszczędzisz z 5 cm. W tej cenie można zrobić pełne deskowanie OSB i na to dać styropian, czytałem gdzieś o takim rozwiązaniu.

Można i tak:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194353-XXI-wieczna-stodo%C5%82a&p=5211916&viewfull=1#post5211916

do tego folia, papa, płyty OSB i 2x więcej roboy jak przy płytach PIR.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój pierwszy wpis w twoim dzienniku więc witam.

Czytam Twój dziennik ponieważ mój przyszły domek ma podobny układ salon+jadalnia+kuchnia i podłużne schody, ale nie o tym chcę pisać, natknąłem się na wpis dotyczący zbrojenia, jak szukasz oszczędności na stali zbrojeniowej, to proponuje mało konserwatywne rozwiązanie mianowicie zbrojenie rozproszone, niestety nie pamiętam firmy z którą o tym rozmawiałem, ale jeden z technologów pokazywał mi budynek w którym nawet stropy były zbrojone rozproszonym i budynek stoi, chwalił się też, że liczyli i dostarczali zbrojenie na płyty dla domków jednorodzinnych, niestety nie wiem jak to wyjdzie cenowo, ale sam chcę sprawdzić jak to wyjdzie dla mojej płyty. Przy rozproszonym dużym plusem jest to że znika duża część robocizny przy kręceniu zbrojenia, pozostaje bariera psychologiczna, że zamiast solidnych prętów, są "kawałeczki" wrzucane wprost do gruchy :)

Witaj krzysztofwieczor,

Zbrojenie rozproszone, oczywiście jest to alternatywa, ale za którą trzeba zapłacić. A jeśli zapłacę dodatkową kasę, za przeliczenie płyty to różnica w zyskach w odchudzaniu płyty może nie być już na tyle atrakcyjna, żeby zajmować się tym tematem ... Póki co będę próbował jeszcze pogadać z obecnym konstruktorem.

Przeliczanie płyty pod zbrojenie rozproszone robi jeden z forumowiczów - http://www.brinkmann.com.pl

Dzięki za zwrócenie uwagi na zbrojenie rozproszone, bo rzeczywiście, można nad tym pomyśleć.

A nie jest tak że o zwrocie VAT decyduje data zakupu na fakturze? Czy tez mowa o zakupach które chciałeś zrobić w tym roku jeszcze?

Powiedzcie, jak to jest. Jeśli uzyskam PnB dopiero po 1.01.2014, to czy zakupy, które poczyniłem w 2013 w poczet budowy będę mógł rozliczyć na obecnych zasadach ?

...niestety musisz uzyskać PnB w tym roku

Chyba nie do końca mogę się zgodzić z tą tezą. Może ten artykuł coś wniesie:

http://www.gofin.pl/17,1,62,161779,pozwolenie-na-budowe-a-zwrot-czesci-vat-za-materialy.html

Jeśli dobrze rozumiem, to niekoniecznie trzeba mieć w tym roku PnB, ale koniecznie trzeba mieć PnB najpóźniej w chwili składania wniosku o zwrot VAT, a to - w przypadku faktur z 2013 r. - może nastąpić do roku 2018. Jeśli się mylę to będę wdzięczny za korektę bo też jestem jeszcze przed PnB.

Oczywiście zawsze jeszcze pozostaje wystąpić do Izby Skarbowej o interpretację indywidualną - koszt niewielki, tylko czy wystarczy czasu żeby odpowiedzieli do kńca 2013 r. ...

Edytowane przez andro4

• 4 weeks później...
Okazuje się, że nie trzeba mieć pozwolenia na budowę, aby odliczyć materiały na budowę domu. Nie trzeba też składać wniosku do końca 2013. Należy jedynie być posiadaczem działki budowlanej na której w ciągu roku ruszy budowa. No i przede wszystkim zakupić te materiały przed końcem 2013 roku. Mało czasu zostało ;)

Okazuje się, że nie trzeba mieć pozwolenia na budowę, aby odliczyć materiały na budowę domu. Nie trzeba też składać wniosku do końca 2013. Należy jedynie być posiadaczem działki budowlanej na której w ciągu roku ruszy budowa. No i przede wszystkim zakupić te materiały przed końcem 2013 roku. Mało czasu zostało ;)

...który US dał taką wykładnie bo w moim twierdzą że należy mieć PnB :confused: bo również chętnie bym skorzystał z odliczenia

US w Świdnicy ;)

Barth3z, trochę pociągnę temat, ale czy masz oficjalną interpretację indywidualną na papierze, czy tylko ustne "zapewnienie" urzędnika z US ? Szczególnie interesuje mnie ta kwestia rozpoczęcia budowy w ciągu roku ... w ciągu roku od czego ? Od momentu posiadania działki ?

Edytowane przez andro4

• 2 weeks później...

Zastanawiam się nad zrobieniem wysokiego salonu, podobnie jak u Ciebie jadalnia.

Badałeś może sprawę okien dachowych, jaki koszt, dobra izolacja cieplna, nadmierne nasłonecznienie?

Mam obawy czy aby w lecie okna dachowe nie będą cały czas zasłonięte aby nie nagrzewać za bardzo domu, w zimie natomiast ciepło będzie miało dobrą drogę ucieczki.