Barth3z 24.11.2015 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Bartek,rozważałeś już zakup paneli fotowoltaicznych? Kurcze,dostałem propozycję ,z odkupem (zobowiązanym) ,instalacja 5kW za 24k pln,cash.Miło Ostrożnie z tym entuzjazmem. Cena szału nie robi. Stopa zwrotu z tej inwestycji to grubo ponad 10 lat. Ja za panele o mocy łącznej 10kW mam zamiar zapłacić poniżej 20k. Za inwerter wraz z okablowaniem poniżej 10k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 24.11.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ostrożnie z tym entuzjazmem. Cena szału nie robi. Stopa zwrotu z tej inwestycji to grubo ponad 10 lat. Ja za panele o mocy łącznej 10kW mam zamiar zapłacić poniżej 20k. Za inwerter wraz z okablowaniem poniżej 10k. No nie,za taką cenę to ja ich nie zamierzam nabywać Ucieszyło mnie jedynie to,że cena dosyć szybko spada-zajrzałem do wyceny sprzed trzech lat. Zobaczymy,co wymyślą z dotacjami w przyszłym roku.Póki co wyrwałem 2800pln za POŚ z gminnych dotacji.Pytałem kumpli w gminie,czy wiedzą coś o dotacjach na PV w przyszłym roku,ale nic nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.12.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Rozmawiałeś może z asoltem,o montażu rolet?Ma ciekawy pomysł,aby uniknąć mostków. Produkty jakich firm,jeśli chodzi o PV ,bierzesz pod uwagę?Zamierzasz kupić za gotówkę,z możliwością większej ceny odkupu,czy może czekasz na dotacje w 2016r.?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2015 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Rozmawiałeś może z asoltem,o montażu rolet?Ma ciekawy pomysł,aby uniknąć mostków. Nie, ponieważ mostek nie jest to problemem w moim domu. Żaluzje fasadowe (nie rolety) będę montował na elewacji, a ocieplenie mam od wewnątrz. Produkty jakich firm,jeśli chodzi o PV ,bierzesz pod uwagę?Zamierzasz kupić za gotówkę,z możliwością większej ceny odkupu,czy może czekasz na dotacje w 2016r.? Dzięki. Póki co najbliżej mi było do tych paneli: http://www.solaris24.pl/modul-cigs-ts-135-c1 ale inwestycja bez żadnego wsparcia jest na razie mało rentowna. Co ciekawe, ze wsparciem jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.12.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Żaluzje fasadowe (nie rolety) będę montował na elewacji, a ocieplenie mam od wewnątrz. Żaluzje alu ,czy materiałowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.12.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dobra robota. Jak u Ciebie z akumulacją, gdzie i ile jej będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2015 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Dobra robota. Jak u Ciebie z akumulacją, gdzie i ile jej będzie? Dzięki. Akumulacja to chudziak w postaci płyty fundamentowej 12cm betonu B25, na to 6cm jastrychu (bez przekładki izolacyjnej). Do tego ściany działowe z SILKI 8cm i 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.12.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 A z czego będzie 17W/m2 ? i dlaczego nie chcesz paroizolacji na suficie, czy piana będzie zamknięto komórkowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 A z czego będzie 17W/m2 ? Chodzi Ci o źródło ciepła ? i dlaczego nie chcesz paroizolacji na suficie, czy piana będzie zamknięto komórkowa ? bo nie wiem jak ją tam ulokować. Co do piany, to co masz na myśli ? Na strop sypię proszek PUR. W takim wypadku chyba nie ma znaczenia, czy był on wcześniej zamnięto-komórkowy, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.12.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Tak chodzi o źródło ciepła.Nie zauważyłem że to proszek. To znaczy że za paroizolację będzie odpowiedzialny tylko styropian łączny pianką ? jeżeli tak to moim zdaniem jest to słaba paroizolacja. Jaki masz problem z montażem "parochronu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.12.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Tak chodzi o źródło ciepła. Tak naprawdę to jeszcze nie wiem. Na pewno zaleję rurki, ale czy je wykorzystam ... tego nie wiem. Tej zimy jeszcze się nie wprowadzę, więc na wybór systemu do CO mam jeszcze czas. Zastanawiam się cz by obok rurek nie ułożyć kabli ... Nie zauważyłem że to proszek. To znaczy że za paroizolację będzie odpowiedzialny tylko styropian łączny pianką ? jeżeli tak to moim zdaniem jest to słaba paroizolacja. Jaki masz problem z montażem "parochronu" ? Nie mam jak zamocować folii do styropianu na suficie. Tzn., jest możliwość, ale co później? Jak do tego przykleić tynk czy płytę GK ?. Jedyną paroizolacją (dość marną) będzie farba. Może znajdę jakąś epoksydową do wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.12.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 To co ile będziesz miał ułożone rurki na podłodze żeby wyciągnąć tylko 17W/m2 ? Może na suficie przykleić folię po całości do styropianu a następnie tak samo przykleić 1cm styro tylko żeby narzucić tynk cienkowarstwowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 To co ile będziesz miał ułożone rurki na podłodze żeby wyciągnąć tylko 17W/m2 ? rurki fi 18 co 20cm. Może na suficie przykleić folię po całości do styropianu a następnie tak samo przykleić 1cm styro tylko żeby narzucić tynk cienkowarstwowy??? Wolę farbę. Wyjdzie taniej, i jak się jednak okazuje w innym wątku tego forum jest prawie tak paroszczelna jak folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.12.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) To ogrzewanie musi być niskotemperaturowe (nie co wyższe jak w domu) bo inaczej jak dasz dżezu to się ugotujesz...Co do tej farby, to ciekaw jestem jaki jest współczynnik Sd EDIT: Przy linii brzegowej budynku warto zagęścić rurki ok ~5szt do 15cm. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wg mnie gęstość rurek ma drugorzędne znaczenie. Kwestia ustawienia temperatury na sterowniku (temp. posadzki). Co do farby, to kolega Przemek robił porównanie: Paroszczelne są płytki ceramiczne, okładziny kamienne, szkło, arkusze metalowe, folia aluminiowa, guma i arkusze z tworzywa sztucznego. (źródło: http://www.itb.pl/nf/PDF/b10.pdf) Ta farba co zapodał Bartek ma "przepuszczalność dla pary wodnej poniżej 0,5 wg ASTM D1653". To chyba w permach, a jeden perm to: 1 Perm (US)=0,66g/24h x m2 x mmHg (źródło: http://www.rci-online.org/interface/2001-09-kirn.pdf) Czyli ta farba przepuszcza poniżej 0,33g, czyli chyba coś jak folia PET 0,2mm. Poprawcie jeśli piszę głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.12.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Nie wiem dlaczego, ale gdybym stawiał na pasywniaka to dałbym rurki w rozstawie 20 brzegowe 15 na to anhydryt i sterowanie oddałbym PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Nie wiem dlaczego, ale gdybym stawiał na pasywniaka to dałbym rurki w rozstawie 20 brzegowe 15 na to anhydryt i sterowanie oddałbym PC Zamist tego zagęszczenia w strefie brzegowej to po prostu ułożę rurki tak, aby ciepła woda zaczęła krążyć właśnie od strefy brzegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.12.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Można i tak tylko trzeba więcej główkować przy układaniu, mniejsza o linie brzegową mnie bardziej interesuję akumulacja, anhydryt oddawałby prawie bezpośrednio pracę PC tym samym miałbym łatwiej sterować temperaturą niż w przypadku Twojej akumulacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2015 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Można i tak tylko trzeba więcej główkować przy układaniu, mniejsza o linie brzegową mnie bardziej interesuję akumulacja, anhydryt oddawałby prawie bezpośrednio pracę PC tym samym miałbym łatwiej sterować temperaturą niż w przypadku Twojej akumulacji... Wiem ... Ale przy anhydrycie nie mogę zastosować siatki do układania rur i kabli. To mocno komplikuje montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts