karolek75 11.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Chciałeś chyba napisać, że raczej nie pomoże ? Oczywiscie ze chcialem napisac nie pomoze. zaraz edytuje moj post. W ciemno postawilem skrzynke piwa, ze nie ma pochalaniacza CO2, ani plantacji zielonego do przetwarzania CO2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Próbowałeś? Nie trzeba armaty,aby zabić komara. A co z ludźmi,którzy WM nie posiadają,a sypiają w domu?Wszyscy zombie? Mając WM plus np.taki SHARP,powinno być całkiem znośnie. CO2 to bardzo specyficzne "zanieczyszczenie". Poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Nie mówię o łączeniu wentylacji z klimatyzacją kanałową. Mówię o osobnych układach. Wentylacja wentylacją, a kanałówka w taki sposób: Kanałówka z grzaniem,to spory wydatek.Do tego regulowane przepustnice,sterowanie temp.w każdym pomieszczeniu +regulator-czy osobny w każdym pomieszczeniu (tak jak to jest w wielkogabarytowych biurach),czy jeden w module ID (nie wiem czy tak się w prosty sposób da).Cena za np.Airwella 2,5-3 kW to 2,5k-3k pln grzanie/chłodzenie..Za kanałówkę,grzanie/chłodzenie +regulatory nadmuchu (temp) dla każdego pomieszczenia z osobna/sterowanie -to już inne klocki.Chyba że,np.w korytarzu i salonie kaseton w suficie grzanie/chłodzenie i otwieramy drzwi nap.do sypialni i schładzamy w dzień,a nocą wył. Nie za bardzo rozumiem ten rysunek.Kratki nawiewne,to z WM czy z klimy?Czy jakieś kratki,tylko dla ruchu powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Bartek,spotkałeś się z tym materiałem:Firma Bruk-Bet® producent wyrobów dla domu, ogrodu i drogownictwa, wprowadziła na rynek nową grupę wyrobów. Są to wyroby o nazwie TERMALICA do kompleksowej budowy budynków. Na szczególną uwagę zasługuje niespotykany dotąd bloczek o gęstości 300kg/m³ o rekordowo niskim współczynniku lambda wynoszącym zaledwie 0,075 W/mK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.01.2016 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Bartek,spotkałeś się z tym materiałem: Firma Bruk-Bet® producent wyrobów dla domu, ogrodu i drogownictwa, wprowadziła na rynek nową grupę wyrobów. Są to wyroby o nazwie TERMALICA do kompleksowej budowy budynków. Na szczególną uwagę zasługuje niespotykany dotąd bloczek o gęstości 300kg/m³ o rekordowo niskim współczynniku lambda wynoszącym zaledwie 0,075 W/mK. Nie spotkałem, ale to bardzo ryzykowny materiał. Wątpię, aby można było wybudować na nim "typowy" dom. Sądzę, że konstruktor wpieprzyłby trzpienie łączące ławę fundamentową z wieńcem dla wzmocnienia ścian zewnętrznych. Niestety u siebie też mam trzpienie przy BK400... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.01.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Kanałówka z grzaniem,to spory wydatek.Do tego regulowane przepustnice,sterowanie temp.w każdym pomieszczeniu +regulator-czy osobny w każdym pomieszczeniu (tak jak to jest w wielkogabarytowych biurach),czy jeden w module ID (nie wiem czy tak się w prosty sposób da).Cena za np.Airwella 2,5-3 kW to 2,5k-3k pln grzanie/chłodzenie..Za kanałówkę,grzanie/chłodzenie +regulatory nadmuchu (temp) dla każdego pomieszczenia z osobna/sterowanie -to już inne klocki.Chyba że,np.w korytarzu i salonie kaseton w suficie grzanie/chłodzenie i otwieramy drzwi nap.do sypialni i schładzamy w dzień,a nocą wył. Nie za bardzo rozumiem ten rysunek.Kratki nawiewne,to z WM czy z klimy?Czy jakieś kratki,tylko dla ruchu powietrza... A po co przepustnice i sterowanie. Kanałówka ma to do siebie, że mieli powietrze wewnątrz domu i uśrednia temperaturę we wszystkich pomieszczeniach. Ale można też regulować kratkami nawiewnymi (te na rysunku to kratki nawiewne od klimy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) A po co przepustnice i sterowanie. Kanałówka ma to do siebie, że mieli powietrze wewnątrz domu i uśrednia temperaturę we wszystkich pomieszczeniach. Ale można też regulować kratkami nawiewnymi (te na rysunku to kratki nawiewne od klimy). Bartek,chcesz "kręcić" anemostatami ręcznie?Chcesz mieć taką samą temp.w całym domu?Bartek,porozmawiaj z firmami które montują kanałówkę w obiektach,zmienisz zdanie dot,sterowania.Przerobiłem ten temat z kumplem,który montuje kanałowkę w biurach,sklepach itd. Jak nie po takim wywiadzie,to na 100% jak podadzą Ci cenę za moduł grzewczy w takiej klimie Uśrednia temp powiadasz,ciekawe.Może w domu bez drzwi wewn i z niewielką ilością pomieszczeń... Nawet jeśli,to moje zamierzenia mają na celu ,komfortowy byt.Ale, nie zdany na uśrednioną temperaturę. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Nie spotkałem, ale to bardzo ryzykowny materiał. Wątpię, aby można było wybudować na nim "typowy" dom. Sądzę, że konstruktor wpieprzyłby trzpienie łączące ławę fundamentową z wieńcem dla wzmocnienia ścian zewnętrznych. Niestety u siebie też mam trzpienie przy BK400... Mam podobnie rozwiązaną konstrukcję,ale ja mam na dachu ceramikę.Bardzo się ciesze,że tak to rozwiązano.Mocno obawiam się BK. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 12.01.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 "Klimatyzacja kanałowa rozprowadzi te steżenie CO2 po całym domu niejako w standarzie przy ogrzewaniu czy chłodzeniu. "to po co Tobie sterowanie strefowe ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2016 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 "Klimatyzacja kanałowa rozprowadzi te steżenie CO2 po całym domu niejako w standarzie przy ogrzewaniu czy chłodzeniu. " to po co Tobie sterowanie strefowe ogrzewania? A gdzie pisałem o sterowaniu strefowym ? Masz na myśli kable w podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 14.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Tak o kable i sterownie do nich. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.01.2016 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Tak o kable i sterownie do nich. Pozdro! Po pierwsze, kanałówkę traktuję jako opcję. Po drugie kable z definicji są niecentralne. Sterowanie per pokój nie zakłóci pracy kanałówki. Działająca w tym czasie podłogówka będzie - jak to TB mówił - dogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie,czy ktoś z was widział tak rozwiązaną stolarkę okienno-drzwiową?Chodzi o tą "ramę" w drzwiach zamontowanych pomiędzy oknami?To jest jakaś termorama?Tak od 45sek filmu widać o co chodzi.I fotki poniżej. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez TwojPan fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.01.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Po pierwsze, kanałówkę traktuję jako opcję. Kanałowe ogrzewanie jest drogie (opcja grzania/moduł)-warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrulaLSW 15.01.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Nie pokręci tych dech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2016 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Panowie,czy ktoś z was widział tak rozwiązaną stolarkę okienno-drzwiową?Chodzi o tą "ramę" w drzwiach zamontowanych pomiędzy oknami?To jest jakaś termorama?Tak od 45sek filmu widać o co chodzi.I fotki poniżej. Swego czasu też nad tym się zastanawiałem, ale odpuściłem, ponieważ brakowało mi wiedzy i praktyki z osadzaniem pakietów. Teraz bym się mocno zastanawiał, bo mógłbym zaoszczędzić kilka tys. zł. Ja bazowałem na tym zdjęciu: A może jendak udałoby się osadzić w otworze okienny - tarasowym same pakiety + drzwi ? Coś takiego: http://www.k-m-architektur.com/html/projekte/images/DSC_0132_b1.jpg Czy jednak za duże ryzyko z osadzaniem drzwi miedzy pakietami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nie pokręci tych dech? Może i pokręci. Taka uroda drewna na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2016 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Kanałowe ogrzewanie jest drogie (opcja grzania/moduł)-warto? Raczej nie Ale jeśli mam się decydować na jakiś inwerter to mam dylemat gdzie go zawiesić. Gdziekolwiek nie powieszę, to będzie szpecił wnętrze. Kanałówki nie widać. No i jak pisałem wspomaga wentylację, bo uśrednia stęzenia CO2 na cały dom. Póki co obstaję przy tym, że do chłodzenia wystarczy mi GWC, a do grzania kable. Sądzę, że dopiero po następneym okresie zimowym zadecyduję czy jest sens kupować jakiś inwerter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Mnie,tak naprawdę chodzi o "podkreślenie" drzwi pomiędzy witrynami okiennymi-przy okazji poprawi to parametry przegrody.Ta termorama,wypuszczone drzwi -na równo z elewacja,wyglądają czadersko Wysłałem maila,do tych Słoweńców-może odpiszą jaki to system/producent tych drzwi.Najprawdopodobniej to Schuco,albo inny niemiecki system-znając ich zamiłowanie do Niemiec. Tak czy siak,znalazłem już przedstawiciela Awiluxa,który twierdzi ,że da się uzyskać taki efekt-wysunięcia drzwi w termoramie jak na fotkach.Teraz pozostaje kwestia ceny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.01.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Póki co obstaję przy tym, że do chłodzenia wystarczy mi GWC, a do grzania kable. Sądzę, że dopiero po następneym okresie zimowym zadecyduję czy jest sens kupować jakiś inwerter. Myślę,że przy takiej konstrukcji-spokojnie. Ja mam dylemat. Bartek,myślisz że zakładając,że chłodzenie podłogą może nie być komfortowe/wystarczające-należałoby zastanowić się nad klimatyzacją?Czy może,zastosować np.na osobnej pętli dwa,trzy klimakonwektory w domu?Tak,aby w miejscach codziennego przebywania było komfortowo? Nie wyobrażam sobie tylu kratek w suficie,fuu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts