Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Czyli na dobrą sprawę bez problemu zawsze można wpaść na budowę z jakąś kontrolą i samemu też coś podzióbać.

Dokładnie. Czasami jestem 2x dziennie, przed i po robocie.

Barth3z znowu coś ze zdjęciami.

Poprawiłem.

Tak poza tym też tak macie, że od jakiegoś czasu zdjęcia otwierają się pod treścią i nie widać ich?

Tak.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ile lat żyje silikon w oknach? narażony na deszcz, śnieg i mróz.

Wyobrażasz sobie akwarium, które rozszczelnia się pod 5-10 latach ? ;)

Bart3z mierzyłeś już wilgotność powietrza po GWC? oczywiście przy jak najniższych temp zewnętrznych. a może dotarłeś do opracowań jaka może być ta wilgotność? to może być decydujący argument czy zrobię żwirowca

Mierzyłem ok. 2 tygodni temu i wilgotność trzyma praktycznie max. wartość (ponad 90%).

3. Gniazdo i jednocześnie puszka spinająca obwód ogrzewania podłogowego oraz czujniki temperatur. Czujniki - DS18DB20 - będą dwa. Jeden zatopię w wylewce drugi osadzę w puszcze nr 1.

Ale zatopisz chyba nie dosłownie? Co będzie jak padnie czujnik? Może peszel małej średnicy albo kawałek pexa od puszki nr 3 w beton, żeby czujnik był wyjmowany?

Gość TwojPan
Oczywiście, że w peszlu. To tak skrótowo napisałem.

Jak, już jest mowa o czujnikach,to czy planujecie czujniki zalania w łazience ,kuchni itd.-współpracujące z elektrozaworem odcinającym wodę?

Jak, już jest mowa o czujnikach,to czy planujecie czujniki zalania w łazience ,kuchni itd.-współpracujące z elektrozaworem odcinającym wodę?

Na tą chwilę nie planuję. Jeszcze nie przyszedł ten etap, choć będę miał późniejszą jego realizację czy to w oparciu o centralkę alarmową SATEL'a czy Fibaro.

Póki co najbliżej mi było do tych paneli:

http://www.solaris24.pl/modul-cigs-ts-135-c1

ale inwestycja bez żadnego wsparcia jest na razie mało rentowna. Co ciekawe, ze wsparciem jest tak samo ;)

tych paneli raczej już nie dostaniesz :(

http://odnawialnezrodlaenergii.pl/energia-sloneczna-aktualnosci/item/2072-tsmc-wycofuje-sie-z-produkcji-modulow-cigs

Barth3z

Z niekłamanym podziwem podglądam Twoje zmagania z nowatorskim podejściem do budowy chatki.

I to od dłuższego już czasu.

Szacun, normalnie. :rolleyes:

Jeśli dobrze zrozumiałem ostatnie Twoje rozterki, to będziesz grzał kablami, zaś co do CWU to kombinujesz coś z PC ?

Gdyby tak było zastanów się nad małą PC z kolektorem gruntowym (30 m), która w zupełności wystarczy do zasobnika 300 l. Jest taka PC specjalnie przystosowana pod CWU,.

Będzie cicho, bez jednostki zewnętrznej na elewacji i stabilnie temperaturowo przez cały rok.

Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg prac.

Barth3z

Z niekłamanym podziwem podglądam Twoje zmagania z nowatorskim podejściem do budowy chatki.

I to od dłuższego już czasu.

Szacun, normalnie. :rolleyes:

Dzięki. Mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego i będzie można zamieszkać ;)

Jeśli dobrze zrozumiałem ostatnie Twoje rozterki, to będziesz grzał kablami, zaś co do CWU to kombinujesz coś z PC ?

Gdyby tak było zastanów się nad małą PC z kolektorem gruntowym (30 m), która w zupełności wystarczy do zasobnika 300 l. Jest taka PC specjalnie przystosowana pod CWU,.

Będzie cicho, bez jednostki zewnętrznej na elewacji i stabilnie temperaturowo przez cały rok.

Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg prac.

Nie wiem jak grzać cwu. Jeden z pomysłów to przepływowy ogrzewacz wody zamontowany w łazience. Mam go obecnie w mieszkaniu, więc tylko przeniosę (zero kosztów).

A jaką ty masz pompę na myśli. Podrzuć link.

MI 134, sprzedaje ją Sofath.

Nie znam niestety kosztów.;)

http://www.sofath.pl/wymienniki_pomp_ciepla/

Ale problem rozwiązuje.

Przy przepływowym ogrzewaczu na CWU wydasz więcej (no zależy ile osób, jak rozbiór wody itd) aniżeli na ogrzewanie.

pzdr

Obawiam się, że życia mi braknie zanim ta pompa się zwróci ...

Chyba nie do końca.Układam sie z tą firma,może jeszcze jadą na zapasach.Zlecenia przyjmują.

Ale mówisz o TSMC? Ja szukałem ale wszędzie mieli jakieś resztki. Poza tym co z gwarancją? Skąd za 2 lata wziąć panel jak się np 1 uszkodzi?

Po ile udało Ci się je znaleźć? Która wersja mocowa?

MI 134, sprzedaje ją Sofath.

Nie znam niestety kosztów.;)

http://www.sofath.pl/wymienniki_pomp_ciepla/

jak można polecać coś, czego ceny się nie zna? próbowałem znaleźć w necie i nigdzie nie podają ceny, to już jakieś podejrzane jest

Bart3z, a może coś ala kolektor dachowy? Powietrze zaciągane z pod paneli PV, dalej przez wymiennik, który grzeje CWU za nim jeszcze zaciąg do reku? Wiem, że grzanie okresowe ale za symboliczne pieniądze, wentylator, 10m rury i parę trójników

Edytowane przez zibuch

Bart3z, a może coś ala kolektor dachowy? Powietrze zaciągane z pod paneli PV, dalej przez wymiennik, który grzeje CWU za nim jeszcze zaciąg do reku? Wiem, że grzanie okresowe ale za symboliczne pieniądze, wentylator, 10m rury i parę trójników

Nie wiem czy to ma sens... Ja już mam odzysk ciepła z wody szarej. Myślę, że dużo tym nie uzyskam.

Gość TwojPan

Nie wiem jak grzać cwu. Jeden z pomysłów to przepływowy ogrzewacz wody zamontowany w łazience. Mam go obecnie w mieszkaniu, więc tylko przeniosę (zero kosztów).

Bartek.a najprostszy sposób-podgrzewacz el. 3 fazowy?Zastanawiam się ,czy w takim układzie,warto mieć zapakowaną zawsze bańkę 200l przez 24h.Przypomina mi to trochę,zabieg cyrkulacji dla CWU i problem kiedy ją wł/wył.W pasywnej chacie,wszystko powinno być pasywne.Myślenie też.

Nie grzejesz CO na zapas,CWU przygotowujesz od reki :)

Barthz, czy bedziesz sterowal cala podlogowka czy bedzie mozliwosc sterowania na 1 pokoj oddzielnie?

Jesli rozwizanie FIbaro daje Ci mozliwosc przeniesienia tam sterownia to jejst to godne rozwazenia zamiast standartowch regulatorow.

Jaki jest minimalny zestaw urzadzen Fibaro zeby to dzialalo?

Pozdrawiam

Bartek.a najprostszy sposób-podgrzewacz el. 3 fazowy?Zastanawiam się ,czy w takim układzie,warto mieć zapakowaną zawsze bańkę 200l przez 24h.Przypomina mi to trochę,zabieg cyrkulacji dla CWU i problem kiedy ją wł/wył.W pasywnej chacie,wszystko powinno być pasywne.Myślenie też.

Nie grzejesz CO na zapas,CWU przygotowujesz od reki :)

MYślałem nad przepływowym ogrzewaczem wody, ale nie w połączeniu z baniakiem. Jak dla mnie to trochę przekombinowany układ. Albo jedno, albo drugie.

Barthz, czy bedziesz sterowal cala podlogowka czy bedzie mozliwosc sterowania na 1 pokoj oddzielnie?

Jesli rozwizanie FIbaro daje Ci mozliwosc przeniesienia tam sterownia to jejst to godne rozwazenia zamiast standartowch regulatorow.

Jaki jest minimalny zestaw urzadzen Fibaro zeby to dzialalo?

Pozdrawiam

Każdy pokój ma osobny obwód zasilania, osobny przekaźnik Fibaro i każdy będzie miał oddzielny układ pomiarowy oparty na Universal Sensor. To mi pozwoli oddzielnie sterować (smartfonem) jak i mierzyć zużycie energii per pokój. Dzięki temu nie będzie żadnych termostatów na ścianach.

Układ podstawowy to centrala HC2 pełna (nie wiem czy da się to oprogramować na wersji "lite"), Przekaźniki (Relay switch 1x3kW lub 2x 1,5kW) oraz Universal Sensor no i czujniki temperatur- Dallasy. Centrala to ok. 2k, pozostałe zabawki na 6 pokoi to drugie 2k.