Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do EX House - pasywna stodoła

Recommended Posts

Nie wiem jaki będzie koszt, ale podejrzewam, że spory. Spirea pisała kiedyś o realizacji podobnego szklenia u siebie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132745-Dziennik-budowania-i-nie-tylko-Etap-III-Organizacja-budowy&p=4265219&viewfull=1#post4265219, ale zrezygnowała ze względu na kwotę. Ja u siebie nie mogę zrezygnować z okna dachowego, bo to najważniejszy detal bryły budynku.

Co do przesłony to mam zamiar wykonać/zamówić żaluzje zewnętrzne z regulowanymi łopatkami lub ustawionymi na stałe dla części okna dachowego.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

buduję trochę podobny dom - stodoła na płycie, staram się aby była ciepła - 20 cm styro grafitowego, sporo wełny z niską lambda etc.

Jaką masz powierzchnię użytkową i po podłodze? Jaki budżet przewidujesz? Masz z ciekawości może kosztorys? Co ekipa na taki projekt? :)

Witaj,

(odpowiadam w komentarzach)

Podglądnałem twoją budowę. Idziesz jak burza ! Tak trzymaj.

Co do konkretów niestety nic Ci nie napiszę. Wciąż czekam na projekt ...

Zapowiada się fantastyczna realizacja. Będę odwiedzać Twoj dziennik :) te ostatnie wizualizacje - super :)

Dzięki Basia ! Zdjęcia fajne, a projektu jak nie było tak nie ma ... :) Mam nadzieję, że lada dzień się pojawi i na wiosnę będę mógł wystartować.

bo zamówiłem próbkę tych płyt z imitacją i ... podziękowałem. Brzydkie i słabej jakości blacha ... Mowa o: http://www.europanels.pl/?s=produkty;plyty_dachowe_pur,poldeckbd

Jest jeszcze kingspan - http://plyty-warstwowe.kingspan.pl/KS1000-RT-2701.html. Możliwe, że jakościowo lepsze ale nie produkują tych płyt w Polsce. Transport z Anglii to kwota ok. 1000euro ...

Zastanawiam się również nad zastosowaniem płyt PIR do ocieplenia/izolowania poddasza.

Masz może jakieś wstępne szacunki kosztów takiego ocieplenia?

Badałeś może na ile szczelny jest taki dach? W końcu płyty te będą przykręcane do konstrukcji dachu, czyli izolacja będzie dziurawiona.

Przy ocieplaniu ścian unika się, jeśli tylko można, kołkowania właśnie po to by nie dziurawić izolacji, tutaj chyba inaczej się nie da.

Dobre ocieplenie poddasza użytkowego jest generalnie problemem, chyba że ktoś zrobi sobie lane skosy.

koszt to ok. 100zł brutto za m2 dachu. Koszt izolacji dachu sprowadza się praktycznie do kosztu tych płyt + taśma.

Szczelność będzie perfekcyjna. Należy jedynie zakleić łączenia płyt taśmą metalizowaną. Nie znam lepszego sposobu uszczelnienia dachu.

Pozostaje kwestia mocowania kontrłat. Jeśli udałoby się znaleźć takie kołki z rdzeniem nylonowym - są takie do mocowania styro na elewacji - to byłoby idealnie. Przyjdzie czas na dach to będę szukał.

Jak dla mnie idealną izolacją dachu jest izolacja nakrokwiowa płytami PIR.

Dla jakiej grubości płyt te 100zł brutto?

Jeśli chodzi o poddasza użytkowe wydaje mi się że najlepszą izolację na poddaszu użytkowym można uzyskać kolejno przy lanych skosach, płyt pir, pianki, a na końcu waty.

Tylko pod lane skosy trzeba też odpowiednio obliczyć/przygotować budynek. Odpadają za to kartongipsy.

Dla jakiej grubości płyt te 100zł brutto?

20cm

Jeśli chodzi o poddasza użytkowe wydaje mi się że najlepszą izolację na poddaszu użytkowym można uzyskać kolejno przy lanych skosach, płyt pir, pianki, a na końcu waty.

Tylko pod lane skosy trzeba też odpowiednio obliczyć/przygotować budynek. Odpadają za to kartongipsy.

Lane skosy nie wpływają zbytni na polepszenie izolacji. I tak później musisz mocować kontrłaty.

Nie wiesz jak to maja w rozwiazaniu systemowym na L ?

Normalnie, metalowymi śrubami przez izolację. Polepszyć można jedynie chowając łepek śruby w kontrłacie i piankując otwór.

Edytowane przez Barth3z

• 4 weeks później...
20cm

Lane skosy nie wpływają zbytni na polepszenie izolacji. I tak później musisz mocować kontrłaty.

Płytami (zwłaszcza dziurawionymi), folią czy watą nie zrobisz tak szczelnej przegrody jak przy lanych skosach.

Też mam zagwozdkę ze szczelnym dachem, tzn. będę miał jak będę chciał zrobić wysoki salon.

Jeśli sam będziesz ocieplał dach tymi płytami, to myślę że będzie nieźle. Jeśli będzie to robić firma, może wyjść różnie.

Barth3z mogę cię jeszcze pomęczyć o dach?

Wiadomo, że konstrukcja dachu dość mocno pracuje. Pomijam już fakt, że często drewno na dach jest niesezonowane.

Jak płyty PIR znoszą te ruchy konstrukcji? Nie ma obaw, że coś może popękać. Płyty są frezowane?

Piszesz, że łączenia płyt będziesz kleił odpowiednią taśmą. Warunki zewnętrzne są mocno zmienne, czy taka taśma wytrzyma próbę czasu?