Barth3z 09.02.2016 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Koledze chodzilo raczej o te boki co na nich nie masz piany - po przyklejeniu do sciany mozna je przejechac zygzakiem, wtedy miedzy plytami tez jest szczelnie. Ja o tych właśnie bokach mówię. Zdjęcie pokazuje pomazany bok styro - ten w tle, przyklejony już do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 09.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja o tych właśnie bokach mówię. Zdjęcie pokazuje pomazany bok styro - ten w tle, przyklejony już do ściany. Dokładnie o te boki mi chodzi. Więc dlaczego nie zrobiłeś w ten sposób ? Pozdrawaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.02.2016 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dokładnie o te boki mi chodzi. Więc dlaczego nie zrobiłeś w ten sposób ? gdybym wiedział, że będzie to takie istotne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Czy dawanie tak grubych pojedynczych płyt styropianu nawet z pianką jest lepsze od "tradycyjnego" na mijankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.02.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Czy dawanie tak grubych pojedynczych płyt styropianu nawet z pianką jest lepsze od "tradycyjnego" na mijankę ? Nie.I spróbuj poprawnie przykleić taką płytę-chyba,że styro jest w idealnym formacie. Takie eksperymenta,mogą się źle skończyć.To elewacja.Proponuje zapoznać się z systemem klejenia styropianu firmy STO.Śmiało można podążać za ich technologią. Kurcze,zaczynam podziwiać ludzi ,którzy ładują w dom 500k pln,a fascynują ich wizje ludzi,których nigdy nie widzieli na oczy (np.wspomniany Słowak) edit: Jeśli styropian ma równe krawędzie,takie klejenie obrzeży może mieć opłakane skutki.Nawet klej w piance ,do styro posiada jakieś właściwości rozprężające-może narobić więcej szkody-niż pożytku. Edytowane 9 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Odbiegając zupełnie od tematu.Bart,lub inni użytkownicy.Czy ktoś użytkuje system okien aluminiowych Yawal?Mają świetne designerskie profile alu,plus dobrą cenę.Proszę o ewentualne opinie.Bartek,pewnie i tam słał zapytania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 10.02.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Nie.I spróbuj poprawnie przykleić taką płytę-chyba,że styro jest w idealnym formacie. Takie eksperymenta,mogą się źle skończyć.To elewacja.Proponuje zapoznać się z systemem klejenia styropianu firmy STO.Śmiało można podążać za ich technologią. Kurcze,zaczynam podziwiać ludzi ,którzy ładują w dom 500k pln,a fascynują ich wizje ludzi,których nigdy nie widzieli na oczy (np.wspomniany Słowak) edit: Jeśli styropian ma równe krawędzie,takie klejenie obrzeży może mieć opłakane skutki.Nawet klej w piance ,do styro posiada jakieś właściwości rozprężające-może narobić więcej szkody-niż pożytku. Czyli jak byś to zrobił? np zamiast 32cm 2x1m dałbyś 2 warstwy 16cm 1x0,5m na mijankę z przesunięciem pionowym i poziomym? Rozumiem, że jakby były nierówności styro czy ściany to na małych kawałkach byłoby łatwiej wszystko zgubić. Sam napisałeś, że gdyby styropian był równy... Czy tylko o to chodzi? Z tym klejem na obrzeży chyba masz rację. On na pewno się rozpręża a szczelina powinna być na tyle mała, że raczej w tej szczelinie nie znajdzie ujścia. Co innego jak pianujesz połączenia gdy klej stężeje. Ten temat mnie mocno nurtował,więc postanowiłem zadać kilka pytań przedstawicielowi Awiluxa na dolnysląsk. Odpowiedź była jednoznaczna.Zaprojektowana przegroda pusta -bez pianki,spełnia takie same wymagania -jak z pianką.To się projektuje,a nie gdyba. Tu nie masz racji. współczynnik przewodzeni powietrza dla warstwy 5mm jest 0,045 (czyli coś koło materiałów izolacyjnych) a dla warstwy 5cm już 0,3. Widzisz różnicę? Co może pogorszyć dodanie piany? Po prostu nie wszystkim producentom się chce Edytowane 10 Lutego 2016 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Czyli jak byś to zrobił? np zamiast 32cm 2x1m dałbyś 2 warstwy 16cm 1x0,5m na mijankę z przesunięciem pionowym i poziomym? Rozumiem, że jakby były nierówności styro czy ściany to na małych kawałkach byłoby łatwiej wszystko zgubić. Sam napisałeś, że gdyby styropian był równy... Czy tylko o to chodzi? Z tym klejem na obrzeży chyba masz rację. On na pewno się rozpręża a szczelina powinna być na tyle mała, że raczej w tej szczelinie nie znajdzie ujścia. Co innego jak pianujesz połączenia gdy klej stężeje. Ja zrobię to tak,jak każe system ocieplenia jaki wybiorę.Jeśli STO,zrobię tak jak zalecają oni.Przez 7 lat pracy ze styropianem,właśnie tak robiłem. Dobrze wiesz,że im większy format płyty styropianowej,tym większe prawdopodobieństwo "bananów".Producent zrobi ci na zamówienie nawet 2mx2m.Tylko jak to prawidłowo i równo to przykleisz?Na klej tradycyjny-nie ma szans,połowa spadnie.Na piankę,może i dasz radę.Tylko po co?Kleisz sobie spokojnie,normalny format-i dbasz o szczegóły. Poprawnie zamknięta każda komora płyty styropianowej-ot cały sukces.Dbanie,by nic nie dostawało się na obrzeża styropianu,nie stosowanie mniejszych gabarytów niż 50cm (chyba,że nie da się inaczej) -odpowiednie piankowanie szczelin-jeśli się pojawią.Uszczelki,tam gdzie system to przewiduje,kapinosy itd.To jest naprawdę fajna praca.na parterowym domku-to rarytas. Na tym etapie ocieplenia,trzeba zadbać o szczegóły i detale.Pisałem już-po co piankować każde łączenie styro?Jeśli szczelina jest minimalna,to jak wetniesz na chama tam pistolet z pianką (nawet niskoprężną) na 10cm to ją doszczelnisz,czy może rozszczelnisz? Niech Bart zrobi sobie próbę kamerą.Będzie po temacie. edit: Bartek,dlaczego nie wybrałeś Ytonga Energo PP2/0.35 ,tylko Ytong 400 ? Edytowane 10 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Pisałem już-po co piankować każde łączenie styro?Jeśli szczelina jest minimalna,to jak wetniesz na chama tam pistolet z pianką (nawet niskoprężną) na 10cm to ją doszczelnisz,czy może rozszczelnisz? Niech Bart zrobi sobie próbę kamerą.Będzie po temacie. Przeciez robil probe kamera. I wychodzilo dokladne przeciwienstwo tego co sugerujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Przeciez robil probe kamera. I wychodzilo dokladne przeciwienstwo tego co sugerujesz. Nie wiemy,jakie to były szczeliny,które piankował.I jakie odczyty byłyby z kamery,gdyby styropian klejony był do styku,a szczeliny nie były piankowane Rozumiem,że Słowak ma większa wiedzę,bo zbudował jeden dom,a np.technolodzy ze STO AG to przy nim to kmiotki,bo nie wpadli na to by produkować styropian w gabarytach 2mx2m i umieszczać klej na obrzeżach? To tak jak piankowanie komór w tym oknie które pokazywał.Zadzwoń sobie np.do Awiluxa i porozmawiaj z technologiem. Przepraszam,czy wy czasem informacje z sieci sprawdzacie?Bez obrazy,ale sama wiedza teoretyczna to nie wszystko Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Wykonałem ocieplenie kilku obiektów (za granicą),systemem styropian frezowany na listwach PCV,kręconych do elewacji.Betonowych ,lub z płyt wiórowo-cementowych.Bez kleju.Piankowane były tylko większe szczeliny,takie gdzie mógłby się dostać klej ,w czasie klejenia siatki.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Wykonałem ocieplenie kilku obiektów (za granicą),systemem styropian frezowany na listwach PCV,kręconych do elewacji.Betonowych ,lub z płyt wiórowo-cementowych.Bez kleju. Piankowane były tylko większe szczeliny,takie gdzie mógłby się dostać klej ,w czasie klejenia siatki.I tyle. CZyli ze jak? Miedzy styro a elewacja hula wiatr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Nie wiemy,jakie to były szczeliny,które piankował.I jakie odczyty byłyby z kamery,gdyby styropian klejony był do styku,a szczeliny nie były piankowane Rozumiem,że Słowak ma większa wiedzę,bo zbudował jeden dom,a np.technolodzy ze STO AG to przy nim to kmiotki,bo nie wpadli na to by produkować styropian w gabarytach 2mx2m i umieszczać klej na obrzeżach? To tak jak piankowanie komór w tym oknie które pokazywał.Zadzwoń sobie np.do Awiluxa i porozmawiaj z technologiem. Przepraszam,czy wy czasem informacje z sieci sprawdzacie?Bez obrazy,ale sama wiedza teoretyczna to nie wszystko Pozdrawiam. Akurat rozwiazania Slowaka bym nie zrobil, ale Barth3zowe juz tak. Po tym jak zwiaze klej PU klejacy plyty do sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 CZyli ze jak? Miedzy styro a elewacja hula wiatr ? W jednym i drugim przypadku,przegroda docieplana była od wewnątrz.Taki był system STO,wyliczenia dla przegrody- i tak to wyglądało. Wróćmy do piankowania szczelin,aby zamknąć temat. Czy uważasz,że wkładając 5mm koniec pistoletu (Bart nie pisał,że użył specjalnych końcówek do pistoletu,bo nie wiedział że takie są-bo pewnie ich by użył)w szczelinę 2mm na głębokość 10-15cm i wypełniając ją klejem do styropianu (który i tak nieznacznie się rozpręża)-zrobił dobrze ,czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Akurat rozwiazania Slowaka bym nie zrobil, ale Barth3zowe juz tak. Po tym jak zwiaze klej PU klejacy plyty do sciany. To nie czekając na Twoją odpowiedź powiem ci tak.Wolałbym rozwiązanie Słowaka (klej na obrzeżach) niż Barta.Pod jednym warunkiem.Zapieranie każdego arkusza na maxa jeden do drugiego (do styku,aż wyjdzie klej)-aż do jego wyschnięcia. Oczywiście, przy założeniu,że byłoby to konieczne (wielkość szczelin). Edytowane 11 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jestem bardzo ciekaw,jakie straty byłyby na 10m2 ścianie ,ze względu na mostki jakie powstałyby na szczelinach (bez uszczelnienia pianką) i czy naprawdę byłoby o co się spierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jestem bardzo ciekaw,jakie straty byłyby na 10m2 ścianie ,ze względu na mostki jakie powstałyby na szczelinach (bez uszczelnienia pianką) i czy naprawdę byłoby o co się spierać Nie chodzi o straty, tylko o szczelność zarówno pod kątem wentylacji jak i ewentualnej kondensacji pary w przegrodzie. PS. Ja się nie spieram. Po prostu zrobiłem jak opisałem i uważam, że zrobiłem to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 11.02.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Nie chodzi o straty, tylko o szczelność zarówno pod kątem wentylacji jak i ewentualnej kondensacji pary w przegrodzie. PS. Ja się nie spieram. Po prostu zrobiłem jak opisałem i uważam, że zrobiłem to dobrze. Nie ważne.Chodzi o ewentualną duża/małą ogólną szkodliwość takiego rozwiązania. Ok.Zrozumiałem aluzję.Skoro taka puenta,to ja uważam że.... Bez urazy. Pozdrawiam. P.S. Przypomina mi to nieco dyskusję o stalowej siatce i montażu podłogówki..Przyznajecie,że teoretycznie jest to możliwe,ale się nie zdarzy.Adoptujecie sobie teorię jak wam pasuje.na własne potrzeby.A jak ktoś pisze jasno,że wykonawca podaje takie argumenty i przypadki takich awarii,to kwitujecie to tym ,że to niemożliwe. Edytowane 11 Lutego 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Przypomina mi to nieco dyskusję o stalowej siatce i montażu podłogówki..Przyznajecie,że teoretycznie jest to możliwe,ale się nie zdarzy. Nie. Ja uważam, że nie jest to możliwe. Adoptujecie sobie teorię jak wam pasuje.na własne potrzeby. Nie prawda. Przecież przed wykonaniem miałem cały wachlarz możliwości wykonania podłogówki. Włącznie z listwami o których pisałeś. Wybrałem jednak siatkę i uważam, że był to optymalny dobry wybór. Nie zmieniłbym. EDIT: A co powiesz na temat takiego ułożenia (siatka na rurkach): http://www.glospsb.pl/files/BlockGalleryVertical/sm0375c0a3u5p0/m713le20a3u5ri-full.jpg A jak ktoś pisze jasno,że wykonawca podaje takie argumenty i przypadki takich awarii,to kwitujecie to tym ,że to niemożliwe. To co podałeś to nie jest przypadek uszkodzenia rurki w wylewce, bo skąd tam taki kamień? Poza tym jak on mógł się tak wgnieść w rurke będąc w sypkim jastrychu ? Edytowane 11 Lutego 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A tutaj masz mocowanie rurek wg producenta KANtherm publikowane na stronie ekspertbudowalny:http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/products/274/__b_kan-therm-net.jpghttp://www.ekspertbudowlany.pl/images/editor/przeglady/kan/P1030330.JPGhttp://www.ekspertbudowlany.pl/images/editor/przeglady/kan/P1030331.JPG- http://www.ekspertbudowlany.pl/produkt/id274,kan-therm-net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts