zibuch 03.12.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Rozmawiałeś może z asoltem,o montażu rolet?Ma ciekawy pomysł,aby uniknąć mostków. możesz napisać coś więcej? ja chciałem dać opaskę 10cm z XPS i do tego montować skrzynki Nie, ponieważ mostek nie jest to problemem w moim domu. Żaluzje fasadowe (nie rolety) będę montował na elewacji jakie żaluzje rozważasz? jak to się ma cenowo do rolet? ja chciałem rolety ale w sumie to bardziej chodzi o słońce więc może żaluzje to nie głupi pomysł Nie mam jak zamocować folii do styropianu na suficie. Tzn., jest możliwość, ale co później? Jak do tego przykleić tynk czy płytę GK ?. Jedyną paroizolacją (dość marną) będzie farba. Może znajdę jakąś epoksydową do wnętrz. Profile wklejone w styro? Apropos paneli to ja myślę o cienkowarstwowych Sungena 100W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) jakie żaluzje rozważasz? jak to się ma cenowo do rolet? ja chciałem rolety ale w sumie to bardziej chodzi o słońce więc może żaluzje to nie głupi pomysł Rolety kompletnie mi się nie podobają i w sumie nie potrafią zrobić tego co żaluzje, czyli ograniczyć bezpośredniego promieniowania, ale zachowując dostęp do światła dziennego. Przy żaluzjach zewnętrznych ochronisz dom przed przegrzaniem, ale nie będzie w nim ciemno jak przy roletach. Wybiorę prawdopodobnie żaluzje SELT C80 FLAT. Cena za dom z montażem ok. 12k brutto. Profile wklejone w styro? Hmmm... niegłupie. Pomyślę nad tym. Dzięki za podpowiedź. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Rolety kompletnie mi się nie podobają i w sumie nie potrafią zrobić tego co żaluzje, czyli ograniczyć bezpośredniego promieniowania, ale zachowując dostęp do światła dziennego. Przy żaluzjach zewnętrznych ochronisz dom przed przegrzaniem, ale nie będzie w nim ciemno jak przy roletach. Wybiorę prawdopodobnie żaluzje SELT C80 FLAT. Cena za dom z montażem ok. 12k brutto. Rolety,maja też tę zaletę,że przy dłuższych nieobecnościach,szczególnie przy braku bliskiego otoczenia sąsiadów-są utrudnieniem dla potencjalnych włamywaczy.Co prawda ,tylko utrudnieniem,ale zawsze.Nawet ubezpieczenie domu,jest nieco tańsze Nie jestem pewien,ale chyba łatwiej też nimi sterować ,czy Fibaro,czy WAGO-które od pewnego czasu mocno rozważam. Co do względów stylistycznych i "pełnego zaciemnienia" - pełna zgoda.Zostaje jeszcze problem z czyszczeniem lameli.Jak ,ktoś nigdy nie czyścił-to nie wie o czym mowa.No,zawsze może to zrobić firma,za opłatą. Firma aluprof ma świetne,solidne żaluzje fasadowe-MB-SUNPROF,ale dla małych przeszkleń jak w domu jednorodzinnym,są raczej zbyt masywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 03.12.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Rolety,maja też tę zaletę,że przy dłuższych nieobecnościach,szczególnie przy braku bliskiego otoczenia sąsiadów-są utrudnieniem dla potencjalnych włamywaczy.Co prawda ,tylko utrudnieniem,ale zawsze.Nawet ubezpieczenie domu,jest nieco tańsze Nie jestem pewien,ale chyba łatwiej też nimi sterować ,czy Fibaro,czy WAGO-które od pewnego czasu mocno rozważam. Co do względów stylistycznych i "pełnego zaciemnienia" - pełna zgoda.Zostaje jeszcze problem z czyszczeniem lameli.Jak ,ktoś nigdy nie czyścił-to nie wie o czym mowa.No,zawsze może to zrobić firma,za opłatą. Firma aluprof ma świetne,solidne żaluzje fasadowe-MB-SUNPROF,ale dla małych przeszkleń jak w domu jednorodzinnym,są raczej zbyt masywne. Mam żaluzje (Z90) i nawet je juz czysciłem. Zależało mi na takim efekcie, o którym pisze Bart - ochrona przed słońcem, ale żeby w domu ciemno nie było --> działa to idealnie. Ja zrezygnowałem z rozwiązania sterowania proponowanego przez FIX (montował okna i żaluzje) dedykowanego do żaluzji (dedykowane sterowniki na ścianie, pilot), bo chciałem użyć przełączników ściennych tej samej serii, co w całym domu. Używam sterowników i pilota ELMES + przełączniki na ścianie roletowe. Nie jest to rozwiązanie dedykowane do żaluzji, więc początkującym trudno steruje się położeniem lameli. Ja jestem juz przyzwyczajony do obsługi i nie jest to dla mnie problem. Aha, jedna uwaga co do żaluzji - lamele można ustawić poziomo (-) , pionowo w dół (I) i oczywiście w pozycjach pośrednich (dom \ świat). Nie można ustawić ich tak, aby słońce świaciło, a świat był zasłonięty (dom / świat). Czyszczenie u mnie wyglądalo tak, że wziąłem wąż z wodą, wiadro z mydlinami i szczotkę na kiju z miekkim włosiem. Umyłem zamknięte żaluzje tak, jak samochód się myje --> trzeba liczyć jakieś 2 minuty na duże okno. Srebrny kolor żaluzji powoduje, że nie widać zbytnio kurzu, więc częste mycie nie jest konieczne. To są akurat żaluzje w moim domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Mam żaluzje (Z90) i nawet je juz czysciłem. Zależało mi na takim efekcie, o którym pisze Bart - ochrona przed słońcem, ale żeby w domu ciemno nie było --> działa to idealnie. Ja zrezygnowałem z rozwiązania sterowania proponowanego przez FIX (montował okna i żaluzje) dedykowanego do żaluzji (dedykowane sterowniki na ścianie, pilot), bo chciałem użyć przełączników ściennych tej samej serii, co w całym domu. Mnie też zależy na 'kontrolowanej" ochronie przed słońcem,ale nie wyobrażam sobie bym miał to robić sam-manualnie,czy elektrycznie. Marzy mi się takie sterowanie: pogodynka+czujnik nasłonecznienia+czujnik temp.w pomieszczeniu=stopień zaciemniania przez rolety/żaluzje. I o ile,stosując rolety,nie ma problemu-to z żaluzjami -taki problem już jest.Nie wyobrażam sobie,porozkładanych pilotów od bram,żaluzji,światła,TV itd .po całym domu.Dla mnie,to nie ta droga.Jeśli,nie znajdę rozwiązania,które umożliwi sterowanie ID żaluzjami,to temat żaluzji wykluczam.Tym bardziej,że u mnie sporą rolę w ochronie przed słońcem,odegrają "łamacze światła"-rolety nigdy nie będą musiały domykać się całkowicie-więc problem całkowitego zaciemnienia odpada.Zostaje elewacja bez "łamaczy"-tam jest łazienka i dwie sypialnie-tam mogę sobie pozwolić nawet na całkowite domknięcie rolet ,na jakiś czas w ciągu dnia.Tak jak napisałem,dla mnie najważniejsza jest automatyka,przez większość czasu nie ma mnie w domu,wszystko ma działać inteligentnie w tym zakresie. Ale,każdemu według potrzeb Pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 możesz napisać coś więcej? ja chciałem dać opaskę 10cm z XPS i do tego montować skrzynki Jak go dobrze zrozumiałem,to proponował poszerzenie wnęk na rolety i izolowanie tych wnęk od wewnątrz,izolacja,płyta GK... Musisz dopytać go sam,u mnie będzie tynk wap/cem na ścianach od wewnątrz,więc ten pomysł wykończenia płytą GK od wewnątrz-odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Póki co najbliżej mi było do tych paneli: http://www.solaris24.pl/modul-cigs-ts-135-c1 ale inwestycja bez żadnego wsparcia jest na razie mało rentowna. Co ciekawe, ze wsparciem jest tak samo Dzięki za namiary.Kurcze,Twój dziennik jest nieoceniony,jeśli chodzi o nowinki technologiczne (każdego typu), cyt. z http://solaris18.blogspot.com/ : ....CIGS-y na tle technologii krzemowych mają jeszcze jedną zaletę którą jest zjawisko Light Soaking Effect które moglibyśmy przetłumaczyć, jako Efekt Wygrzewania (Nasycenia) Światłem. Obserwowane jest ono w przypadku modułów typu CIGS/CIS i objawia zwiększeniem początkowej mocy modułu o 1- 3 % w stosunku do mocy nominalnej pod wpływem oświetlenia światłem. No i ten design ;)Piękne. P.S Instalacja,25k pln za instalację 5kW z montażem. Bez żadnych dotacji.Do 3kW mocy instalacji -odkup 0,75gr za kWh,powyżej-0,65gr kWh. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.12.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 [quote=Barth3z;7012820A tutaj wynik kondensacji powietrza nawiewanego z GWC. Taśma butylowa działa poprawnie:[ATTACH=CONFIG]339670[/ATTACH] Taśma na pewno będzie dobrze trzymać, pytanie jak długo? Bo niestety nie ma wiecznie trzymających klejów czy taśm. Na pewno wytrzyma parę lat ale co jak się rozszczelni po latach? Będzie hulał wiatr na łączeniu pakietu z ociepleniem? To już nie jest tylko problem pakietów ale wszystkich okien z ciepłym montażem z użyciem taśm. Mało się tego robi więc trudno przewidzieć co się stanie po 10 czy 15latach mieszkania. Nie obawiasz się słabej akustyki tak cienkich działówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2015 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Taśma na pewno będzie dobrze trzymać, pytanie jak długo? Bo niestety nie ma wiecznie trzymających klejów czy taśm. Na pewno wytrzyma parę lat ale co jak się rozszczelni po latach? Będzie hulał wiatr na łączeniu pakietu z ociepleniem? To już nie jest tylko problem pakietów ale wszystkich okien z ciepłym montażem z użyciem taśm. Mało się tego robi więc trudno przewidzieć co się stanie po 10 czy 15latach mieszkania. Na to przyjdzie jeszcze płyta magnezowa klejona silikonem do pakietu. Podwójne zabezpieczenie. Nie obawiasz się słabej akustyki tak cienkich działówek? Nie. Mam takie w obecnym mieszkaniu i jest OK. Żałuję, że jedną ze ścian w mieszkaniu wyburzyłem na rzecz ściany z gk (jedna warstwa + wełna). Akustyka tragiczna ... Wszystko słychać, nawet zwykłą rozmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.12.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Nawiązując do sterowania żaluzjami fasadowymi,dziś dowiedziałem się w Fibaro,że maja jakieś nikłe doświadczenie z takim duetem,ba -nawet posiadają moduł sterujący do żaluzji.Miły człowiek,przyznał jednak bez ogródek,że na 100% sterowanie położeniem lameli,nie ma co liczyć.No cóż,zawsze lepsze to od sterowania ręcznego/elektrycznie i pilota leżącego na stole w pokoju Bartek,robiłeś projekt podłogówki,czy zdajesz się na firmę instalacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Nawiązując do sterowania żaluzjami fasadowymi,dziś dowiedziałem się w Fibaro,że maja jakieś nikłe doświadczenie z takim duetem,ba -nawet posiadają moduł sterujący do żaluzji.Miły człowiek,przyznał jednak bez ogródek,że na 100% sterowanie położeniem lameli,nie ma co liczyć.No cóż,zawsze lepsze to od sterowania ręcznego/elektrycznie i pilota leżącego na stole w pokoju Mi mówili, że podobno się da. Zobaczymy. Na pewno zabezpieczę możliwość sterowania z przycisku na ścianie lub pilocie. Bartek,robiłeś projekt podłogówki,czy zdajesz się na firmę instalacyjną? Mam jakiś projekt podłogówki w projekcie budynku, ale robię po swojemu - rozstaw 20cm, w łazience 15cm, układane w ślimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.12.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Na to przyjdzie jeszcze płyta magnezowa klejona silikonem do pakietu. Podwójne zabezpieczenie. A co niby płyta magnezowa z silikonem ma dać? Ja nie mam wątpliwości że w dniu przykładowo testów szczelność zapewnią nawet same taśmy ale o ich wytrzymałość po 5 czy 10 latach. Silikon też nie będzie trwał wiecznie a on chyba będzie zachodził na taśmę a nie bezpośrednio na pakiet. Już pod naporem wiatru i różnicy ciśnień pakiety będą pracować bo nie będą sztywne w ociepleniu i może się zdarzyć że po paru latach taśmy czy silikon popuszczą. Jak na małe zapotrzebowanie domu to jak się wszystkie pakiety tak porobią i przez nie będą nieszczelności to można odczuć to na rachunkach czystym prądem jak nic. Więc zalanie od razu rurek jakby na czarną godzinę nie jest złym pomysłem. Nie ma takiej taśmy czy silikonu który będzie wiecznie dobrze trzymał. Wszystko wytrzyma, kilka lat a potem popuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) A co niby płyta magnezowa z silikonem ma dać? Duży opór dyfuzyjny. Popatrz jaki opór ma sama płyta: http://lst-h.com/wp-content/uploads/2014/03/tabela21.jpg Ja nie mam wątpliwości że w dniu przykładowo testów szczelność zapewnią nawet same taśmy ale o ich wytrzymałość po 5 czy 10 latach. Silikon też nie będzie trwał wiecznie a on chyba będzie zachodził na taśmę a nie bezpośrednio na pakiet. Silikon będzie zachodził na pakiet. Silikon jaki wybrałem do tego celu to DOW Corning 796. Żywotność takiego silikonu jest znacznie dłuższa niż 5-10lat. A jeśli nawet pojawi się nieszczelność, to co za problem taki silikon wymienić ? Już pod naporem wiatru i różnicy ciśnień pakiety będą pracować bo nie będą sztywne w ociepleniu i może się zdarzyć że po paru latach taśmy czy silikon popuszczą. Silikon nie zmienia swoich właściwości. Jak na małe zapotrzebowanie domu to jak się wszystkie pakiety tak porobią i przez nie będą nieszczelności to można odczuć to na rachunkach czystym prądem jak nic. Więc zalanie od razu rurek jakby na czarną godzinę nie jest złym pomysłem. Nie ma takiej taśmy czy silikonu który będzie wiecznie dobrze trzymał. Wszystko wytrzyma, kilka lat a potem popuści. Raczej kilkadziesiąt. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.12.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Pożyjemy, zobaczymy. Ps: szczerze mówiąc to jak na osobę można powiedzieć budującą dom jesteś bardzo aktywny na forum. Jakaś ekipa Ci buduje że masz tyle czasu? Nie pytam z złośliwości tylko ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Tak, mam ekipę budowlaną. Ja zajmuję się detalami takimi, jak wstawianie i obróbka pakietów szybowych, wentylacja czy teraz elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.12.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Tak, mam ekipę budowlaną. Ja zajmuję się detalami takimi, jak wstawianie i obróbka pakietów szybowych, wentylacja czy teraz elektryka. To zmienia postać rzeczy. A daleko masz na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 To zmienia postać rzeczy. A daleko masz na budowę? Nie, wiocha obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.12.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Nie, wiocha obok. Czyli na dobrą sprawę bez problemu zawsze można wpaść na budowę z jakąś kontrolą i samemu też coś podzióbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 07.12.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 elektryka i ogrzewanie Porobiłem takie oto dziurki: [ATTACH=CONFIG]339973[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]339974[/ATTACH] Barth3z znowu coś ze zdjęciami. Tak poza tym też tak macie, że od jakiegoś czasu zdjęcia otwierają się pod treścią i nie widać ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 08.12.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) A co niby płyta magnezowa z silikonem ma dać? Ja nie mam wątpliwości że w dniu przykładowo testów szczelność zapewnią nawet same taśmy ale o ich wytrzymałość po 5 czy 10 latach. Silikon też nie będzie trwał wiecznie a on chyba będzie zachodził na taśmę a nie bezpośrednio na pakiet. a ile lat żyje silikon w oknach? narażony na deszcz, śnieg i mróz. oczywiście musisz zastosować dobry a nie najtańszy z castoramy. jak do tej pory wszyscy dawali samą piankę, której już na starcie połowę ni było to było cacy. A jak tu pakiet wklejony na silikon na pewno się rozszczelni mi zdjęcia też nie chodzą Bart3z mierzyłeś już wilgotność powietrza po GWC? oczywiście przy jak najniższych temp zewnętrznych. a może dotarłeś do opracowań jaka może być ta wilgotność? to może być decydujący argument czy zrobię żwirowca Edytowane 8 Grudnia 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts