Barth3z 16.01.2016 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Mnie,tak naprawdę chodzi o "podkreślenie" drzwi pomiędzy witrynami okiennymi-przy okazji poprawi to parametry przegrody.Ta termorama,wypuszczone drzwi -na równo z elewacja,wyglądają czadersko Wysłałem maila,do tych Słoweńców-może odpiszą jaki to system/producent tych drzwi.Najprawdopodobniej to Schuco,albo inny niemiecki system-znając ich zamiłowanie do Niemiec. Tak czy siak,znalazłem już przedstawiciela Awiluxa,który twierdzi ,że da się uzyskać taki efekt-wysunięcia drzwi w termoramie jak na fotkach.Teraz pozostaje kwestia ceny.... Znajdź jakiegoś lokalnego, dobrego stolarza. Zapłacisz zdecydowanie mniej niż za fabryczne. Teraz pokusiłbym się zrobić coś podobnego samodzielnie. Myślę,że przy takiej konstrukcji-spokojnie. Ja mam dylemat. Bartek,myślisz że zakładając,że chłodzenie podłogą może nie być komfortowe/wystarczające-należałoby zastanowić się nad klimatyzacją?Czy może,zastosować np.na osobnej pętli dwa,trzy klimakonwektory w domu?Tak,aby w miejscach codziennego przebywania było komfortowo? Chłodzenie podłogą nie jest komfortowe. Zarówno pod względem odczucia zimna w stopy jak również pod względem wysokiej wilgotności. Pompa ciepła p-p jest znacznie lepsza, bo odprowadza nadmiar wilgoci i powietrze jest wtedy rześkie. Nie wyobrażam sobie tylu kratek w suficie,fuu.. Da się to pochować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 16.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Znajdź jakiegoś lokalnego, dobrego stolarza. Zapłacisz zdecydowanie mniej niż za fabryczne. Teraz pokusiłbym się zrobić coś podobnego samodzielnie. Na 90% -to nie jest drewno.Zaczekam co mi odpiszą Słoweńcy. Przedstawiciel Schuco na Polskę,twierdzi,że da się tak wysunąć drzwi montowane w termoramie.Pewnie oklejonej/zabudowanej w PCV.Wtedy,nie trzeba już żadnych konsol,XPS-ów i kupy kasy na ciepły montaż.... Chłodzenie podłogą nie jest komfortowe. Zarówno pod względem odczucia zimna w stopy jak również pod względem wysokiej wilgotności. Pompa ciepła p-p jest znacznie lepsza, bo odprowadza nadmiar wilgoci i powietrze jest wtedy rześkie. Nie wiem co wolałbym.Zimną podłogę,czy nadmuch zimnego powietrza nad głową....Musze to przemyśleć,to dodatkowe,niemałe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Na 90% -to nie jest drewno. Chodziło mi o to, że z drewna można zrobić samodzielnie. Nie wiem co wolałbym.Zimną podłogę,czy nadmuch zimnego powietrza nad głową....Musze to przemyśleć,to dodatkowe,niemałe koszta. Tego nadmuchu nie poczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 18.01.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 A teraz rozkład jaki zaplanowałem dla ogrzewania elektrycznego: [ATTACH=CONFIG]343362[/ATTACH] Tak się składa, że niedawno gadałem z kumplem o podłogówce i podał mi 1 błąd jaki zrobił w swojej instalacji - nie dał pętli w kibelku. Teraz mówki, że wszędzie podłoga ciepła, wchodzi do WC a tam "kibel" . Pomyśl o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 18.01.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Nie spotkałem, ale to bardzo ryzykowny materiał. Wątpię, aby można było wybudować na nim "typowy" dom. Sądzę, że konstruktor wpieprzyłby trzpienie łączące ławę fundamentową z wieńcem dla wzmocnienia ścian zewnętrznych. Niestety u siebie też mam trzpienie przy BK400... Chłopaki, chyba trochę demonizujecie BK. Ja mam dom budowany z BK400 i konstruktor nie przewidział takich trzpieni. A dlaczego zdecydowałam się na ten materiał? Bo dokładnie obejrzałam (i pomacałam) dom mojego kuzyna, wybudowany z BK350 ( też bez trzpieni), który od kilkunastu lat stoi i nawet drań nie popęka, pomimo, że ma masywny strop z płyt kanałowych Sądzę, że te trzpienie to taka maniera niektórych architektów/konstruktorów i np. w projektach pracowni Z500 jest to nagminne. Nie wiem co wolałbym.Zimną podłogę,czy nadmuch zimnego powietrza nad głową....Musze to przemyśleć,to dodatkowe,niemałe koszta. Zimna podłoga nie jest komfortowa. Poza tym nie bardzo sobie wyobrażam jak zimne powietrze (cięższe niż ciepłe) ma unieść się w górę aby schłodzić całe pomieszczenie... Hmmm...WM pewnie trochę pomoże, dzięki ruchom powietrza, ale w porównaniu ze schładzaniem od góry, to i tak będzie dość słabo. A nadmuch u góry, jeśli nie jest dokładnie nad kanapą na której akurat siedzisz, będzie niewyczuwalny. Po prostu w pomieszczeniu będzie chłodniej Edytowane 18 Stycznia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.01.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Chłopaki, chyba trochę demonizujecie BK. Ja mam dom budowany z BK400 i konstruktor nie przewidział takich trzpieni Jak dla mnie,ideał to dom w 100% z betonu,więc wiesz.. Gdybym budował dom wielopokoleniowy,byłby pewnie z pełnej cegły+beton.Ten, który zacząłem budować-ma starczyć na 35-40lat-zakładając ,że uda mi się tylu dożyć,bo coś czuje że budowa "pochłonie" tak z 5-6 latek z życiorysu... Potem jest mi wszystko jedno,pewnie syn go sprzeda-niech ktoś inny się martwi. Ja,zostawiłem wyliczenia architektowi i konstruktorowi.Trzpienie mi nie przeszkadzają-mam dach z dachówki ceramicznej.No,może jedynie belka podtrzymująca strop ma ścianie całej z szyby.Tam mogłoby jej nie być,ale wtedy musiałbym wylać tę ścianę i podciąg z żelbetu... Edytowane 18 Stycznia 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.01.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Chodziło mi o to, że z drewna można zrobić samodzielnie. Miałeś rację.Dziś dostałem odpowiedź,zrobił to słoweński stolarz.Wersja na zamówienie,niekomercyjna. Czekam co odpowie Awilux.Myślą,jak to zrobić.Jak wymyślą,pomyślę nad samymi pakietami do tych "drzwi okiennych z ramą".Może wyglądać ciekawie i taniej od okien...Chętnie zrobiłbym tak w łazience,sypialni 1 i 2.Nie widzę takiego "tradycyjnego ,balkonowego okna" jako wyjście z tych pomieszczeń na taras... Tego nadmuchu nie poczujesz. Bartek,mam klimę w domu-naścienną.Na kanałówkę-na dwa miesiące w roku-mnie nie stać.Naścienna odpada,zostaje kasetonowa.Tylko tej kratki w suficie,nie mogę przeboleć-kurcze,jak w Banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 18.01.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Posadzka W środę wylali posadzkę, a dopiero w sobotę wszedłem porobić zdjęcia. Jaki materiał na posadzkę wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.01.2016 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Tak się składa, że niedawno gadałem z kumplem o podłogówce i podał mi 1 błąd jaki zrobił w swojej instalacji - nie dał pętli w kibelku. Teraz mówki, że wszędzie podłoga ciepła, wchodzi do WC a tam "kibel" . Pomyśl o tym Już za późno A czy twój kolega ma dom pasywny ? To duża różnica. Chłopaki, chyba trochę demonizujecie BK. Ja mam dom budowany z BK400 i konstruktor nie przewidział takich trzpieni. A dlaczego zdecydowałam się na ten materiał? Bo dokładnie obejrzałam (i pomacałam) dom mojego kuzyna, wybudowany z BK350 ( też bez trzpieni), który od kilkunastu lat stoi i nawet drań nie popęka, pomimo, że ma masywny strop z płyt kanałowych Sądzę, że te trzpienie to taka maniera niektórych architektów/konstruktorów i np. w projektach pracowni Z500 jest to nagminne. Wszystko zależy od domu. Moje ściany zewnętrzne o długości 20 metrów nie są przewiązane z żadną ścianą wewnętrzną, a teren mam otwarty i wiatry dość mocno hulają. Do tego mam dość szerokie okna, szczególnie tarasowe - 4,2m. Bałbym się oprzeć na samym bloczku. Gdyby dom był mniejszy, bardziej zwarty... Jaki materiał na posadzkę wybrałeś? jastrych z miksokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 19.01.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Już za późno A czy twój kolega ma dom pasywny ? To duża różnica. Nie zauważyłem, tak bym pewnie nie pisał . Kolega nie ma pasywnego. Ale zasada będzie podobna, z tym, że u Ciebie proporcjonalnie zimniejsza podłoga (ta grzana). Chodzisz po ciepłej posadzce, idziesz do kibelka a tam zima. Chcesz tam w ogóle nie mieć ogrzewania, czy grzejnik. W sumie to możesz jeszcze dołożyć matę pod kafle, dużo nie kosztuje. Przestańcie z tym BK. Jak patrze na te trzpienie i gdzie one czasami są to się zastanawiam, czy to widział konstruktor. Jedyne wytężone miejsca w takich domkach to mogą być ścianki kolankowe bo tam mamy zginie ale też trzeba wiedzieć jak je przenieść (zginanie a nie ścianki) Edytowane 19 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.01.2016 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nie zauważyłem, tak bym pewnie nie pisał . Kolega nie ma pasywnego. Ale zasada będzie podobna, z tym, że u Ciebie proporcjonalnie zimniejsza podłoga (ta grzana). Chodzisz po ciepłej posadzce, idziesz do kibelka a tam zima. Chcesz tam w ogóle nie mieć ogrzewania, czy grzejnik. W sumie to możesz jeszcze dołożyć matę pod kafle, dużo nie kosztuje. Jednak obstaję przy swoim - nie będzie ogrzewania w WC. Najwyżej dupa zmarznie Przestańcie z tym BK. Jak patrze na te trzpienie i gdzie one czasami są to się zastanawiam, czy to widział konstruktor. Jedyne wytężone miejsca w takich domkach to mogą być ścianki kolankowe bo tam mamy zginie ale też trzeba wiedzieć jak je przenieść (zginanie a nie ścianki) Tak mi zaprojektował konstruktor i nie bardzo miałem podstawy, żeby z tych trzpieni rezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 19.01.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Jednak obstaję przy swoim - nie będzie ogrzewania w WC. Najwyżej dupa zmarznie . Nie zmarznie. Ale jakos super przyjemnie tez nie bedzie. Przy WM to bedzie najszybciej sie wychaladzajace pomieszczenie. edit: albo nie ..? Grzane tylko tym co z reszty domu pociagniesz. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2016 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Nie zmarznie. Ale jakos super przyjemnie tez nie bedzie. Przy WM to bedzie najszybciej sie wychaladzajace pomieszczenie. edit: albo nie ..? Grzane tylko tym co z reszty domu pociagniesz. asolt wyliczył mi obciążenie cieplne dla kibla na poziomie raptem 67W przy -20oC na zewnątrz. Jaki sens grzać to pomieszczenie ? Tym bardziej przy pracującej WM ? Poza tym żadna ze ścian kibelka nie jest ścianą zewnętrzną, a ogrzewanie podłogowe sąsiadującej łazienki zapewne te kilkadziesiąt Wat dostarczy przez przewodzenie w posadzce (wylewka nie jest odcięta od chudziaka żadną izolacją). Część ciepła wpadnie również przez promieniowanie przez ścianę sąsiadującej, cieplejszej łazienki. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 20.01.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Dziś: 5,5oC i 79%, czyli coś tam nawilża. Dopiero teraz wpadłem na to, żeby porównać entalpię. Zerknij na wykres Molliera - żeby osiągnąć równoważną entalpię powietrza jak u Ciebie to musiałbyś rurowcem dogrzać do 11*C. Wydłuż rozbiegówkę im większą temp wpuścisz na żwirowca tym więcej pary wodnej a z tym ciepła wyciągniesz. Dochodzę do wniosku, że taki układ jak u Ciebie jest idealny. Jakby jeszcze dodać jakieś zraszanie, żeby ze żwirowca dostać 8* i 80%... więcej nie trzeba. Energetycznie to tyle co za rekuperatorem (bez żadnego nawilżania) . Chyba pójdę w tym kierunku Edytowane 20 Stycznia 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.01.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Bartek czytałeś,nydar ma problemy z "pakietami"-http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244695-Czy-jest-spos%C3%B3b-na-reanimacj%C4%99 Edytowane 20 Stycznia 2016 przez TwojPan link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2016 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Dopiero teraz wpadłem na to, żeby porównać entalpię. Zerknij na wykres Molliera - żeby osiągnąć równoważną entalpię powietrza jak u Ciebie to musiałbyś rurowcem dogrzać do 11*C. Wydłuż rozbiegówkę im większą temp wpuścisz na żwirowca tym więcej pary wodnej a z tym ciepła wyciągniesz. Dochodzę do wniosku, że taki układ jak u Ciebie jest idealny. Jakby jeszcze dodać jakieś zraszanie, żeby ze żwirowca dostać 8* i 80%... więcej nie trzeba. Energetycznie to tyle co za rekuperatorem (bez żadnego nawilżania) . Chyba pójdę w tym kierunku Otóż to. Bilans cieplny poprawię poprzez rozbudowanie rozbiegówki w układ Tichelmanna. Nie wiem dlaczego od razu tak nie zrobiłem ... Przecież nawet tak wstępnie projektowałem...: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=279755&d=1410714529 Bartek czytałeś,nydar ma problemy z "pakietami"- http://forum.muratordom.pl/showthrea...eanimacj%C4%99 Pewnie coś spier... Z tego co czytam, to ma pakiety w ramie z drewna. Przecież drewno pracuje, stąd te nieszczelności. Ja mam pakiety w XPSie, który ładnie niweluje ewentualne naprężenia. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że osadzenie pakietów w XPSie, jest lepsze niż fabryczne w fix'ach. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 20.01.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Bartek czytałeś,nydar ma problemy z "pakietami"- http://forum.muratordom.pl/showthrea...eanimacj%C4%99 link mi nie działa. i w postach nydara też nic nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 20.01.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jest w postach nydara: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244695-Czy-jest-spos%C3%B3b-na-reanimacj%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.01.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Bartek,jesteś zadowolony z wylania posadzki?Podasz namiary na wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 24.01.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Podłogówka (wodna). Ułożyłem folię, a następnie siatkę: Widzę ,że do wylewki dodawane były włókna polipropylenowe-siatkę stalowa dawałeś więc tylko ze względu na "mocowanie" podłogówki,czy był inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts