karolek75 05.01.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 I jak wrażenia ? Zapewne cieplej w stopy. Tak, takie jest wrazenie. Nawet na chlodniejszym niz kamien panelu ( przez chwile otwarty balkon) jakby mniej ciagnie w stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 07.01.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Dziś: 5,5oC i 79%, czyli coś tam nawilża. To nie jest źle, niby łapie tylko 2-3g/m3 ale to pozwoliłoby zachować koło 30% przy 20* bez dodatkowego nawilżania. Z drugiej strony zmierzyłem w weekend poziom wody u siebie, podskoczył o 80cm. Z 2,0m ppt do 1,2m ppt. Więc chyba o żwirowcu mogę zapomnieć Moje miesięczne obserwacje są takie ze podłogówka tylko w 2 taryfie i podłodze z kamienia tez jest średnio komfortowa. Juz wiem ze wolałbym ogrzewanie o modulowanie mocy albo pykajace kable w płaskiej taryfie. Tu TB miał racje przynajmniej w moim prywatnym odczuciu. Chyba ze przekonam zonę do wyższych temperatur to może zmieni mi sie odczuwanie. Opisz dokładniej o co chodzi? Między godzinami grzania za bardzo się wychładza? Masz grzaną tylko wylewkę grubości ok 6cm? Edytowane 7 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.01.2016 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 To nie jest źle, niby łapie tylko 2-3g/m3 ale to pozwoliłoby zachować koło 30% przy 20* bez dodatkowego nawilżania. Z drugiej strony zmierzyłem w weekend poziom wody u siebie, podskoczył o 80cm. Z 2,0m ppt do 1,2m ppt. Więc chyba o żwirowcu mogę zapomnieć Lepiej nie ryzykować. Jak już masz zamiar budować GWC, to rurowiec w układzie Tichelmanna maksymalnie głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.01.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Opisz dokładniej o co chodzi? Między godzinami grzania za bardzo się wychładza? Masz grzaną tylko wylewkę grubości ok 6cm? Nigdy nie jest b.ciepla. Ale zdarzalo sie takze w tych mrozach, ze wg temp. powietrza nie potrzebne bylo grzanie w dzien. Zyski bytowe byly wystarczajace. Ale poznym popoludniem, wieczorem choc 22-22.5 a ja cierpie na "zimne stopki". Ale temat jest trudniejszy, bo ma znaczenie chyba takze "indywidualna biologia" - przed sylwestrem mialem nizsze temperatury, tak 21.5-22 a odczucia byly ok. Ale i temp. na zewnatrz wyzsze. Posadzke mierze w jednym pokoju z uzyciem przyklejonego tasma DS18B20 dopiero od 2 dni. Moze znajde zaleznosc albo jakis dodatkowy faktor. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 07.01.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 cd. rekuperator Na koniec dnia szlifnąłem jeszcze otwory. W nich będę osadzał króćce - albo z PCV, albo ocynkowane. Po szlifowaniu boki są przygotowane do klejenia uszczelki. Uszczelką będzie taśma akustyczna jaką stosuje się przy montażu płyt G-K. Zamówiłem ją, ale jeszcze nie doszła więc dalsza część prac w następnych dniach. Oba boki rekuperatora chcę zrobić rewizyjne, zamykane na zamki burtowe. Do tego celu przydałoby się te pudło obłożyć czymś, do czego można dokręcić te zamki. Myślę, że idealna będzie płyta ze spienionego PVC. nie wiem dlaczego niektórzy robią króćce z PCV? przecież to 10x droższe i jeszcze kombinowanie z podłączeniem. wpisz na alle "nypel 200" znajdziesz czego potrzebujesz czy na pewno ta taśma akustyczna nie przepuszcza powietrza? ja myślałem o takich uszczelkach do okien ale tu znowu nie wiedziałem czy nie będzie problemu na połączeniach poszczególnych odcinków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2016 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 nie wiem dlaczego niektórzy robią króćce z PCV? przecież to 10x droższe i jeszcze kombinowanie z podłączeniem. wpisz na alle "nypel 200" znajdziesz czego potrzebujesz Mam nyple, ale on są zbyt krótkie. Sięgają jedynie połowie wysokości otworu 10centymatrowego XPS'a. Poza tym pekła mi na bocznej ściance obudowa w miejscu gdzie jest otwór w XPS i dlatego chcę wkleić tam rurę PCV, bo jest zdecydowanie mocniejsza. PCV mi został z instalacji, nie kupowałem go specjalnie. czy na pewno ta taśma akustyczna nie przepuszcza powietrza? ja myślałem o takich uszczelkach do okien ale tu znowu nie wiedziałem czy nie będzie problemu na połączeniach poszczególnych odcinków Wydaje mi się, że ta taśma akustyczna to guma mikroporowa. Jak tylko będę miał ją w ręku to to potwierdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Jest jeszcze inna opcja - panele na podłogę i do tego ogrzewanie podłogowe. Komfort zapewne będzie wyższy niż przy kaflach. Komfort przy "dotyku" panela -na 100% tak,ale w codziennym użytkowaniu raczej nie.A na 100% w pomieszczeniach typu korytarze,przedsionek wejścia itd-pojawi się kłopot.Widziałem twarde,szkliwione kafle ,które w codziennym użytkowaniu,po nie długim czasie były porysowane.Trzeba uważać też przy codziennym myciu,zbyt mokry mop i.....Nie można być niewolnikiem swego domu,chyba że ktoś ma dobrą sprzątaczkę.Kafel jest bezproblemowy w oczyszczaniu. Rozwiązaniem było by,planowanie podłogi z "miejscowymi" układem panel/deska-w salonie,przy wypoczynku,w jadalni w okolicach stołu itd.Można z "ciepłą stópką" oglądnąć film,albo coś przekąsić... Edytowane 10 Stycznia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Zgadza się. Czas reakcji przy ogrzewaniu powietrzem jest bardzo krótki. Jednak nie wszystkim podoba się ogrzewanie klimatyzatorami. Rozumiem,mnie nie "podoba się" chłodzenie klimatyzatorami,planuję tylko podłogą.Ale i tak planuję klimę w suficie w korytarzu części nocnej i dziennej.Myślę.że wykorzystam ją tez w okresie przejściowym,zanim zacznę grzać podłogą-przy 6kW baterii PV ,może mieć to sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 No to potwierdzasz to co już pisałem, że za dużo okien to problem w każdym domu, nawet założyłem specjalny temat na forum. Albo chociaż dodatkowe, zbędne koszty w lato i w zimę . A łapanie energii to chyba oczywiste, jak nie masz tak usytuowanego domu, że słońce świeci w oczy jak siedzisz na kanapie albo na telewizor to masz odsłonięte rolety/żaluzje. Jak masz np stół i gości na obiedzie to się nie obejdzie bez przesłony. Ja miałem do tej pory okno 3,6x2,4m i nigdy nie miałem problemu w zimie ze słońcem. Jakie masz ogrzewanie, że ma problem ze sterowaniem w salonie? Póki co problemu nie ma.Wylałem dopiero PF. Nie wyobrażam sobie domu z oknami jak w kurniku.Rozumiem zwiększone zapotrzebowanie, przy większym przeszkleniu.Ale jak tak projektowałem dom,aby te przeszklenia były duże.Chcę mieć widok na ogród pod lasem i na sam las.Taka jest idea Nie mam doświadczeń z podłogówką,dla tego zastanawiam się jak to będzie kiedy przez ok 30m2 okien na jednej południowej ścianie,dostanie się słońce.Jak zrobić w takim pomieszczeniu sterowanie,zwracając fakt na takie uzyski z energii słonecznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Bartek,wiem że jesteś na etapie projektowania ogrodu.Jak nie przepadasz za wodotryskami i innymi pierdołami,a lubisz oryginalne rozwiązania,polecam ten blog:http://greenspiration.pl/Polska projektantka.A tu fajna stronka z USA:http://www.hockerdesign.com/cedarcreek/bd79ys03gyukpqm9j6ns769vjznchk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.01.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Komfort przy "dotyku" panela -na 100% tak,ale w codziennym użytkowaniu raczej nie.A na 100% w pomieszczeniach typu korytarze,przedsionek wejścia itd-pojawi się kłopot.Widziałem twarde,szkliwione kafle ,które w codziennym użytkowaniu,po nie długim czasie były porysowane.Trzeba uważać też przy codziennym myciu,zbyt mokry mop i.....Nie można być niewolnikiem swego domu,chyba że ktoś ma dobrą sprzątaczkę.Kafel jest bezproblemowy w oczyszczaniu. Rozwiązaniem było by,planowanie podłogi z "miejscowymi" układem panel/deska-w salonie,przy wypoczynku,w jadalni w okolicach stołu itd.Można z "ciepłą stópką" oglądnąć film,albo coś przekąsić... U mnie kafle na podłodze będą tylko w kibelku i łazience. Reszta panele, nawet w kuchni. Bartek,wiem że jesteś na etapie projektowania ogrodu.Jak nie przepadasz za wodotryskami i innymi pierdołami,a lubisz oryginalne rozwiązania,polecam ten blog:http://greenspiration.pl/ Polska projektantka. A tu fajna stronka z USA:http://www.hockerdesign.com/cedarcreek/bd79ys03gyukpqm9j6ns769vjznchk Dzięki ! poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.01.2016 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ale i tak planuję klimę w suficie w korytarzu części nocnej i dziennej.Myślę.że wykorzystam ją tez w okresie przejściowym,zanim zacznę grzać podłogą-przy 6kW baterii PV ,może mieć to sens... Ogrzewanie/chłodzenie kanałówką ma jeszcze jedną zaletę. Chodzi o równomierne rozprowadzenie powietrza po całym domu. Przykład: Mam sypialnię ok. 12m2. Wentylacja w ciągu dnia w tym pokoju działa prawidłowo i stężenie CO2 utrzymywane jest na niskim poziomie. Jednak w nocy, przy dwóch osobach i tym samym poziomie wentylacji jak za dnia, stężenie jest znacznie wyższe. Nie wiem czy nawet nie będzie wyższe niż 1000ppm. Można próbować z jakimiś przepustnicami odcinającymi salon i zwiększać strumień na pokoje w których śpimy, ale to zaczyna być skomplikowane. Klimatyzacja kanałowa rozprowadzi te steżenie CO2 po całym domu niejako w standarzie przy ogrzewaniu czy chłodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ogrzewanie/chłodzenie kanałówką ma jeszcze jedną zaletę. Chodzi o równomierne rozprowadzenie powietrza po całym domu. Przykład: Mam sypialnię ok. 12m2. Wentylacja w ciągu dnia w tym pokoju działa prawidłowo i stężenie CO2 utrzymywane jest na niskim poziomie. Jednak w nocy, przy dwóch osobach i tym samym poziomie wentylacji jak za dnia, stężenie jest znacznie wyższe. Nie wiem czy nawet nie będzie wyższe niż 1000ppm. Można próbować z jakimiś przepustnicami odcinającymi salon i zwiększać strumień na pokoje w których śpimy, ale to zaczyna być skomplikowane. Klimatyzacja kanałowa rozprowadzi te steżenie CO2 po całym domu niejako w standarzie przy ogrzewaniu czy chłodzeniu. Moze byc wyzsze. U mnie jest. Brak dodatkowego sterowania wymaga podkrecenie ogolnej wydajnosci wentylacji. Gdybym koniecznie chcial zmiescic sie w 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.01.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Moze byc wyzsze. U mnie jest. Brak dodatkowego sterowania wymaga podkrecenie ogolnej wydajnosci wentylacji. Gdybym koniecznie chcial zmiescic sie w 1000. Tylko wtedy,straty na WM wzrosną,jeśli się nie mylę.Rozważam to czysto teoretycznie. Kurcze,wiem że te liczby dotyczące zanieczyszczenia są dla Was tak przejmujące...Biorąc pod uwagę,że przez większość dnia,oddycham powietrzem o wątpliwej jakości (dolina Widawy+100% kotłów na śmieci i węgiel) -różowo nie jest Jak wspominam czasy swego rodzinnego domu,to WM była wynalazkiem rodem z Gwiezdnych Wojen-a wszystkim nam udało się w nim przeżyć. Z drugiej strony jednak,macie Panowie rację.Skoro można w nowym domu oddychac jak w raju,to czemu nie.Tylko czy nie taniej,kupić coś takiego do sypialni SHARP KC 860E i włączać urządzenie w czasie snu?Myślę,że wydana kwota,będzie mniejsza od wydanej na kombinacje z WM i zwiększeniem strumienia na sypialnię,lub zwiększaniem całości jej wydajności na cały dom-całkiem nie potrzebnie.Urządzenie oczyszcza powietrze,nawilża,pozbawia otoczenie brzydkich zapachów. Ja i moja mała rodzinka,jesteśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 11.01.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Ogrzewanie/chłodzenie kanałówką ma jeszcze jedną zaletę. Chodzi o równomierne rozprowadzenie powietrza po całym domu. Przykład: Mam sypialnię ok. 12m2. Wentylacja w ciągu dnia w tym pokoju działa prawidłowo i stężenie CO2 utrzymywane jest na niskim poziomie. Jednak w nocy, przy dwóch osobach i tym samym poziomie wentylacji jak za dnia, stężenie jest znacznie wyższe. Nie wiem czy nawet nie będzie wyższe niż 1000ppm. Można próbować z jakimiś przepustnicami odcinającymi salon i zwiększać strumień na pokoje w których śpimy, ale to zaczyna być skomplikowane. Klimatyzacja kanałowa rozprowadzi te steżenie CO2 po całym domu niejako w standarzie przy ogrzewaniu czy chłodzeniu. Ale mówisz o tym, że klima (grzejąc czy chłodząc) działa na recyrkulacji i przez to przedmucha chałupę? Nie wiem cały czas jak połączyć klimę z reku i grzaniem. 1. Osobna instalacja dla klimy - chłodzeni i dogrzewania klimą, powietrzne. 2. Przewymiarowana instalacja dla klimy, na której działa sama wentylacja jak nie trzeba grzać ani chłodzić 3. Wentylacja sobie a grzanie i chłodzenie podłogą i ścianami, wodne (mała PC) 4. Żadnych PC i klim. Tylko wentylacja i GWC + kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.01.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 U mnie kafle na podłodze będą tylko w kibelku i łazience. Reszta panele, nawet w kuchni. W kuchni powiadasz,hmm.W moim domu,gotuje tylko ja ,pomaga mi też mój 4 letni syn.Nie wyobrażam sobie w kuchni paneli,chyba że kuchnia jest nią tylko z nazwy.Mam znajomych,którzy w kuchni nie mają nawet deski do krojenia,taka atrapa kuchni-bo w domu nie gotują.Wtedy tak. Co do reszty domu.Jak wspomniałem,mam małego synka.Chciałbym Ci pokazać jak wyglądają panele po jego zabawach A z myciem,wodą itd. trzeba tez ostrożnie. Nie zamierzam być niewolnikiem swego domu,czasem i w butach trzeba się po nim przejść,jakaś impreza taras,potem w środku.Żaden panel nie da rady.Ślady zostaną. Ale każdy ma inne warunki/potrzeby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) ... Z drugiej strony jednak,macie Panowie rację.Skoro można w nowym domu oddychac jak w raju,to czemu nie.Tylko czy nie taniej,kupić coś takiego do sypialni SHARP KC 860E i włączać urządzenie w czasie snu?... W kontekscie CO2 i jego stezenia, Sharp raczej nie pomoze - bez patrzenia w jego dokumentacje stawiam na to skrzynke piwa. edit: dopisalem połknięte nie Edytowane 11 Stycznia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.01.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) W kontekscie CO2 i jego stezenia, Sharp raczej pomoze - bez patrzenia w jego dokumentacje stawiam na to skrzynke piwa. Próbowałeś? Nie trzeba armaty,aby zabić komara. A co z ludźmi,którzy WM nie posiadają,a sypiają w domu?Wszyscy zombie? Mając WM plus np.taki SHARP,powinno być całkiem znośnie. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.01.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 W kontekscie CO2 i jego stezenia, Sharp raczej pomoze - bez patrzenia w jego dokumentacje stawiam na to skrzynke piwa. Chciałeś chyba napisać, że raczej nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.01.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Tylko wtedy,straty na WM wzrosną,jeśli się nie mylę.Rozważam to czysto teoretycznie. Nie mówię o łączeniu wentylacji z klimatyzacją kanałową. Mówię o osobnych układach. Wentylacja wentylacją, a kanałówka w taki sposób: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=280086&d=1410864714 Kurcze,wiem że te liczby dotyczące zanieczyszczenia są dla Was tak przejmujące...Biorąc pod uwagę,że przez większość dnia,oddycham powietrzem o wątpliwej jakości (dolina Widawy+100% kotłów na śmieci i węgiel) -różowo nie jest Jak wspominam czasy swego rodzinnego domu,to WM była wynalazkiem rodem z Gwiezdnych Wojen-a wszystkim nam udało się w nim przeżyć. To nie oznacza, że skoro na zewnątrz mamy paskudne powietrze to w domu też musimy takim oddychać. Ja chcę/muszę mieć czyste powietrze. Z drugiej strony jednak,macie Panowie rację.Skoro można w nowym domu oddychac jak w raju,to czemu nie.Tylko czy nie taniej,kupić coś takiego do sypialni SHARP KC 860E i włączać urządzenie w czasie snu?Myślę,że wydana kwota,będzie mniejsza od wydanej na kombinacje z WM i zwiększeniem strumienia na sypialnię,lub zwiększaniem całości jej wydajności na cały dom-całkiem nie potrzebnie.Urządzenie oczyszcza powietrze,nawilża,pozbawia otoczenie brzydkich zapachów. Ja i moja mała rodzinka,jesteśmy zadowoleni Mam identyczne urządzenie w mieszkaniu i uważam, że to wyrzucone pieniądze ... To nic nie robi, nawet dobrze nawilżyć nie potrafi. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts