Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Gość TwojPan
Widzę ,że do wylewki dodawane były włókna polipropylenowe-siatkę stalowa dawałeś więc tylko ze względu na "mocowanie" podłogówki,czy był inny powód?

Pytałem o mocowanie podłogówki bezpośrednio do siatki...bo dwóch niezależnych wykonawców twierdziło,że to karygodny błąd.

Możecie się śmiać,ale poważni goście twierdzili,że mieli do czynienia z faktem,że doszło do przetarcia rur-ze względu na ich pracę w wylewce.

Nie wiem co mam o tym myśleć,ale postanowiłem do rozłożenia podłogówki,użyć plastikowych listew zaproponowanych przez wykonawcę.

Takie klocki :rolleyes:

Bartek,kupiłem fajną listwę do Fibaro,może i Tobie się przyda.Każde gniazdo sterowane oddzielnie http://www.z-wave.pl/pl/p/Listwa-PowerNode-6-cio-portowa-Z-Wave/309

można kupić za 300pln.

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytałem o mocowanie podłogówki bezpośrednio do siatki...bo dwóch niezależnych wykonawców twierdziło,że to karygodny błąd.

Możecie się śmiać,ale poważni goście twierdzili,że mieli do czynienia z faktem,że doszło do przetarcia rur-ze względu na ich pracę w wylewce.

Nie wiem co mam o tym myśleć,ale postanowiłem do rozłożenia podłogówki,użyć plastikowych listew zaproponowanych przez wykonawcę.

Takie klocki :rolleyes:

Osobiście uważam, że to bzdura. Nie mogę sobie wyobrazić, jak rura może się poruszać w wylewce betonowej. Co mają powiedzieć Ci co zalewają rurki w płycie fundamentowej? A ja właśnie mam coś ala taka płyta, ponieważ mam zbrojonego chudziaka z betonu B25 (12cm) i na to wylewka (6-8cm) bez żadnej przekładki izolacyjnej.

Poza tym ja inaczej nie mogłem, bo prowadziłem również kable. W tym wypadku siatka idealnie nadawała się pod jedno i drugie.

Bartek,kupiłem fajną listwę do Fibaro,może i Tobie się przyda.Każde gniazdo sterowane oddzielnie http://www.z-wave.pl/pl/p/Listwa-PowerNode-6-cio-portowa-Z-Wave/309

można kupić za 300pln.

Fajne. Można dać pod TV, lub do pomieszczenia technicznego gdzie zasilane jest wiele dziwnych urządzeń.

Edytowane przez Barth3z

Gość TwojPan

Jak przerabiałem temat płyty grzewczej,to jeden z wykonawców wspomniał ,że rurki nie mogą stykać się ze zbrojeniem.Chyba Megatherm umieszcza je pomiędzy zbrojeniami,ale nie dam głowy.Nie mam wiedzy,czy to możliwe czy nie.Po kilku latach spędzonych na budowie,moja wiara w "cuda" wzrosła :)

Ok,nie moja sprawa-ja siatkę wykluczyłem z wylewki na starcie.Z ciekawości porozmawiam z wykonawcą -gdzie i jak było to możliwe.

U mnie jedyną przekładką pomiędzy płytą ,a wylewką jest folia.

Edytowane przez TwojPan
add

Gość TwojPan

Fajne. Można dać pod TV, lub do pomieszczenia technicznego gdzie zasilane jest wiele dziwnych urządzeń.

Można ją skonfigurować tak,aby po pojawieniu lub spadku napięcia np.na gnieździe nr.1-pozostałe ,działały analogicznie.

U mnie jedyną przekładką pomiędzy płytą ,a wylewką jest folia.

U mnie też, choć przez chwilę zastanawiałem się na alufox'em (zasugerował mi to posadzkarz), ale nie znalazłem argumentów żeby wydać na niego tyle kasy. Posadzkarz twierdził, że lepiej "ułoży" się posadzka, ale już szczegółów nie potrafił wyjaśnić.

Gość TwojPan
Osobiście uważam, że to bzdura. Nie mogę sobie wyobrazić, jak rura może się poruszać w wylewce betonowej. Co mają powiedzieć Ci co zalewają rurki w płycie fundamentowej?

Jestem dociekliwy-siatka jest tańsza od listew PCV,więc poszukałem w sieci i znalazłem firmę,która często usuwa różne przetarcia rur itd.http://hydro-solar.pl/rozerwane-przebite-rury-wodne/

Bardzo miły Pan,po tym jak zapytałem ,czy jest możliwa sytuacja przetarcia rur ogrzewania podłogowego,zamocowanych bezpośrednio do stalowej siatki-poinformował mnie,że jest to jak najbardziej możliwe.Zapytał też,skąd pomysł aby tak ułożyć rurki podłogówki.Powiedział mi,że występują mikroprzesunięcia zarówno rur (kurczenie i rozszerzanie) jak i samego jastrychu.Na tej stronie jest fotka,jak niewielki kamień uszkodził rurkę PCV.

Ciekawe :)

Powiedział mi,że występują mikroprzesunięcia zarówno rur (kurczenie i rozszerzanie) jak i samego jastrychu.Na tej stronie jest fotka,jak niewielki kamień uszkodził rurkę PCV.

Ciekawe :)

Jedyne na co mogę się zgodzić, to mikroprzesunięcia rur ze względu na kurczenie i rozszerzanie pod wpływem dużej różnicy temperatur czynnika grzewczego. U siebie jednak nie planuję wyższej temp. zasilania jak 30oC. Co do kurczenia i rozszerzania samego jastrychu to pewnie to samo - duża różnica temperatur, choć ruchy jastrychu będą praktycznie żadne.

Z tym kamieniem to zapewne sytuacja, gdy posadzkarze zrobili wylewkę na nienapełnione rury. Poza tym skąd tam taki kamień ?!

Moim zdaniem temat przetarć rur jest mocno naciągany.

Jeśli nie planujesz kabli to zrób instalację na tych listwach i po problemie. Liczyłeś ile zapłacisz za listwy a ile za siatkę ?

Gość TwojPan
Jedyne na co mogę się zgodzić, to mikroprzesunięcia rur ze względu na kurczenie i rozszerzanie pod wpływem dużej różnicy temperatur czynnika grzewczego. U siebie jednak nie planuję wyższej temp. zasilania jak 30oC. Co do kurczenia i rozszerzania samego jastrychu to pewnie to samo - duża różnica temperatur, choć ruchy jastrychu będą praktycznie żadne.

Z tym kamieniem to zapewne sytuacja, gdy posadzkarze zrobili wylewkę na nienapełnione rury. Poza tym skąd tam taki kamień ?!

Moim zdaniem temat przetarć rur jest mocno naciągany.

Jeśli nie planujesz kabli to zrób instalację na tych listwach i po problemie. Liczyłeś ile zapłacisz za listwy a ile za siatkę ?

Bartek,mój dom pochłonie wielką -jak dla mnie kwotę pieniędzy.Nie zamierzam ryzykować.Nie za takie grosze.Ja też rozłożę kable,oprócz podłogówki--jako ogrzewanie awaryjne,czy nawet zamienne.Firma,która ma to zrobić-jak usłyszała ,że chce je wiązać do stalowej siatki,to kazali mi się postukać w głowę.Pokazali instrukcję montażu kabli,albo listwy PCV albo stalowe (i tutaj różnica pomiędzy siatką stalową) -ze specjalnymi uchwytami uniemożliwiającymi przemieszczanie przewodu grzejnego.Można też kleić specjalne taśmy.Na inne "eksperymenta" nie chcą się zgodzić.

Do podłogówki,zamiast listew PCV ,można użyć specjalnych mat do których mocuje się rurki.Nie trzeba też już układać folii.Ale kto zwraca uwagę na takie pierdoły.

Bartek,ja słucham wykonawcy-on daje gwarancję.Na forum możemy sobie pogdybać o pogodzie.Mnie wydaje się logiczne co mówią.Tym bardziej,że nie podbija to ceny wykonania-jeśli już to nieznacznie materiału (listew ,czy mat PCV).

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan
add

Patrze na te zdjecia termowizyjne ktore wykonales i zastanawiam sie dlaczego nie dalo rady wykonac warkocza piany (po obwodzie) na bocznych krawedziach i wowczas kleic, zamiast pianowac krawedzie plyt juz przyklejonych.

Na marginesie bardzo dobrze, ze wstawiles te zdjecia ! Mam nadzieje, ze wielu ludzi tutaj zawedruje !!

Pozdrawiam Cie serdecznie

Firma,która ma to zrobić-jak usłyszała ,że chce je wiązać do stalowej siatki,to kazali mi się postukać w głowę.Pokazali instrukcję montażu kabli,albo listwy PCV albo stalowe (i tutaj różnica pomiędzy siatką stalową) -ze specjalnymi uchwytami uniemożliwiającymi przemieszczanie przewodu grzejnego.Można też kleić specjalne taśmy.Na inne "eksperymenta" nie chcą się zgodzić.

Instrukcja instrukcją, ale czy potrafili Ci wyjaśnić jakim cudem rura może się przetrzeć ? Przecież to technicznie nie możliwe. Jeśli nawet siatka styka się z rurką, to przetrzeć może jedynie setne części milimetra tej rurki. Rurka przecież nie leży luźno na drucie tylko trzyma ją jastrych, więc nie może opaść, aby tarcie postępowało. Moim zdaniem to bardzo naciągana teoria.

I tak jak już napisałem wcześniej, ruchy rurki mogą zaistnieć przy dużych różnicach temperatur czynnika grzewczego, czyli nie u mnie.

Do podłogówki,zamiast listew PCV ,można użyć specjalnych mat do których mocuje się rurki.Nie trzeba też już układać folii.Ale kto zwraca uwagę na takie pierdoły.

Nie mogłem zrealizować montażu rurek i kabli w inny sposób niż wykonałem. Miałem chudziaka wylewanego na 30cm styro i nie przewidywałem żadnego dodatkowego ocieplenie na chudziaku. Miałem miejsce tylko na wylewkę, więc jedyne co mogłem rozłożyć to samą folię, a tej nie chciałem dziurawić żadnymi systemowymi listwami.

Bartek,ja słucham wykonawcy-on daje gwarancję.Na forum możemy sobie pogdybać o pogodzie.Mnie wydaje się logiczne co mówią.Tym bardziej,że nie podbija to ceny wykonania-jeśli już to nieznacznie materiału (listew ,czy mat PCV).

A mi wydaje się to mało logiczne.

Patrze na te zdjecia termowizyjne ktore wykonales i zastanawiam sie dlaczego nie dalo rady wykonac warkocza piany (po obwodzie) na bocznych krawedziach i wowczas kleic, zamiast pianowac krawedzie plyt juz przyklejonych.

Chodzi Ci o dodatkową warstwę piany niskoprężnej oprócz kleju ? (bo to są inne piany)

Ciekawe.

Wiedziałem, że kanały prostokątne mają mniej korzystny współczynnik oporu, ale nie sądziłem, że aż tyle.

Podsumowując, okazuje się że przewymiarowałem mieszcząc się w granicach.

Ale mi chodziło o porowatość, nie kształt. Współczynnik dla stali 0,1 a dla betonu 1 - do tego bym porównał styropian. Nie ma prosto opisane jak to się przenosi na opory

Co do rurek i siatki, pomyślmy. Rzeczywiście tworzywa i siatka czy beton mają b. dużą różnicę rozszerzalności. Ale po pierwsze beton to wszystko trzyma a po drugi nawet jakby ta rurka zaczęła się przesuwać po betonie to po przetarciu 0,1mm nie miałaby opcji dalej się zbliżyć do tej siatki, w tym kierunku to już ma opcji.

Wiadomo co Ci powie wykonawca, kupuj jak najwięcej :). Przykład zniszczonej rury to co innego, w ziemi mogło być, kamień mógł być ostry jak nóż, koparki po tum mogły jeździć, zagęszczarki. Nijak to się ma do rurek w betonie

Edytowane przez zibuch

Ale mi chodziło o porowatość, nie kształt. Współczynnik dla stali 0,1 a dla betonu 1 - do tego bym porównał styropian. Nie ma prosto opisane jak to się przenosi na opory

A to tego nie wiem.

Zaletą styropianu jest na pewno to, że nie przenosi dźwięków tak jak kanały spiro.

A to tego nie wiem.

Zaletą styropianu jest na pewno to, że nie przenosi dźwięków tak jak kanały spiro.

Mam zrobione kanaly na ksztltkach prostokątnych do dgp. O zgrozo na trojnikach a nie na skrzynkach. Zalane w posadzce, ledwo otula je wylewka. Na to podlogowka. Nie mam tlumikow, za tlumiki robi rura elastyczna okrągla kanal fi 200.wiele czyta sie na forum, szczegolnie wpisy TB, ze takie cos urąga wszystkiemu, i to nie pojdzie. Dziala bezszumowo. Reku na wysokich obrotach w PG slychac ale chyba to jest normalne, dlatego byl przewidziany wlasnie tam, a samo PG jest w najbardziej "odizolowanej" czesci domu.

Gość TwojPan

Co do rurek i siatki, pomyślmy. Rzeczywiście tworzywa i siatka czy beton mają b. dużą różnicę rozszerzalności. Ale po pierwsze beton to wszystko trzyma a po drugi nawet jakby ta rurka zaczęła się przesuwać po betonie to po przetarciu 0,1mm nie miałaby opcji dalej się zbliżyć do tej siatki, w tym kierunku to już ma opcji.

Wiadomo co Ci powie wykonawca, kupuj jak najwięcej :). Przykład zniszczonej rury to co innego, w ziemi mogło być, kamień mógł być ostry jak nóż, koparki po tum mogły jeździć, zagęszczarki. Nijak to się ma do rurek w betonie

Wykonawca wcale nie proponuje droższej opcji,bo w tym wypadku materiał zakupuję sam.Panowie sorry,ale nie wyobrażam sobie kabla grzejnego,przyłapanego do stalowej siatki.A skoro,jest wyjście (listwy PCV) to i podłogówki nie zaczepię do stalowej siatki.I nikogo nie namawiam.Podałem tylko informacje wynikające z rozmów z wykonawcą itd.Nie ma się o co spierać.każdy robi jak chce.Dziwi tylko podejście,choć teoretycznie jest możliwe-nie ma prawa się zdarzyć :p

Pływające wylewki,a o takiej tu rozmawiamy przemieszczają się.A ,czy pozostałe czynniki mogłyby mieć wpływ na przetarcie kabli czy rurek?Nie gdybam.Nie daję stalowej siatki i najzwyczajniej-nie muszę tego wiedzieć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

Nie lubię wydawać kasy tam gdzie nie trzeba ale z jednej strony masz rację - tutaj potencjalna awaria może dać ogromny problem więc można się zastanowić. Choć ja twierdzę, że "teoretycznie jet to niemożliwe" :). Nie mogę znaleźć tych kształtek. Co to takiego, ile to kosztuje?

Podobny temat jest z hydroizolacją płyty fundamentowej. Konieczna czy nie? Chyba większość nie daje. Ale producent izolacji oczywiście zaleca

Chodzi Ci o dodatkową warstwę piany niskoprężnej oprócz kleju ? (bo to są inne piany)

Nie wiem jak to dokładnie wykonywałeś. Pisałeś, że na zdjęciach pokazujesz dwa sposoby pianowania szczelin pionowych i poziomych.

Pierwsza to gdzie delikatnie wciskasz pistolet i piankujesz, druga:punktowo i wciskasz pistolet 15 - 17 cm wgłąb.

Mi chodziło o to, że jeśli już masz przyklejoną płytę do ściany to wówczas nakładasz "zygzag" czy też warkocz piany po obwodzie na bocznej/górnej krawędzi i wówczas kleisz kolejną płytę. Zamiast wciskania pistoletu i piany w szczeliny już przyklejonej płyty.

Pozdrawiam

Mi chodziło o to, że jeśli już masz przyklejoną płytę do ściany to wówczas nakładasz "zygzag" czy też warkocz piany po obwodzie na bocznej/górnej krawędzi i wówczas kleisz kolejną płytę. Zamiast wciskania pistoletu i piany w szczeliny już przyklejonej płyty.

Otóż to. Jak najbardziej polecam ten sposób uszczelniania. Tak to właśnie robił ten słowak od "nulovego domu" ;)

5715574_720.jpg