Barth3z 27.12.2013 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie wiem jaki będzie koszt, ale podejrzewam, że spory. Spirea pisała kiedyś o realizacji podobnego szklenia u siebie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132745-Dziennik-budowania-i-nie-tylko-Etap-III-Organizacja-budowy&p=4265219&viewfull=1#post4265219, ale zrezygnowała ze względu na kwotę. Ja u siebie nie mogę zrezygnować z okna dachowego, bo to najważniejszy detal bryły budynku.Co do przesłony to mam zamiar wykonać/zamówić żaluzje zewnętrzne z regulowanymi łopatkami lub ustawionymi na stałe dla części okna dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 07.01.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Zapowiada się fantastyczna realizacja. Będę odwiedzać Twoj dziennik te ostatnie wizualizacje - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.01.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hej, buduję trochę podobny dom - stodoła na płycie, staram się aby była ciepła - 20 cm styro grafitowego, sporo wełny z niską lambda etc. Jaką masz powierzchnię użytkową i po podłodze? Jaki budżet przewidujesz? Masz z ciekawości może kosztorys? Co ekipa na taki projekt? Witaj, (odpowiadam w komentarzach) Podglądnałem twoją budowę. Idziesz jak burza ! Tak trzymaj. Co do konkretów niestety nic Ci nie napiszę. Wciąż czekam na projekt ... Zapowiada się fantastyczna realizacja. Będę odwiedzać Twoj dziennik te ostatnie wizualizacje - super Dzięki Basia ! Zdjęcia fajne, a projektu jak nie było tak nie ma ... Mam nadzieję, że lada dzień się pojawi i na wiosnę będę mógł wystartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.01.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 CzołemMam pytańie dotyczące izolacji nakrokwiowej. W dzienniku piszesz o płytach z imitacja dachówki, w komentarzach o dwustronnie laminowanych. Czy to znaczy ze zmieniłeś zdanie ? I o jakich konkretnie płytach piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.01.2014 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 bo zamówiłem próbkę tych płyt z imitacją i ... podziękowałem. Brzydkie i słabej jakości blacha ... Mowa o: http://www.europanels.pl/?s=produkty;plyty_dachowe_pur,poldeckbdJest jeszcze kingspan - http://plyty-warstwowe.kingspan.pl/KS1000-RT-2701.html. Możliwe, że jakościowo lepsze ale nie produkują tych płyt w Polsce. Transport z Anglii to kwota ok. 1000euro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.01.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 A te dwustronnie laminowane o ktorych piszesz ? Z firmy na L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.01.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nie. Stąd: http://www.hale-frost.pl/plyty-warstwowe-poliuretanowe-termoizolacyjne.html#1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.01.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Zastanawiam się również nad zastosowaniem płyt PIR do ocieplenia/izolowania poddasza.Masz może jakieś wstępne szacunki kosztów takiego ocieplenia?Badałeś może na ile szczelny jest taki dach? W końcu płyty te będą przykręcane do konstrukcji dachu, czyli izolacja będzie dziurawiona. Przy ocieplaniu ścian unika się, jeśli tylko można, kołkowania właśnie po to by nie dziurawić izolacji, tutaj chyba inaczej się nie da. Dobre ocieplenie poddasza użytkowego jest generalnie problemem, chyba że ktoś zrobi sobie lane skosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.01.2014 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 koszt to ok. 100zł brutto za m2 dachu. Koszt izolacji dachu sprowadza się praktycznie do kosztu tych płyt + taśma.Szczelność będzie perfekcyjna. Należy jedynie zakleić łączenia płyt taśmą metalizowaną. Nie znam lepszego sposobu uszczelnienia dachu.Pozostaje kwestia mocowania kontrłat. Jeśli udałoby się znaleźć takie kołki z rdzeniem nylonowym - są takie do mocowania styro na elewacji - to byłoby idealnie. Przyjdzie czas na dach to będę szukał. Jak dla mnie idealną izolacją dachu jest izolacja nakrokwiowa płytami PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.01.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Dla jakiej grubości płyt te 100zł brutto? Jeśli chodzi o poddasza użytkowe wydaje mi się że najlepszą izolację na poddaszu użytkowym można uzyskać kolejno przy lanych skosach, płyt pir, pianki, a na końcu waty. Tylko pod lane skosy trzeba też odpowiednio obliczyć/przygotować budynek. Odpadają za to kartongipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.01.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Pozostaje kwestia mocowania kontrłat. Jeśli udałoby się znaleźć takie kołki z rdzeniem nylonowym - są takie do mocowania styro na elewacji - to byłoby idealnie. Przyjdzie czas na dach to będę szukał. Nie wiesz jak to maja w rozwiazaniu systemowym na L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.01.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Dla jakiej grubości płyt te 100zł brutto? 20cm Jeśli chodzi o poddasza użytkowe wydaje mi się że najlepszą izolację na poddaszu użytkowym można uzyskać kolejno przy lanych skosach, płyt pir, pianki, a na końcu waty. Tylko pod lane skosy trzeba też odpowiednio obliczyć/przygotować budynek. Odpadają za to kartongipsy. Lane skosy nie wpływają zbytni na polepszenie izolacji. I tak później musisz mocować kontrłaty. Nie wiesz jak to maja w rozwiazaniu systemowym na L ? Normalnie, metalowymi śrubami przez izolację. Polepszyć można jedynie chowając łepek śruby w kontrłacie i piankując otwór. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 08.02.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 20cm Lane skosy nie wpływają zbytni na polepszenie izolacji. I tak później musisz mocować kontrłaty. Płytami (zwłaszcza dziurawionymi), folią czy watą nie zrobisz tak szczelnej przegrody jak przy lanych skosach. Też mam zagwozdkę ze szczelnym dachem, tzn. będę miał jak będę chciał zrobić wysoki salon. Jeśli sam będziesz ocieplał dach tymi płytami, to myślę że będzie nieźle. Jeśli będzie to robić firma, może wyjść różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Myślę, że uda mi się zrobić szczelny dach, mimo dziurawienia pod łaty. Chcę to sam wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2014 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Pieknie pieknie, ale dla mnie troszke za duzy...(kasa misu kasa...)W katalogu tez bedzie z wentylacja wyporowa i z czym tam jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 W katalogu będą standardowe rozwiązania.U mnie będzie wentylacja WMG nydara oraz z odzyskiem ciepła z wody szarej, czyli odrębne piony kanalizacyjne. Co do kasy, to te 200m2 pow. użytk. jakie podają na stronie to jest błąd. Dom ma niecałe 150m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 To sie musza bardziej starac np: Powierzchnia dachu 16109 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.02.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Barth3z mogę cię jeszcze pomęczyć o dach?Wiadomo, że konstrukcja dachu dość mocno pracuje. Pomijam już fakt, że często drewno na dach jest niesezonowane.Jak płyty PIR znoszą te ruchy konstrukcji? Nie ma obaw, że coś może popękać. Płyty są frezowane?Piszesz, że łączenia płyt będziesz kleił odpowiednią taśmą. Warunki zewnętrzne są mocno zmienne, czy taka taśma wytrzyma próbę czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.02.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Więźbę dachu będę robił z drewna KVH, więc będzie bardziej trzymała wymiary niż więźba tradycyjna z drewna z lokalnego tartaku Nie obawiam się, że coś popęka, a łączenia będę robił metalizowaną taśmą dekarską, więc powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 13.02.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A jak cenowo wypada KVH do tradycyjnej więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts